Interjúk

God Dethroned Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Henri “T.S.K.” Sattler válaszolt.

Üdvözöllek Magyarországról. Henri, gratulálok az új lemezhez. Kőkemény, tömény, de változatos anyaggal szolgál az új album, amely magán hordozza a God Dethroned stílusjegyeket. Mesélnél a stúdiózás körülményeiről? Könnyen megtaláltátok a megfelelő hangzást? Mennyi időt töltöttetek a stúdióban? Miért éppen a Soundlodge stúdiót választottátok?

A hangzás megtalálása a legkönnyebb feladat, mivel a hangzás a kézben van, nem az erősítőben. Így a God Dethroned mindig úgy szól, ahogy a gitáros játszik, azaz én. Aztán hozzáadom a hangomat és ennyi. Kész van.
A felvételek nem tartanak sokáig, néhány hétig talán. Viszont a keveréssel és a mastereléssel sok időt töltünk, hogy tökéletesítsük az albumot. Mivel hallottad az albumot, tudod, hogy fantasztikusan szól. Ez a harmadik alkalom, hogy a Soundlodge stúdióba mentünk és Joerg Uken egyre jobb. Így nem volt szükség másik stúdióra.

Egy koncept lemez megalkotása mennyivel nehezebb, mint ha kevésbé vagy keretek közé határolva? Voltak ötletek, amelyeket el kellett vetni?

Nem igazán. Zeneileg mindegy, milyen albumot akarsz csinálni. A God Dethroned mindig úgy fog szólni, mint a God Dethroned, úgy ez nem gond.
A dalszövegek mögött sok kutatómunka áll, mivel valós tényeket akartam közölni, úgyhogy ez eltartott egy darabig, de elégedett vagyok a végeredménnyel. Nem voltak félredobott számok. Sosem voltak 😉

Ezúttal is az első világháború témakörére épül az album. A környezetetekben mennyire fellelhetőek ennek a közel százéves eseménynek a kézzelfogható bizonyítékai? Honnan merítetted az ihletet?

Nem, de sok olvasással utánajártam. Ernst Juenger könyve, az Acélvihar (Storm of Steel) nagy hatással volt rám. Egy olyan ember naplója ez, aki maga is részese volt a harcoknak.

Ha már a történelemről esett szó… Ebből az időszakból mely személyiség, mely tette szimpatikus számodra? Esetleg kinek a bőrébe bújnál szívesen?

Senki!!! Borzasztó háború volt és semmi jó sem sült ki belőle. Szerintem ez rögtön lejön, ha elolvasod a dalszöveget. Talán ez is az egyik oka annak, hogy ilyen koncept albumokat csinálunk.

A God Dethroned = Henri Sattler? A demokrácia mekkora teret nyer a zenekarban? Ha valaki csatlakozni szeretne a zenekarhoz, mi alapján döntesz, ha dolgozni akarsz vele?

Én vagyok az egyetlen alapító, aki a régiek közül megmaradt, úgyhogy igen, ez az én bandám. Ezen kívül keményen dolgozok a zenén, dalszövegeken, agyalok a borítón, stb… A banda ügyeivel is én foglalkozom. Ha új tagra van szükségünk, meghallgatást tartunk, és kiválasztjuk azt az embert, aki a leginkább illik a bandába, de, hogy jól döntöttél-e, az csak később derül ki.

Susan Gerl távozásának mi volt az oka?

Egyszerűen nem működött, ennyi.

A kortárs zenekarok közül kiket hallgatsz meg szívesen? Esetleg van-e olyan banda, akiknek a koncertjét – ha teheted – nem hagyod ki?

Sok bandát és különféle zenei stílust kedvelek. A bandák nagy részét láttam már. Metál bandákat is és nem metál bandákat is. Olyan sok zenekart láttam már, hogy már egyáltalán nem érdekel, hogy fellépésre járjak, csak, hogy emberekkel találkozzak és lerészegedjek…

Hollandia számtalan remek death metal bandával büszkélkedhet. Lassan ez a tény – a szélmalmok, a fapapucsok mellet – hazátok szimbólumává válik. Te milyennek látod, hogyan értékeled a helyzetet?

Van néhány tehetséges zenész, mindig is voltak. Sokukat persze nem ismerték fel a múltban, de ez mára már megváltozott és ez jó. Nem hiszem, hogy el kellene magyaráznom a zenéjüket, mindenkinek van internete és meg tudja hallgatni.

Ha éppen nem zenélsz, akkor mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

Nem sok mindent. Próbálok annyi időt tölteni a barátnőmmel, amennyit lehet. Bár mindig van mit csinálni a bandában. Mindig.

Tavaly nyáron Magyarország egyik városában, Debrecenben koncerteztetek. Én ebben a városban élek, de akkor éppen a szabadságomat töltöttem messze innen, ebből kifolyólag sajnos lemaradtam a buliról. Arra viszont emlékszem, hogy a koncertnek az Új Vigadó adott helyet, pedig a városban vannak, nagyobb, nívósabb koncerttermek is. Hogy birkóztatok meg a szűkös lehetőségekkel? Maradt valamilyen pozitív emlék?

Volt egy kedves srác, aki megszervezte a bulit. Jó volt, jól éreztük magunkat. Nem érdekel, ha kisebb klubokban játszunk. Csak az számít, hogy a közönség jól érezze magát és jó legyen a légkör.

Végül, de nem utolsósorban: mit üzensz a magyar rajongóknak?

Lessétek meg az új albumot!!

Köszönöm, hogy időt szántál a kérdéseimre. Nagyon sok elégedett rajongót és zúzós metálban gazdag újévet kívánok!

Köszönet, sziasztok!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Henri “T.S.K.” Sattler answered the questions.

Welcome from Hungary! Henri, congrats to the new album. It’s a rock hard, concentrated but varied stuff, which bears the trademarks of God Dethroned. Please tell us about the recording phase in the studio. Could you find the appropriate sound quickly? How much time did you spend in the studio? Why did you choose Soundlodge Studio?

To find our sound is probably the easiest thing to do, because sound is in someone fingers, more than in an amplifier. So God Dethroned always sounds like the one who’s playing guitar and that’s me. Then add my voice and there you have it. Done.
Recordings usually don’t take much time, only a few weeks, but then we try to spend as much time as possible on the mix and mastering to make it as perfect as possible. Well you heard the album so you know it sounds fantastic. We’ve been to Soundlodge studio for the third time now, just because Joerg Uken is getting better and better. So there was no need for another studio.

Is it harder to create a concept album? Were there rejected ideas?

Not really. Musically it doesn’t matter what kind of album you want to make. God Dethroned will always sound like God Dethroned, so no problems there.
Lyrically of course i needed to do a lot of research to be able to come up with facts that actually make sense and are true, so that took me a while, but again i’m happy with the results. There were no rejected songs. We never have rejected songs… 😉

The concept is based around the 1st World War once again. Are there material proofs from this nearly 100 years old occurrence in your surroundings? Where did the inspiration come?

No, but i just did a lot of research by reading a lot. The book Storm of Steel by Ernst Juenger was a big inspiration this time. It’s a diary written by a guy who actuall fought in the trenches himself.

Which person’s which deed do you like the most or who would you like to be from that period?

Nobody !!! It was a horrible war and no good came out of it. I guess that becomes pretty clear when you read the lyrics. That’s probably why we make these concept albums in the first place.

Is God Dethroned = Henri Sattler? Do you work democratically? If someone wish to join the band, based on what do you decide if you wanted to work with her/him?

I’m just the founder and the only guy left from the early days, so yes it’s my band. Besides that i do all the hard work like writing the music, the lyrics, come up with the ideas for the artwork, etc, etc. I also take care of all the business things around the band. When we need a new member we just get people on audition and then we choose for the person who seems to fit best within the band and then later on you find out if you made the right decision or not.

What was the reason of Susan Gerl ‘s leaving?

It just didn’t work out, that’s all.

Who do you like to listen from contemporary bands? Is there a band whose concert is a must see for you?

I like many bands and many different types of musical styles. Besdides that, i’ve seen most of the bands already. Metal bands and non metal bands. I’ve seen so many bands that i even don’t bother anymore to go to a show. Only to meet some people and to get drunk…

Netherlands has great death metal bands. This fact –beyond Dutch Slippers and windmills –slowly becomes a symbol of your homeland. How do you see the situation?

We’ve got some talented musicians overhere and they’ve always been here. Maybe they ahven’t been recognised by everyone in the past, but if that has changed now then that’s only good. I don’t think i have to explain the music to their readers. Everybody has internet and can check it out for himself.

When you are not playing music, what do you do in your free time?

Not much. Try to spend time with my girlfriend as much as possible. But there’s always something to do for the band. It never stops.

You had a show in Hungary, Debrecen last summer. I live there, but I was on vacation far from Hungary, so unfortunately I missed the show. I remember though, that the concert was in Új Vigadó, however there are bigger, higher level halls in Debrecen. How could you manage to play there? Do you have any positive memories?

There was a nice guy who booked that show for us, so that’s why we played there. It was fun and we had a good time. I don’t care if we play smaller clubs instead of the bigger ones. All that counts is if the people like it and the atmosphere is good.

Last but not least: Send word to the Hungarian fans.

Check out the new album people !!!

Thank you for the answers. I wish you many satisfied fans and Happy New Year!

Thanx and cheers, Henri / God Dethroned

WEB: http://www.goddethroned.com/

Kapcsolódó cikkek

God Dethroned 2015-ös visszatérését tervezi!

KMZ

Hot News – God Dethroned recap 2011 and look forward to the last four shows in the band’s history!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár