Interjúk

FolkStone Interjú

(scroll down for English Version)

Csak egy éve alakult, de gyorsan beindult a középkorias folk metál új reménysége, az olasz Folk Stone. A mediterrán módra optimista szemléletű, vidám együttest kérdeztem első albumuk kapcsán zenéjükről

és további terveikről.

Üdv a Kronos Mortuson! Légy szíves, mutasd be a bandát!

A Folk Stone egy évvel ezelőtt született meg, más metál hangzású zenékkel való számos kísérletezés után. Az alapítók a következők:

Lore: ének, breton trombita, frontember
Matteo: duda, vokál
Roberta: duda, breton trombita, női ének
Ghera: gitár
Ferrum: basszus gitár
Becky: “bell-snake” [az oldal köré tekert duda], hárfa, női ének
Forese: dob
Andrea: üstdob, tamburin

Úgy döntöttünk, úgy mutatjuk ki az észak-európai (finn, svéd, német) zene iránti szeretetünket, hogy kelet-európai (erdélyi stb.) hangulattal keverjük.

Gratulálok kiváló első demótokhoz! Azt írtátok, nagyon gyorsan elkelt belőle az összes példány. Ez nem csoda, figyelembe véve zenei értékét. MySpace-es oldalatok szerint egy teljes hosszúságú albumot is terveztek a közeljövőben. Az hogy fog hangzani?

Első teljes hosszúságú albumunk (megjelenés: április 24., magánkiadásban) az olyan bandák iránti szenvedélyünket fogja mutatni, mint a Korpiklaani, az In Extremo, a Corvus Corax stb., és néhány remaszterelt korábbi szám is lesz rajta. / Egy érdekes egybeesés: 2008-as németországi turnénkon egy kicsit a Corvus Coraxszal, az In Extremóval és a Subway to Sally-vel is fogunk együtt játszani! / Lesz rajta valami akusztikus is, de minden esetre “súlyos” munka lesz. Mi nagyon sokat várunk ettől az anyagtól, és eddig elég pozitívak a visszajelzések. Nagyon reméljük, hogy Kelet-Európában is kapható lesz. Eddig erős igényt tapasztaltunk rá Németországban, Svájcban, Ausztriában és Franciaországban.

Elküldtétek az anyagot kiadókhoz?

Ez a felvételt készítő cég problémája [!] Egyelőre az a feladatunk, hogy sokat játsszunk Európa minden részén. Nézzétek meg a fellépés dátumait a http://www.myspace.com/folkstone-on.

A duda nem újdonság a folk metálban, mivel már rengeteg banda használja, a breton trombita azonban sok rajongó számára talán kevésbé ismert. Mit érdemes tudnunk erről a hangszerről és arról, miként használjátok zenétekben?

Megpróbáltuk a metál zenét tradicionális hangszerekkel keverni. A breton trombita a hegyvidéki népesség tipikus hangszere volt a középkorban. Jó ötletnek tűnt, hogy átvegyük a hangzását, amely nagyon sajátos.

A műfajban kissé szokatlan módon, szövegeitek olaszul íródnak. Miről szólnak?

Az olasz szövegek mindenkinek nagyon elnyerték a tetszését külföldön (Magyarországon is!) Azt szerettük volna, hogy népünk ismerje a régi legendák értelmét, a korabeli Oróbiai Alpok (Észak-Olaszország) lakóinak hagyományos életmódját. És ezt nagyon értékeli mindenki!

Írtátok, hogy a tűzjáték fontos eleme a fellépéseiteknek. Gondolom, hatalmas színpadra van szükség, hogy a nyolc tag mellett még ennek is legyen helye!

Olyan színpadra van szükségünk, ahol kényelmesen elférünk; sokat táncolunk. A tűzjátékot és a tűznyelést csak nyílt téri fellépéseken tudjuk bemutatni. Nagyon látványosak, és a rajongók nagyon sokszor kérik, de a klubtulajdonosok nem igazán lelkesednek az ötletért, persze tudjuk, miért 🙂

Hogy esett a választás a Folk Stone névre? A Folk persze nyilvánvaló, de érdekel, hogy kapcsolódik össze a nép és a kő.

A Folk Stone-nal a régi kastélyok köveire és a középkori falvainkra utalunk. Buskersben kezdtük, egy kis faluban, és ezek a kövek is értünk beszélnek.

A demótok hangzása meglepően jó. Hol vettétek föl?

Saját házi stúdióban, és a Groove Sound Stúdióban remixeltük. Az új hangzást teljes mértékben a Groove Sound Stúdióban csináltuk Yonatan Rukhman technikussal, aki fő-tehnikusként követ minket európai turnénkon.

Vannak más bandák, amelyekben a tagok még játszanak?

Az időnk nagyon szigorúan oszlik meg a turné és a stúdiózás (meg a család…) között, úgyhogy nem is volna időnk bármi mást csinálni.

Mit gondolsz az olasz metál színtérről? Mely bandák említésre méltóak onnan?

Az olasz metál színtér tele van energiával (Lacuna Coil, Exilia, etc.) és van néhány olyan banda is, akik a miénkhez hasonló zenét játszanak. Mindannyian becsüljük egymást, és igyekezzük tenni a dolgunkat. E pillanatban persze a figyelem középpontjában vagyunk, a sajtó, a zine-ek, a lemezboltok és mindenki más is szeret minket és a zenénket.

Intenzíven turnéztatok Észak-Olaszországban. Tervezitek, hogy majd ellátogattok Magyarországra is? Ismersz valamilyen magyar bandát?

Mint mondtam, most nagyon pozitívan értékelnek minket, de sokat koncertezünk még Észak-Európában is. Szeretnénk keletebbre is eljutni, olyan misztikus és varázslatos tájakra, mint Transzilvánia és a Kárpát-medence: ha érdekli valamelyik promotert ez a lehetőség, kapcsolatba tudnak lépni velünk: leparc@tiscali.it. Ismerünk néhány magyar bandát, pl. Behemoth, Autumn Strange… ezek magyarok, nem? [Nem – Davkov].

Mit üzentek a magyar folk metál fanoknak?

Keressétek a CD-nket, imádni fogjátok (www.self.it) Várjuk visszajelzéseiteket a myspace-en. És persze várunk titeket a nálatok megrendezendő koncerteken. Külön köszönet a Kronos Mortus munkatársainak, akik első hallgatásra már régóta hittek bennünk.

Ciao dai FolkStone

———————————

ENGLISH VERSION:

Welcome on Kronos Mortus! Would you introduce the band please?*

Folkstone are born 1 year ago, after various experience in metal sound music. They are formed by:

Lore, lead vocal, bombarda and frontman
Matteo, bagpipes, vocal
Roberta, bagpipes, bombarda, femal vocal
Ghera, guitar
Ferrum, bass guitar
Becky, harp, bell-snake, female vocal
Forese, drum
Andrea , bass-drum, tambourine

We have decided to show our passion for north-european music (Finland,Sweden,Germany) and mix it with the est-european atmosphere (Transilvania, etc.)

Congratulation for your excellent first demo! You wrote that it has very quickly been sold out. This is no wonder, taken into consideration its musical values. According to your MySpace site, you are planning a full-length album in the near future. How is that going to sound?*

Our full-lenght album, (released in April, 24th by SELF) will focus on our passions for groups like Korpiklaani, In Extremo, Corvus Corax etc. and will have remastering of some precedent tracks, too.
A curious coincidence: through the 2008-German-Tour, we play some time with Corvus Corax, In Extremo and Subway to Sally !!! There will be something acoustic, but it will be anyway a “heavy” work. We expect a lot from this work, and the feedback are very positive, for now. We really hope that it’ll be released even in est-Europe. For now we have a really strong request in Germany, Swiss, Austria and France.

Have you sent the material to any label?

This is a problem that will regard our record label. For now, our work is to play a lot in every part of Europe. Watch our dates onwww.myspace.com/folkstone.

Bagpipes are no novelty in folk metal since many and already use them, but many fans are perhaps less familiar with the bombard. What should be known about this instrument and the use of it in your music?

We tried to mix the metal music with traditional instruments. The bombarda is a typical instrument used by the medieval population of our mountains. It seemed right to take back this sounds that are very particular.

A little unexpectedly in the genre, the lyrics are in Italian. What they are about?

The italian lyrics had been very appreciated even abroad (they really like even in Hungary!!!). We wanted to let our people know the meaning of ancient legends or ancient typical way of life of
our Orobian’s Alpes (north-Italy). It has been really appreciated!!!

You also wrote that you use fire shows as an element at your performances. I guess you need a huge stage to make place for the eight members and the fire!

We need a stage were we can stay comfortably; we dance a lot We can only do the fire shows and the eatfire in open-air. They are very spectacular and our fans ask for it many times, but the owners aren’t very enthusiasts,and we know why 🙂

Why the name Folk Stone? Folk is obvious, of course, but I’m keen on what’s the connection between folk and stone.

The Folkstones are referred to the ancient stones of our castle and our medieval villages. We started as Buskers, in this country village and this stones speak for us.

The production of your demo is of a surprisingly high quality. Where did you record it?

We registered it in our personal recording studio, and we remixed it at the Groove Sound Studios.
The new production was entirely made at the Groove Sound, with the technician Yonatan Rukhman, that will follow us as head-technician in the our european tour.

Are there other bands in which the members are involved?

Between tour and recording (and family…) the time is very strict, so there would be no time to do well other activities.

What do you think about the Italian metal scene? Which are the bands worth mentioning from there?

The italian metal scene is very energic (Lacuna Coil, Exilia, etc.) and there are some bands that do our same music with we play often, in Italy. We all respect the others, and we try to do well our work. Obviously in this moment we are in the middle of the attention, press, zines, records-shop and everybody are happy for us and our work.

You have been touring intensely in **Northern Italy**. Are you planning to visit **Hungary**? And do you know any Hungarian band?

Like i told you, in this moment we are very appreciated, but we are working a lot even in north-Europe. We’d like to play in the east, lands full of mistery and charm like Transilvania and Karpatia: if some promoter is interested, let’s put in contact! (leparc@tiscali.it) We know some hungarian metal band like: Behemoth, Autumn Strange … (but are they Hungarian?).

Some message for Hungarian folk metal fans?

Search our cd and you will be enthusiast (www.self.it). We wait your feedbacks on our myspace. And obviously we wait to see you on stage in your land. A special thanks to the staff of Kronus Mortis, that has believed in us at the first listening and long time ago.

Ciao dai FolkStone

Készítette: Davkov
Web: http://www.myspace.com/FolkStone

Kapcsolódó cikkek

FOLKSTONE – FolkStone

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek