Interjúk

From The Sky interjú

From The Sky221207

A From The Sky 2020-ban kezdte meg az érzelmek feltúrását és terelését, hiszen nagy szerepet kap a zenében. Igazi művészi megközelítés lelhető fel a műben. Mit mondanál a From The Sky érintet pontjairól?

Tari Szabolcs: Valóban az érzelmek állnak a dalaink középpontjában. Igyekeztem olyan témával előállni mindkét lemeznél, amivel nagyon könnyű azonosulni, mindenki számára abszolút ismerős lehet, a szélsőséges zenei megoldások pedig a lehető legtágabb körét igyekszik megszólítani a hallgatóságnak.

Tudom, hogy korábban is zenéltél és nagyon szereted, imádod, amit csinálsz. Ezért biztos, hogy élvezed az életet. Hogyan válik valaki ilyenné? Mi kell ehhez?

T. Sz.: Igen, régóta zenélek, pontosabban egész életemben erre készültem. Öt éves koromban elkapott a Beatles mánia, és miattuk akartam zenész lenni. Korábban egy darkos prog metal zenekarom volt ’Miserium’ néven, és két teljes album és egy akusztikus EP jelent meg anno tőlünk. Ott még másképpen közelítettem a dalíráshoz és a dalszövegekhez, más dolgokat tartottam fontosnak. A From The Sky két lemezére írt dalok már egy sokkal letisztultabb zenész benyomását kelthetik a hallgatókban. Hosszú évek kellettek ehhez az érési folyamathoz, de a mentális részen kívül még a hangszeres felkészültséget és a mély zeneelméleti tudást kell kiemelnem. Készülni pedig csak úgy lehet erre a pályára, mintha élsportolóként állnál hozzá. Annyi különbség sajnos van, hogy ott mérhető a teljesítmény, itt meg inkább szubjektív, és olyan tényezők is közrejátszhatnak, amelyekkel földi halandó nem tud számolni, sem lépést tartani. Egyszerre kell rendkívül szigorúnak lenned magaddal, és rugalmasnak is.

Még ennyi kérdés után is feltennék egyet veled kapcsolatban. 🙂 Mi a fontossági sorrend nálad az élettel kapcsolatosan? Hogyan hozol fontos döntésekben választ?

T. Sz.: Van az életemben néhány fontosabb csapásirány, és hogy a dolgaimat a számomra megfelelő utakon tartsam, igyekszem átgondoltan és hideg fejjel dönteni, kisebb-nagyobb sikerrel. A fontossági sorrendben első helyen a család áll, a másodikon a zenekar, a harmadikon pedig a mindennapokkal kapcsolatos karrier és életvezetés. Természetesen ezek a prioritások változhatnak annak függvényében, hogy hova kell éppen több energiát fektetni, hogy az egyensúly fennmaradjon. Rendkívül nehéz.

A From The Sky a „Rex” albummal kezdett, amit sokan megszerettek. A korábbi Miserium alkotások után, mennyire neveznéd nagy váltásnak? Miért érzed jobbnak mindezt?

T. Sz.: Zeneileg, szerintem olyan hatalmas, nagy különbség nincsen. Kicsit egyértelműbbek a dalszerkezetek, könnyebben követhető muzsika a From The Sky. Az igazi különbség inkább a szellemiségében van. Az itt kiadott érzelmek valóban megélt, átélt eseményekről szólnak, ezzel pedig sokkal könnyebb azonosulni, mint Platón teremtéselméletével (Return to Grace album), vagy mint Szophoklész – Aias tragédiájával (Ascension album). Nyilván a magyar dalszövegek is sokat segítettek a jobb közérthetőségben. Erről egyébként egy nagyon hosszú meetingünk volt még Hartmann Kristóffal 2020 legelején, ahol alaposan átbeszéltük, hogy miként is építsük fel ezt az új projektet, zenekart. A tanácsaiért a mai napig rendkívül hálás vagyok!

A megérintő dallamok és durvább, zordabb részek miatt elég sok metál hallgatót vonzhat a mű. Mennyire neveznéd populárisnak és mennyire keménynek a From The Sky műveit?

T. Sz.: A két lemezünk fényében azt tudom mondani, hogy sikerült egy egységes, egyben érdekes stílus kavalkáddal előállni, ami alapján sokan megtalálhatták azokat a dalokat, amelyek többet mondanak, többet adnak számukra, mint esetleg mások. A szimfonikus extrém metal egy jó álca erre, mert nagyon sok mindent elbír ez a genre. A balladák ereje nem csak a lírikusságukban mutatkozik meg, hanem a drámai hatásaikban is. Az epikusnak szánt refrének a metal tételekben pedig mindig olyan kapaszkodót adnak, hogy akik esetleg nem is hallgatnak ilyen zenét is szívesen felteszik a dalokat újra, és újra. Mielőtt arra gondolnál, hogy itt minden patikamérlegen van kimérve, hozzá kell tennem, hogy én is a belső intuícióim alapján írok dalokat, csak talán könnyebben nyúlok plusz eszközökhöz, ha esetleg elakadnék valahol.

From-The-Sky_cover220818

Lépjünk a jelenbe. Itt az „Antarktika” 11+2 tétellel, ami a HammerWorld magazin februári számának extra CD mellékleteként jelent meg. A progresszív extrém zenétek egyfajta dallamszőnyegként és léleksimogatóként is felfogható. Te hogyan jellemeznéd? Mi az, amit meg kell hallanunk?

T. Sz.: Fontos eleme ezúttal is a lemeznek a különböző stílusok és hangulatok ingadozása. Ezeken keresztül lehet igazán bemutatni a lélek küzdelmeit. Ugyan mindez a ’REX’-en is fellelhető volt, de itt most még hangsúlyosabb maga a lemez egységessége, ami mind szövegileg, mind hangulatilag összefügg az első hangtól az utolsóig. Az üzenet, amit át szerettem volna adni az az, hogy bármilyen mélyen is vagyunk, hinnünk kell benne, hogy a legsötétebb órák is tovább állnak egyszer, és meg kell próbálnunk felállni, és továbblépni.

A hangfelvételek a szolnoki Denevér Stúdióban készültek Cserfalvi ’Töfi’ Zoltán és Boros Béla felügyeletével. Milyen küzdelmek zajlottak közted és Töfi között? 🙂 A végeredmény teljesen rabul ejtett?

T. Sz.: Szerencsésnek mondhatom magam, mert most már bő 13 éve dolgozom Töfiékkel. Minden anyagom náluk készült, és mindre nagyon büszke vagyok! Azt hiszem, egész jól kiismertük már egymást, emberileg és zeneileg is. Amikor az első From The Sky lemez készült, akkor előtte tartottunk egy hosszabb meetinget, és átbeszéltük, hogy milyen irányt is vegyen a dolog, milyen lehetőségeink vannak. A második lemeznél is minden rendben zajlott, de azzal sajnos nem számoltam, hogy milyen szinten is vannak leterhelve. Gondolok itt a megjelenésünk körüli huzavonára, több hónapos csúszásra. A végeredménnyel természetesen nagyon elégedett vagyok, de mindig van tere a fejlődésnek.

A borító és a dizájn Kóródi Tamás munkája. Felmerült másféle dizájn is az album kapcsán? Mi miatt döntöttél Tamás felkérése mellett?

T. Sz.: Ha az emlékezetem nem csal, akkor a Tamással való együttműködés egészen 2015-ig, még a Miserium Ascension című lemezéig nyúlik vissza az időben. Borzasztóan gyorsan dolgozik, rendkívül kreatív és egyben kooperatív, valamint a legmegbízhatóbb ember, akit csak ismerek. Vele kezdtük el a From The Sky-t felépíteni, rengeteget agyaltunk a design-on, a színeken, az üzeneten, még a zenekar nevén is. Nagyon szeretem azt a képregényszerű stílust, ami jellemzője a művészetének. Valahogy a tartalmi ridegséget mindig feloldja egy megfoghatatlan báj, amikor nézem a képeket, amiket készített. A pólómintái is fantasztikusak! Gyakorlatilag ő testesíti meg a létezésünket képi formában. Vannak persze különböző jövőbeli terveink, de járt utat járatlanért elhagyni ugyebár… 🙂

A dalszöveget és a zenét is te írtad. Ez óriási meló és dicsőség is egyben. Mit fűznél ehhez hozzá?

T. Sz.: Nagyon köszönöm az elismerő szavakat, de ez igazából nem volt újdonság számomra, hiszen a Miserium-nak is én írtam a dalok 95%-át. Azt gondolom, hogy nagyon jó rutinom lett benne. Ehhez hozzájön még a több évtizedes rock/metal zenehallgatás, a klasszikus zenei háttér és zenei alázat összessége, és ez hallható a From The Sky dalaiban. Egyébként könnyebb így dolgozni, no, nem azért, mert képtelen lennék idomulni mások elképzeléseihez, hanem mert rendkívül időhatékony, és célravezető. Miután teljesen egyedül szerettem volna dolgozni az első két lemez dalain így az énekek mellett én játszom az albumon az összes hangszert is a dobokat leszámítva. Ha ebből tudnék élni, és más dolgom nem lenne, akkor valószínűleg évente három lemezt is meg tudnék jelentetni. A gitárszólókat az első lemezzel ellentétben ezúttal kiosztottam a srácok között, és persze ’TAZ’ is, meg Marci (Kertész Márton – Rivers Ablaze, Special Providence) is nagyon frankót varázsolt.

Ettől függetlenül a From The Sky teljes értékű zenekarként működik. A többieket bemutatnád? Hogyan válik tőlük teljessé mindaz, amit alkotsz? Hogyan működtök együtt és válik véglegessé az elképzelésed?

T. Sz.: A koncertek, mint opció nem létezne zenekar nélkül, ez teljesen egyértelmű. Olyan emberek vannak itt a produkcióban, akik magukénak képesek érezni az általam képviselt hangzásvilágot, és hisznek a megvalósításában is. Most már jó ideje azonos személyekből áll a koncertképes From The Sky, ezért a címadó Antarktika dalban be is mutattuk, hogy miként funkcionálunk zenekarként, milyen is az, hogyha mindenkire osztva van szerep. Nem csak, hogy kiérdemelték, de napi szinten is tesznek hozzá az elképzeléseimhez, az üzemeltetéshez. Ezt az egész projektet együtt akarjuk csinálni, és ettől váltunk igazi zenekarrá. A basszusgitáros Gilián Péter, akit a ’Dreamgrave’-ből és a ’DVVAD’ zenekarokból is lehet ismerni nálunk most már vokálozik is. Főleg a durvább, karcosabb énektémák egy jó része terhelődött rá, mind lemezen, mind élőben. Gitáron Kiss László ’TAZ’ közreműködik, akivel 2005-ben az A38-as ’Pain of Salvation’ koncerten ismerkedtem meg, azóta pedig rengeteg dolog történt velünk, pl. együtt diplomáztunk klasszikus gitárművészként, együtt koncerteztünk Cipruson és Athénban klasszikus gitárzenével, együtt vittük ki a családjainkat, és éltünk külföldön évekig, de volt egy klasszikus zenei triónk is, ahol opera átiratokat készítettünk két gitárra és egy szoprán szólistára. Halász Illés dobos kolléga is kézenfekvő választás volt, őt is az akadémiai éveinkből ismerjük. Elképesztő muzsikus, ráadásul az énekhangja is nagyon rendben van, így pár vokál neki is kiosztásra került, ami valószínűleg tovább fog bővülni a jövőben. A zenekar magját jelenleg így, mi négyen alkotjuk.

Két bónusz dal is szerepel az „Antarktika” lemezen. Kérlek, beszélj erről egy kicsit!

T. Sz.: Az ’In Paradisum’ a ’Luna’ gitártémájából született, és nagyjából egyszerre is íródtak. Egy levegőre adta ki magát a dal, és akkor tudtam, hogy ennek kéne lennie a konklúziónak, egyben easter eggnek is, ami elővezetheti majd a hármas lemezt. A szövegben van rá utalás, nem a zenei anyagában. A ’Lethe Symphonic Edition’ pedig azért került ide, mert eredetileg ezt a verziót szántam a lemezre, nem a metalt. A lecsengése pedig ad egy nagyon szép ívet a lemez végének. Különleges kis dal ez, ráadásul kicsivel a ’REX’ dalainak a megírását követően készült el. Ez volt az első dal, amit az ’Antarktikára’ írtam. Hozzá kell tennem, hogy a ’Luna’, a ’Lethe’ és ’Lethe Symphonic Edition’ változatokkal jelentkeztünk tavaly ’A Dal’ című műsorba, ám akkor sajnos nem jártunk sikerrel.

A lemez címadó dalával viszont bejutottatok „A Dal” 2023 tehetségkutató műsor legjobb 40 előadója közé! Aki nem látta a műsort, beszélnél erről mi is ez, mit emeltek ki a zenétekben, ami tetszett nekik?

T. Sz.: A műsor egy nagyszabású tehetségkutató, ahol a már jól ismert, akár több évtizedes múlttal rendelkező előadók is megmérettethetik magukat új, fiatal előadókkal karöltve. Korábban a győztes innen kerülhetett be az ’Eurovíziós dalvesztivál’-ra. Ugyan ez az opció már nem él, de e nélkül is rendkívül izgalmas, és színes előadásokkal ismerkedhet meg a TV néző, ha követi a műsort. Őszintén, magunk sem tudjuk, hogy miért pont a címadó nótánkra mondtak igent, amikor a ’Lethe’ vagy a ’Luna’ sokkal kézenfekvőbbnek tűnt számunkra, de minden esetre rendkívül megtisztelő, hogy mi is részt vehetünk ’A Dal’-ban, és képviselhetjük a rock / metal szcénát.

Legközelebb március 19-én, a Barba Negra Blue-ban adtok koncertet a 35. jubileumát ünneplő Geoff Tate előtt. Mennyire neveznéd nagyszerűnek ezt a lehetőséget? Mit látunk majd tőletek?

T. Sz.: Óriási megtiszteltetés egy ekkora legenda előtt melegíteni a színpadot. Az ’Operation: Mindcrime’ legalább akkora mérföldköve a progresszív metalnak, mint a ’Dream Theater – Metropolis pt. 2: Scenes From a Memory’ lemeze, vagy éppen a ’Rush – 2112’-je. Ez lesz számunkra az első koncert úgy, hogy kétalbumos zenekar leszünk, ám ahelyett, hogy az ’Antarktika’ tenné ki a programunk nagyját, inkább egy best of műsorral készülünk, mert a ’REX’ sem volt még igazán bejáratva. Szeretnénk, ha mindkét lemezt megismerhetné a nagyközönség.

Az év további részében mennyi koncert várható tőletek, hiszen muszáj lesz ezt a lemezt bemutatni minél több helyen! 🙂

T. Sz.: Igen, mi is ezt szeretnénk. Még nagyon sok munka áll előttünk, ugyanis a kettes lemez-, és ’A Dal’ körüli elfoglaltságaink miatt a nyarunk jelenleg igen szellős eddig. Az év második felére viszont van egy nagyobb szabású koncertjárásra terv, ahol a nagyszerű ’Dalriada’ előzenekaraként szeretnénk az országon belül minél több helyen megmutatni magunkat. De erről részleteket egyelőre nem mondhatok.

Megtudnál nevezni néhány nagyobb zenekar nevet, akivel szívesen koncerteznétek? Van valami álmod ilyen téren?

T. Sz.: Régen nem gondolkodtam már ilyenen, mert elképzelhetetlennek tartom jelenleg, hogy külföldi karrierben, turnékban gondolkodhassunk. Többek között emiatt sem lett angol nyelvű a From The Sky, mert bár mindkét lemezen van 1-1 angol dal – mert ugye a remény hal meg utoljára -, de a realitás azt diktálta, hogy magyarul énekeljünk. Röviden válaszolva ezeket a zenekarokat szeretem a legjobban: Amorphis, Cradle of Filth, Dimmu Borgir, Evergrey, Dark Tranquillity, Opeth, Katatonia, Anathema, Nevermore – ez utóbbi kettő ugye máris nem reális cél 🙂

Legszebb napod mi volt idáig a From the Sky kapcsán?

T. Sz.: Amikor megjelent a ’REX’ 2021 szeptemberében. Egy akkora mentális megkönnyebbülés volt, hogy azt nehéz szavakba önteni. Az, hogy a hónap lemeze lett a HammerWorld magazinban pedig maga volt a csoda. Soha nem mertem volna álmodni sem ilyenről.

Érdekesnek ígérkezik a 2023-as év? Leginkább mi foglalkoztat legjobban? Mi az amire kíváncsi vagy?

T. Sz.: A zenekar életében most sok minden történik egyszerre; éppen hogy megjelent az új lemez máris irány a TV, közben koncertünk lesz a Barba Negrában, kéne szervezni az év második felét, de tervek vannak közben a nyárra egy akusztikus anyag felvételére is, videót is szeretnénk még forgatni, ha az anyagiak megengedik még, és remélhetőleg néhány fesztiválon is el lehet majd csípni bennünket. Azt sem tudom, hogy hol áll a fejem, de nagyon izgalmas időszak ez az életünkben!

Fogunk még beszélni, addig is sok sikert kívánok!

T. Sz.: Nagyon szépen köszönjük!


Website: http://www.wearefromthesky.com
Facebook: https://www.facebook.com/wearefromthesky
Instagram: https://www.instagram.com/szabi_fromthesky
Online streaming: https://songwhip.com/from-the-sky

Kapcsolódó cikkek

FROM THE SKY – Antarktika

Herczeg Frigyes

“Hajnali fényre vár a morajló tengerár…” – Megjelent a From The Sky Antarktika című albuma

KMZ

From The Sky: Antarktika – Az Evergrey és az Amorphis világát idézi meg az új dal

KMZ

From The Sky – Kanyarban az Antarktika című második nagylemez!

KMZ

From The Sky – angol nyelvű dal érkezett a második nagylemezről: Invictus (We Are From The Sky)

KMZ

From The Sky: Luna – itt az első klipes dal az őszre várható Antarktika nagylemezről

KMZ

Korpiklaani / Dalriada / From The Sky – hatalmas folk metál este volt

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek