Interjúk

Geïst Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Alboin válaszolt.

Heil Geïst! Először is, gratulálok az új albumotokhoz, egy egyedülálló anyag, kísérteties atmoszférával és nagyon kreatív zenei megoldásokkal.

Uhh, nos, köszönöm, örülök hogy tetszett az album.

Az albumon az összes számot összekötik különböző hangeffektek, mint szellemek suttogása, szél búgása, vagy víz hullámzása. Az egész úgy hangzik, mintha nem lenne öt külön szám, hanem az egész lemez egyetlen számból állna. Szándékosan akartatok erősebb köteléket létrehozni a számok között?

A célunk több volt, mint csinálni egy albumot, amin minden számnak meg van a helye a sorban. Szeretem azokat az albumokat, amelyek albumokként vannak felvéve, nem különálló számok gyűjteményeként. A légkör egy fontos része a Galeere koncepciójának, mint a víz hangja, hullámok, szél, vitorlák meg ilyesmi. Valami hasonlót csináltunk az előző két albumunkon is. A cél egy olyan album felvétele volt, aminek mind az 52 percét meghallgatod egyben, teljesen arra koncentrálva, miközben nem csinálsz semmi egyebet. Ez lehetetlen anélkül, hogy összekötnéd a különálló részeket.

Ti mindannyian Bielefeld-iek vagytok? Soha nem voltak problémáitok a felvételek, koncertek megszervezésével? Hogy intézitek a dolgaitokat?

Jelenleg ketten élnek közülünk Bielefeld-be. Egy tag pár kilométerrel él a városon kívül, én pedig egy kis faluban élek 50 kilométerre onnan. A dobosunknak egy kis városba kellett költöznie Bielefeld-től 100 kilométerre. Bielefeld maga, abszolút kiterjedését tekintve Németország egyik legnagyobb városa, ha nem a legnagyobb (legalábbis a többiek ezt próbálják beadni nekem). Mégis, körülbelül olyan 300.000 ember él itt, szóval ez inkább egy közepesen nagy város. Bielefeld-ben próbálunk, és elég egyszerű megszervezni a próbákat és a többi dolgot a zenekarral kapcsolatban. Mostanában a dolgokat én intézem a kis falumból – a modern telekommunikáció segítségével minden lehetséges.

Nagyon érdekel, milyen Bielefeld? A bandát inspirálja a város?

Engem természetesen nem inspirál ez a hely. Még akkor is, ha a banda néhány tagja teljesen bele van szerelmesedve a városba, nekem akkor is csak egy város marad, ahol tanultam és ahol próbálunk… Nem szeretem a nagy városokat, pedig Bielefeld-ben is van rengeteg szép hely a város központját körülvevő zöld övezetben. Mindazonáltal, nem kötődöm nagyon ehhez a helyhez, én szeretek vidéken élni.

A Galeere hallgatása közben a zene olyan érzéseket váltott ki bennem, mintha H.P. Lovecraft novellái közül olvasnék egyet, melyek a feneketlen tenger titkairól szólnak. Milyen dolgok inspirálnak, mikor a szövegeket írod?

Tényleg hasonló az atmoszféra. Olvastam már pár könyvet, ami a tengerrel foglalkozik, láttam sok mozi-és dokumentumfilmet, és élveztem a kapcsolódó költészetet is. Lovecraft amúgy nem, habár nagyon beleillene a képbe. Nagy inspiráció a képzeletem, szeretek mélyen elgondolkodni az érzéseken, hangulatokon, képeken, amelyeket a zene segítségével szeretnék teremteni. Ez rengeteg zenei ötletet ad.

Mely bandák hatnak a Geïst zenéjére? Vannak olyan kedvenceid, akiket rendszeresen hallgatsz?

Nagy szerelmem az a fajta melodikus black metal, amit sok norvég banda játszott a kilencvenes évek közepén. Semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amit a TROLL, COVENANT, GEHENNA, BORKNAGAR, ISVIND, HELHEIM, ARCTURUS, ULVER, KAMPFAR, SATYRICON, TARTAROS, vagy hasonló bandák más országokból, például az ABIGOR, SUMMONING, SAMAEL stb. hallgatása közben érezni.
Még mindig végigfut a gerincemen a hideg, soha azelőtt és azóta nem hallottam semmit ami ennyire rendkívül atmoszférikus lenne. Mégis, nem próbálom utánozni ezeket a bandákat, de az ahogy ők létrehozzák a dalaikat, megalkotják a dallamaikat abszolút inspiráló.

Mi a véleményed a jelenlegi black metalról, meg úgy általában az extrém metal színtérről? Jó dolognak tartod, hogy egyre több fiatal nő fel úgy, hogy olyan bandákért rajong, mint például a Slipknot vagy a Dimmu Borgir? Mit gondolsz ezekről az emberekről? Szerinted rá fognak találni az underground bandákra egy idő után?

Abban az esetben, ha tényleg meg akarják találni ennek a zenének a gyökereit, előbb utóbb természetesen bele fognak botlani egy underground bandába. Ez velem is hasonlóan történt. Viszont, miután 15 éve foglalkozom ezzel a zenével és a színtérrel, megint a metál zenei ízlés határain kívül kerültem. Megtaláltam a zene magvát a hatvanas és hetvenes évek rock bandáiban, vagy egy kicsit tovább haladva ezen az úton, a korai 20-as évek blues zenéjében. Számomra ez a fajta zene sokkal tisztább, őszintébb és időállóbb, mint a jelenlegi extrém metál kiadványok 98 százaléka. Természetesen a hangszeres tudás és produkció sokat javult az elmúlt években, de maguknak a daloknak a minősége sajnos nem. Körülbelül minden hónapban 200 metál kiadványt kapok (a metal.de-nek dolgozom), és miután az évek során úgy 4000 vagy 5000 albumot osztottam ki a szerkesztőknek, nem akarom ezt az összes cuccot végighallgatni. Határozottan nem. Van egy pár jó híres extrém metál banda, mint a Hail of Bullets vagy a Behemoth, de egészen biztos vagyok benne, hogy tíz év múlva már nem fogom hallgatni őket.

Melyik német underground bandák érdemesek mostanában a hallgatásra? Vannak olyan bandák, akikkel a Geïst jó kapcsolatban van?

Van néhány bizalomgerjesztő megmozdulás Németországban, mint a Todtgelichter, Membaris, Odem Arcarum, Melkor, Secrets of the Moon, Helrunar, Imperium Dekadenz és még egy pár srác. Németország is, mint minden ország, hatalmas színtere a Myspace projekteknek, amit black metal-os érdeklődésű srácok csinálnak. Azt mondanám, hogy van egy rakás olyan bandánk, akik nagy jellemek és egyúttal kibaszott jó zenészek is, ami ideális kombináció a szememben.

Több fellépésetek van, mióta a Galeere megjelent? Turnéztatok valaha Németországon kívül?

Eddig még soha nem turnéztunk. Munkahelyi kötelezettségek és hasonló dolgok miatt rendezünk különálló fellépéseket itt-ott. Tehát egy ilyen alkalomnak valami különlegesnek kell lennie, mind a közönség, mind a zenekar számára. Ezt nem tudod megcsinálni, ha 50 vagy még több fellépésed van egy évben- ez az, amiért gondosan megválogatjuk, milyen gyakran és milyen helyeken játsszunk. Lesz egy nyári szünetünk, aztán pár show ősszel, és talán egy rövid saját szervezésű turné.

Köszönöm az interjút, és remélem egyszer eljuttok Magyarországra is.

Az valóban nagyszerű lenne. Köszönjük a támogatásodat.

————————-

ENGLISH VERSION:

Heil Geïst! First and foremost, I’d like to congratulate on your new album. Galeere has an outstanding, weird atmosphere, and you used a lot of creative musical solutions.

Alboin: Ehm yes, well, thanks, great that you like the album.

All the tracks on the album have been bound with audio effects like ghostly whispers, howling wind, rutting water etc. It seem like there are not five separated tracks, but one single song filling the whole record. Is this effect intentional, were you trying to make the songs have a stronger connection?

Alboin: Our intention has been more like creating an album where each song has its fitting place in the order. I like albums that are recorded as albums, not as a collection of single songs. Ambience is a big part of the “Galeere” concept building, such as water sounds, waves, wind, sails and stuff like that. We did something similar on our two previous albums. The aim was to record an album you can listen to 52 minutes in a row, without doing anything else in between, in full concentration on what you’re hearing. That’s impossible without connecting the single parts of it.

You are all from Bielefeld, aren’t you? Haven’t you ever problems with organizing recording, gigs, etc.? Is the town big enough for managing the band from there?

Alboin: Actually only two of us are living directly in the city of Bielefeld. One member is living a few kilometres outside, I’m living in a small village 50 kilometres away, and our drummer had to move to a small city around 100 kilometres from Bielefeld. Bielefeld itself is, according to the sheer extension, one of Germany’s biggest cities, if not the biggest (at least that is what my band mates try to sell to me). Still, only about 300.000 people are living there, so it”s more of a medium big city. We”re rehearsing in Bielefeld, and it’s pretty easy to organise rehearsals and all band related stuff of course. Actually, I”m even doing that from my small village – with modern telecommunication, practically everything is possible.

I’m very interested in **Bielefeld**. What is the city like? Is the band inspired by this place?

Alboin: I’m certainly NOT inspired by this place. Even if some of our members are deeply in love with the city, to me it’s actually just the city I’ve studied in, where we’re rehearsing… I’m no fan of big cities, even if Bielefeld has some really nice places in a kind of green belt around the city centre. Still, I’ll never have a close connection to it, I love to live on the countryside.

During listening to the Galeere, the music caused me the same weird feeling as reading H.P. Lovecraft’s novels about the mysteries of the abysmal sea. Which things were inspiring you when you wrote your lyrics?

Alboin: Similar atmospheres really. I’ve read a couple of books dealing with the sea, watched a lot of movies and documentaries, enjoyed some related poetry and stuff like that. No Lovecraft though, even if that would’ve fit pretty well. A big inspiration is my imagination, I prefer thinking deeply about emotions, atmospheres, pictures I like to create by music, and that gives me a lot of musical ideas.

Which bands affect to the music of Geïst? Do you have some favourites that you listen to regularly?

Alboin: My big love is the kind of melodic black metal some Norwegian bands played in the mid nineties. Nothing can compare the feeling of listening to TROLL, COVENANT, GEHENNA, BORKNAGAR, ISVIND, HELHEIM, ARCTURUS, ULVER, KAMPFAR, SATYRICON, TARTAROS… and some similar bands from other countries, like ABIGOR, SUMMONING, SAMAEL etc. That still gives me so much shivering down the spine, I’ve never before and never again heard something so extraordinarily atmospheric. Still, I don”t try to copy these bands, but their way of creating tunes and arranging songs is absolutely inspiring.

What’s your opinion about the current black metal and generally, the extreme metal scene? Is it a good tendency that more and more young people grow up adoring bands like Slipknot, Dimmu Borgir, etc.? Do you think that it’s possible that some of these people might find underground bands after a while?

Alboin: In case they’re really interested to find the core of that music, they may stumble over an underground band one day, of course. It has been the same with me. But, after 15 years dealing with that music and the scene around it, I”ve moved to the outlying districts of metallic music taste again. I”ve found its core in the rock bands of the sixties and seventies, and a little further down the street in the blues music of the early 20th century. To me that”s music being much more pure, honest and lasting than 98% of the current extreme metal releases. Of course, instrumental skills, production and stuff like that has improved so much during the last couple of years, but unfortunately the quality of the songs itself has not. I receive around 200 metal releases each month (I”m working for metal.de), and after having distributed around 4000 or 5000 albums to editors during the years, I”m not interested to listen to all of that stuff. Definitely not. There are some good big extreme metal bands, like HAIL OF BULLETS or BEHEMOTH, but I”m pretty sure I won”t listen to them in ten years anymore.

Which underground bands in Germany are worth to hear nowadays? Has Geïst any connection to some bands whom you are in good terms with?

Alboin: There are some very promising or established acts in Germany, like TODTGELICHTER, MEMBARIS, ODEM ARCARUM, MELKOR, SECRETS OF THE MOON, HELRUNAR, IMPERIUM DEKADENZ and a couple of guys more. Germany also, like every country, has a vast scene of myspace projects done by some kids being fascinated by black metal. I’d say we have a dozen bands being great characters and fucking talented musicians at the same time, which is the ideal combination in my eyes.

Have you been doing more gigs since the release of Galeere? Have you ever toured outside of Germany?

Alboin: We haven’t toured at all so far. Due to job obligations and stuff like that we’re only playing single gigs here and there. Also, a gig should be something special, for the audience and the band at the same time. You can’t reach that by playing 50 gigs or more in a year – that’s why we carefully select how often and where we’re playing. We’ll have a summer break and play some shows in Fall, and maybe a short self organized tour next Spring.

Thanks for the interview, and I hope that you will come to Hungary someday!

Alboin: That would be nice, indeed. Thanks for your support.

WEB: http://www.myspace.com/geistmetal

Kapcsolódó cikkek

GEÏST – Galeere

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z