Interjúk

Flotsam And Jetsam Interjú

A kérdésekre Steve Conley válaszolt. 

Helló, itt Muszka Zsuzsanna! Üdv a Kronos Mortus metál magazinnál! Mi újság?

Szia! Köszi, minden rendben! És veled?

Itt minden oké! Kezdhetjük az interjút?

Természetesen!

Remek! Nos, a Flotsam & Jetsam a metál színtér állócsillaga, most már több, mint harminc éve. Mi a titka a folyamatos lendületnek?

Nem is tudom, talán a következetesség, meg az, hogy minden albumunkon megpróbálunk minőségi anyagot kiadni a kezünkből.

Gratulálok a ’The End Of Chaos’ nevű új albumotokhoz, ami már lassan két hete jött ki. Kérlek, mesélj egy kicsit a korongról! Milyen volt eddig a fogadtatás?

Jól fogadták eddig a lemezünket! Felkerültünk vele a német listákra és tudod, magasabban vagyunk jelen ezzel a lemezzel, mint bármivel, amit eddig kiadtunk! A rajongói reakciókkal is nagyon elégedettek vagyunk, úgy látszik, hogy örülnek az új anyagnak. Mi meg ennek örülünk.

Nagyon hosszú a lista, ami eddig megjelent tőletek és szerencsére elég jól ismernek a metálos arcok. Nyilván abszolút nem vagytok kezdők, ezért érdekelne, hogy láttatok az új album felvételeihez?

Általában úgy születnek a dalok, hogy Mike Gilbert és én a saját, otthoni stúdiónkban látunk hozzá a demófelvételek elkészítéséhez. Aztán a befejezett demókat elküldjük AK-nek, ő pedig ráteszi a vokált. Ezután visszaküldi nekünk a felvételeket, mi pedig kiválasztjuk ezek közül a legjobbat. Szóval tulajdonképpen mindenki egyedül alkot ebben a folyamatban.

Értem. Dobos poszton váltás is történt, Ken Mary most debütál az új albumon. Könnyen megértettétek egymást? Mi fogott meg benne?

Ken-nek van egy stúdiója és ilyen hangmérnöki munkákban elég sokat dolgozunk együtt. Meg régen elég sok cuccon együtt is játszottunk, ráadásul ő is itt élt Phoenix-ben. Emlékeztem rá, hogy milyen nagyszerűen dobolt nekünk anno. Egyszer azt mondta nekem, amikor épp a stúdiójában dolgoztunk: „Hé, annyira szeretem az új anyagotokat!” és tudod, elkezdtünk erről beszélgetni, és nemsokára kitört belőle, hogy: „Én úgy szeretnék egy olyan bulit, amikor aztán tényleg sokat dobolhatok!”, mivel a régebbi bandáiban sokkal kevesebbet játszott egy-egy felvételen, mint amit most mondjuk az új albumon hallhattok tőle (nevet). Sokan tisztában voltunk vele, köztük én is, hogy sokkal több is van ebben a gyerekben. Így azt mondtam neki, „Jól van akkor, próbáljuk meg, ha úgy alakul!”, ez a lehetőség pedig akkor jött el, amikor legközelebb új dobost kerestünk. Ekkor megkérdeztem tőle, még mindig érdekli-e a dolog és igent mondott. Szóval elég jól alakultak ezek a dolgok.

Igen, úgy tűnik, ez egy jó döntés volt! Úgy tudom, hogy rengeteg dal született és abból válogattatok össze az albumra 12 dalt. Mik a terveitek a többi nótával? Kiadjátok őket valamikor?

Nos, igen. Soha nem tudhatod, mit hoz még a jövő, úgy értem, rengeteg dalunk van megírva, azóta is születtek újabbak, hogy az új albumot befejeztük. Meg amúgy írok folyamatosan. Mike is pont múlt éjjel küldött nekem egy újabb dalt. Szóval mi olyan fajták vagyunk, akik nagyon utálják, ha sietni kell a dalírással, így próbálunk mindent időben megcsinálni, így már előre megvan az anyagunk a következő nagy hajrához is. Szóval inkább megcsináljuk most, mint hogy két év múlva kapjunk észbe, hogy hoppá, el kellene kezdeni a lemezen dolgozni. Jobb, ha idejében hozzákezdünk.

Szerinted mik a „The End Of Chaos” album legfőbb jellegzetességei?

Szerintem zeneileg sikerült túlszárnyalni magunkat a korábbi albumainkhoz képest. Ami a vokált illeti, azt hiszem, ez a korong az eddigieknél dallamosabbra sikerült. Szóval szerintem egyfajta természetes fejlődés következett be a legutóbbi lemezeink óta.

A 80-as évek közepén nagyon más volt a metál-élet, mint manapság. Melyik tetszett/tetszik jobban? Melyik „korszaktól” kaptál többet, amitől a lendületed a mai napig tart?

(nevet) Hűha! Nos, azt kell, hogy mondjam, a nyolcvanas években, amikor én felnőttem, azért már volt némi zenei élet… Nem is tudom, hogy volt ez akkor Európában? Ott amúgy most már valami fantasztikus a zenei színtér, ott szeretek amúgy a legjobban turnézni. Nekünk itt Amerikában nincsenek például ilyen fesztiváljaink, mint nektek ott Európában. Sőt, Európában van egyfajta ilyen harmónia a metál-életben is, ami itt az USA-ban nincs meg. De tudod, a nyolcvanas évek elég izgalmas időszak volt azoknak, akik akkor nőttek fel. Ekkor fedeztünk fel a kedvenc együtteseink közül jó párat, akik aztán nagyon nagy hatással voltak az életünkre. Szóval tudod, a nyolcvanas éveknek tényleg megvolt az a sajátos hangulata. De örülök, hogy még most is itt lehetek, és ezt csinálhatom, illetve, hogy azóta eljutottunk oda, ahol épp most tartunk.

Tavasszal egy hatalmas bomba jön: a „KILLFEST TOUR 2019”. A nevek hallatán rögtön felkapja az ember a fejét, hiszen veletek együtt az Overkill és a Destruction is ott lesz. Azt hiszem, tökéletes párosítást végeztek. Mennyire lesz ez gyilkos, mire lehet számítani?

Nos, az új albumról biztosan sok dalt hallhattok majd ezen a turnén. Már rég jártunk Európában, így az akkori dallistánkat mindenképp frissíteni kell az újabb nótáinkkal.

Nekünk, magyaroknak is szerencsénk van, mert Budapestet is érinti a turné, már nagyon sokan várnak titeket. Mit ígérsz és üzensz nekik, miért lesz érdemes megnézni titeket?

Már nagyon várjuk, hogy láthassunk titeket! Reméljük, eljöttök a show-ra, mert fenekestől felfordítjuk majd az egész házat!

Köszönöm a kellemes beszélgetést, nekem már jó napom van, remélem, ti is jól vagytok! Baráti üdvözletem az egész társaságnak. Minden jót és további kellemes, metálban gazdag évet kívánok!

Én is köszönöm! Szia!

Szia!

WEBhttp://www.flotsam-and-jetsam.com/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: http://kronosmortusnews.com/2019/02/19/flotsam-and-jetsam-interview/


Készült: 2019. január 30.

Kapcsolódó cikkek

Az Overkill, a Destruction és a Flotsam and Jetsam is játszik a 2019-es Killfesten

KMZ

Flotsam And Jetsam – mini fesztivállá avanzsált az áprilisi budapesti buli

KMZ

KME videók: Centinex, Drakum, High Fighter, Rage, I Am Noah, Meridian, Words That Burn, Souls Of Diotima, Kissin’ Dynamite, Izegrim, Flotsam And Jetsam

KMZ

KME videók: Atlantis Chronicles, Uada, Kawir, Vike Tare, Ravenia, The 69 Eyes, Korpiklaani, Drakwald, Hatebreed, Flotsam And Jetsam

KMZ

Hot News: Flotsam and Jetsam recap European tour and explain line-up changes!

KMZ

Hot News: Flotsam And Jetsam to release ‘No Place For Disgrace – 2014’ through Metal Blade Records on February 14th!

KMZ

Hot News: Flotsam and Jetsam touring Europe in February in support of Sepultura!

KMZ

Hot News: Flotsam And Jetsam ink new deal with Metal Blade Records!

KMZ

Hot News – Metal Blade to re-issue Flotsam And Jetsam’s classic album „Doomsday For The Deceiver” as 25th Anniversary vinyl edition in January!

KMZ

FLOTSAM AND JETSAM – Once In A Deathtime DVD

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek