Interjúk

Frosttide Interjú

(scroll down for English Version)

Juho Patinen (gitár) válaszolt.

Üdv Magyarországról! Először is, kérlek, mondj pár szót a zenekarról és történetéről!

Köszi! A Frosttide egy öttagú metalzenekar, melyet Joni Snoro alapított még 2009-ben. Kiadtunk két demó EP-t (“Dawn Of Frost” – 2010 és “Our Journey” – 2012) és több koncertet adtunk Finnországban, mielőtt a NoiseArt Records leszerződtetett minket 2013-ban.

Folkos, epikus jellegű melodikus death metalt játszotok. Kik vagy mi a legfőbb inspirációtok?

Nagyszerű stílusleírás! Azt hiszem, az eddigi legjobb, amit hallottam. Legfőbb inspirációnk a zene iránti szenvedély és az, hogy igyekszünk megragadni a pillanat hangulatát és átültetni azt hangokba. A további hatások azokból a zenékből jönnek, amiket sűrűn hallgatunk, miközben épp írjuk a saját dalainkat. Számunkra az a legjobb, ha hagyjuk az ötleteket természetesen áramlani és nem keressük erőltetve az inspirációt, illetve nem próbálunk direkten befolyásokat találni, amiket a zenénkben felhasználhatunk.

Bemutatkozó nagylemezetek, az “Awakening” 2013-ban a NoiseArt Records-nál jelent meg. Hogy kerültetek kapcsolatba a kiadóval? Milyenek voltak a visszajelzések a lemezre?

Először a Rock The Nation turnémenedzsmenttel szerződtünk le és felajánlották, hogy mi lehetünk a Heidenfest turné előzenekara, ha még előtte meg tudunk jelentetni egy albumot. Mivel akkor még nem volt lemezkiadónk, felajánlották a NoiseArt Records-os szerződést. A kiadóval nagyon zökkenőmentesen tudtunk együttműködni. Azt hiszem, baromi idegesítőek lehettünk, miközben az “Awakening” készült, szóval nagyon hálásak vagyunk a türelmükért! Az album elég jó fogadtatásra lelt szerintem. Jó kritikákat kapott és egy rakás új rajongót és barátot szereztünk a világ minden tájáról.

Második lemezetek mostanság jelent meg. Kérlek, mesélj elkészítéséről, a dalszerzés és a felvételek folyamatáról!

A legelső dalt erre a lemezre valamikor 2013 végén írtuk meg. De már ez előtt volt néhány nótánk, ami végül ehhez az anyaghoz lett félretéve. Például a “Winds Of Winter’s Call” már az “Awakening” készítésekor létezett, de mivel úgy döntöttünk, folytatjuk annak koncepcióját, magától értetődő volt félretenni e zenei utazás utolsó darabját a második albumhoz.
A felvételek némileg máshogy zajlottak, mint az “Awakening” esetén. Erre az alkalomra úgy döntöttünk, hogy majdnem mindent otthon készítünk el, hogy a részletekre tudjunk koncentrálni és ne kelljen sietnünk. Elég megnyugtató volt tudni, hogy nem kerül minden egyes perc egy rakat pénzedbe. Az egyetlen gond ezzel a munkametódussal az volt, hogy pontosan be kellett osztanod az idődet, hiszen mindannyiunknak dolgoznia kellett, illetve suliba kellett járnia a felvételek idején is. Ezt leszámítva minden nagyon zökkenőmentesen ment és igen elégedettek vagyunk a végeredménnyel!

Úgy sejtem, már most beérkezett néhány lemezkritika. Milyenek ezek?

Eddig nagyrészt jó kritikákat kaptunk erre a lemezre. Igen érdekes hallani, hogy mit gondolnak az emberek a zenédről és egyelőre úgy tűnik, szeretik, ami nagyon jó érzés!

A két lemez története összekapcsolódik. Kérlek, mesélj a koncepcióról!

A “Blood Oath” az “Awakening” előzménye. Elmeséli azt a történetet, ami az “Awakening”-en lévő csapat arroganciájához vezetett. E lemez kezdetén a csapat háborúba tart, ami a végzetüket hozná el, de hirtelen szövetségesekre lelnek, akik hajlandóak egyesíteni velük erejüket. Így jön létre a „vérszerződés”. Ami ezután történik, azt a hallgatóknak kell kitalálniuk! Az utolsó dalban ugyanazokat a dallamokat és természeti hangokat halhatod, amiket az “Awakening” intrójában, ez pedig nagyszerűen összeköti a két albumot.

A következő anyag is ezt a cselekményszálat fogja követni?

Személy szerint én hagyni szeretném ezt a sztorit, hiszen az nyilvánvalóan teljes, és tiszta lappal szeretném folytatni, valami újra fókuszálva a következő anyagon. Persze sosem tudhatod. Semmi sincs végérvényesen meghatározva, mielőtt megírnánk!

Ha jól tudom, első nemzetközi turnétok a 2013-as Heidenfest volt. Hogy tetszett és milyen tapasztalatokat szereztetek rajta?

Nagyon szerettük! A közép-európai közönség őrült! Egy csomó tapasztalatot szereztünk arról, hogy is működnek a dolgok a turnékon, csomó nagyszerű emlékkel gazdagodtunk a koncerteken és az úton és egy csomó új barátot szereztünk. Egyikükkel, az Ensiferummal épp most turnézunk Finnországban.

A “Blood Oath” korongot a Paganfest turnén mutatjátok be és estéről estére a műfaj legendájával, a Wintersunnal együtt álltok színpadra. Ez milyen érzéssel tölt el?

Rendkívül megtisztelve érezzük magunkat, hogy ezekkel a srácokkal együtt léphetünk fel. Oda fog csapni rendesen!

Mik a terveitek a Paganfest turnét követően?

Lesz néhány finnországi bulink közvetlenül a Paganfest után. Ezt követően még eléggé nyitott a kérdés, de bízunk benne, hogy mielőbb ismét turnéra indulhatunk, legkésőbb az év végén. És valamikor, ha már elég megírt szám gyűlik össze, ismét betámadjuk a stúdiót is.

Van esély arra, hogy Magyarországon is felléptek valamikor a nem túl távoli jövőben?

Remélem! Még semmi sincs megtervezve, de szeretném azt hinni, hogy nincs olyan messze ez sem!

Úgy tűnik, a basszusgitárosok elég sűrűn váltják egymást a Frosttide-ban. Ennek mi az oka? Mostanra megtaláltátok a fix, megbízható tagot e pozícióra?

Az ok az volt, hogy egyszerűen nem találtunk olyan arcot, aki azonosulni tudott a céljainkkal és a hozzáállásunkkal. Mára úgy érezzük, hogy egy igazi ötösfogat vagyunk, és hogy ez a felállás állandó lesz.

Finnországban és világszerte is sok-sok metalzenekar létezik, köztük egy halom kitűnő folk/pogány és melodikus death metal csapat és elég nehéz kitűnni ebből a tömegből. Mit gondolsz, hogyan érhet el egy banda manapság nemzetközi ismertséget és hírnevet?

Leginkább sok munkára van szükség. És szó szerint értem, hogy sokra. Emellett mindenkinek, akit érint a kérdés, hittel és szenvedéllyel kell hozzáállnia ahhoz, amit csinál. A feladás sosem lehet opció. A megfelelő hozzáállással és magadba vetett hittel már csak egy csipetnyi szerencse kell, hogy jó időben legyél a jó helyen.

Köszönöm az interjút és találkozunk Bécsben a Paganfesten! Az utolsó szó jogán?

Köszönöm én is! Remélem, sokakkal találkozunk a turnén! Minden jót és „stay metal”!

——————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Juho Patinen (guitars).

Greetings from Hungary! First of all please tell me some words about the band and its history!

Thanks! Frosttide are a five-piece metal band, founded by Joni Snoro back in 2009. We made two demo-EPs (“Dawn Of Frost” – 2010 and “Our Journey” – 2012) and several shows in Finland before we got signed by NoiseArt Records in 2013.

You play a folkish, epic sort of melodic death metal. Who and what were/are your main and biggest inspirations?

Good description of the genre! I guess it’s one of the bests I’ve heard so far. The biggest inspiration comes from the passion for music and trying to capture the emotions of the moment into a sound atmosphere. The rest of it comes from the music you’re basically listening a lot at about the same time you’re writing something. The best way for us to do music is to let the ideas flow naturally and not force the inspiration to come or specially trying to select influences what to use in our music.

Your debut longplayer, “Awakening” was released in 2013 via NoiseArt Records. How did you get in touch with the label? What were the feedbacks like for it?

At first we got signed by Rock The Nation and they offered us an opening act slot from Heidenfest tour if we could get an album released before that. Since we didn’t have a record label back then, they offered us the NoiseArt Records deal. The cooperation with the label was very smooth. I guess we were quite a pain in the ass during making the “Awakening” so we are very thankful for their patience! The album was quite well received in my opinion. It got good reviews and we got plenty of new fans and friends from all over the world.

Your second full-length album is just released. Please tell me some words about its production, about the composing and the recording sessions!

The very first songs written for this album came somewhere in the end of 2013. And even before that we had couple of songs that ended up to this record. For example “Winds Of Winter’s Call” already existed in the “Awakening” sessions but since we decided to continue the concept, it felt quite natural to save the last piece of the musical journey for the second album.
The recording process was a bit different than on “Awakening”. This time we decided to do almost everything at home so we could focus more to the details and not to hurry. It was quite soothing to know that every clock’s tick doesn’t cost you a lot of money. The only issue with this sort of working is arranging the schedules, since all of us had to go to work or school during the session. Otherwise everything went very smoothly and we’re quite happy with the final result!

I guess you’ve already got some reviews for it, too – what are they like now?

The reviews have been mainly good for this album. It’s quite interesting to hear what people think about your music and so far, people have seemed to like it which is very pleasant to hear!

The stories of these two albums are related. Please tell me about the concept behind them!

“Blood Oath” is a prequel for the “Awakening”. It’s telling a story what leaded to the arrogance of the group on the “Awakening”. In the beginning of this album, the group is heading to war that would lead to their end but suddenly they find allies that are willing to unite their strength. And that’s how the “Blood Oath” is made. What happens after that is the listeners’ job to find out! In the last song you can hear the same melodies and ambience sounds that are in the intro of the “Awakening” which make these two albums blend together nicely.

Will your next material follow this path/storyline, too?

Personally, I would like to clear the table from this story now that is obviously complete and focus on something new with the next material. But you never know. Nothing is determinate before it’s written!

If I know well, your debut international tour was Heidenfest in 2013. How did you like it, what experiences did you get on it?

We liked it a lot! The crowd and people in Central Europe are insane! We gained a lot of experience how things work on tours, got lots of great memories from the shows and the road and made lots of new friends. With one of them, Ensiferum, we are doing Finnish shows at the moment.

With “Blood Oath” you’re participating on Paganfest now and you’re playing night by night together with the legends of this genre, Wintersun. How do you feel about it?

We are surely honoured with this opportunity to share the stage with those guys. It will be a blast!

What are your plans after Paganfest tour?

We are doing few shows in Finland right after the Paganfest. After that the plans are still quite open but we hope to get truly back on the road in the end of the year the latest. And someday once we get enough songs written, we’re hitting the studio again.

Are there any possibilities to play in Hungary (relatively) soon?

I hope so! Nothing has planned yet but I’d like to believe that it won’t take too long!

It seems that bassist is a frequently changing position in Frosttide. What’s the reason of this? Have you found a stable, trusted member now?

The reason was that we just simply didn’t find a guy who would share the same goals and attitude than we had. Nowadays it finally really feels like we’re a five-piece band and this will be the permanent line-up.

In Finland and also worldwide there are lots of metal bands and also thousands of excellent folk/pagan and melodic death metal productions and it’s very hard to be conspicuous from this multitude. What do you think how can a band achieve international acknowledge and fame nowadays?

At least it requires a lot of work. And I really mean a lot. Also everyone involved should really have the belief and passion for the thing you’re doing. Giving up should never be an option. With the right attitude and belief in yourself you’ll only need a pinch of luck that you’d be in the right place at the right time.

Thank you for the interview and see you in Vienna at Paganfest! Please add your last words!

Thank you too! Hope to see you all on the road! Cheers, and stay metal!

WEBhttp://www.frosttide.com/

Kapcsolódó cikkek

FROSTTIDE – Blood Oath

ST. Toma

Hot News: Frosttide ink deal with NoiseArt Records & Rock The Nation

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek