Grave Interjú

(scroll down for English Version)

Köszöntelek titeket a Kronos Mortusnál! Először is szeretnék boldog 20. évfordulót kívánni nektek, jó látni, hogy még ennyi idő után is kiálltok egymás és a stílus mellett! Ráadásul az új album alapján elmondható, hogy bombaformában vagytok. Mondjátok, mi a motivációtok, honnan jönnek elő ezek az óriási energiaforrások?

Köszönjük az elismerő szavakat! Igen, mi még mindig a Grave vagyunk, és istentelenül büszkék vagyunk rá! Az együttes az életünk és mindent odaadunk érte! Maga a zene adja nekünk az erőt és az energiát a folytatáshoz. Ez a zene függővé tesz. A Grave egy stabil banda, és rengeteg energiánk maradt még az elkövetkezendő pár évre.

Azt hiszem szükségtelen elmondani, hogy a munkátokat sokan elismerik, és úgy tekintenek rátok, mint a death metal egyik úttórőire. Minden albumotok más és más hangzásvilággal és atmoszférával rendelkezik, de mégsem lépitek át radikálisan a stílus által kijelölt határokat. Az albumok megírása előtt szokott lenni valami tervetek vagy ötletetek a koncepcióra?

Nem igazán. Csak összejövünk néha, és összepróbálgatunk néhány új riffet. Egy kis idő múlva kész az új szám. Általában így megy! Haha. Próbálunk egyszerű de igazán hatásos zenét alkotni. Keménynek és teljesen igaznak kell lennie. Ez a Grave lényege.

Az albumaitok közötti látványos eltérések miatt mindenki ki tud választani magának egy “kedvenc Grave-mesterművet”. Mit gondoltok, a Dominion VIII inkább a veterán rajongók kedvence lesz, vagy jobban fogják szeretni a veletek most megismerkedők vagy a Hating Life érát kedvelők? Esetleg ez lehet az az album, amely ilyen szempontból egyszer s mindenkorra egyesíti a rajongótábort?

Ez egy nehéz kérdés. Szerintem a Dominion VIII az az album, ami az összes Grave rajongó számára készült, mivel a Grave legjobb dolgai hallhatóak rajta. Természetesen ugyanúgy megtalálhatóak a Grave gyökerei, mint az újabb ötletek. Összességében ez igazi Grave, és csak ez az, ami számít.

Amikor a Dominion VIII lemezt a lejátszómba helyeztem, egy kicsit megdöbbentem a hangzáson, de hamar megtetszett. Hatalmas atmoszférája van, de mégsem túl kásás, minden korrektül hallatszik. Ki volt a hangmérnöke/producere ennek az anyagnak? Elég nehéz bármiféle információra ráakadni a promóciós oldalakon ezzel kapcsolatban.

Az albumot egy barátunknál vettük fel. Így nincsenek híres nevek, akiket meg kellene említeni. A cél az volt, hogy egy olyan old-school hangzást produkáljunk, amely a Grave gyökereire emlékeztet a szó jó értelmében. Ez kicsit a “Soulless” és az újabb albumaink keveréke. Szükségünk van erre az egyszerű, de nagyon brutális hangzásra, amely világossá teszi a hallgató számára, hogy mi a célunk. A hangzás nagyon sötét, komoly és kibaszottul brutális szerintem.

Miután meghallgattam az egész lemezt, az az érzésem támadt, hogy a cím a banda erejére utal, hogy még 8 nagylemez után is uralni tudjátok, és le tudjátok igázni az egész death metal világot. Nagyon mellélőttem? Ha igen, mit jelent a cím?

A fenébe is, teljesen jól mondod! Még mindig ki vagyunk éhezve arra, hogy meghódítsuk a világot, haha.

Annak ellenére, hogy a Century Media szinte a kezdetek óta mögöttetek állt, mégis kiadót váltottatok nemrég. Nehéz döntés volt ez?

Nem igazán. Csak úgy éreztük, hogy itt az ideje visszatérni Svédországba, és keresni egy olyan kiadót, amelyik jobban fókuszál a Grave-re. Ez volt a legfőbb ok.

Mit gondoltok a Regain Recordsról? Mit mondanak az új anyagotokról? Tetszik nekik?

A Regain Recordsos srácok igazi fanatikusok, és teljes vállszélességgel támogatnak mindenben, amit csinálunk. Elég csak ránézni az emblémájukra. Van bennük valami. Remek munka, nagyszerű emberek!

Két évvel ezelőtt Pelle kiszállt a bandából, de véleményem szerint megtaláltátok a megfelelő embert a helyére. Hogy akadtatok Ronnie-ra? Könnyű volt beilleszkednie a bandába?

Ronnie egy régi barátunk, sokat volt velünk. Ր egy nagyszerű, jó dobos. Szinte természetes volt, hogy bevettük a csapatba. Nagyon jó vele dolgozni.

És mit tudtok a régi tagokról, Pelléről és Jörgenről? Megmaradt velük a jó kapcsolat?

Igen, többé-kevésbé.

Még egy 2007-es interjúban ígértetek egy új DVD-kiadványt. Akkor azt mondtátok, hogy ez egyfajta mementó lesz a csapat 20. évfordulója alkalmából. Mi a helyzet ezzel az anyaggal? Azt is említettétek, hogy van még egy rakat videótok és anyagotok a Corpse korszakból. Meg tudjátok oldani a jogi dolgokat, hogy ezeket feltehessétek erre a DVD-re?

Nem tudom igazán megmondani, hogy jelenleg hol tart ez a dolog. Még mindig tárgyalunk ez ügyben. Majd meglátjuk, mi fog történni.

Mit gondoltok a mostani svéd és nemzetközi death metal színtérről?

A svéd metalszíntér az egyik legnagyszerűbb mindegyik között. Rengeteg jó banda van nálunk. Úgy értem, változnak ugyan az idők, de ilyen szempontból mi még mindig az elsők vagyunk szerintem, hehe.

A Dominion VIII európai lemezbemutató turnéja gyilkos lesz, hiszen olyan bandákkal léptek fel, mint a Nile vagy a Belphegor. Egyértelmű, hogy minden death metal fanatikus izgatott a turné miatt. Mi a helyzet veletek, ti is várjátok?

Ó, igen, nagyon várjuk már azt a turnét! Ez a körút megadja nekünk a lehetőséget, hogy megmutassuk Európának: a Grave még mindig él, és tele van energiával! Remek móka lesz!!!

Szerencsére a turnénak van egy magyarországi állomása is. Nos, most nem igazán tudom felidézni, hogy voltatok-e már itt vagy nem, de ha voltatok, akkor mesélnétek a tapasztalataitokról? Mit vártok a koncerttől?

Magyarország egy nagyszerű ország. Szép tájak, jó kaja és nagyon szép nők, hehe. Szóval a legjobbakat várjuk.

Köszönjük a válaszokat, és találkozunk akkor ott, a “death metal ünnepen”!

Mi is nagyon köszönjük!!!!!

————————-

ENGLISH VERSION:

Welcome to Kronos Mortus! First of all, I wish you a happy 20th anniversary! It”s good to see that you”re still standing by each other and the genre. Moreover, according to the new album you”re at top form. Tell me about your motivations, where do these huge energy-blasts come from?

Thanx a lot for your good word mate. Yes, we are still Grave and we are god damn proud on that. The band is our live and we give everything for it! The music itself gives us the energy and power to continue. This music makes you addicted. Grave is a stable band and we have lot´s of energy left to go on for a few years.

Needless to say, your work is highly appreciated and you”re known as one of the pioneers of death metal. Each of your albums have rather different sound and atmosphere but you never push the boundaries of the genre radically. Do you have conceptual ideas or plans before you start writing an album?

Not really. We just hang around and rehearse on a few riffs. After a while you have a new song. That´s basicly it! Haha. We try to keep it simple and really effective. It must be heavy and true to the bone. This is the essence of Grave.

Because of the significant differences between your albums everybody could pick a “favourite Grave-masterpiece”. What do you think, would “Dominion VIII” be the veteran fans” favourite rather than the newbies” or “Hating Life”-era lovers” or would it be the ultimate album that unites the fans once and for all?

This is a hard question. I think “Dominion VIII” is a album for all the Grave fans because it´s gathers the best from Grave. It represents all the roots of Grave and naturally also some new ideas. In the end it´s just Grave and that is all what matters.

When I put “Dominion VIII” into my player I was totally shocked by the sound but I quickly caught the fancy of that. It has a great atmosphere but it”s not too messy, everything can be heard correctly. Who was the engineer/producer of this record? It”s hard to find any information about this at the promotional sites.

The album was produced at a friends place. So there are no famous names here to mention. The intention was to have an old school sound which represents the roots of Grave the best way. It´s kinda mix of “Souless” and our newer releases. We need this simple but very brutal sound which shows the listener what we wanna reach. The sound is very dark, mean and fucking brutal in my eyes.

After listening the whole record, I got the feeling that the title refers to the band”s strength as they can still rule and dominate the death metal world after eight full-lengths. Did I flub up? If so than what does the title mean?

Hell, you are definitely right! We are still hungry to conquer the world, haha.

Despite that Century Media supported you since the beginning you”ve moved to another label recently. Was it a hard decision?

Not really. We just felt that it´s time to move back to Sweden and have a label which is more focusing on Grave. That was the main reason.

What do you think about Regain Rcords? What did they say about your new stuff? Do they like it?

The guys at Regain Records are true fans and really behind what we are doing. I mean, take a look on their rooster. This label has something to say. Good work, great guys!

Two years ago Pelle left the band but as far as I can tell you”ve got the right person to replace him. How did you find Ronnie? Was it easy for him to fit in the band?

Ronnie is a old friend of us and he was around. He is a great and a good drummer. It was quite natural that we hired him. It works really fine with him.

And what do you know about the old members Pelle and Jörgen? Do you still have good relationship with them?

Yes, more or less.

You promised a new DVD-release in an interview, in 2007. You said that it will be a memento for the band”s 20th anniversary. What about this release? You told us that you have bunch of footages and stuffs from the Corpse-era. Can you make it legal to put them on this DVD?

I can´t really say at the moment whats going on with that. We are still negotiating. We will see what happens.

What do you think about nowadays” Swedish and international death metal scene?

The Swedish metal scene is one of the greatest at all. We have so many good bands around. I mean times change but we are still on the top I think, hehe.

The European tour of “Dominion VIII” will be killer with such bands as Nile or Belphegor. It”s obvious that every death metal fan is really excited about it and so you are, aren”t you?

Oh yes, we are really looking forward to that tour. This tour will give us the chance to show Europe that Grave is still alive and full of energy. It will be great fun!!!

Fortunately one of these gigs will take place in Hungary. Well, actually I cannot recall whether you were here or not, but if you were then could you tell us about your experiences and what are your expectations of this gig?

Hungary is a great country. Great landscapes, good food and very beautifull woman, hehe. So we expect the best my friend.

Thanks for your answers and meet you there, at the Death Metal Feast!

Thanx as hell!!!!

Web: http://www.grave.se/

Kapcsolódó cikkek

A Hammer Concerts bemutatja: Grave, Malevolent Creation, Krampüs koncert szombaton!

NorthWar

A Grave ősszel új albumot ad ki, új számuk már meghallgatható online

NorthWar

Hot News: Grave – “Soulless” to be reissued on vinyl on July 14, 2014 – preorder has started!

NorthWar

Hot News: Grave – online premiere of the “Morbid Ascent” MLP

NorthWar

Hot News: Grave – Release new EP in August

NorthWar

GRAVE – The Dark Side Of Death

Dr. Feelgood

GRAVE – Endless Procession Of Souls

Dr. Feelgood

Hot News: Grave – New Album “Endless Procession Of Souls” Enters German Charts! Touring Europe Now With Sonne Adam!

NorthWar

Hot News: Grave – New Album “Endless Procession Of Souls” Out Now!

NorthWar

Hot News: Grave – Premieres New Track “Perimortem” On Cvlt Nation.com

NorthWar

Hot News: Grave – First Songs of “Endless Procession of Souls” Left the Vault

NorthWar

Hot News: Grave – Cover Artwork & Track Listing For “Endless Procession of Souls” Revealed

NorthWar

Hot News – Grave: Announce Special 20th Anniversary Concert For “Into The Grave” Debut Album

NorthWar

Hot News – Grave: Sign New Worldwide Deal With Century Media Records

NorthWar

GRAVE – Burial Ground

Morhguel

Grave Interjú

Dr. Feelgood

Dublini élménybeszámoló: Nile, Belphegor, Grave

theowina

Nile, Belphegor, Grave – Koncertbeszámoló

Morhguel

GRAVE – Dominion VIII

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár