Interjúk

Fredlös interjú

Üdvözletem, Fredlös, először is hadd gratuláljak a fantasztikus debütáló albumotokhoz, a „Fredlös”-höz, amelyet idén február 10-én jelentettetek a Threeman Recordings jóvoltából. (A magyar nyelvű ismertetőmben 10-esre értékeltem és biztosan a kedvenc kiadványaim között lesz az idén). Mutassátok be a zenekar tagjait, vendégzenészeit, és meséljetek az olvasóknak a Fredlös kezdeteiről, legyetek oly szívesek.

Szia, és köszönöm a kedves szavaidat. A zenekar korábbi zenei projektek hamvaiból jött létre. Robert, Fredrik, Liv, Victor és én megalapítottuk a „Barbro Says No” csapatot, amely egy hagyományosabb rock/metal zenekar volt. Később svédül akartam dalszövegeket írni, és mindannyiunkban buzgott a vágy, hogy sötétebb zenét alkossunk. Így született meg a Fredlös. Új dobost vettünk fel magunk közé, Iman Zolgharniant. Aztán Tomas megismerkedett Alexszel („Nem tudtam ellenállni!”), megtetszett neki a zenénk, és csatlakozott a bandához.

A következő vendégzenészek szerepeltek az albumon:

Erik Grawsiö a Månegarmból – ének, „Våt Varm Jord” és „Fredlös”. Kedves barátunk, és nagy inspirációt jelentett/jelent számunkra.

Martin Björklund – hegedű, „Våt Varm Jord”, „Otto” és „Requiem”. Ő is Norrtäljéből származik, és saját, Mercury-X nevezetű zenekarával egy multiinstrumentális zseni.

Britta Zetterström – Kulning-ének a „Requiem” című dalban. (a kulning egy skandináv zenei forma, mely az állatok lehívására szolgál a magashegyi legelőkről-G). Zseniális énekesnő és egy történelmi társaság elnöke, mely a viking korszakra összpontosít.

1988 óta foglalkozom megszállottan a középkor történelmével, és roppant érdekesnek találtam a szövegeidet, sokat tanultam tőled. Világosítson fel minket röviden a Fredlös-szövegek mondanivalójáról.

Tomas: A dalszövegeket a 14. század közepi pestisjárvány után felgyorsuló vallási elnyomás ihlette. Isten képzete egyre inkább szigorúbbá vált. A bűn és a szégyen állt a középpontban. Az élet a tisztítótűzre várakozó siralomvölgynek volt tekinthető akkoriban. A nőgyűlölet egyre erősebbé vált a szexualitást szabályzó egyházi elöljárók körében, mindez boszorkányégetésekben vagy eretnekségi perekben nyilvánult meg.

A félelmetes halál 1350-ben sújtotta Svédországot. Miután kezdetét vette a pestis, a népesség jelentős részét kiirtotta: a halálos áldozatok pontos száma nem ismert, de egyes történészek becslése szerint 1350 és 1420 között a lakosság felét vagy 2/3-át pusztította el. A papság szokás szerint a népet hibáztatta, és úgy magyarázta a pestist, mint Isten válaszát az emberek bűnösségre.

A 14. század közepén kitört pestisjárvány után jóval hidegebb időjárási viszonyok álltak be, melyek tovább növelték a lakosság körében kitörő járványokat. Ugyanakkor heves ütközetek zajlottak a nemesi családok között, hasonlóak a mai maffiacsaládok harcához, és ezek végső soron a lakosságot érintették főként. Az egyház rendszerint a bűnös embereket hibáztatta, akik magukra vonták Isten haragját.

Az 1400-as és 1500-as években Európa-szerte, így Svédországban is nagyszámú parasztfelkelés tört ki. Gyakran iszonyatos kegyetlenséggel verték le ezeket a mozgalmakat és csak ritkán sikerült valami eredményt elérni. A parasztok sokszor lázadtak fel a hatalom újításai, valamint az elnyomás, a kizsákmányolás és a végrehajtók uralma ellen.

Az album megjelenése napján a Fredlös új videót tett közzé, ami nagyon tetszett. Ez már a 4-dik videótok; terveztek-e esetleg idén újabbat/újabbakat készíteni?

Igen. Mi magunk készítjük őket, és keményen dolgoztunk több hónapot felölelve a már megjelent négy videón. Azt szeretnénk, hogy a fennmaradó dalokhoz is készítsünk videókat, ezek egy részéhez már jócskán vannak ötleteink. Reméljük, még ebben az évben napvilágot látnak szép sorjában.

A Fredlös a Månegarm Open Air-en fog játszani sok fantasztikus bandával egyetemben. Újabb fellépéseitekről tudhatunk-e valamit?

Nem, ebben a pillanatban még semmi sem biztos :).

Elképzeltem, milyen Pazar lenne egy Fredlös/Månegarm/Entombed európai turné :). Tudom, hogy ez jelenleg lehetetlen, de mit gondoltok az ötletemről? Alex, az Entombed 1994 júniusában játszott Magyarországon (sajnos én nem voltam ott, de néhány barátom igen, és azt mondták, hogy eszméletlenül jó volt a koncertetek). Mik voltak az akkori benyomásaid? (Bízom benne, hogy a Fredlös hamarosan fellép Magyarországon, valamint én is ott lehetek, hogy élőben nézhesselek meg benneteket).

Robert: Nos, ez igazán csodálatos volna, ha sikerülne megvalósítani. Nagyon várom már, mi vár ránk a jövőben.

Alex: Aaaah! Ez egy nagyszerű nap és éjszaka volt! 1994. június 1-jén, Budapesten egy fantasztikusan zsúfolt helyszínen a Napalm Death társaságában! Ez egyike volt azoknak a koncerteknek, amelyek a mai napig kilógnak a többi közül, és rendszeresen eszembe jut… bármilyen furcsán hangzódjon is. Ez egy iszonyat eszeveszett túra volt minden szempontból, egyszer megpróbálom összefoglalni egy könyvben, csak hogy újra átéljem ezt az őrületet! Már régóta úton voltunk, megtettünk néhány kört Kanadában és az Egyesült Államokban, közvetlenül azelőtt, hogy összeálltunk a Napalmmal a ’94-es európai keresztes hadjáratra. 10 hét körül az Egyesült Államokban/Kanadában, majd két nap otthon, Stockholmban, mielőtt elkezdődött volna az 52 fellépés 54 nap alatt. Brutális volt… félelmetesen brutális! Az emberek elvesztették a józan eszüket azon a turnén. Mindhalálig szeretem a Napalmot! Szép emlékek… a turné óta minden nap hiányoznak. Az emberek a mai napig emlegetik a budapesti show-t, ahogy te is tetted, és képeket küldenek. Azt hiszem, még mindig megvan valahol a pólóm, amit valaki készített nekünk, és így tovább… ez valami egészen más volt… amint látod, napokig folytathatnám… szóval igen, szívesen visszamennék, és fellépnék a Fredlös-szel, az Entombed-dal a Månegarm társaságában Magyarországon. Biztosan jó lesz! Talán meghívhatnánk a Napalmot is. Megvan még a helyszín? Petőfi Csarnok, Budapest, Magyarország? (Nem, sajnos nem, lebontották -G) Meg kellett nézni. Különleges hely, különleges idő, különleges túra. Itt körülöttem most minden nosztalgikus és könnybe lábadt. Remélhetőleg hamarosan találkozunk egy magyarországi Fredlös koncerten! A bolygók állása kedvező.

Tudom, hogy a Fredlös csupán néhány napja adta ki debütáló nagylemezét, de dolgoztok új nótákon? Folytatnátok a középkori tematikát?

Tomas: Igen. Van egy kéziratunk a következő albumhoz. A téma a 13-14. századi Itália, az emberiség gonoszsága és a zűrzavar, mely kijelölte az utat a 15. századot követő vallásháborúkhoz.

Robert: A stúdiónkat éppen szervizelték és korszerűsítették, mivel bizonyos dolgok javításra szorultak és így tovább. Készen fogunk állni a dalírási és az előkészületi munkálatok megkezdésére hamarosan. Egy új album megírása biztosan eltart majd egy ideig, de szerencsések vagyunk, hogy van saját, teljesen felszerelt professzionális stúdiónk, így nem kell aggódnunk a költségek miatt. Ötletekben biztosan nincs hiány a következő lemezhez, és az alkotási folyamat az, amit a legjobban szeretek és nagyon várok.

Milyen zenét hallgattok, és melyek a kedvenc nagylemezeitek?

Tomas: A valaha készült legjobb album a Queensrÿche „Operation Mindcrime” időszaka.

Robert: Nagyon sokféle bandát hallgatok. Ha jó, akkor műfajtól függetlenül jó. De hát én csak a basszusgitáros vagyok, és ez csak egy lépés a kazoon való játékhoz, ahogy Dave Mustaine mondta egyszer…

Jelenleg ezek az LP-k forognak a lejátszómon, és legalább az első kettő állandó marad, a többi változik:

Dark Side of the Moon -Pink Floyd

Strange Days – The Doors

Leviathan – Mastodon

A Blaze in the Northern Sky – Darkthrone

Solstafir – Köld

Heretics – Rotting Christ

Alex: Alex: Hahaha! A Cliff Burton wah-wah kazoo szólói királyok!

A svéd underground színtér régóta lenyűgöző. Milyen zenekarokat ajánlotok nekünk? (Azokat is beleértve, melyeket nem ismerhetünk).

Természetesen a Månegarm és a Wormwood az első választásunk, aztán van egy doom zenekar, a Kråkslott, ami szintén nagyon jó. A Horndal-t mindenképpen érdemes meghallgatni, akárcsak a Hällas-t, ha szereted a felejthetetlen 70-es évek stílusú progresszív rockot. De azt hiszem, a fentiek közül már egyik sem underground, mivel manapság elég nagy a rajongótáboruk.

Robert: Fiatalabb koromban rendesen nyomultam a klubokban és hallgattam az underground zenekarokat, de azt kell mondanom, hogy manapság már nem jut annyi időm rá (a gyerekek és család miatt), és úgy alakult, hogy teljesen elvesztettem a kapcsolatot az „igazi” underground mozgalommal.

Fesztiválokon egyébiránt mindig a kisebb színpadokat és zenekaraikat kedvelem a legjobban, hiszen ott talál az ember új és érdekes dolgokat.

Ha már említettem a történelmet, melyek a legkedveltebb történelmi személyiségeitek Svédországból és a világhistóriából?

Hú, ez egy roppant nehéz kérdés. Tomas az nálunk, akit szörnyen érdekel a történelem.

Tomas: A történelem iránti érdeklődésem hatalmas. Ugyanúgy érdekel a római korszak, mint a modernebb történelem. Ám a kedvenc időszakom Róma bukásától kezdve a 18. század végéig tart. Kedvenc történelmi személyiségeim Leonardo da Vinci, Szaladin és Magnus Eriksson király. De ez ma van, holnap egészen más horda lehet 🙂

Mellesleg mit tudtok a magyar történelemről és a magyarországi undergroundról?

Tomas nagyon sokat tud a magyar történelemről. Sokszor járt Magyarországon, és a volt feleségének az édesanyja 1956-ban menekült el Magyarországról.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy ismereteink a magyar underground színtérről nem eléggé alaposak.

Köszönöm szépen, Fredlös, a legjobbakat kívánom/kívánjuk mindannyiótoknak! A beszélgetés befejeztével üzenjetek a Kronos Mortus olvasóinak.

Robert: Köszönöm a Kronos Mortus olvasóinak, vigyázzatok magatokra, és remélem, találkozunk a jövőbeli fesztiválokon!

Tomas: Köszönet minden Kronos Mortus olvasónak és a rajongóknak. Szeretettel várunk mindenkit a jövőbeni magyarországi fesztiválokra, és mélyebben ássuk majd bele magunkat a fantasztikus történelmetekbe!

Alex: Szavamra, köszönöm! A Kronos Mortus királyság!


FREDLÖS online:

https://www.facebook.com/fredlosband

http://threeman.se/project/fredlos

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2023/03/06/fredlos-interview/

Kapcsolódó cikkek

FREDLÖS – Fredlös

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek