Interjúk

Gore Thrower interjú

Gore Thrower ismerős lehet néhány Death Metal arcnak a 2015-ben megjelent első EP miatt. Kérlek beszélj az eltelt 5 évről? Mi változott, hogyan kezdtetek neki a folytatásnak?

Szia. Számunkra elrepült ez az öt év, néha el sem hiszem, hogy ennyi idő telt el. A Gore Temple-nek nagyon örültünk, hogy elkészült, de picit elsüllyedt az anyag. Ez a banda azért már nem egy sikerre éhes ifjú titánok gyűjtőhelye, mindenki éli a kispolgári hétköznapokat, örömzenélés folyik. Lassan is állt össze az új anyag és lassan is vettük fel. Nem voltak különösebben előre kitervelt elképzeléseink, nem akartunk radikálisan változtatni az eredeti irányon. De azért azt gondolom, sikerült előrelépni.

Mennyire kaptatok segítséget a médiától vagy zenekaroktól?

Közel harminc éve nyomjuk az undergroundot, van bőven tapasztalatunk. Ez alatt az idő alatt gyökeresen megváltozott minden, van ami jobb lett és van ami rosszabb. Egy dolog nem változott, nem vagyunk azok a nagyon könnyen barátkozó arcok. Nem szoktunk senkivel azért haverkodni, hogy majd az előnyös lesz. Pedig ahhoz, hogy érvényesülj zsizsegni kell. A sült galambok nem repülnek alacsonyan. De azért találkoztunk persze nagyon jó arcokkal és segítőkész emberekkel.

Elég sok idő eltelt, azt hiszem szükség van az új EP-re. Milyen is ez a „Vatican Deathfest”?

Nyilván sokkal jobb, sokkal brutálisabb, sokkal érettebb 😀 Komolyra fordítva, olyan, mint amilyenek mi vagyunk, kicsit eklektikus, de azért összeáll belőle egy egységes anyag. Kijelöltük magunknak a korlátainkat, azt a határt aminek keretei között alkotni szeretnénk. Ezt próbáljuk bebarangolni ezen az anyagon is. Nem akarunk senkinek sem bizonyítani. Tudjuk, hogy rengeteg lemez jelenik meg, így bármennyire is szeretnénk, hogy sok emberhez eljusson a muzsikánk, korlátozottak a lehetőségek. Viccesen hangzik talán, de a cél, hogy úgy nyújtsunk igényes szórakozást, hogy ne kelljen túlgondolni, ne kelljen megfejteni. Ha szereti valaki az old school death metalt, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt az albumot is szeretni fogja.

Az amit sikerült 5 éve megvalósítanotok, azt most túl is szárnyaltátok minden téren. Érezhető a fejlődés. Légyszi mondj ezekről valamit: hol volt a felvétel, milyen hatások értek az elmúlt 5 évben, mi volt a cél, miben akartatok fejlődni?

A felvételt ismét az RX-Studióban, Vándor Erik segítségével készítettük. Ennek számos praktikus oka mellett a legnagyobb előnye az volt, hogy már egy korábbi közös munkára alapozhattunk. Mindkét fél tudta mit várhat a másiktól. Nálunk Kagf a zenei felelős, ő hozott minden témát, amit aztán közösen gyúrtunk számokká. Meglehetősen lassan haladtunk a munkával. A dobokat még 2019 márciusban rögzítettük, az utolsó énektémákat pedig idén januárban. A keverés is lassabban ment, mint terveztük, amiben a korona-karanténnak csak kis része volt. Főleg Erik és én gyűrtük a hangzást hónapokon át, hangról hangra végig az egész anyagon. Kemény meló volt, nem tagadom, voltak pillanatok, amikor már hányingerem volt ha csak egy fél riffet meg kellett hallgatnom. De a végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk, megérte kivárni, kiszenvedni. Biztos érnek minket is hatások, bár kezd az ízlésünk már becsontosodni 😀 Én személy szerint az elmúlt öt évben sok olyan bandát kedveltem meg, akik a régi hangzásvilágot hozták vissza a death metalba. Ezt az irányt jelöltem ki a számunkra is.

A megalakulásotok 10. évfordulója nem is olyan sokára lesz. Azt hiszem érdemes lenne egy teljes albummal megünnepelni! Sikerülhet az elkövetkező években, vagy addig mind meghalunk a koronavírusban 🙂 ?

Szerintem ma már nincs nagy jelentősége annak, hogy valami LP vagy EP. Végignézve az idei megjelenéseket, hossza miatt akár ezt a lemezt is nevezhetnénk LP-nek. Ahhoz, hogy egy rendes tíz számos anyagot felvegyünk, sokkal tempósabban kellene számokat írnunk, ennek az esélye azért kicsi. Ha most valaki azt mondaná, hogy belátható időn belül sikerül egy harmadik EP-t készíteni, én azt azonnal aláírnám!

Mikor fog megjelenni a mű fizikai formában és hány darabot terveztek a halottaknak?

Mi ugyan nem terveztünk fizikai megjelenést, most mégis lehet, hogy lesz egy nagyon limitált széria. Egyenlőre még az előkészület folyik, így biztosat nem tudok mondani. Persze különleges érzés, ha az ember kézbe is veheti a művét, de számomra ez már nem okoz akkora örömöt, hogy nagyon hajtsam. Őszinte leszek, a saját CD gyűjteményem és a lejátszóm is bedobozolva a pincében pihen. Aki komolyan veszi az underground támogatását az a bandcampen is tud fizetni a lemezért, de az elsődleges cél, hogy minél többen meg tudják hallgatni, ahhoz pedig a digitális formátum tökéletes. Most mind a két anyagot feltoltuk a nagyobb streaming szolgáltatókhoz, szóval elérhetőségben már nincs hiány.

Miért nincs már 5 nagylemezetek, 8 EP, egy live és egy best of albumotok? Mit szólnál egy ilyen termeléshez?

Rémisztő elképzelés. Így sem tudom megjegyezni a saját magam által írt szövegeket, ha tízszer ennyi lenne belebolondulnék. Nagyon jó móka a zeneszerzés és a lemezkészítés, de az amit felsoroltál azt jelentené, hogy az elmúlt 8 évben egy stúdióban kellett volna lakni. Azt gondolom, ahhoz, hogy valóban értékes alkotás szülessen, fontos, hogy az előző munka leülepedjen, és az ember új élményekkel gazdagodjon. Nem képzelek túl sokat a művészetünk mögé, de azért ez mégis csak egy önkifejezési forma. Mi a fenét akarnánk kiírni magunkból, ha folyton csak ezt csinálnánk?

Milyen fellépések maradtak el a COVID-19 miatt? Hogyan tudtok tervezni koncertek terén a jövőt illetően?

Nekünk semmi. Mivel a lemez befejezése volt az elsődleges cél, így nem is szerveztünk semmit. Pont nekiálltunk volna a koncert és turné szervezésnek, amikor ránk csapta az ajtót a vírus. Van ez így, nem sok mindent tehetünk. Most persze már mozgolódunk, de amúgy is gyenge koncertszervezők vagyunk, így annak is örülni fogok, ha idén lehetőség lesz párszor a környéken felállni a deszkákra.

Legjobb dolog mi történt veletek 2020-ban? Szerencsésnek érzitek magatokat?

A személyes vonatkozásokat nem akarom nagyon boncolgatni, legyen elég annyi, hogy három iskoláskorú gyerekkel a digitálisnak csúfolt oktatás azért kimerítő volt. A zenekar oldaláról nézve persze nagy az öröm, hiszen elkészült a lemez! Nyilván ha nem lett volna ez a fostenger, akkor sok minden talán még jobban alakul, de panaszkodni nincs miért.

A nagyvárosokban érzed jól magad, ahol viszonylag könnyen megvalósítható minden, vagy inkább egy csendesebb nyugodt faluban, ahol max. a ti zenétek töri meg a csendet 🙂 ?

Városi gyerek vagyok, kell a nyüzsgés, kell az impulzus. Visszasírom a régi miskolci időket, mikor a próbatermünk olyan helyen volt, ahol a város bandáinak fele próbált. Heti négy próba, folytonos bandázás, egymásnál lógás, próba utáni partik. Ma valószínűleg egy hét alatt kikészülnék tőle. De képtelen lennék olyan helyen lakni, ahol nincs lehetőségem koncertekre járni.

Sikeres éveket kívánok és várom nagy kíváncsisággal a folytatást!

Köszi az interjút és az érdekes kérdéseket!

  • A kérdésekre MK Atorz válaszolt.

LINKEK:
https://gorethrower.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/GoreThrower

Kapcsolódó cikkek

Gore Temple – itt az új EP

KMZ

Koncertajánló: Hiss from the Moat, Corroosion, Nadir, Gore Thrower

KMZ

December 19-én egy színpadon kaszabol a Kill With Hate, Krampüs, Omega Diatribe, Drow, Gore Thrower, The Wedding At The Slaughterhouse

KMZ

Gore Thrower – Itt a bemutatkozó anyag!

KMZ

Gore Thrower Interjú

KMZ

Gore Thrower hírek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek