Interjúk

Firespawn Interjú

(scroll down for English Version)

Hello Victor! Örülök, hogy beszélhetek veled! Egy nagyszerű társaság jött össze ismert arcokkal, amit úgy hívnak, hogy Firespawn! Hogyan született az ivadék?

Helló! Köszi a lehetőséget. Imádok dalokat írni, főként Death Metál műfajban. Lehetőleg extrém Death Metált. Általában pedig gitárra írom a dalokat. Szóval egyszer csak azon kapta magam, hogy tele vagyok extrém Death Metál dalokkal, de nem igazán tudok mit kezdeni velük. Megemlítettem ezt LG-nek, és megkérdeztem, lenne-e kedve valami új dologhoz, ő pedig azt mondta, igen. Kicsit később Alex Friberg találkozott LG-vel Stockholmban, és megemlítette neki, hogy új bandát akar alapítani. LG mondta neki, hogy mi ketten már belekezdtünk valamibe, és így hárman lettünk. Kicsivel később csatlakozott Fredrik Folkare gitáron és Matte Modin is dobon. Számomra ez egy ütős felállás. Nagyszerű emberek és nagyszerű zenészek. Totál buli az egész.

Valaki, ha ránéz a Firespawn tagságára, már egyből gondolhatja, hogy svéd Death Metalt toltok, pusztító erővel! Hogyan jellemeznéd a „Shadow Realms” című új lemezt, ami nemrég jelent meg a Century Media kiadónál?

Nehéz olyan dologról objektíven nyilatkozni, aminek épp a kellős közepében vagy, és lényegében „belülről látod”. De mindezektől függetlenül úgy írnám le a „Shadow Realm” albumot, mint amerikai Death Metál svéd perspektívából. Olyan bandákból merítettünk, mint a Morbid Angel, Cannibal Corpse, Hate Eternal vagy a Behemoth. Elég szubjektív dolog hogy mi is az „amerikai” vagy a „svéd” hangzás, de abban megállapodhatunk, hogy mindkettőből rengeteg van az albumon. Persze vannak gyökerek, amiket nem lehet csak úgy elvágni, szóval a svéd stílus erősen érződik. Sötét, okkult hangulata van, büszke tartással.

Az albumot rövid idő alatt vettétek fel, gondolom a profizmusotok is közrejátszott? Gyakorlatilag minden az elképzelésetek alapján összejött?

Igen, a módszernek és a sok tapasztalatnak hála elég gyorsan és simán mentek a felvételek. Lawrence Mackrory vezényelte a felvételeket, valamint a keverést és a masteringet, és nagyszerű munkát végzett. Fontos volt számunkra, hogy a hatás organikus és analóg legyen. Ugyanígy voltunk a borítóval is. Szerintem tökéletesen megy az albumhoz. Fontos, hogy minden részletben a legjobbat add, így lesz a végtermék kiváló. Ne hagyj elvarratlan szálakat. Az album ott lesz mindig, ahogy felvetted. Szóval ha van valami, amivel nem vagy 110%-ig megelégedve amikor az utolsó simításokat végzed, akkor valószínűleg az album kiadásakor is zavarni fog az a részlet. Rengeteg munka van így vele, de meghálálja az erőfeszítéseidet.

Az Entombed A.D. és a Necrophobic rajongók mennyire keressék a hasonlatokat? Merre sodort a tűz?

Ne nagyon. Reméljük egyáltalán nem hallanak majd hasonlóságot. Szerintem a FIRESPAWN nagyon különbözik a többi bandánktól. Biztos lesz pár elégedetlen ember akik arra vártak, hogy valami újat hozzunk a többi bandánk stílusában. Persze ha hallod LG-t énekelni akkor biztos beugrik az Entombed, de ez csak a hallgató fülében és szemében lesz ott. Olyan albumot csináltunk, amit élvezünk hallgatni olyan dalokkal, amiket élvezünk előadni. Ez a legfontosabb dolog.

Korábban jelent meg a „Lucifer Has Spoken” single, ami 2 dalt tartalmazott. Gyorsan elkapkodták a példányokat? Milyen visszajelzések jöttek?

Igazából el is fogyott. Korlátozott példányszámú kiadvány volt bakeliten, szóval gondoltuk is, hogy ez lesz. Jó érzés volt, hogy az első kiadványunk csak vinylen jött ki. Az a tény pedig, hogy a „Lucifer Has Spoken” annyira különbözik az album többi számától volt az egyik indok, amiért ez lett az első kiadott dal. Ez után meglepetés lesz az album. Ha azt gondoltad, hogy már kiszámíthatóak vagyunk, akkor mondjuk úgy, hogy tévedtél.

A dalok írása gondolom teljesen más volt, mert ez egy új dolog és azt csináltatok, amit akartok? Jelenleg így képzeltek el egy Death Metal albumot?

Nem mondhatnám, hogy új tapasztalat volt, hiszen sok éve írok már dalokat. Valóban frissítő élmény volt, tiszta lappal indulni mindig ilyen, és mivel új banda, bármit kipróbálhattunk, amit csak akartunk. Én személy szerint úgy gondolom, hogy kicsit több az old school érzés a mi zenénkben, mint a mai Death Metál bandákban. Mi csak a belső hangra hallgatunk. Azt csináljuk amit akarunk, és próbáljuk nem túlspirázni.

Szeptemberben koncertet is adtatok. Mennyire láttátok az elégedettséget az arcokon? Sok autogramot kellett adnotok :)?

Nagyon jól sikerült. Igazából jobban, mint vártuk. Épp befejeztük az albumot, és LG meg én a rákövetkező hétfőn vonultunk stúdióba az új Enombed A.D. album felvételeihez, szóval elég sűrű volt a program. De sokat gyakoroltunk előtte, mert mindannyian azt éreztük, a lehető legjobbat kell nyújtanunk. Szerintem mindenki kicsit jobban izgult, mint a szokványos fellépéseink előtt. Még ha mindannyian sokat is játszottunk már élőben, szerintem a szakmád előtt való tisztelgés, hogy komolyan veszed ezt az egészet. Már alig várom az újabb koncerteket!

Mennyire tudtok koncentrálni a Firespawn dolgaira, mert ugyebár máshol is érdekeltek vagytok!

Igazából ez egy életstílus. A FIRESPAWN bandában a tagok személyisége nagyon hasonlít. Annyit akarunk játszani, amennyit csak lehet, és nem szeretünk egy helyben toporogni. Mondhatni egyszerre áldás és átok is, hogy Muszáj csinálnunk. És mivel eleve elég aktív bandákban játszunk eredetileg is, így az életstílusunk mellett a napirendünk is hasonlít, így pedig kicsit könnyebb időt találnunk a FIRESPAWN-ra. És mivel más zene ez, mint amit a többi bandánkban játszunk, kis frissességet és mókát is hoz az életünkbe.

Remélem azt tudjátok, hogy Magyarországon sokan szeretik a svéd Death Metalt és sokan kíváncsiak lennének rátok! Várunk nagy szeretettel az országunkba! Addig is üzenj nekik valamit!

Köszönjük szépen! Nagyon szeretjük Magyarországot és már várjuk, hogy tiszteletünket tegyük a FIRESPAWN-nal. Köszönjük, hogy elolvastátok ezt, hogy lecsekkoljátok a zenénket és hogy támogatjátok a színteret. Remélem a turnékon is dumálunk majd a Metálról pár helyi sör felett.

Minden jót,

Victor.

———————————————–

ENGLISH VERSION:

Hello Victor! I’m happy to talk to you. A great company of familiar faces has come together under the name “Firespawn”! How did the band spawn?

Hi! Thanks for having me. I really enjoy writing music and I especially enjoy writing Death Metal. Preferably extreme Death Metal. And I usually write music on guitar. So I found myself having a lot of extreme Death Metal songs but nowhere to put them really. I mentioned this to LG and if he would be interested in doing something new, and he was. A bit later Alex Friberg met up LG in Stockholm and told him that he was interested in starting a new band. LG told him that me and him had something new going on and then we were three. After that things started to go really fast. Fredrik Folkare joined on guitar and a bit later Matte Modin on drums. To me it’s a killer line up. Great people and great musicians. We’re having a blast.

If someone takes a peek at the members, it becomes pretty obvious that you guys play destructive Death Metal! How would you describe the new album “Shadow Realms”, which came out recently under the Century Media label?

It is hard to describe something objectively when you are in the middle of it and in a way, “seeing it from the inside”. But with that being said I would describe “Shadow Realms” as American Death Metal from a Swedish perspective. Bands like Morbid Angel and Cannibal Corpse have been very influential here. Also Hate Eternal and Behemoth. It’s very subjective what “American” or “Swedish” sounds like but if we were to agree on what defines that I think we have a lot of both on the album. Some roots can not be cut so of course it’s gonna have a lot of Swedish style too it. It has a dark occult vibe to it and a “heads held high” approach.

The album was recorded in a short span of time, I bet your professionalism had something to do with that. Did everything turn out like you wanted?

Yeah due to technique and good experience we could record it quite fast and smooth. Lawrence Mackrory that recorded, mixed and mastered the album did a great job. It was important for us that the production felt organic and analog. Same thing with the album cover actually. I think it really perfect for the album. It is important to do your best in every detail of the album to make sure that the final product is excellent. Leave no details behind. An album is something that will be there forever. So if there is something you’re not 110% content with while you are finishing the album, you will most likely not feel content with that detail when the album is released. It’s a lot of work but you get the result that matches your efforts.

Will the fans of Entombed A.D. and Necrophobic be able to hear similarities? Where did the fire take you?

Maybe. Hopefully not though. In my opinion FIRESPAWN is very different to our other bands. I guess some people will get disappointed if they hoped for a new version of what we are already doing in our other bands. Of course when you hear LG sing it’s hard to not have Entombed in mind but it’s in the eye, or ear, of the beholder. We have made an album we enjoy listening to and songs that we like performing. That is the most important thing.

Your 2-track single, “Lucifer Has Spoken” came out earlier this year. Did it sell well? What feedback did you guys get?

It’s sold out actually. But it was a limited release on vinyl so we had a feeling it would sell out fast. It felt really cool that our first release was only on vinyl. And the fact that the song “Lucifer Has Spoken” is quite different from the rest of the album was one of the reasons we chose it as the first release. It made the listener a bit “off guard” to the rest of the album. If you were expecting you had us figured out you were mistaking so to speak.

I bet that writing these songs was a totally new experience because it’s a new thing and you guys created whatever you wanted. Is this what a Death Metal record nowadays sounds like to you?

No I can’t say it’s a new experience since I have been writing music for many years. It did feel fresh and like a blank canvas though since this is a new band and we could do or test anything we felt like. I personally think that we have a bit more old school style then a lot of Death Metal bands nowadays. We just go with our gut feeling. We do what we want and try not to overthink it.

 

You guys gave a show in September. Did you see satisfaction on the faces in the crowd? Did you have to give loads of autographs? ☺

It went really great. Better than I expected actually. We had just finished the album and me and LG were entering the studio to record the new Entombed A.D. album the following monday after the gig so I had a lot on my plate at the time. But we rehearsed quite a lot before because everyone felt that we want to do our best. I think everyone was a bit more on their toes then on our usual gigs. Even if we all have played live quite a lot I think it is out of respect for your craft that you take it seriously. I’m really looking forward to the upcoming gigs!

As I know you guys have interests in other projects as well, how easy is it to concentrate on Firespawn?

It’s a lifestyle more than anything else. We’re very similar personalities in FIRESPAWN. We want to play as much as possible and we really enjoy staying busy. It’s a blessing and curse in a way, we Must do this. And actually since we all are in very active band already, we have very similar schedules and lifestyles so I think that this makes it easier for us to find time for FIRESPAWN. And since it is different music than what we’re playing in our other bands it adds to keeping it fresh and fun for us.

I hope you know that there are lots of people in Hungary who love Swedish Death Metal and would love to see you guys live! We’re looking forward to rocking out with you here! Until then, leave a message to the fans!

Thank you very much! We really like Hungary and we are really looking forward to come over with FIRESPAWN. Thank you for reading this, checking out our music and supporting the scene. Hope to see you on tour for more discussions about Metal and local craft beer.

All the best,
Victor

WEBhttps://www.facebook.com/firespawnofficial/

Kapcsolódó cikkek

FIRESPAWN – Abominate

Georgius

A Firespawn lemezszerződést kötött a Century Media Records kiadóval, első bakelitlemez augusztusban

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek