Interjúk

Frust_HATE interjú

Üdvözöllek, Szabolcs! Ti ugye még egy fiatal zenekar vagytok a hazai metal színtéren. Bemutatnád néhány szóban magatokat? Kérlek, mesélj egy kicsit az előzményekről is!

Az eredetileg komlói zenekar még 2017 tavaszán alakult Benke Szabolcs – gitár/ének, Kovács Loránd – dob, valamint Bozsik Árpád – basszusgitár felállásban, akkor még erősen hardcore szellemiségben. Bár ez nem csoda, hisz lényegében az azt megelőző Macera nevű metalcore zenekar tagjai voltunk mindannyian. Egy év és egyre több koncert után műfaji nézeteltérések jelentkeztek a zenekarban a haladással kapcsolatban, és hármunknak három fele vezetett az utunk. Lórival mi még csináltuk a Macerát egy ideig. Én akkoriban még a Malediction-ben toltam, és azt éreztem a fő irányvonalamnak. Sőt, az utolsó koncertem is ugyanekkor volt velük a Rockmaratonon, még rögzített karral a kulcscsonttörésem miatt… az vicces volt… Árpi meg nem zenél… engem meg egy kis „baleset” kórházba, meg 1 éves gyógyulásra tett… szóval ami egy zenekar működése ellen tehet, az kb. minden megtörtént. Mert hát ugye a Malediction-ben „csak” ”énekeltem”, viszont a Frust-ban a gitár így meg is állt.
Én zenélgettem egy ideig magamban, majd kis idő múltán egy gyógytornáról hazakecmeregvén épp zenét hallgattam a buszon……dobpergés…… Ektomorfot, max hangerőn hátul. Ott úgyis elnyomja a motor zaja, muhahahaha! Láttam már előtte, hogy egy érdekes ananász sérós srác szállt fel a buszra, de rá 5 percre már előttem kalimpált. Nem tudtam elképzelni, mit akar. Kérdezte, hogy Morfot hallgatok-e, mondom: bmeg, de jó a fülesem egyrészt, másrészt igen, miért?
Hát, mert, hogy Ő is nagyon szereti, és szokta dobolni is, pont ezt is (You can’t control me), meg Slipknotot is, ha nem saját témát tol. Lehívott a termükbe, én meg kisebb cinizmussal le is mentem az akkor még 15 éves (!) Cseresnyés Balázs produkcióját meghallgatni. Lent megismertem a barátait, zenésztársait, akik tadadadadaaam, abszolút az aktuális felállás lettek mára Tar László basszer és Szabados Máté gitáros személyében. Szóval cinikusan mentem le, kicsit zajongtak is, fura, de intenzív cucc volt, amit toltak. Káosz, de mégis tök vehemens, Baluka meg megmutatta mit tud, én meg összehugyoztam magam az örömtől, hogy van itt egy srác, aki ilyen témákat szeret tolni.

Ennek már két éve, két stúdió munka óta, egy Lóris visszajövés is volt, majd megint Balu… Meg a Szabados volt a basszer először, és amikor a Tar Laci jött basszra, utána állt át gitárra…

Mióta él a jelenlegi felállás?

– Lényegében 2018 óta, de akkor még inkább csak ki-ki segítettük egymást, viszont aztán nagyon gyorsan, már ott egy igazi bandának, amolyan klánnak tudtuk érezni magunkat, a szó szoros értelmében.

A debütáló EP-tek még tavaly nyáron jelent meg ENDarken címmel, amiről akkor lemezismertetőnk is készült. Már ott is szóba került a már veteránnak számító Malediction. Sokan talán nem is tudják, hogy sokáig te voltál náluk a frontember. Annak miért lett vége?

– Nagy volt a generációs szakadék. Rám már evidens módon hatott a nu-metal, hardcore és hasonlók, és nem feltétlen az volt az elképzelésem egy frontember viselkedéséről, mint akkoriban nekik. Mai fejjel már lehet, hogy egyetértenék velük, viszont több szájkarate ment, pont a szakadékból adódóan. Két évvel ezelőtt letoltam az utolsó bulimat velük a Rockmaratonon, aztán másnap egy kisebb-nagyobb vitát követően kiszálltam. Nehéz volt, de vannak saját elveim, gondolataim, amikben nem kötök kompromisszumokat. Két kisebb kihagyást nem nézve, összesen olyan hat évet töltöttem a zenekarban. Kb. mellettük nőttem fel, és örökre hálás leszek a tudásnak, amit tőlük kaptam, nem beszélve a számtalan koncertről és élményről, hogy előadóként velük léphettem először a maraton színpadjára, vagy jutottam ki külföldre zenélni (UFO feszt, Horvátország).

Apropó világjárás… ha a Frust_HATE-tel még nem is, de – úgy tudom – a Farkas Zotya által vezérelt Ektomorf-fal már dolgoztál külföldi turnékon is. Részleteznéd ezt egy kicsit? Hogy ismerted meg őket? Miket tapasztaltál? Itthon azért elég ambivalens a banda megítélése…

Igen, kib.szottul imádom, amit az Ekto pakol… Komolyan! Annyira valódi vehemens tűz az egész, hogy az valami fenomenális! Persze vannak stílusbeli egyezések más zenekarokkal, amivel gyakran illették őket, de gyakorlatilag ennyire egyik sem dühös… még a Sepu sem. A lábamon is van egy Ekto logó aláírva, belevarrva, és a hátamon a Fury… ilyen ez. 🙂 Volt egy gitárverseny az ESP-LTD szervezésében a Budapest Music Expo-n, és az volt a szitu, hogy 1 perced volt a főnyeremény 8 húros LTD-n vagy egy konkrét Ektomorf dalt játszani, vagy egy riff mixet. Én a mixet választottam, miszerint egy percbe sűrítettem riffeket a The Cross, Oly korban éltem, Ambush in the night, Sunto del mulo, Show your fist, I know them, You can’t control me, I choke, és Outcast dalokból. Aztán kimondták a nevem a győztes pillanatban… Komolyan mondom, máig össze tudnám szarni magam attól a pillanattól! Nem csak a példaképeimmel találkozhattam, de ingyen volt egy koncertjük, majd nekik játszhattunk, majd nyertem… Én komolyan mindenkinek azt kívánom, hogy ennyire intenzíven tudjon megélni, elérni kitűzött célokat! Kajak sokkos leszel! Amikor a Zotya odaadta a gitárt a kezembe, majdnem összeestem, azt se tudtam merre keringjek!

Beszélőviszonyban voltam már addigra velük, de ez más volt. Másnap ugye online dicsekvés, megosztottam a képet, az eseményt, és hogy baszki, sikerült! Épp édesanyámmal beszélgettem közben, majd röhögve mondtam neki, hogy milyen kemény lenne, ha egyszer elhívnának turnéra, vagy csak egy bulira. 15 perc telt el maximum, és írt az akkori basszeros, a Murvai Szabi, hogy gratulál még egyszer, és hogy mit szólnék, ha elmennék gitártechnek az Aggressor turnéra? Volt pár telefonbeszélgetés vele, na meg amikor maga a Zoli felhívott..! Lányos zavaromban köpni-nyelni nem tudtam a telefonban (néha még most is így van, őt meg ezzel idegelem, hahaha). Elmentem pár nappal előbb hozzájuk a főhadiszállásra, majd nekiindultunk az Aggressor Eu turnénak. Ez egy más világ, életemben először láttam milyen az, amikor a zene a melód, és ha te vagy a főzenekar, akkor te vagy a multicég főnöke. Ahogy egy dalukban is hangzik: No compromise! Itt kőkeményen be kell tartatni dolgokat ahhoz, hogy ne csináljanak belőled hülyét, vagy meglegyen a respekted. Kicsit amolyan outlaw szitu ez. Nem olyan, mint a tv-ben, vagy klipekben látod, esetleg otthon nézed a videó megosztókat és elképzeled, hogy ez micsoda kényelem. 0-24 meló, amit meg is fizetnek, plusz ellátásod van, meg minden. Ott lehet az ambivalencia, azaz kettős érzés elrejtve, hogy a Zotya egy szigorú pali… nagyon. De kenyérre lehet kenni, ha „hű katonája” vagy és mész vele a háborúba, de más zenekaroknak vagy bárkinek nem engedi, hogy beleugassanak abba, amibe ő szó szerint beharcolta magát. Tényleg van némi irigység itthon felé… azóta volt pár mindenfele buli velük, meg két másik Fury, majd a Fury world tour, én meg a turnén a teljes színpadra, a cuccok ki-be pakolására, Z gitárcseréire ügyelek. Lényegében a turnén töltött mindennapokat teszem flottá.

A Frust_HATE-ben fellelhetőek az Ektomorf hatásai szerinted? Mert hát, ugye mindenkire hatással van egy kicsit, amit szeret.

Bizonyos szinten nyilván igen, és ez természetes is valahol. De nem mondanám, hogy bármennyire is megpróbálnék az ő tollukkal ékeskedni, a saját utamat járom, csak marha sokat tanultam tőlük, a „hogy, miképp” elemeiről, és arról, hogy mit is kell a színpadon, hogy átadj. Nagyon fontosnak tartom, hogy oké, ha tök szépen játszol a hangszereden és minden hang tak szinten a helyén van… de élőben nem egy fülhallgató vagy, ott meg kell jelennie annak amit a zene mögé csak tudat alatt lát az ember. Így belefér némi koszosság. Lehet, hogy valójában punk vagyok? 🙂 A Code D.E.S.T.R.O.Y. című számunk, ami talán azonos lüktetésű groove-okat tartalmaz, de sötétebb anyagokkal szeretek dolgozni. Hatott a zenekarra mind a Malediction-ös hat év, mind az, hogy alapjaiban azért x évig mindenféle északi sötét mennydörgésen éltem pl. Ajattara. Rettenetesen imádom a rideg, hideg és kegyetlen atmoszférájukat! Na, ezt keverd össze groove-val, egy kis gettó HC-val, meg ön-, és közgyűlölettel és voila, megkapsz minket! 🙂

Mit jelent a név? Frust – HATE ? Talán frusztrált gyűlölet?

-hahaha, nem! 🙂 Ez a szörnyem. Egy olyan érzelmi katarzis, amit csak a világra adott elborzadt, tehetetlen reakciók halmaza írna le. Frustrate-Frusthate és tádámm! Ha példálózni akarnék, akkor pl. a Jonathan Davis, amikor kotyogós kávéfőző hangon ordít mondjuk a Right Now-ban („SHUT UP! SHUT UP!”), vagy ahogy Chester kivisít magából, vagy amikor Jasta mondja, hogy (You make me fight harder)… na, azok az énekhangok kifejezik a „lírai” énben ezt a katarzist. Nálam az emberiségre adott undorválasz.

Tényleg van a zenétekben a hardcore-tól a már-már black-es dolgokig minden…

Igen, szeretjük mindet, viszont kb. minden szöveghez más eszközökhöz nyúlok, mert más a hangulata, mondanivalója. A zenekarban mind eltérő stílusúak vagyunk. A Balu meg én éljük a death/black metal cuccokat, Laci inkább hardcore vagy punk, a Szabados meg tényleg a Morfos thrash zúzós dolgokat csapatja. Így jön ki a hiteles érzelmünk, ez a nyelve a haragnak nálunk.

Ott nálatok, Baranyában milyen a metal élet?

A mi szempontunkból nehézkes. Főleg, hogy a srácaim igyekeznek, de nincsenek még annyira régóta benne a zenei életben, hogy konkrét szervezkedésekbe kezdjenek ugye. Kevés a hiteles és erős zenekar a környéken. Vannak próbálkozások, de inkább csak az egymásra fújás, vagy az elitizmus, amit tapasztalni vélek. Nem pártolom a tribute zenekarokat, se a 18 évesen „Deak Bill ultrafanvagyok” dolgokat, és „minden más pózer szar”, ugye. Nem szeretem, ha bármivel is azonosítani vagy meghatározni tudnak, és a zenekarnak is ez a szellemisége. Persze, volt már szar koncertünk, lőttünk már túl a célon, de nehéz itt bármit is mutatni, ha azonnal vesznek egy skatulyát és belepasszíroznak a HCWW-s előadóik alá kétezer lábbal, alapból van egy ellenérzés, hogy pl. majdnem minden koncertünkön egy Ekto dalt ellövünk, de hát Istenem! Gattoékkal szoktunk mozgolódni, ha van rá lehetőség, meg ahogy esik, csak legyen! Most nagyon spancizunk a Long Live the Martyr zenekarral is, akikkel tök hamar nagyon testvéries viszonyt sikerült kialakítanunk, és innen is cuppantjuk a Hajdiékat. az LMBTQ jegyében persze.

Mi a zenétek fő célja? Mármint a szórakoztatáson kívül.

Ha nem gondolnám utópiának, anarchiát mondanék, de nem teljesen. Törekszem a rendre, de káosz módján… na, ezt fejtsd meg! 🙂 …vagy mint a legújabb számunk, a „Death_BUDDHA” az rendesen élet halál elegy. Abban szólok is kb. a dologról
„The burnin Bosphorous makes the rivers turns to blood
Another story of the already fallen, drownin human kind…” Előre elrendeltetett, már-már karmális, ahogy az emberiség arrogáns megnyilvánulásai ok-okozat alapján hogyan is hullanak vissza ránk és tetőzik a már átkozottságban, és persze miért van klímaváltozás, meg a vírusok is nyaraltak, ha csak közhelyekből és sztereotípiákból építkezünk. Tudatébresztés… ha programok vagyunk, akkor leszünk mi a frissítés, önazonosság, öntudatosság, összetartás, energia. Tanultam marketinget, és sajnos ott ébredt meg bennem igazán, hogy mennyire manipulatív világban is élünk. Gondoltál már arra, hogy semmit nem kapsz anélkül, hogy annak meglenne az ára? Hogy technikai vívmányokkal a kényelmünkre hatva azokat a kényelem eszközeként tálalják miközben csak egy újabb fogyasztói példány vagy aki ezennel felmérhető, megvehető, ellenőrizhető? Na, minderről szólunk, hogy légy résen és ne kajálj be mindent, illetve, hogy nem akarom megélni a Mad Max egyik jelenetét sem! Inkább a Project X-ét, hahaha! 🙂

Nehéz lenne a zenéteket behatárolni. Melyek azok a hazai zenekarok, amik esetleg nagyobb hatást gyakoroltak rátok?

Az elsőre egy tipped lehet… haha! E”-vel kezdődik és „ktomorf”-fal végződik! Szerintem mindenkire, de főleg a Szabadosra és rám. De számtalan hazai zenekar van szerintem, akik szintén brutál nemzetközi színvonalon küldik. Hogy egy párat említsek:   
The Southern Oracle – rettenetesen szeretem! Annyira heves és őszinte lángtenger az egész lényük, hogy az valami hihetetlen! Van is egy TSO felirat az alkaromon. Elfért bőven. Volt hozzájuk szerencsém párszor, és mindig nagy öröm, ha földön járó zenészekkel találkozik az ember. Semmi allűr, csak a HCWW!

Apey and….LazarvsPersze jelenleg stoner metal zenekarokkal Dunát lehet rekeszteni, de ők valóban egy hatalmas kandeláber a gettóban. Van valami zsigeri dark a zenéjükben. Ott voltak a fury World tour-on a srácok, és mesteri szinten tolták a napi minőséget még akkor is, ha fosós-hányós náthás betegség ment végig a turnébuszon.

Christian EpidemicSzerintem az egyik legnagyobb hatást gyakorolták rám az írói véna terén. A Könnyek Könyve album volt az első, amit hallottam tőlük. Tudom-tudom, a Kvlt Trve vonalon ez már nem a sírba szánt teremtés, de ezen az albumon kiteljesedik a katarzis érzet. Kedvenceim róla a címadó Könnyek könyve, az Angyalok Nyelvén, a Véristen királyság (ez volt a favorit), vagy a legjobb szövegű „Ördögi anyag: ember”. Sosem felejtem el, mikor a Malediction-el játszottunk és egy színpadon velük, személyesen is megismerhettem a zenekart. Zsoltiék nagyon kedves emberek.

Replika – Indokolni sem kell. A Csatóék egykori formációja kb. hungarikum a számomra. Azóta is mindent akarok! 🙂 Nagyon sajnálom, hogy a Zen mellett már nem fért bele neki ez, igazán kár érte!

Nem pont kiemelten nagy formáció, de otthon, azaz Komlón hatott rám/ránk:
MetaCore – Ha szereted a Hatebreed-et, vagy amúgy a hc, vagy hate vonalat, akkor ez be fog jönni! Én „ős-komlói” zenekarnak hívom őket, viszont ha véletlenül nem látok meg anno egy plakátot nagy kaszással, hogy ”Thrash Metal Night”, talán sosem eszem be magam az agresszívabb zenékbe. Az Elvakulva a legistenkirályabb! „Fiatalok bandákban keménykednek, a nagyok meg mindenkit zsebre tesznek, pitiáner tolvajok vannak odakint, ki gengszter, az pártot alapít”

Szabolcs, köszönöm a beszélgetést, és a legjobbakat kívánom nektek a továbbiakban!

Köszönjük szépen! 🙂

Tagok:

Benke Szabolcs – gitár/vokál
Szabados Máté – gitár
Tar László – basszusgitár
Cseresnyés Balázs – dob

WEB: https://www.facebook.com/frusthateofficial/

Kapcsolódó cikkek

FRUST_HATE – ENDarken EP

Equimanthorn

1 komment

Frust_HATE
Frust_HATE 2021. február 04. 15:33 at 15:33

Nagyon szépen köszönjük! Örök respektünk

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek