Interjúk

Fürgerókalábak Interjú

A nemrég megjelent új “Foxabályzó” albummal kapcsolatban olvashattok, néhány érdekességet. Bizonyára már sok ember, komoly csapatként jegyzi a Fürgerókalábak bandát, mivel nem egy kezdő csapatról van szó és már több sikeres albumot is készítettek.

Örülök, hogy lehetőségem nyílik veletek interjút készíteni, nagyon szimpatikus zenekar vagytok a számomra. Mi is történt veletek az elmúlt 1-2 évben?

Mi örülünk, hogy lehetőségünk nyílik válaszolni a kérdéseidre! És tényleg szimpatikusak vagyunk? Hű; Na jó, nem viccelődök, mert azt nem ránk vall. Igen, az elmúlt két esztendő. A legfontosabb, hogy dobost cseréltünk: Jándzsi elment és jött helyére Tücsi. De hát csöbörből vödörbe, érted. Egyik sem jobb a deákné vásznánál. De mondhatnám azt is, hogy egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz, hehe! Na jó, nem ennyire tragikus ám a helyzet, de a dobosokkal nem könnyű. Visszasírjuk mi még a dobgépes időket! Igazából meg szeretjük mi ezt a Sanyi gyereket, de semmi se jobb annál, ha kicsit buzerálhatjuk! Na, szóval volt a dobos csere, aztán felvettünk egy számot a BánaVadÁszok Moby Dick tribute lemezre, meg kanyarítottunk hozzá egy klipet is. Most meg itt az új lemez. Ennyi jut eszembe hirtelen.

Az új albumot tekinthetjük egy új korszaknak? Úgy értem, mintha egy kicsit másféleképpen közelítenétek meg a punk rock zenét. Miben más ez a régebbi lemezekhez képest, hogy érzed?

Szerintem igen. Bár biztos sok zenekar mondja ezt, ha megjelenik egy új lemeze, vagy történik valami tagcsere. De akkor vajon a 2Unlimited zenekar mit mondhatott, amikor a két tag helyett jött másik kettő tag?! Hehe! Na, az a kemény! Mi a punk zenét meg nem is máshonnét közelítjük meg, hanem; kikerüljük. Vannak kurva jó punk zenék különben, szóval a műfajjal nincs baj, de az új lemezünkön szereplő 10 számból már csak egyre mondanám, hogy punk. És hogy miért van ez? Biztos azért, mert izgalmasabb; már ha lehet ilyet mondani; más jellegű zenéket is játszani, meg a Tücsi egy akkora művész, hogy ő már nem hajlandó semmit sem dobolni, ami kicsit is lendületesebb, hehe! De majd odanyomok egy rambókést a combjához és megmondom neki, hogy; márpedig Sanyi ezt egy kicsit gyorsabban kéne játszani.

Milyen dolgok motiválnak a zenére? Miből merítitek az ötleteket?

Ezt nem tudom… Nyilván másik zenékből is: hallunk valamit, és arról eszünkbe jut egy másik dolog vagy ötlet… Vagy ugyanaz, hehe! Bár nem mondanám, hogy koppintós zenekar vagyunk – mint pl. a Wackor, akiknek minden száma hasonlít valamire; Aztán meg ha leülünk gitározgatni és tetszik valami amit játszogatunk, abból is lehet valami később. Meg ha eszembe jut mondjuk egy rím, arra is épülhet később egy szám. Röviden ennyi. Mert mi nem tudunk olyanokat mondani, hogy az érzéseinket írjuk bele a gitárszólókba. Egy: nem tudunk gitárszólózni, kettő: sivár lelkünkben nem lakoznak emóciók.

Mi az, ami a jól megfogalmazott ökörködős szöveg megalkotásában segít, vagy egyszerűen ez magától jön?

Mindenki azt mondja, hogy mi ökörködünk; De miért? Nem lehet kúrásról számot írni? Akkor aki lefekszik a szerelmével, az ökörködik? Nem lehet a korai magömlésről számot írni? Pedig az nem is vicces téma… Hány ember életét keserítette már meg ez a kis kellemetlenség? Erről a pokoli érzésről nem szabad beszélni? Vagy ha a másik oldalról közelítünk; Felvirradt a nagy nap, a rock katonái újra együtt vannak. Ez komoly? Nekik miért nem mondják, hogy ökörködnek? Vagy a halálmetál zenekaroknak, akik zombikról énekelnek? Az nem ökörség? A kérdésedre válaszolva: fogalmam sincs mi az, ami segít a szövegírásnál, pedig már 10 éve szeretném tudni; 100-ból egyszer sikerül valami normális dolgot kihozni, ha leülök szöveget írni. Vagy megy, vagy nem. De ezek szerint inkább nem.

A borítóhoz mit tudnátok hozzáfűzni? Kinek az ötlete volt?

A miénk, hehe! Illetve azoké az embereké, akik elhatározták, hogy különböző, leginkább férfiaknak szóló magazinok címlapjai így nézzenek ki, ahogy. Mert a mi borítónk is úgy néz ki. Ahogy. Aztán egyszer csak megláttuk, hogy az Irigy Hónaljmirigy is egy hasonló külalakú cédével rukkol(t) elő. Bepereltük őket a picsába. Most szegény csávók fellépések helyett az áruházakat járják és a saját pénzükön vásárolgatják vissza a saját cédéiket. Ott szerencséjük van, ahol megmutatják a személyi igazolványukat és elhiszik nekik, hogy az Irigy Hónaljmirigyből vannak. Olyankor akár 5-10% kedvezményt is kaphatnak egy nagyobb tétel vásárlása esetén. Amúgy szerintem Robin mondta, hogy ilyen magazinos borító kéne. Tökre kreatív ez a Robin.

A “Zöld szám” egy kicsit eltér, poposabb stílusban fogant, de nagyon kis kedves dal lett. Hogyan írnád le ezt a dalt, miért is született meg?

Én ilyen környezetvédő gyerek vagyok. Jó, nem megyek ki az erdőbe és nem számolom fel az illegális szemétlerakókat ilyen szupermen maskarában, viszont szelektíven gyűjtöm a hulladékot, meg nem feltétlenül járok autóval, nem eszem húst, ilyenek. Aztán gondoltam, hogy nem lesz abból baj, ha csinálunk egy ilyen számot is. Eredetileg nem ilyennek terveztük különben, hanem kicsit lendületesebbnek, csak amikor először ráénekelte Andris a szöveget, annyira elkezdtünk rajta röhögni, hogy ez a verzió nyert végül.

Milyen nagy előrelépést vártok ettől az új műtől? Mennyire vagytok elégedettek a lemezzel?

Azt várjuk, hogy csörögjön a telefon, a másik végén meg beleszóljon egy faszi: “Gúten tág, ih bin Hánsz Jürgen, Nukleárblászt Pláttenfirmá, vir möhten Ektomorf niht, vir möhten Fürgerókalábak zofort!” Abszolút reális vágy, nemde? Ha előrelépünk fasza lesz, ha nem, akkor nem fasza. Elégedettség? Elégedettek vagyunk, persze utólag mindenki csinált volna dolgokat máshogy, de előreléptünk mindenféleképpen.

Készítettetek anno egy Moby Dick feldolgozást a “Na, mi van?” című dalra, mennyire szoktátok ezt játszani koncerten, mennyire szereti a közönség?

Általában el szoktuk játszani, szeretik is a közönségek, úgy tűnik. Másik zenekarok szokták vajon játszani a saját Dick feldolgozásukat szerinted? Szerintem nem. Úgyhogy nyilván mi termeljük leginkább a Hoffernak a jogdíjat, hehe! Majd kérünk belőle részesedést.

Egy egész komoly koncertsorozatba kezdtetek, hogyan sikerültek az eddigi fellépések? Mit tudsz elmondani az eddigi sikerekről?

Elnézést! A sikertelenségekről nem lehet beszélni? Várj, most rá kell pillantanom a szórólapocskánkra, hogy eszembe jusson, merre játszottunk eddig a közelmúltban. Aha, megvan. Egerszeg, Szeged, Kaposvár, Pest, Budaörsi napok, Sárvár… Illetve Sárvár nem, mert azt le kellett mondanunk, amit utálok. Már koncertet lemondani. Bejött egy kis 39 fokos láz, ami nagyjából egész héten keresztül tartott. És akkor semmi nincs, csak fekvés meg nyöszörgés… A többi koncert különben jó volt, talán az egerszegi meg a kaposvári nem annyira. Szeged viszont, meg a budaörsi, na, azok aztán tényleg faszán sikerültek. Szóval kifejezetten szar koncertbe nem futottunk mostanában bele. A szar koncert alatt különben azt értem, hogy mondjuk sehogy nem érezzük magunkat, vagy három ember jön el, vagy valaki halálos áramütést szenved a színpadon, esetleg tömegverekedés tör ki. Ritkák az ilyenek, szerencsére.

Mit szeretsz ebben a szép életben:) ? Miben lelitek az örömötöket? Mit szoktatok csinálni?

Ebben a szép életben sok dolgot szeretek. Például most, hogy már nincs 39 fokos lázam, már akárminek nagyon örülök. Mert hogy egy hétig nem tudtam mást csinálni, csak nyöszörögni a takaró alatt. Amúgy engem olyan dolgok szoktak felvidítani, mint egy kisgyerek, vagy egy pocsolyában fürdőző veréb, vagy a virágzó fák… És ez tök komoly. Meg szeretem a vicces dolgokat az életben. A többiek? Tücsi vagy alszik, vagy részegen letolja a gatyáját valami paksi késdobálóban, ha meg nem, akkor gyakorol. Robin kedvenc időtöltése, hogy koktélt szürcsölget Bora Borán a nyaralója óceánra néző teraszán, Andris meg Kukker nevű haverja tanyáján szokott mulatozni.

Köszönöm az interjút, mit üzentek a rajongóknak?

Mi köszi. Azt meg mindig elmondom, ha velünk kapcsolatban valaki a rajongó szót használja, hogy nekünk nincsenek rajongóink, csak szimpatizánsaink, toleránsaink, meg barátaink. Üzenni szerintem nem üzenünk semmit, inkább csak annyit mondanék, hogy hihetetlen nagy megtiszteltetés szerintem, ha valaki eljön a koncertünkre, vagy vesz egy cédét; én személy szerint nagyon hálás vagyok ezeknek az embereknek. De tényleg. Ha nem lennék ennyire gátlásos, egytől egyig mindet a kebelemre ölelném. És Téged is, hogy megcsináltad ezt az interjút. Köszönjük Mindenkinek!

Készítette: NorthWar

Web: http://www.furgerokalabak.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek