Interjúk

Fit For An Autopsy interjú

A kérdésekre Patrick Sheridan válaszolt.

Hi Pat, meg volt a reggeli és a szokásos köröd a konyhában? Hogyan ébredtél?

Kávézok és interjúzgatok. Mivel mostanság ezeket csinálom reggel, ezért ez lett a reggeli szokásom. Szóval igen.

Ma este Sacramentóban lesztek, hiszen most van az amerikai headline turnétok! Hogyan néz ki ilyenkor egy napotok?

Tipikus utazós élet. Bepakolunk, beállunk, harapunk valamit, és várjuk, hogy kezdődjön a koncert. Csak a szokásos.

Milyenek voltak az eddigi fellépések? Úgy láttam sok helyen telt ház várt titeket? A sok elmaradt koncert után gondolom ez megőrjít titeket?

Igen, nem minden helyen, de sok helyen telt ház fogadott minket, és ez remek, hogy újra ekkora show-kat játszhatunk. Ezért azt mondanám, hogy nagyon jó érzés visszatérni és újra játszani.

Kicsit térjünk vissza a zenekari dolgokhoz. Hat tagú banda vagytok. Ez nem szokványos. Szerinted jobb egy ilyen nagyobb csapat, mint kevesebb főből álló? Több gondolat, ötlet születhet, vagy pont így ütköztök többször egymás ellenállásába?

Szerintem mindig van 1-2 vezető erő amikor zeneírásra kerül a sor. Én abban hiszek, hogy mindennapi az, hogyha vannak emberek akikhez kifejezetten a sound-ért vagy egyéb kreatív feladatokért fordultunk. És ami a 6. tagunkat illeti, őt direkt kifejezetten csak a turnézás miatt vettük be. Néha nagyon jól illeszkedik, néha nem, de ez pont elég.

2008 volt a kezdet New Jersey-ben. Hogyan kezdtétek és folytattátok, hogy ennyire jó zenekarrá váltatok az évek múlásával?

Szerintem ez ugyan olyan, mint bármelyik másik projekt. Mindig azt keresed, hogy kinek van meg az a képessége, hogy egyszerű módon lehessen vele dolgozni, és ezzel valami olyasmit létrehozni, ami építő hatással van mindenkire, aki részt vett a folyamatban. Mi, mint a Fit For An Autopsy is ezen az elven működünk. Sok időt töltünk önmagunk fejlesztésével. Ezzel a gondolkodásmóddal sokkal könnyebb dolgozni, hogy a lehető legjobb végterméket hozhassuk ki magunkból. Ez a mi evolúciónkhoz tartozik, és hogy nem félünk változtatni azon, ami előrébb vihetné a bandát. Ezt próbáljuk meg elérni, de nem mindig sikerül persze.

Néhány napja jelent meg a hatodik album „Oh What the Future Holds” címmel. Azt hiszem a járványhelyzet miatt, most több időtök lehetett a dalok írására. 2020 tavaszán kezdtétek. Mennyivel volt hosszabb így a dalírási időszak, hogy több idővel rendelkeztetek?

Igazából a mi írási procedúránk nem igazán változott. Úgy csináltuk, ahogy mindig is. Ezért olyan banda a Fit For An Autopsy amilyen, mert Will nem turnézik, ezért otthon tud maradni zenét írni. Szóval az, hogy mi otthon maradtunk nem igazán változtatott semmit, mint amennyire más bandáknak talán megváltoztatta például. Mi maradtunk a jól bevált régi módszereinknél.

Változott a dalok mondanivalója, szövege?

Nem igazán változott. Szerintem volt más dolgunk is, hogy arra összpontosítsunk. Mi mindig ugyan úgy írunk szövegeket, például azokról a dolgokról amik körülvesz minket szociálisan vagy politikailag is akár. Globálisan is történnek hasonló események, de mi inkább annál maradunk ami közelebb történik hozzánk. Mi ebben jobbak vagyunk.

Az agresszív zenétekben számos nyakatekert riff van, de ezen kívül dallamok is megbújnak. Szóval nagyon sokszínű és energizáló az összkép. Mennyire neveznéd a zenéteket trendinek vagy undergroundnak?

Szerintem a mi zenénk abból az ötletből táplálkozik, hogy mindenből egy kicsit. Nem igazán írunk úgy, hogy valami undergroundabb vagy populárisabb legyen. Azt írjuk meg ami nekünk tetszik, ahogy tetszik a hangzása, ahogy nekünk természetesen jönnek a dolgok és amit szívesen hallgatnának az emberek. A trendek miatt nem aggódunk, vagy hogy most minek van nagy támogatottsága. Afelé megyünk el, ami szerintünk a banda következő szintje. Néha ez együtt megy azzal, ami kicsit trendibb, néha szembe megy vele. Ezeket nem mi szabályozzuk.

Szerinted manapság könnyebb érvényesülni „súlyosabb” zenével?

Ez egy jó kérdés. Nem, nem hiszem. Szerintem A Fit For An Autopsy azért tudta elérni azt a szintet, ahol most van, mert szeretjük ezt csinálni. Emellett azt is gondolom, hogy most már sokkal elérhetőbb ez a zene, mint amikor megszületett. Ezért észre is vettünk egy kis fejlődést magunkon. Szerintem minden zenét el lehet juttatni egy adott szintig, de ami az extrém zenét illeti vagy akárminek akarjuk hívni, sokkal nehezebb vele érvényesülni, mint mondjuk egy rock’n’roll bandával. Szóval a legtöbb elem amit mi beletettünk a mi zenénkbe bizonyára hallgathatóbbá és befogadhatóbbá tehetett minket egy szélesebb közönségnek. Először mi sem tudtuk, hogy ez fog történni, de minden bizonnyal megtörtént. Szerintem minél extrémebb egy banda, annál nehezebb növekednie.

Ha minden jól megy májusban megkezditek az európai headline turnétokat is. Azt gondolom, sokan várnak már rátok. Milyenek lesznek ezek a napok? Hogyan látod?

Ma már lehetetlen ezeket megsaccolni. Ami a világ helyzetét illeti, és amit a covid már most elért. Értelmetlen találgatni, hogy mi lesz majd a világ helyzete. Itt az államokban remekül pörög ez a turné, de mindenhol más a helyzet. Vannak helyek ahol jobb, és vannak amik kevésbé. Már követhetetlenné vált, hogy hogyan kéne reagálnunk. Csak reménykedni tudunk, hogy Európa jól lesz, és az ott élő emberek is, akik szeretik a zenénket. Mi már nagyon várjuk, hogy visszamehessünk, de nem tudjuk mi lesz. Csak a világ állásától fog függeni.

Az új album dalain kívül, mi várható a setlistben? Elsősorban a budapesti állomás érdekelne, mert én itt élek. 🙂

Nos, biztos lesz majd pár szám a ,,Sea of Tragic Beasts”-ről. Sajnos azzal az albummal nem tudtunk turnézni, szóval most ilyen dupla turnét tartunk. Mert még csak egyszer Amerikában tudtuk játszani, és egyszer Európában. Most csak olyan számokat pakoltunk fel, amiket nem játszottunk el annyiszor. Szóval nagyon izgatottak vagyunk. A ,,Your Pain is Mine”-t biztos játszuk, ezt is most először. Sok lehetőségünk van, és persze még régebbi számokat is teszünk majd be. Például a ,,Helbound”-ról és a ,,Absolute Hope Absolute Hell”-ról is. Szeretünk visszanyúlni a régebbi számainkhoz is, de mellette persze még van a 2 vadiúj albumunk is. Jó összeállítás lesz. Mindig jól megvariálgatjuk a dolgokat.

Emlékszel a korábbi magyarországi koncertre? Milyen volt azon az estén a közönség?

Óh, Budapest az egyik kedvenc városom a világon. Amennyire én tudom, Budapest az egyik legjobb város Európában és a legjobb show-kat is ott játszottuk. Ha jól emlékszem A38 volt a klub neve, ami vízen lévő hajó. Az volt az egyik legkedvesebb emlékem, hogy ott játszhattunk Európában. Imádom a városotokat, és mindenképpen megyünk még oda. Én személy szerint nagyon várom már, hogy újra játszhassak ott.

Egyébként a Covid-19 kényszerpihenője utáni első koncerten milyen volt a színpadra állni?

Stresszes. Annyira feszes banda voltunk még mielőtt beütött volna a covid, azelőtt nagyon sokat dolgoztunk ezen. Aztán 2 évig egy koncertet sem adhattunk. Szóval most amikor visszatértünk újra ki kellett találni, hogy kinek mi a dolga, de egy pár nap után visszaszoktunk. Most már minden rendben, és nagyon boldogok vagyunk, de stresszes volt az első színpadra állásunk. Egyben remek is persze.

Az életedben jelenleg mi a három legfontosabb dolog?

Hogy azt csinálhasd amit akarsz, legyen szó a munkádról vagy a családodról, vagy utazásról vagy akármiről. Nem szabad feladni az álmaid mert azt mondják, hogy nem lehetsz ez vagy az. Ez a legfontosabb dolog az életben szerintem. És új célokat találni, kitűzni őket, és nem számít ki mit mond, kitalálni azt, hogyan lehet elérni őket. A szüleim és a barátaim mind azt mondták, hogy nem lesz a zenéből semmi, és nem is lett, ameddig annyit nem próbálkoztam, hogy végül összejött. Az, hogy most turnézhatok, és hogy ennyire menő munkám van, az mind annak köszönhető, hogy nem adtam fel. Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb, ha azt csinálhatod, amit szeretnél. Ami persze boldoggá is tesz. A második pedig, hogy találd meg a megfelelő embereket az életedhez. Megtalálni egy jó baráti társaságot, a párodat vagy akár az ideális bandatársakat. Jó embereket kell magad mellett tartanod, akik támogatnak és hisznek benned. És hogy őszinte tudj lenni magadhoz, hogy milyen ember vagy, milyen akarsz lenni, és mit kell tenned ahhoz, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél. Mindenki saját maga egyedi verziója, szóval ha szánsz erre egy kis időt, hogy oké, most itt tartok, ilyen akarok lenni és ezeket a lépéseket kell megtennem hozzá. Ez a 3 dolog szerintem el tudja dönteni az életed.

Mit szeretnél még kipróbálni a jövőben, amit még eddig nem sikerült?

Őszinte leszek veled, ezen a ponton annyira jó szinten vagyok, hogy én már csak zenélni akarok. Minden egyes ember előtt, mert mi ezt csináljuk. El akarok menni mindenhová a világon, meglátogatni minden egyes kultúrát, és annyi tapasztalatot szerezni, amennyit csak lehet. Még azelőtt meg akarok tapasztalni mindent, mielőtt nem fogok tudni. Van egy remek fiam, egy csodálatos feleségem, csodálatos legjobb barátaim akikre számíthatok. Én már csak tapasztalatokat akarok szerezni és adni. Ennyi nekem elég.

Pat, köszönöm a válaszokat és sok sikert kívánok az esti koncerthez. Mi pedig nagy szeretettel várunk május 21-én. Kérlek üdvözöld a magyar rajongókat!

Nos, a magyar barátaimnak az országban, értékeljük a támogatásotokat és már nem tudunk várni, hogy visszamehessünk és játszhassunk nektek, hogy a városotok és a kultúrátok része legyünk. Már nagyon várjuk, hogy Európába is visszamehessünk, és Magyarország személyesen egy olyan hely, ahová én nagyon szeretnék menni. Nagyon szépen köszönjük, hogy támogattok minket és hogy hallgatjátok a dalainkat.


http://www.ohwhatthefutureholds.com
https://www.facebook.com/FitForAnAutopsyOfficial
https://twitter.com/fitforanautopsy
https://instagram.com/fitforanautopsy
https://www.youtube.com/c/FitForAnAutopsy

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=61886

Készült: 2022. január 17.

Kapcsolódó cikkek

Dühös deathcore négyes októberben: Thy Art Is Murder, Fit For An Autopsy, Whitechapel és Spite a Barba Negrában

KMZ

Brutális, öt zenekaros turné élén tér vissza a Fit For An Autopsy

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek