Interjúk

Grima Morstua Interjú

(scroll down for English Version)

Hell. Nem mindennap készíthet az ember interjút egy argentin black metal bandával. Bizonyára sok magyar undeground black metal fanatikus kíváncsi lenne rátok, ezért kérlek, mutasd be a zenekart!

Heilzz, őrület, számunkra sem szokványos dolog magyar interjúkat megválaszolni. A történetünkről: még 1999-ben elhatároztam hogy megszüntetem előző bandámat, a Mesthyta-t (R.I.P.) mert valami teljesen újra volt szükségem, sötétebbre és elbaszottabbra; ezentúl Grima Morstua néven. Ez idáig 2 demó jelent meg, egy 7′ egy split CD és a debüt albumunk 2007-ben, Illustratio per Horribilem Obscuritatem címmel.

Hogyan kerültél kapcsolatba a black metallal?

Hmm, februárban töltöm a 30-at, nézzük kihagy-e az emlékezetem… Azt hiszem 1991/92 táján kezdtem el death metalt hallgatni, de nem sokkal azután hogy felfedeztem az ilyen bandák első albumait mint pl. Impaled Nazarene, Rotting Christ, Darkthrone (“A Baze…”), Samael, Marduk, Beherit, Sarcofago stb., a hangulat magával ragadott és azóta kísért, azoknak az albumoknak a sötét ereje még mindig hatása alatt tart, ezért elhatároztam hogy részese leszek, megélem én is ugyanezt, és ez nyitotta meg a kapukat mára elért spirituális teljességem előtt, fura módon ennek kevés köze van a metalhoz.

Tavaly megjelent a debütalbum “Illustratio per Horribilem Obscuritatem” címmel a Drakkar Productions kiadónál. 7 dal, ami pokoli sötétséget és éjfekete hangulatot áraszt. Mit mondanál erről?

Az “Illustratio per Horribilem Obscuritatem” latinul annyit tesz: “Megvilágosodás a Szörnyű Sötétségen Keresztül”, a cím kifejezi azt az utat amit választottunk. Zeneileg vad, visszataszító, ám mégis misztikus, okkult black metalként jellemezném. A legtöbben nem tudják, hogy a legjobb hangulat és hangzás elérése érdekében kétszer vettük fel, először 2004/2005-ben amikor nem érte még el a kívánt hatást, másodszor pedig 2006-ban, amellyel már elégedettek voltunk. Ahogy említetted, 7 dalt tartalmaz, ebből az egyik a második demónkról való, újra felvéve.

Van jó néhány hasonló stílusban mozgó zenekar, de én úgy érzem az egyéni hangzás, és hozzáállásotok miatt kimagaslotok a többiek között. Te hogyan látod ezt?

Persze, az eredetiség az egyik célunk, de anélkül hogy furcsán hangzana. Hamar elunom a legtöbb black metal banda hallgatását. A következő albumunkon, amit hamarosan elkezdünk felvenni, még személyesebb lesz a hangzás.

A zenét talán a Darkthrone, Burzum, Mayhem vonalhoz tudnám hasonlítani. A vokál témákról, pedig a Mütiilation neve ugrott be. Hogyan jellemeznéd a zenéteket?

Egyetértek, azok a norvég bandák nagy hatással voltak és vannak ránk, mint például a Mutiilation az éneket illetően, meg kéne kérdezd azt a Serpienenev nevű gazembert, azt mondhatom, hogy amikor próbálunk és felveszünk, azt az érzést fejezzük ki amit keresünk azzal, hogy Serpienenev-szerűségeket mondunk: “sokkal zombibb”, haha, így leírva viccesen hangzik, de így van.

Hogyan íródnak a dalok? Van valami különleges folyamata, vagy a jól megszokott módon íródnak? Gondolok itt olyanokra, hogy egy elhagyatott vidéken vagy netán egy rituálé közepén jobban jön az ihlet?

Az alkotás lángja csak úgy jön magától, nincs mögötte előkészület, legalábbis nem tudatosan. Erre gondolván, azt mondanám hogy talán néhány olyan dolog van amit szeretnénk beleszőni: magány, kreativitás vágy, a belső kinyilvánítása.

Mennyire vagytok “népszerűek”? Mi kell neked ahhoz, hogy úgy érezd, hogy támogatják a zenédet?

Hidd el, nem vagyunk azok. Amit a támogatásról mondasz, azt szeretnénk ha az emberek részesei lennének a zenénknek és szövegeinknek, nem felszínes módon mint ahogy manapság sokan teszik.

Egy európai ember nem túl sokat jár Argentínában és nem túl sok hasonló zenét ismer. Beszélnél egy kicsit az ottani metal helyzetről? Milyen argentin bandákat ajánlanál még?

Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem izgat semmilyen színtér, ugyanakkor tudnék ajánlani néhány dél-amerikai bandát, a kedvenceim: a Goat Semen és az Anal Vomit Peruból, Force Of Darkness, Godless és a Maledictum Chiléből, és nagyszerű Gevurahel Argentínából.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Drakkar kiadóval? Maximálisan elégedett vagy a munkájukkal?

Az első demónkkal. Elküldtük nekik, és ők többet kértek. Igen, elégedettek vagyunk, habár jobb dél-amerikai terjesztést szeretnénk, főleg Argentínában, még mindig sokan keresik az albumot, és már több mint fél éve kifogytunk.

Nemrég léptetek fel egy Black / Death / Doom fesztiválon. Hogyan éreztétek magatokat? Milyen élménnyel lettetek gazdagabbak?

Még mindig érezzük a győzelmet.

Lenne kedvetek egy nagyobb turnéhoz is, a világ különböző pontjain?

Jól hangzik, bár nekem kissé felszínesen, csak nagy ráfordítással érné meg, egy megtöltött látomásként.

A lemez megjelenése óta már eltelt 1 év. Mikor várható új kiadvány? Mit árulsz el a horda további lépéseiről?

Igen persze, most a következő albumunkra koncentrálunk éppen. Ijesztő horror közepette kovácsolódik.

Milyen életet élsz? Mi a legfontosabb számodra?

Elég személyes, de a zenekarral kapcsolatban elmondhatom hogy minden efféle viselkedéstől függetlenül élek, amelyet a black metalt hallgatva kéne követnem, mivel nejem a black metal kulcs, nem pedig börtön. Kulcs amely engedi hogy elszabaduljak a valóság falaiból, hogy meglássam mi volt és mi az igazság.

Köszönöm az interjút. Talán a pokolban találkozunk!

Köszönjük a támogatást. Nem tudom hogy efféle keresztény dogmatikus megfogalmazás, mint a Pokol, megfelelő otthonom lenne-e, ezért inkább azt mondom: találkozzunk minden sötétség forrásánál.

————————————–

ENGLISH VERSION:

Hell. It is not usual for me to interview an Argentinian black metal band. I’m sure, that many Hungarian underground black metal fans would be curious about you, so please, introduce us the band.

HEiLLz insane, yes it is not usual for us to answer interviews from Hungary either.
About our genesis, I can say that back in 1999, I decided to finish my previous band which was called Mesthyta(R.I.P.) , since I had the need of a new beginning, a darker and more fucked-up one, hence the creation of Grima Morstua. Up to now we’ve released two demos one 7′ ,one split CD and our debut album in 2007 which is called “Illustratio per Horribilem Obscuritatem”.

How have you got into connection with black metal?

Well, I’ll be 30 years old next February ,so let see if my memory still works … I think it was around the years 1991/92 that I started to listen to Death Metal, but soon after when I discovered the first’s albums of bands such as Impaled Nazarene, Rotting Christ, Darkthrone(“A Blaze…”), Samael ,Marduk,Beherit ,Sarcofago, etc, and the atmosphere I found there just haunted me forever, the darkness conjured through those albums was and still is extremely fascinating for me ,so I simply decided that I had the to be part of it, to live it, and it was also this attraction that ended up “opening doors” that later would become what now is my full spiritual development , and that ironically has little to do with Metal.

Your debut album “Illustratio per Horribilem Obscuritatem” came up last year by the help of Drakkar Productions. There are 7 tracks on the record, each of them brings infernal darkness and black mood. What can you tell us about the album?

“Illustratio per Horribilem Obscuritatem”is latin for “Ilumination through Horrible Darkness”, the title is a reflection of the path we’ve choosen to walk .Musically it could be described as a work of grim,repulsive, yet mystical and occult Black Metal. What most people do not know is that in order to achieve the suitable atmosphere and sound , we recorded it twice, the first time in 2004/5 without getting the results expected and the second time in 2006 when we were finally satisfied. It contains ,as you’ve said, seven songs, one of them re-recorded from our second demo.

There are a lot of bands the music of which is categorized as black metal, however, I think that yours has an original sound and you stand out with your attitude. What is your opinion about this?

Sure ,originality is one of our aims, but without reaching the point of sounding “weird”. I get easily bored by listening most Black Metal bands. On our next album ,that we expect to record soon , you’ll be able to hear a even more personal sound.

I can only compare your music to the Darkthrone-Burzum-Mayhem-line. As for vocals, I immediately associated it with Mütiilation. How can you describe your music?

I agree , those norwegian bands had and have a huge influence on us, as regards Mutiilation as a vocal influence, you should ask the bastard in charge of the vocals that goes by the name of Serpienenev, all I can say is that when we rehearse and when we record ,we express the feeling that we look for by telling Serpienenev things like :”more putrid”, or “more zombie-like” ,hehehe sounds funny when it is written, but that is the way it is.

In what way does a song come to life? Is there any special processes or you use the usual methods? I mean, what does inspire you? A forlorn land or rituals…

The flame of creation comes at random, there is no specific process behind it, at least not in a concious way. When thinking about it, I would say that perhaps there are some elements that need to be present: solitude, the need to create, and the manifestation of gained insights.

In what way are you famous? What do you need to feel that you are supported?

Believe me, we are not . About the “support thing”you mention , we would like people to get fully involved with our music and lyrics and not in the shallow way in which they tend to connect with this kind of spiritual art these days.

An average European person does not often go to Argentina and does not know many similar bands. Can you tell some words about the situation of metal music in South America? Which Argentinian bands do you recommend us?

To be sincere I don’t give a fuck about any scene, yet I wouldn’t have problems to recommend you some South American bands,my current favourites are :Goat Semen and Anal Vomit from Peru, Force of Darkness,Godless and Maledictum from Chile , and the mighty Gevurahel from Argentina.

How did you got into connection with the Drakkar Label? Are you absolutely satisfied with their work?

We got in touch through our first demo, we sent it to them , and they asked for more.Yes, we are satisfied, yet we would like them to improve their distribution on South America, and especially in Argentina, there is still a lot of people asking for the album, and we are run out of copies since more than half a year ago.

Recently, you’ve played on a Black / Death / Doom festival. Did you have a good time there? What kind of experiences did you get?

From that show a feeling of victory stll remains.

Don’t you feel like going on a bigger tour around the world?

Sounds good, but a bit shallow in my eyes, it would be worthy only if there is a purpose behind it , a vision to be fullfilled

Since the record came up, a year passed. When are you planning to give out another album? Can you tell something about the future of the band?

Yes sure, we are currently focused in composing what is going to be our next album.
In dreadful horrors it is being forged.

What kind of life do you live? What are the most important things for you?

Quite a personal matter, but in connection with the band I can say that I live free from all the the behaviour rules that I’m supposed to follow by listening to Black Metal, since Black Metal is for me a key and not a prision. A key which has allowed me to trascend the walls of “reality” in order to see what was and is real.

Thank you for the interview. See you in Hell.

We really appreciate your support. I don’t know if a dogmatic christian invention as Hell would fit me as a final home, so I would rather say “See you in the source of all-darkness”.

WEB: http://www.myspace.com/grimamorstua

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek