Interjúk

Grai Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Ruzveld válaszolt.

Hali! Üdv Magyarországról! Nálunk még nem vagytok igazán ismertek, így először is kérlek, mutasd be a zenekart: történetét, jelenlegi helyzetét, műfaját, tagjait, stb.!

Üdvözlünk Oroszország ősvadonjából! Igazad van, Magyarországon még nem vagyunk ismertek. De úgy hiszem, ez a helyzet hamarosan változni fog! Zenekarunk 2005. július 3-án alakult meg, amikor is az első próbánk volt. Stílusunk, a folk metal már az első napoktól eldöntött volt.

Egyik első koncertünk 2006. május 6-án olyan bandák társaságában zajlott, mint az Alkonost és a Svarga. 2006. december 2-án a csapat részt vett a Folk/Brutal Metal Festen a Rossomahaarral és az Alkonosttal együtt. 2007. február-augusztus között rögzítettük demó EP-nket, az Ot Istokat („A forrásból”), amin 4 dal kapott helyet: The Birch, Winter, The Winds, The Source.

2007. november 1-én az Arkona lemezbemutató turnéja (Ot Serdtsa K Nebu – „Szívtől az égig”) keretében felléphettünk velük Moszkvában. Ezen a nagyszerű koncerten tartottuk EP-nk lemezbemutatóját.

2008. február-június között az oroszországi Naberezsnije Cselniben, Szergej Kamisanszkij stúdiójában felvettük első nagylemezünket, a Polyn’-Travat („A zsályacserje”). 9 szerzeményt tartalmazott a lemez. Nem merő véletlen a címválasztás – szimbolikus és ez látszott a grafikus koncepción és világon és a zenészek kosztümjein. Az albumot a moszkvai VOLH Records adta ki (www.volh.net). A lemezbemutató során sok várost látogattunk meg és sok közismert bandával léptünk fel, de ami még nagyobb öröm számunkra, az az, hogy nagyon sok folk metal rajongót ismerhettünk meg.

A második lemez, az O Zemle Rodnoy („Szülőföldünkről”) 2011-es megjelenését követően, 2012-ben leszerződtünk a Vic Records-hoz.

Jelenleg a harmadik album anyagán dolgozunk, és olyan bandákkal koncertezünk, mint az Arkona, a Troll Bends Fir, a Kalevala, az Alkonost, a Svarga, a Leshak és az Anabioz.

Legutóbbi lemezetek Oroszországban tavaly jelent meg a Sound Age Productions gondozásában, de november 26-án nemzetközi szinten újra ki lett adva a Vic Recordson keresztül. Kérlek, mesélj az újrakiadásról!

Igen, 2012. november 26-án adta ki a holland Vic Records kiadó az O Zemle Rodnoy („Szülőföldünkről”) exkluzív digipack formátumban. 10 dalt, plusz egy bónuszt tartalmaz, egy új tételt „Mara ölelésében” (V obyatiyach Mary) címmel. Akik meg akarják rendelni, itt tehetik meg: www.vicrecords.com/shop.php?product=56.

Hogy jött az új szerződés lehetősége? Az orosz kiadóval is kapcsolatban maradtok?

A Vickel kötött szerződés nagyon fontos esemény számunkra. Úgy gondoljuk, a zenészeknek nem csak kreatív módon kell fejlődniük, hanem növelve a hallgatók körét is. És természetesen ez ügyben a szerződés nagyon jó továbblépési lehetőség volt.

Az orosz kiadóról szólva, továbbra is kapcsolatban állunk velük, de már nincs szerződésünk. De a más kiadóval való együttműködés ellenére is értékeljük barátságukat.

Mit vártok, mit adhat a holland szerződés a bandának? Nemzetközi koncertek vagy turné? Promóció? Egyebek?

Először is lehetőséget ad növelni a hallgatók körét, mivel lemezünk nem csak Európában, de az Egyesült Államokban is megjelenik. A Vic Rec.-nak erős promóciós hálózata van. Másodsorban reméljük, hogy így európai koncertszervezőkkel is kötünk majd néhány szerződést koncertekre, stb. Harmadsorban reméljük több lehetőségünk lesz fesztiválokon és nagyobb bulikon is gyakrabban fellépni. Tehát a holland szerződés az a lépcsőfok a zenekar álmában, mely a nagyvilág felé lépés egyik foka, mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy zenénk eljusson a hallgatók szívébe.

Az újrakiadáson lévő bónuszdal teljesen új nóta lesz vagy egy újrafelvett régebbi matéria?

Teljesen új dal, címe „Mara ölelésében” (V obyatiyach Mary). A Youtube-on koncertverzióban látható, de vélhetően érdekes lesz a hallgatóknak stúdióverzióban is megismerni.

Leszámítva a bónuszt, valami másban eltér az eredeti lemeztől az újrakiadás?

Az első változattól csak a ráadás dal miatt tér el. Ezt leszámítva a korábbival azonos dalok vannak rajta. Viszont a borító egy kicsit eltér. Azt javasoljuk, keressétek meg a különbséget! 😉

Tavaly nyáron ugyan írtam egy ismertetőt az O Zemle Rodnoy orosz verziójáról, kérlek mutasd be a dalokat egyesével, elsősorban a dalszövegek jelentését!

1. A dal hazánk földjéről. E dal az egyszerű ember ötletességéről és nyíltszívűségéről szól, akinek nincs szüksége oly sok mindenre, hogy teljes és szabad életet élhessen – csak kimegy a mezőre napkeltekor és látja az új életet.

2. Búzadal. A szálló dal, háttérben az arany mezőkkel és az őszi nappal. Tiszteletet adunk isteneinknek a nagyszerű, termékeny aratásért.

3. Téli mese. Elmeséli, hogy borítja el a tél hóviharokkal a világot, hogyan rajzol hóerezetet az ablakra és hogyan suttog tündérmeséket. A tél elhárítja a bánatot és szomorúságot.

4. Tavasz. Megidézi a fülemülék szellemét és a tüzek táncát. A hó elolvadt, itt az ideje vetni. De úgy tűnik, van idő táncra is.

5. Át az erdőn. Az erdőt sötétség fátyla borítja. Nem minden lélek és élőlény találja ezt jónak. De az eredetet és tudást nem lehet egyszerűen elérni. Ott van a szívünkben.

6. Lesák [Erdei szellem]. Egy jó ajánlat: térjünk át a Lesijre és menjünk hozzá tündér lányához! De nem szabad elveszteni az eszünket a természetfeletti szépséget látva és erdőjárás tündéri étkeket falatozva! Mindenkinek a maga útját kell járnia, saját fejét saját vállával támasztva.

7. Távozz, szomorúság (Hagyj el minket, szomorúság)! A tragédiák megacélozzák lelkünket, a bánat megerősítheti az emberi akaratot. Minden szörnyűség és csapás reggeli esővé válik majd és a napsütés fényt és jót hoz rád!

8. Siralom a sorsról. Egy orosz nő nehéz sorsát meséli el e dal. Várja, hogy védői visszatérjenek a háborúból, de néhányukra hiába vár.

9. Bátor harcos. A nagy harcos valahol messze, a hegyeken és erdőkön túl harcol. Hazájáért, apjáért, anyjáért és rokonaiért harcol. Az ellenség túl erős! De a remény és győzelem szele fúj hazájából. A győzelmi sólyom az égen köröz. Hajnalra legyőzzük a gonosz ellenséget és elűzzük!

10. Kelj fel a térdedről! A törött pajzsok, a tomboló kardok gyűlölet- és vérszomjukat eloltották. A dal mindenkit felszólít, hogy felálljanak, ideje előkészíteni virágzásunk fényes jövőjét. Ideje feleleveníteni kötelességünket őseink felé!

Hazátokban nagyon sikeresek vagytok, sok orosz koncertetek van. Nekem úgy tűnik, az orosz folk metal szcéna nagyon összetartó. Ezekről és a helyi bandákról mondj pár szót!

Úgy gondolom, az oroszországi folk metal szcéna egyre gazdagabb, változatosabb és továbbra is fejlődik. Személy szerint az Anabiozt, a Leshakot, a Svargat, a Drygvat, a Kalevalat, a Serdze-Kamen’-t, a Troll Bends Firt és persze az Arkonat emelném ki! Igen, Oroszországban sok koncert van, de ezek mind helyi jelentőségűek, nem jön össze több, mint 150-200 fő. Ez teljesen rendben van egy kis klubban vagy kisvárosban, de az egész ország méretéhez képest nem túl magas mutató. Nincsenek fesztiválok, melyek versenyezni tudnának például a Wackennel vagy a Brutal Assaulttal vagy egyéb nagy európai fesztiválokkal. De remélem, hogy fejlődni fogunk e téren is és lesznek nálunk is ilyen fesztiválok.

A megjelenés után mik a zenekar jövőbeli tervei? Vannak európai koncertek a láthatáron? Tervek magyar koncerttel kapcsolatban?

Ebben a pillanatban a harmadik korongon dolgozunk. Teljes lendülettel zajlik a munka! Bízunk benne, hogy az újramegjelenés után nem csak oroszországi koncerteken, de európaiakon is részt vehetünk. Vannak terveink Magyarország meglátogatásával kapcsolatban is, ezek 2013 első hat hónapja alatt valósulhatnak meg.

Köszönöm a válaszokat! Sok sikert! Végszó vagy bármi, amit hozzátennétek az interjúhoz?

Mindenkinek jó egészséget, sok szerencsét és jó szelet kívánunk! Mindig hallgassatok igazán jó zenét! \m/

——————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by guitarist Ruzveld.

Hi! Greetings from Hungary! You’re not so well-known in our country yet, so first of all, please introduce the band: its history, current status, genre, line-up, etc.!

Greetings from the backwoods of Russia! Yes, you’re right, we’re not well-known in Hungary. But I think the situation will change soon! Our band was formed on the 3rd of July 2005 when the first rehearsal took place. The style of music – folk-metal – was chosen from the first days.

One of the first band’s shows took place on the 6th of May in 2006 together with such folk-metal bands as Alkonost, Svarga. On the 2nd of December in 2006 the band participated in Folk/Brutal Metal Fest jointly with Rossomahaar, Alkonost. In February-August of 2007 there was recorded an EP (demo) entitled “Ot Istoka” (From the Source), which included 4 compositions: The Birch, Winter, The Winds, The Source.

On the 1st of November in 2007 there was held a performance at the presentation of the new album by Arkona from Moscow – “Ot Serdza k nebu” (From heart to heavens) within the framework of their tour of 2007. At that very concert “GRAI” presented their EP “Ot Istoka”.

In February-June 2008 at the studio of Sergey Kamyshansky in Naberezhnye Chelny, RF was recorded the band’s first LP – “Polyn’-Trava” (The Sagebrush). The album consisted of 9 compositions. It’s no mere chance that the album has such a name – it’s symbolical and reveals the concept of creative work and the world – outlook of the band musicians. The album was released by the Moscow label VOLH Records (www.volh.net). During the period of presentation we we’ve visited many cities and shared the stage with many well-known bands, but what’s more pleasant for us is that we had a great chance to get acquainted with a great amount of folk-metal fans.

After the release of our 2nd album „O Zemle Rodnoy” (About Native Land) in 2011 we signed a contract with Vic Records in 2012.

At this very moment we’re working on the material for the 3rd album and taking part in the gigs – together with Arkona, Troll Bends Fir, Kalevala, Alkonost, Svarga, Leshak, Anabioz.

Your latest album was released via Sound Age Productions in Russia last year, but on November 26th it was re-released internationally via Vic Records. Please tell about this re-release!

Yes, on the 26th of November in 2012 our album „O Zemle Rodnoy” (About Native Land) was re-released by the Dutch label Vic Records. It was released in the format of еxclusive digipack. It includes 10 tracks plus bonus-track – the new one under the title “In the hugs of Mara” (V obyatiyach Mary). Those who want to book it can do it just now – www.vicrecords.com/shop.php?product=56.

How did you get the chance of signing a new contract? Will you keep in touch with your Russian label, too?

The signing of the contract with Vic.Rec. is a very important event for us. We think the musicians should develop not only creatively, but also expending the circle of the listeners. And naturally in this case for us that was a very good step further.

Concerning our Russian label – we still keep in touch with it – not on the papers now. But we value our friendship though now are collaborating with another label.

What do you hope this Dutch contract will give to the band? International concerts or tour? Promotion? Others?

First of all that gives us a chance to expend the circle of our listeners for our album will be released not only in Europe, but also in USA. Vic. Rec. has a strong promotion web. Secondly, we hope we’ll make some contact with European booking agency to make the concerts etc. Thirdly, we hope we’ll have a chance to participate in some festivals and gigs more often.  Yes, the Dutch contract that’s a step to the band’s dream, that’s the step to the world scene, that’s very important for every one of us that our music would be brought to the listeners’ hearts.

On the re-release there’s an extra bonus track. Is it an absolutely new one or a re-recorded or some older stuff?

That’s an absolutely new song under the title “In the hugs of Mara” (V obyatiyach Mary). There’s a concert version of it on Youtube, but we guess that could be interesting for the listeners to get acquainted with the studio version as well.

Except the bonus track, is the re-release different from the original album?

This re-release differs from the first variant with this bonus-track only. Apart from it there’re the same tracks. Besides, the cover’s a bit different. We suggest to find its difference. 😉

I wrote a review on the Russian version of O Zemle Rodnoy last summer, but please say some words about each song, especially about their lyrical topics!

1. The song about Native Land. The song tells about nimbleness and open-heartedness of a common man who needs not so much to live full free life – to come to the field at a dawn and to see new life.

2. The wheaten song. The songs flow at the background of golden fields and autumn sun. We do honour to our gods for our great fertile harvest.

3. Winter tale. The song tells us how winter powders with snow-storms, draw snow tracery on the window and whispers fairy-tales. Winter wards off grief and sorrow.

4. Spring. It expresses the spirit of nightingales and dances by the fires! The snows melt off – it’s time to sow grain. But it feels like having free time and dancing.

5. Through the forests. The forest is covered with a veil of darkness. Not every soul, not every living being has a lot to find it’s good. But the point and the origin of everything is not within easy reach. It’s in our heart.

6. Leshak. It’s good to make proposal. Go to Leshiy and marry his fairy daughter! But one shouldn’t lose his mind having seen the superficial beauty and eaten fairy food while wandering! One should go his own way having his own head on his shoulders and his own aim.

7. Go away, sorrow (Leave us, sorrow)! The disasters steel our spirit, grief can strengthen human will. All the disasters and woes will turn into the morning rains and the sunshine will come to you with light and good!

8. Lament about the lot. This song tells about hard lot of Russian woman. She’s to wait till her defenders from wars – and some wait in vain.

9. Brave warrior. The great warrior’s fighting somewhere far away beyond the mountains and forests. He fights for his Native Land, for his father, mother and his kin. The enemy is too strong! But the thread of hope and victory winds from the native home. The victory falcon circles in the sky. At dawn we will overpower the evil enemy and drive him away!

10. Get up from your knees! The broken shields, the frantic swords quenched their thirst by the hatred and blood. The song summons everyone to get up; it’s time to give bright future to our posterity.  It’s time to bring the duty to our ancestors back!

You are very successful in your home country; you’ve had many Russian gigs. It seems to me that he Russian folk metal scene is very cohesive. Say some word about these stuff and the local bands!

I think that folk-scene in Russia becomes more rich, varied and it’s going to develop even more. Personally I can single out Anabioz, Leshak, Svarga, Drygva, Kalevala, Serdze-Kamen’, Troll Bends Fir, Arkona, of course! Yes, there’re a lot of gigs in Russia, but they’re all of a local importance – they gather not more than 150-200 people. That’s quite normal for a little club or a small town, but as a whole in the scale of the country this index is not too high. There’re no festivals that can compete with Wacken or Brutal Assault, for example, or other large festivals held in Europe. But I hope that’s going to be improved soon and such festivals will exist in our country as well.

What are the band’s future plans after the release? Are there any European shows on the horizon? Any plans about a Hungarian gig?

At the very moment we’re working on the material for the 3rd album. The work is in full swing! And after the re-release we hope to take part in some gigs not only in Russia, but also in Europe. We have some plans to visit Hungary as well – that may happen in first six months of 2013.

Thank you for your answers! Have a good luck! Any last words or additions to the interview?

We’d like to wish everybody health, good luck and a fair wind! Always listen to good true music! \m/

WEB:
http://www.myspace.com/graifolk
http://www.facebook.com/pages/GRAI-folk-metal-band-from-Russia/109421999135271

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Grai sign deal with Noizgate Records

KMZ

Hot News: Vic records signed Grai, folk metal form Russia and Weapons To Hunt (Holland), featuring 4 Sinister members!

KMZ

GRAI (ГРАЙ) – O Zemle Rodnoy (О Земле Родной)

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek