Interjúk

Firewind Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Bob Katsionis válaszolt.

Bob, üdvözöllek a magyar olvasók nevében. A The Premonition megjelenését követően a turnézás után volt időtök regenerálódni? Mikor kezdtetek neki a Days Of Defiance lemez elkészítésének?

Sziasztok! A DoD-on már a Premonition-t promotáló turné közben elkezdtünk dolgozni. Aztán, mikor megtudtuk, hogy Gus-t meghívta Ozzy, elkezdtünk dolgozni a felvételeken, mert tudtuk, hogy elég durva napirendünk lesz. Úgyhogy, rengeteg időnk volt befejezni az albumot!

Gus, Ozzy melletti ténykedése nem lassította a lemez munkálatait? Egyébként mekkora energiát vesz ki az emberből, ha egy Ozzy projekt része? A zenekar többi tagja mennyit érzett meg ebből?

Nem, mint mondtam, mikor Gus elkezdett próbálni a Sötétség Hercegével, már felvettük és lekevertük az albumot! Persze, rengeteg energiát felemészt egy ilyen szintű bandával való munka, de Gus profi és bár lehet, hogy „darabokra hullik”, mindig ott van, ha szükség van rá. Jól megvoltunk, de adódtak ellentétek, ami ahhoz vezetett, hogy Mark Crosst kitettük a bandából. A banda többi része megmaradt.

A Firewind pályafutása korai éveiben jöttek-mentek a (dobosok mellett) az énekesek, de úgy tűnik 2005-től végre stabil ember került erre a pozícióba Apollo személyében. Ő az igazi Firewind hang?

Nézd, ha engem kérdezel, annyit mondhatok, hogy a Majestices idők óta Apollo fan vagyok, és ő az egyike a három kedvenc Heavy Metal énekeseim közül. A hangjában a minőségi old-school ének ötvöződik egy populárisabb/kommerszebb megközelítéssel. Igen, ő a Firewind Hangja és nem tudjuk őt eleget hallgatni.

Kifejezetten örülök azoknak a pillanatoknak, amikor nem csak színesíted a dalokat, hanem a gitár mellett dominálsz is. Az új lemezen hallható instrumentális SKG számomra az egyik legjobban sikerül t dal. Mi ennek a tételnek a mondanivalója? Vagy „csak” egy önfeledt jammelés, amit meghagytatok az utókor számára?

Örülök, hogy ezt a számot említetted. Ezt a számot az egész banda írta. MUSZÁLY volt egy instrumentális számot írni! Ennyi év próba után, rengeteg jó ötlet született, de sosem változtak számmá. Az SKG-t (a görög thesszalonikii repülőtér kódja, RUSH megcsinálta a sajátját, a YYZ-t ami torontói 😉 nagyszerű formában játszotta el a Firewindet. Ez nem csak egy jam. Rengeteg tempó és hangulati változás van benne, és nem csak Gusról szól, mint a korábbi kiadványokban, hanem az EGÉSZ bandáról.

Úgy tudom, a billentyűs hangszerek mellett a gitárok kezelése sem áll távol tőled. A szóló projekteden kívül mennyire teljesítheted ki a hathúros ötleteidet?

Igen, én játszom az összes gitárt, úgy, mint az OUTLOUD-ban, az anyabandámban. Imádok gitározni, még ha a fő hangszerem a billentyűk. Talán bemutatok egy kevés szóló anyagot a színapdon.

Azzal tisztában vagyok, hogy Michael Ehré-n kívül görögök vagytok, de honnan jön az amerikai kapcsolat ami (már Ozzy előtt is) a banda nevével összemosódott. Akkor most hol is van a székhelyetek?

Talán azzal van kapcsolatban, hogy Gus a bosztoni Berklee Zenei Egyetemen tanult, vagy azokkal az időkkel, mikor a Firewind még a Leviathan Recordsnál volt. Nem igazán tudom, de az biztos, hogy IMÁDUNK a rajongóknak játszani. De igen, a főhadiszállásunk Thesszalonikiben van, Görögországban.

Tudom, hogy lényegében nem ettől lesz egy zenekar sikeres, de az utóbbi éveket figyelembe véve most először tapasztalhattam meg, hogy a banda arculata, image-e homogén lett. Nem gyengén ütősek az új promó fotók. Eladhatnátok magatokat egy thrash zenekarnak is. Már-már azt hittem, hogy az újjáalakult Testament néz vissza rám a képekről:)

Haha, igen, talán, de ezért csináltuk olyan „vörösre” és „űr kinézetűre”, ami a hátsó borítón van, és valójában az sokkal közelebb áll az új album borítójához. De az igaz, hogy évről-évre, albumról-albumra egyre közelebb kerülünk egymáshoz és nem szexuális értelemben, csak képileg!! hahaha!!!

2008-ban léptetek fel Magyarországon utoljára. Sőt, ha jól emlékszem, ebben az évben kétszer is tiszteleteteket tettétek hazánkban. Maradtak emlékek a nálunk töltött időszakból? Netalán ismerkedés a helyiekkel, esetleg egy kis városnézés? Vagy feszített volt a tempó és azonnal mennetek kellett a következő turné helyszínre?

Őszintén szólva, aznap én ott maradtam a bulin, míg a többiek elmentek megnézni a gyönyörű várost! Emlékszek, ettek valami nagyszerű gulyást és nagy buli volt, erőteljes közönséggel!

A hamarosan induló észak-amerikai turnét januárban egy japán koncertsorozat követi. Európában, s azon belül Magyarországon mikor van esélyünk élőben láthatni benneteket?

Megint őszinte leszek. Most sokkal szorosabb a napirendünk Gus ügye miatt és mellette kell állnunk, nem szabad semmit erőltetnünk. Ő is csak egy ember, nem lehet egyszerre több helyen! De Magyarország a terveink közt van!

Köszönöm, hogy időt szántál a kérdéseimre. Kívánom, hogy rengeteg hangulatos koncerttel, és még számtalan minőségi albummal gazdagítsátok ezt a világot!

Úgy legyen! Üdvözlet minden magyar Firestarternek!

——————————

ENGLISH VERSION:

Interview answered by Bob Katsionis.

Bob, greetings in the name of the Hungarian readers. Did you have time to regenerate after the touring following the release of The Premonition? When did you start working on the album Days Of Defiance?

Hello to you all! We actually started working for DoD while on tour for the “Premonition” album. Then, when we learned that Gus is gonna be hired by Ozzy,we already started recording because we knew the schedule is gonna be tough. So we had all the time in the world to complete our album!

What about Gus working besides Ozzy, didn’t it slow down your progress with the album? How much energy does it sap from someone to work in an Ozzy project? What did the other members of the band perceive of all of this?

Nope, as I told you,when Gus started rehearsing with the Prince of Darkness, we had already recorded and mixed the album! Ofcourse it takes a lot of energy to work with such a high level band but Gus is a professional and he may have gone “falling to pieces”(!!!) but on the other hand he is there when a situation needs him. As for the rest of the band…we were all very happy, but soon some contradictions occurred that led to deploy Mark Cross from the band. And as you see, the rest of us have just remained the same.

In the early days of Firewind, your singers (and drummers) came and went, but it seems like you’ve got a stable member now, Apollo since 2005. Is he the ‘real’ Firewind voice?

Look, if you ask me personally, I can tell you that I was a fan of Apollo since his days with Majestic and he is one of my 3 favourite singer in Heavy Metal! His voice gave another quality combining the old scholl way of singing but with a more modern,even say “pop”/commercial approach. Yes, he IS the voice of Firewind and we can never enjoy him enough singing!

I am extremely happy when I hear you dominating by the guitar besides just making the songs more colorful. One of my personal favorites from the new album is the instrumental SKG. What is the message of this track? Or is it ‘just’ a good-old jamming left for the posterity?

I’m glad you mentioned that one song. Is actually the only song written by the whole band inside the rehearsal room during the recordings for DoD. We really NEEDED to do an instrumental! All these years jamming together we kept on coming with great ideas but never actually put them down for a song. SKG (the code for the airport of Thessaloniki, Greece, as RUSH did with their own airport YYZ in Toronto 😉 finds Firewind in a good shape and in a mood for showing some great skills but both performing and composing. Since its not just a jam, it’s a ctually a tune with lots of changes on tempo and mood and some cool performance by ALL the band, not only Gus as it used to be in the earlier instrumental tracks of Firewind.

As far as I know, you’re comfortable with the guitars besides the keyboard instruments. Can you fully realize your six-string ideas out of your solo project?

Yes, actually I play all the guitars in my solo albums myself, as well as in OUTLOUD,my other band.I really love to play the guitar, even if keyboards is my “main” instrument. Maybe you can hear some of my solo stuff on stage as well.

I know that except for Michael Ehré you are all Greeks, but where does the American connection of the band (even before Ozzy) come from? So where exactly is your ‘headquarters’?

Mayve it has to do with Gus being a student of Berklee College of Music in Boston, or with the time that Firewind were signed to Leviathan Records of David Chastain, dont really know, but we surely LOVE to play for our fans in the States,as we already did last week! But for sure, our HQ is in Thessaloniki, Greece.

I know that it’s not the one thing that makes a band successful, but seeing you change along the years, I see your image becoming more homogeneous. The new promo photos are extremely cool. You could even sell as a thrash-metal band. It’s almost like seeing the newly formed Testament watching back from the pictures:)

Haha, yes maybe you can say this, but thats why we also did that “red” and “space-looking” which is in the back side of our album cover which is actually closer to our new album’s artwork. But it’s true that year by year,album by album we come closer to each other and in no sexual way, just the image!!! hahahaa!

Your last show in Hungary was in 2008. If I remember correctly, you visited us two times that year. Do you have any memories from the time spent here? Maybe some socializing with the locals, or a little sight-seeing? Or were you short in time and went to the next touring location immediately?

To be honest, that day I stayed at the venue while the other went for a walk in the beautiful city! I remember they had some great Goulash soup and I can also remember that show was fantastic with powerful crowd!

Your next North-American touring will be followed by some concerts in Japan. When will we have the chance to see you again in Europe, especially in Hungary?

I’ll be honest again. This time we have a more tight schedule due to Gus’ obligations with Ozzy and we all have to stay by his side and not push him. He’s a man,he cannot be in too many places at a time! But Hungary is definitely in our plans.

Thanks for your time for the answers. I wish you all a lot of cool concerts and more and more quality albums!

Thats for sure! Greeting to all our Hungarian Firestarters!

WEB: http://www.firewind.gr/

Kapcsolódó cikkek

Firewind és Brainstorm: közös koncert az A38 Hajón

KMZ

Hot News: Firewind – Announce Australian tourdates; Festival webisode lauched!

KMZ

Hot News: Firewind – Song off live-release launched online via website of Germany’s Rock Hard magazine!

KMZ

Hot News: Firewind – Reveal “Apotheosis – Live 2012” Artwork and Tracklisting; Launch New Play-Through Clip!

KMZ

Hot News: Firewind – Announce Live Album Title And Release Date; Playing European Festivals!

KMZ

Hot News: Firewind – Apollo Papathansio Quits; Replacement Vocalist Announced for Upcoming Touring!

KMZ

Hot News: Firewind – Working On Live Album Release

KMZ

FIREWIND – Few Against Many

Darkjedi

Hot News: Firewind – European Tour With Leaves’ Eyes Starts Today; Confirmed For Full Metal Cruise 2013!

KMZ

Hot News: Firewind – Debut New Video For “Edge Of A Dream”; European Tour Starting Soon!

KMZ

Hot News: Firewind – Launch First “Track By Track” Video-Clip For “Few Against Many”; Album Out Soon!

KMZ

Hot News: Firewind – Debut “Losing My Mind” Song Online; Cover FEATURES!

KMZ

Hot News: Firewind – Debut “Wall of Sound” Video-clip Online; Confirmed For Bang Your Head!!! Festival

KMZ

Hot News: Firewind – “Wall Of Sound” Digital Single Out Now; Festival Appearance For Greece Confirmed

KMZ

Hot News: Firewind – Launch “Few Against Many” Album-Trailer Online

KMZ

Hot News: Firewind – European Tour With Leaves’ Eyes! Confirmed For UK’s Prestigious Download Festival!

KMZ

Hot News: Firewind – New Album “Few Against Many” To Be Released May 21st, 2012 In Europe

KMZ

Hot News – Firewind: Sign New Deal With Century Media Records

KMZ

Hot News – Firewind: Announce Final Shows For “Days Of Defiance” Tour-Campaign; Soon To Enter Studios For Recording Of A New Album

KMZ

Hot News – Firewind: Taps Singer Mats Leven For European Tour Starting Next Week!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z