Interjúk

Garden Of Eden Interjú

Sziasztok. Az előző lemez óta mi történt veletek? Hogy érzitek most magatokat?

Sziasztok! A kérdés abszolút adott, és kézenfekvő! A Garden of Eden legénysége teljesen átalakult az utóbbi hónapokban. Először is Tóth Mihály (dobok) távozott, épp hogy befejeztük a stúdiózást. Viszont a továbbra is rengeteg dologban a segítségünkre van, ezúttal is köszönjük neki. Misi távozása után, az unokatestvére, Galambos Zoli (gitár) is kilépett, lényegében ültünk a próbateremben Bincivel, és Petivel, azon tanakodva, hogy mi legyen a lemez sorsa! Természetesen nem adtuk fel, és gyakorlatilag szünetmentesen, zökkenőmentesen zajlottak végig a tagcserék! Az előző lemezhez képest, Binci az egyedüli tag, aki az eredeti felállásban volt, mivel én is kb másfél éve csatlakoztam újra a zenekarhoz! Még Misi helye ki sem hűlt, a gyerekkori barátom Laskai Viktor azonnal vállalta a dobos posztot! Nagy örömmel tölti el a zenekart, hogy (újra) együtt zenélhetünk! A gitárposzton mellém, pedig Debreczy Zozó csatlakozott, nagy örömünkre, hiszen első próbán kiderült, hogy közénk való! Hehehe! A jelenlegi felállás tehát:
Nyúzó “Binci” Imre – ének
Horváth István – gitár
Debreczy “Zozó” Zoltán – gitár
Réman “Pít” Péter – bass
Kisduda “Arpoid” Árpád – billentyű
Laskai Viktor – dob

Most nagyon jó a csapat, szeretjük egymást, tiszteljük egymást, ahol tudjuk, keressük egymás társaságát, tehát nagyon jó hangulat uralkodik a csapatban!!!

Volt jó pár tagcsere is, miért következett ez be? Mennyire tekinthető stabilnak a jelenlegi felállás?

Személyi ellentétek miatt távoztak az említettek, nem nagyon tudták elviselni Binci törekvéseit! Vaskezű frontember, aki hamar hangot ad gondolatainak, ami néha sértő is lehet, ezt nem nagyon tudták kezelni! Ennyi! Viszont a mostani felállás más! Fejlődünk rengeteget. Abszolút stabil, érzelmileg is, és technikailag is! Binci: sajnos ez így van, de még most is azt mondom ha valaki nem érzi jól magát abban amit csinál akkor ne csinálja. Szilárd elképzeléseim voltak az első perctől kezdve és ebből nem engedek ha eddig is engedtem volna akkor még mindig Ecsegfalván tolnánk egy koszos garázsban.

Mióta készültek a dalok az új lemezhez? Melyik dal készült el leghamarabb, és melyik a legfrissebb szerzemény?

A Mondd Tovább zenei alapjait én írtam, otthon egy PC-n, dobgéppel, stb! A billentyűket pedig Árpi, szövegeket, énekdallamokat viszont Binci. Abba nincs beleszólásom! Hehehe! Gyakorlatilag az anyagot fél év alatt írtam, kb fél év mire a jelenlegi formába öntöttük szövegekkel, dallamokkal, billentyűvel! Azt hiszem a My Time volt az első dal, ami mai napig is nagy befutó nálunk! Hehehe A Holdtánc volt az utolsó, mely a jelenlegi formába öntetett! A hegedű és a cselló, a stúdióban érte el jelenlegi formáját! Na ez is nagy kedvenc…

Hogy érzitek, mennyire változott a zenekar stílusa? Mi az, amitől másabb lett ez a lemez a többitől?

Természetesen rengeteget változott, hiszen lényegében egy ember szájíze szerint lettek megírva. Hatások persze hallatszanak a zenén, egy kicsit metálosabb, dallamosabb, itt-ott érzelmesebb, szebb… stb. Minden zenekar fejlődik, változik, baromság lett volna kiadni egy második Búcsú az Édentől lemezt! Arra törekedtünk, hogy egyedi, frappáns lemezt csináljunk, amit úgy gondolom sikerült elérni! Attól másabb a lemez, hogy nem tudod sehová rakni, nem lehet ráhúzni kliséket! Igazi Gardenroll, pont, amit szerettünk volna. Nagyon büszkék vagyunk rá!

Több angol nyelvű dal is született, szeretnétek külföldön is sikereket elérni? Mit vártok és reméltek a “Vampires of eden” lemeztől?

Remény… reményeim szerint ez lesz a világ legjobb lemeze, platina… teltházas stadionok… minden… De nyilván ez nálunk nem így megy! Mindenképp előrelépés a zenekar számára a lemez. Próbálunk haladni az utunkon, és mindig a jó irányba térni… ezt mindenképp bizonyítja a Mondd Tovább! A jelenlegi kiadónk segítségével próbálkozunk külföldi babérokkal, reméljük sikerül bemutatkoznunk Európában! Az angol nyelvű szövegekről Binci nyilatkozik: az angol nyelvű dalok elég érdekesen születtek! Mondhatni megálmodtam őket kitaláltam a dalok lényegét és két kedves lány segítségével öltöttek fórmát(Tóth Eszter & Luhály Andrea) ez azért volt így mert törekedtünk a tökéletességre és szó mi szó ők sokkal profibbak angolból mint én és ez volt a lényeg sokkal szebben megfogalmazták a dolgokat mint ahogy én tudtam volna. A dalok sokkal szókimondóbbak mondhatni sokkal klisésebbek mint a magyar nyelvű szerzeményeim, de ez sem volt véletlen az általam kedvelt bandák is hasonlóan írnak az angolban ez sokkal elfogadhatóbb mint az anyanyelvünkön.

Hogy érzitek, mennyire alakult már ki a végleges Garden of Eden stílus, vagy mindig is változni fogtok egy kicsit?

Minden változik! Én is, te is, minden, és mindenki! A végleges stílus már régen kialakult! Gyönyörű, szívhez szóló szövegek, dallamok, Binci ezt nagyon odatette most is, és az előző hangzóanyagokon is. A körítés változott, és Zozó profizmusával bizton változni is fog! Emberek vagyunk, érzünk, és a zenén ez hallatszik is! Binci: Azt nem mondom, hogy ki alakult a tökéletes garden stílus, de nem is kell hiszen változni jó és minden téren szükség is van rá !

Elég sok érzelem lakozik a zenétekben, honnan is merítitek a romantikus vámpíros stílus zamatát?

Ahogy hallgatom a lemezt, minden számról tudom hogy milyen lelkiállapotban született! Azért lett ilyen érzelmes ez a lemez is, mert minden számhoz különböző csalódás, szerelem, bukás, stb kötődik! A Vámpíros stílus az a Binci reszortja…heheheh:
Binci: ez egyfajta vámpír romantika ! semmi különösre nem kell gondolni ez csak úgy bennem van. Szeretem az ilyen dolgokat néha magam is romantikus vagyok hehehehe néha !

Bónuszként egy csomó videó anyagot és fotót láthatunk a lemezen. Hogyan válogattátok össze a koncert felvételeket? Miért is ezek a dalok kerültek fel?

2 videó anyag van a DvD-n, az összes eddig megjelent videó klip. Ezen kívül 2 Fotógaléria! Az egyik videó anyagot a Petőfi Csarnokban rögzítettük, kiváló körülmények között, szerintem nagyon jó lett! A másik felvétel egy egykamerás felvétel, a kamera által felvett hanggal. Különleges anyag, mivel félkész állapotban voltak a számok. Úgy játszottuk el az A38 hajón. Azért ezek a dalok kerültek fel, mert úgy gondoltuk, hogy ezek lesznek a közönség kedvencek, ezek a lemez mozgatórugói.

Mennyire vagytok romantikus és melankolikus alkatok?

Nagyon. Ez át is jön a dalokon! Binci: ha valaki ilyesfajta zenét játszik akkor ez a két dolog elengedhetetlen szerintem ezek nem ilyen mondva csinált dolgok ez jön belőlünk ! Én szerettem volna egy kicsit húzósabb lemezt csinálni, talán egy kicsit
punkosabbat ilyen ramones-os muzsikát persze a mi felfogásunkban, de mint látod nem megy az olyan könnyen. Amíg nem jön őszintén belőlem az addig fel is hagyok ezzel a vágyammal.

Szerintetek mennyire lesz sikeres az új album? Mit reméltek a jövőtől?

Minden hitünk, reményünk benne van. Hiszünk benne, hogy sikeres lesz!
Binci: Ez még rejtély, ami biztos, az, hogy rajtunk nem múlik mi mindent igyekszünk megtenni és éppen ezért managert is keresek aki képvisel minket itthon is és Európában amíg ez nincs meg addig olyan szélmalomharc az egész. Nagyon nehéz úgy zenélni, hogy a pénz dolgokat is én intézem, nem vagyok egy üzletember típus.

Esetleg hisztek az álmokban? Mennyire vagytok babonásak?

Abszolút nem vagyok babonás… Viszont az álmokban hiszek! Mindig legyen cél egy zenekar előtt! Ha nincs, lényegét vesztett a dolog!
Binci: mikor még gyerek voltam arról álmodoztam, hogy lesz egy ütős csapatom és játszhatom a fejem a közönség előtt és látod csak így lett, bár az álmodozás önmaga nem elég, tenni is kell érte nem keveset!

Mit üzensz a rajongóknak?

Binci: Jövünk, és senki nem menekül az édenkert vámpírjai elől. Ja és a lemez a boltokban!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.gardenofeden.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek