Interjúk

Grave Digger Interjú

(scroll down for English Version)

A 2010-ben nagyszerű lemezzel visszatérő és 30. születésnapját ünneplő Grave Digger legendás frontembere, Chris Boltendahl válaszolt DarkJedi kérdéseire.

Helló Chris! Üdvözöllek Magyarországról!

Helló! Üdv a magyar olvasóknak!

Az új albumotok (The Clans Will Rise Again) októberben jelent meg. Elégedett vagy vele? Van információd, hogy mennyi fogyott eddig belőle?

Igen, nagyon elégedettek vagyunk. Nem számítottunk ennyi pozitív visszajelzésre, rengeteg embernek nagyon tetszik. Sokak még azt is mondják, hogy a klasszikus Tunes Of War, Knights Of The Cross, Excalibur trilógiával is felér. Nyilvánvalóan az ilyen véleményeknek nagyon örülünk.

Az album néhány országban az eladási listákra is felkerült. Erre számítottatok?

Igen, erre számítottunk, de az nagyon meglepett, hogy ilyen jó helyezést értünk el több helyen is! Ha októberben vagy novemberben adsz ki lemezt akkor meg kell küzdened a nálad sokkal népszerűbb popelőadók lemezével vagy best of kiadványaival, szóval elég nehéz elérni. Ezért is örülünk neki ennyire.

Szóval a rajongók biztos szeretik a lemezt, ha ennyien megvették…

Igen, igen! (nevet)

Mi a helyzet a médiával?

Sok újságíró írt nagyon pozitív dolgokat az albumról. Ez nagyon meglepett minket, hiszen amikor 2009-ben leléptek e gitárosaink, akkor nagyon rossz sajtónk volt, de itt vagyunk: visszatértünk és erősebbek vagyunk mint valaha!

Ez már a második albumotok Skóciáról. Kinek az ötlete volt, hogy készítsetek egy második skót témájú lemezt?

2009 karácsonya körül összeült a banda – ott volt már Axel Ritt is – és megvitattuk. Mivel a Tunes Of War az eddigi legsikeresebb albumunk így úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk a folytatását. Januárban kezdtünk neki a dalírásnak.

De ez az album nem a skótok történelméről szól, mint a Tunes Of War…

Valóban, a Clans Will Rise Again fő témája nem a skót törtélem, hanem sokkal inkább az itt élő emberek, a néphagyomány, a hősök, maga a Felföld. Ez nagyon fontos, hiszen nem egy újabb történelmi lemezt akartunk, hanem magáról Skóciáról írni.

Mi volt a legnagyobb inspiráció, hogy megírjátok a zenét és a szöveget Skóciáról?

Én eleve nagy rajongója vagyok Skóciának! A kastélyoknak, a legendáknak, mindennek. Van egy jó barátom, aki az edinburghi egyetemen tanít és elég sokat beszélgettünk az országról, így nem volt nehéz dalokat írni róla. Jó volt.

Mennyi időbe tellett míg megírtátok a zenét és felvettétek az albumot?

2010. január végén kezdtük el írni a számokat és április végére készen is voltunk velük. Aztán kb egy hónap volt a felvétel, ami június közepéig tartott. A keveréssel pedig júliusban végeztünk.

Ez elég gyors tempó. Eléggé megleptetek, amikor bevettétek Thilo Hermannt a csapatba, hiszen mindig is egy gitárral álltatok fel. Aztán tavaly ő és a régi harcostárs Manni Schmidt is elhagyta a bandát. Miért történtek ezek?

Thilo azért távozott, mert problémái voltak a többi taggal, a végén már nagyon furcsa szituáció volt. Manni pedig a velem kapcsolatos bajai miatt lépett le. Sok baj volt már köztünk, szinte mindenről más véleménnyel volt mint én és végül is úgy döntött, hogy kiszáll.

Beszéljünk egy kicsit a 30. születésnapi koncertetekről, ami Wackenben volt. Számomra az egész fesztivál legjobb koncertje volt. Kinek az ötlete volt, hogy ott ünnepeljetek?

Hát, köszönöm szépen! Az én ötletem volt. Aztán én csináltam a háttérmunka nagy részét is. Vendégeket hívtam, többek között a skótdudásokat is. Rengeteget dolgoztam előzetesen ezzel a produkcióval.

Volt valaki, akit hívtál, de nem tudott vagy akart eljönni?

Nem, olyan nem volt. Színpadon állt velünk két számunkra nagyon fontos ember: Doro és Hansi Kürsch a Blind Guardianból és természetesen a skótdudások. Ennyi elég is volt, hiszen azért voltunk ott, hogy a bandát ünnepeljük, ne a vendégeket.

Azért ott volt még az egész Van Canto zenekar, mint háttérénekesek.

Igen, nagyon jó Rebellion feldolgozást készítettek az új lemezükre. Megkértem őket, hogy csatlakozzanak hozzánk Wackenben és hihetetlenül izgatottak voltak, hogy közösen fogunk fellépni. Ketten közülük a Clans Will Rise Againen is vokáloznak.

Arra nem gondoltál, hogy Uwe Lulist is meghívjátok? Ő is feldolgozta a Rebelliont a Rebellionnal…

(nevet) Nem, eszembe se jutott. Uwe és én nem a legszebb módon váltunk el egymástól. Megpróbálta megszerezni a Grave Digger nevet is, ennek nyilván nem örültem. Már nincs is köztünk semmi kapcsolat. Olyan ember vagyok, aki előre néz, nem a múltba réved.

Már említetted az új gitárosotokat, Axel Rittet. Hogyan bukkantál rá?

Ó, ő egy régi jó barátom. Már 20 éve ismerem. Fantasztikus gitáros, nem is tudom eddig miért nem gondoltam arra, hogy beszállhatna hozzánk. Ez alkalommal már a listámon volt és ő volt az első, akit felhívtam. Nagyszerű, hogy csatlakozott a csapathoz. Először csak mint kisegítő, de pár közös koncert után megszavaztuk neki az állandó tagságot.

Kik voltak még a listán?

A Metaliumból Mathias és még a Running Wild egy régi gitárosa. De örülök, hogy Axel van velünk, hiszen kivételes gitáros és fantasztikus showman is!

Vissza a koncertre. Tervezitek, hogy megjelentetitek?

Persze, már majdnem készen vagyunk az egész anyaggal. Nagyszerű koncert volt és persze fel is vettük direkt ilyen céllal. 2011 márciusában fog megjelenni. Nagyon-nagyon jó anyag lesz!

Egy többlemezes box-set lesz vagy csak azt a fellépést fogja tartalmazni?

Utóbbi. Persze rakunk rá mindenféle bónuszt is. Lesz rajta két interjú velem, németül és angolul. A zenekar története, némi színfalak mögötti vicces jelenet és persze a koncert!

Mik a terveitek a lemez turnéztatására?

Először februárban teszünk egy kisebb kört Oroszországban, aztán márciusban indul a négyhetes Európa turnénk. Aztán nyáron úgy tervezzük, hogy több fesztiválon is fellépünk majd.

Mi a helyzet Japánnal és Dél-Amerikával?

Jelenleg éppen a tárgyalások közepén vagyunk, szóval semmi konkrétat nem tudok mondani, de remélem ezeken a helyeken is fel tudunk lépni ismét.

Terveztek másik klipet a Highland Farewell után?

Nem hiszem, majd a DVD lesz az új klipünk! (nevet)

Szerinted fontos még egy ilyen megállapodott metal bandának mint ti, hogy klipeket készítsen?

Szerintem egy videó kell, de elég is. Általában ha egy hozzánk hasonló banda csinál még egyet az már csak élő felvételekből van összevágva.

Hol forgattátok a Highland Farewell klipjét?

Az Egyesült Királyságban. Londontól délkeletre, kb fél óra kocsival. Nyílt helyszíneken forgattunk, bár a történet részben van némi effekt is.

Ki találta ki a klip történetét?

Egy srác a kiadónál. Nagyon tetszett nekünk az ötlete és végül is filmre vittük!

Kicsit más téma: milyen élményeid vannak Magyarországról?

Egyszer játszottunk nálatok, Budapesten a Therionnal. Az jó volt. Nem, játszottunk a Sziget fesztiválon is. Na, az nagyon jó buli volt! Király volt, ráadásul az volt az első alkalom, hogy nálatok játszottunk. Remélem valamikor visszatérünk. Mondjuk 2011-ben.

Mit csinálsz manapság a turnék előtt? Próbáltok már a turnéra vagy írtok már új számokat?

Csak fotózom és a Dvd-n dolgozom. Még nem írok új számokat, a következő lemez csak 2012 tavaszára van tervezve.

Azt már tudod mi lesz a témája? Csak nem egy újabb középkori trilógia van készülőben?

Meglátjuk! (nevet) Még nem tudom, túl korai még erről biztosat mondani.

Elégedett vagy a Napalm Records-szal? Ez már a második lemezetek, ami náluk jelenik meg.

Elégedett vagyok, nagyszerű munkát végeznek a reklámozásban. Jó véleménnyel vannak rólunk és ezt mi nagyon értékeljük. Jó cég, szeretem őket.

Jövőre már 50 leszel. Hogy látod a banda és a saját jövődet a metalban?

Az emberek szeretik a Grave Diggert, szóval 60, talán 65 éves koromig is csinálhatom. Persze függ a tagok egészségétől is. De azt látom néhány új albumot mindenképpen csinálhatunk. Kell is, mert kreatív fickók vagyunk, jól érezzük magunkat, szerintem tíz további év még minimum van bennünk.

Mi a három legfontosabb lemez számodra a Grave Digger lemezek mellett?

A Grand Funk Railroad dupla élőlemeze, a Judas Priest Unleashed In The Eastje és a Van Halen I.

Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Remélem hamarosan visszatérünk Magyarországra, hiszen jó emlékeink fűződnek hozzá és legutóbb csak 2007-ben jártunk nálatok. Ezen felül egy nagyszerű magyar művész, Havancsák Gyula készíti az albumaink borítóját.

——————————

ENGLISH VERSION:

Hello Chris! Greetings from Hungary!

Hello!

Your new album was released in October. Are you satisfied with the record? Do you know any sale figures?

Yes, we are very satisfied. We didn’t expect so many great response for it and a lot of people like it very much. They even say it’s on the same level as Tunes Of War, Knights Of The Cross and Excalibur. We’re obviously very pleased with that.

The album entered the charts in some countries. Did you expect that?

Yes we expected that but not such high position, so we’re very surprised by that. If you release an album in October or November it’s hard to achieve that because of the so many records and best ofs of more popular stars, so it’s a hard time. So we are very pleased about that.

So the fan reaction was very good, because they bought the album…

Yeah, sure! (laughs)

What about the media?

Many journalists wrote very posotive things about the album, that’s something what really surprised us because after the guitar players left in 2009 we got plenty of bad press, but here we are: Back and stronger than ever!

This is your second album about Scotland. Whose idea was to make another Scottish themed album?

Around Christmas time in 2009 we sat together, the complete band, Axel Ritt was already there and we discussed it. Since Tunes Of War is our most succesful album so far we decided to make a sequel to it. We started to compose the songs in January.

But this album isn’t about the history of Scotland like Tunes Of War was.

Yes, the Clans Will Rise Again is not about history, it’s more about the people who live there, the folklore, the heroes, the Highlands, It’s important because we didn’t want to make a new album about the history of Scotland, but an album about Scotland itself.

What was the biggest inspiration to write the songs, the lyrics about Scotland?

I’m a big fan of Scotland! The castles, the legends, everything. I have a good friend who works in the University Of Edinburgh and we discussed a lot of things about the country so it wasn’t very difficult to write about Scotland. It was fun.

How much did it take to write the music, the lyrics and record the album?

We started writing the songs in January and we finished in the end April. So it took about 3 months. After that we recorded the album in about a month till the middle of June. We finished the mixing in July.

Wow, that’s pretty fast. You surprised me when Thilo Hermann joined the band, since you always had only one guitar player. Last year both he and long time guitarist Manni Schmidt left the band. Why did that happen?

Thilo left the band because he had some problems with other bandmembers it was a strange situation at the end. Manni Schmidt left the band bacause of personal problems with me. We had a lot of trouble, Manni and I, he had different opinion in so many things that he decided to leave the band.

Let’s speak about the 30th anniversary show in Wacken. For me, it was the best gig of the festival. Who came up with the idea to celebrate there?

Well, thank you! It was my idea. I did the complete production with the bagpipers, I invited the guests, I did everything for this production.

Was there anyone who you invited but refused or couldn’t come?

No, there wasn’t any. We had onstage two very important people for us, Doro and Hansi from Blind Guardian and of course the bigpipers. That was enough because we were there to celebrate the band not the guests.

And you also had Van Canto on backing vocals.

Yes, they did a very good cover version of Rebellion on their latest album. I asked them to join us onstage in Wacken and they were very excited to do that show with us. Two of the guys from Van Canto even sang backing vocals on Clans Will Rise Again.

Didn’t you consider to invite Uwe Lulis? He made a cover of Rebellion with Rebellion too.

(laughs) No, I never thought about it. Uwe and I didn’t separate in the finest way. He tried to get the name from the band and I wasn’t happy about that. I don’t have any contact with him anymore. I’m a guy who’s looking into the future not the past.

You mentioned Grave Digger’s new guitar player Axel Ritt already. How did you find him for the band?

Oh, he’s a friend of mine I know him for 20 years now. He’s a fantastic guitar player I don’t know why I never thought to put him in the band. This time he was on my list and was the first guy I called. It’s a great thing that he joined the band. First as a session musician but after a few shows together we decided to put him in the band as a fix band member.

Who were the other guys on the list?

There was Mathias from Metalium and a former guitar player of Running Wild. But I’m happy to have Axel with the band, he’s a terrific guitar player and a fantastic showman.

Back to the anniversary show. Do you plan to release it on DVD?

Sure, we’re almost finished with the material of the DVD. It was a great show and we recorded it for this purpose. It will be released in March 2011. It looks really-really great!

Is it going to be a several disc box or just the festival performance with some bonus material?

We putting some bonus material into it. Two interviews with me. One in german, one is english and the history of the band and some funny backstage stuff. And of course the anniversary concert!

What are the tour plans for the new album?

We’re going to Russia in Fenruary and after that we will have a European tour starting in March. That tour will last about 4 weeks. We also plan to perform at some festivals this summer.

What about Japan or South America?

We’re in the middle of the negotiations so I can’t tell you anything specific, but we hope to play there again.

Do you plan to have an other video shoot for The Clans Will Rise Gain besides Highland Farewell?

I don’t think so. The DVD will be our next video!(laughs)

Do you think it’s still necessary for an accomplished metal band like you to have videoclips?

Well, I think one video is enough for an album. If a band makes an other it usually consist only live footage.

Where did you shoot the Highland Farewell video?

In the UK. It was 30 minutes by car southwest from London. It was shoot completely outdoors, although the story part had some green effects.

Who came up with the video’s story?

One guy from the record company. We loved the idea, so we made it into film.

Do you have any memories playing in Hungary?

Yes, we played there only one time in Budapest with Therion. It was good. No, we also played at the Sziget festival. That was a blast! That was really great that was the first time Grave Digger playing in Hungary. I hope we can play there in the future, maybe in 2011.

What do you do nowadays before the tour, are you rehearsing or writing new songs?

I do some photographs and work on the DVD. I don’t write new songs yet, our next album is scheduled for the spring of 2012.

Do you know what it’ll be about? Do you plan to make an other medieval trilogy?

Let’s see! (laughs) I don’t know! It’s too early to think about that.

Are you satisfied with Napalm Records? It’s your second album which was released by them.

I’m satisfied with them, they do a great job in promotion and they think high about us and it’s highly appreciated by the band. It’s a nice company.

You’re going to be 50 in 2012. What are your plans with Grave Digger? How do you see your future in the metal business in 10 years or so?

The people love the band so I’ll do it till I’m 60 or 65 perhaps. It’s also a matter of the member’s health in the band. I can see we’re making couple of new records. We’re creative guys and we’re having fun so we have at least ten more years!

What’s the three most important record for you besides Grave Digger albums?

The double live album of Grand Funk Railroad, Unleashed In The East from Judas Priest and Van Halen I.

What is your meassege to the Hungarian fans?

I hope we can return to Hungary soon, because we played there last time in 2007. We also have a very talented hungarian cover artist Gyula Havancsák!

WEB: http://www.grave-digger-clan.com/

Kapcsolódó cikkek

A Grave Digger felfedi közelgő albumának részleteit!

KMZ

GRAVE DIGGER – Return of the Reaper

K.Zs.

Hot News: Grave Digger – Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Grave Digger Release New Lyric Video!

KMZ

Hot News: Grave Digger Unveil Snippet To Upcoming Track Season Of The Witch!

KMZ

Hot News: New Grave Digger Album – Cover, Title & Album Release Date Reveale!

KMZ

Hot News: Grave Digger – Updated Live Dates

KMZ

GRAVE DIGGER – Home at Last EP

SteveShield

GRAVE DIGGER – Clash of the Gods

Darkjedi

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Grave Digger: New Single

KMZ

GRAVE DIGGER – The Ballad Of Mary EP

Darkjedi

GRAVE DIGGER – The Clans Will Rise Again

Darkjedi

GRAVE DIGGER – Silent Revolution MCD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek