Interjúk

Gire Interjú

Sok mindenkinek nagy kedvence az uderground metal élet egyik jeles képviselője a Gire zenekar. Több demó megjelenése után, megjelent az első “összefoglaló” lemezük. A kérdéseimre Kátai Tamás válaszolt.Felkészületlenségem miatt, úgymond, elég gyengére sikeredett az interjú, 🙁 ezért 1 kérdés fel sem került. Elnézést kérek mindenkitől!

Tudom, hogy nagyon sokan ismerik a Gire zenekart, de egy kicsit bemutatnád a bandát. Kik is vagytok, és mit is akartok pontosan?

A zenekar három tagból áll: Zolcsi gitározik és énekel, Balázs basszusgitározik, én pedig a maradékot. Mi csak zenélünk, azt akarjuk, amikor akarjuk. Amikor nincs kedvünk, akkor azt sem.

A zenekarotok már 1995-ben megalakult és azóta, ha jól számolom megjelent 6 demótok és ez a mostani lemez. Miért kellett várni ilyen sokat az első teljes lemezre?

Mert most, (igazából 2005-ben) jött össze annyi pénz, hogy elmehessünk stúdióba. A lemezanyag kész volt 2006 legelején, csak sokáig húzódott a kiadás körüli munka. Rengeteg problémánk volt ezzel, de szerencsére végre túl vagyunk rajta.

Az album címe a “Gire” nevet viseli. Miért is választottátok ezt a címet?

Mert ez egy összefoglalása az eddig munkánknak. Lett volna más ötletem is, de végülis így is jó. Öndefiníció akár.

11 dalt ismerhetünk meg, kicsit bemutatnád a dalokat. Mi mindent rejtenek ezek a misztikus “ékkövek”?

Misztikus ékkövek, hahaha. Nem szeretem megmagyarázni a dalokat, a szövegeket még kevésbé. Azt a befogadó dönti el, hogy neki miről “szól” valami, de hogy az más lesz, mint amit mi érzünk (és a zenekaron belül is mindenki külön), az tuti és ez így is van jól.
Szabad szövegértelmezés van, röviden összefoglalva. A zenei interpretáció kérdésével is hasonló módon mostohán bánunk.

Hogyan tevődik össze a “Gire” atmoszférája? Mi mindent hallhatunk egy-egy számban?

Erre sem tudok egyértelmű választ adni. Meg nem is tudatos, talán pont emiatt az, hogy hogy, miből épül fel egy dal nálunk. Egyszer csak kész van, ha foglalkozunk vele. Idő kell mindenhez, ez a kulcs. Idő és törődés. Ezeket kell biztosítani. Ha ezek nincsenek, nincs semmi, nincs kreativitás.

Miért is csúszott a lemez megjelenése? Mennyire megoldott a terjesztés? Hol is vásárolhatják meg a rajongók?

A lemez több okból csúszott. Először a stúdiófelvételek után újrakevertük az egészet itthon, mert többet akartunk kihozni a felvett anyagból. Ez beletelt vagy három hónapba, aztán a master, aztán pedig majdnem egy év, mire a műbejelentés, a gyártás és a csomagolás kész lett. Ez a szakasz volt az, amit egyébként simán, maximum egy hónap alatt meg lehet csinálni és akkor sokat mondok, de elbénáztuk rajtunk teljesen kívülálló okok miatt. Tanulópénznek mindenesetre nagyon jó volt.

A “Trans Express” dalra készítettetek egy új klipet. Miért ezt a számot választottátok? Kinek köszönhető a videó anyag elkészítése?

Előtte még készült egy másik klip is az albumhoz, Az őzek futása. Elsősorban azért ezekre lett video, mert elég rövidek és nem kellett megvágni őket, azt utálnám. Egyébként mindegy lett volna, akármelyikre lehetett volna klip. Ezeket én szoktam csinálni itthon, tehát mégcsak pénzbe se került.

Ha jól tudom a Firebox válogatás CD-jére is felkerült az “Aranyhajnal” c. dal. Szerintem, így elég sok helyre eljut a zenétek. Mennyire szeretnétek külföldön is sikereket és hírnevet szerezni?

A külföldi dolog a magyar nyelv miatt necces, ez metalban nem egy bevett dolog, ott az angol dominál. Ezzel tisztában vagyunk, mégsem szeretnénk angolra áttenni a dalokat. Csináltunk már ilyet, kiderült, hogy nem tudom ugyanazt leírni egy másik nyelven, hiába vagyok angoltanár, ez így akkor sem ugyanaz. Persze így-úgy össze lehet hozni, de nem tetszik, nincs ereje és roppantul sajnálnám, ha erre kényszerülnénk. Úgyhogy röviden összefoglalva nem látok sok esélyt külföldi dolgokra.

Hogyan tudnád leírni a zene stílusát, ideológiáját? Mihez tudnád legjobban hasonlítani?

Nincsen ideológia, nem gondolkodunk ilyesmin, zene van. Az hogy milyen eszközökkel (hangszerekkel), milyen stilisztikai jellemzőkkel, az másodlagos. Szabadság. Ha ez lehet ideológia, akkor legyen ez. Ilyen politikai jellegű aktivizmustól maximálisan távol tartjuk magunkat.

Koncertekkel hogy álltok? Mikor is láthatunk titeket élőben?

Most majd egy kicsit össze kell kapni magunkat, mert nincs próbatermünk és a cuccunk is eléggé lerobbant, úgyhogy kis szünet van. Ami biztosnak látszik, az egy május 18-i koncert a Kultiplexben.

Mikor várható egy teljesen új anyag? Mi is inspirál egy-egy új dal kitalálásában? Hogyan is készül el egy új “Gire” produkció?

Az eddigi tempót figyelembe véve elég messze van még 🙂 Hogy hogyan készül, azt nem tudom, nincs recept, ahogy mondtam korábban is. Van olyan is, hogy egyszerűen nem inspirál semmi. Nem kell mindig, mindenáron ezzel kelni-feküdni.

Mit szeretsz legjobban az életben?

Hát nézd, mit tudom én, mikor mit.

Mi volt életed legrosszabb napja?

Olyan nagyon rossz még nem volt.

Mit üzensz a zenerajongóknak, barátaidnak?

Búvárszivattyú.

Készítette: NorthWar

Web: http://www.gire.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek