Interjúk

Grymheart interjú

Üdv Gabriel Blacksmith! Rögtön az elején hulljon le a lepel, hogy a Grymheart zenekar elsősorban kiről lehet ismerős és ha szabad a társakról is mondhatsz valamit, ami megengedett 🙂

Szia. Gondolom rám gondolsz és hogy ezelőtt a Wisdomban ténykedtem 🙂 Annyi a csavar, hogy itt most a zenekar koncepciójához jobban passzoló Gabriel Blacksmith nevet használom. A többiek, Dargor Rivgahr – gitár, V’arhel – basszusgitár , valamint Sorin Nalaar – dob. Ha szemfüles voltál, akkor láthattad már az arcukat is a legújabb videónkban. 🙂

Bevallom engem teljesen váratlanul ért a zenekar születése. Elsőként a Scarlet Records hírében kaptam fel a fejemet, hogy ez egy magyar előadó. Szóval meglepett a zene és elsősorban a minőség miatt! Mennyire szántad ezt meglepetésnek? Mióta készültél ezzel a művel? Mennyire régiek és újak a dalok?

Egyáltalán nem szántam meglepetésnek. 🙂 Ez egy nagyon régi projektem tovább fejlesztése. Van olyan dal a lemezen, aminek az eredeti ötlete, több mint 10 éves, csak akkoriban a Wisdom mellett nem nagyon volt időm komolyabban foglalkozni vele, viszont amikor elkezdett körvonalazódni, hogy a Wisdom nem fog olyan formában tovább működni mint előtte, akkor végre lett elég időm, hogy teljes erővel erre koncentrálhassak.

Jelenleg a Grymheart köti le a teljes idődet? Mennyire sok a háttérmunka ilyenkor?

Mondhatni igen, mert nagyjából az összes szabad időmet ez tölti ki. Rengeteg a háttérmunka, pláne mióta megkötöttük a szerződést a kiadóval és konkrét határidőkhöz is kell igazodni. Nem egyszerű szinte a nulláról felépíteni manapság egy új zenekart, ráadásul az online felületek, – social media, streaming platformok, stb. – egyre csak bővülnek és mindegyik egyre több opciót, lehetőséget kínál, amiket mind meg kell ismerni ahhoz, hogy lépést tudjál tartani a már jól menő zenekarokkal.

A kiadó keresésekor milyen elvárásaid voltak, ami alapján kiválasztottad a számodra ideális Scarlet Records-ot?

Az egyik legfontosabb az volt, hogy higgyenek a zenekarban, szeressék azt amit csinálunk, valamint legyen megfelelő nemzetközi kapcsolatrendszerük és disztribútor hálózatuk. Mikor megkereset a Scarlet Records, akkor picit körbe informálódtam velük kapcsolatban és elég pozitív visszajelzéseket kaptam a hozzáállásukról, ami meggyőzött arról, hogy ez egy jó választás a számunkra.

A zenétekben a melodikus power és death metal keveredik, talán a gitár inkább a power irányába viszi, viszont az énekstílus és az atmoszféra teljesen elrepít minket akár egy korai Ensiferum világába is. Úgy gondolom elég jól el találtad az arányt és sikerült fülbecsengő dallamokat kreálni. Mi miért alakult ki a dalokban, hogyan képzeljük el egy dalszerző gondolatait amikor leül és alkot, majd összeállítja számára a tökélyt!

Köszönöm. Egy dal születésekor a legfontosabb a megfelelő atmoszféra kialakítása. Ha meg van a plusz, varázs egy adott ötletben, akkor utána neki állok felépíteni, kidolgozni az egész számot, végig igazodva a kiindulási hangulathoz. Külön öröm számomra, hogy kiemelted a dallamokat, mert azokra különösen nagy hangsúlyt fektetünk, mert úgy gondolom, hogy a Grymheart zenéjének az egyik legfontosabb eleme. Fülbemászó melódiák nélkül mondhatni csak hallgatni jó zenét, de hogy még utána is a hallgatóval maradjon, ahhoz szerintem szükségesek a fejből kiverhetetlen dallamok. Rengeteg lemez van, amit nagyon szeretek hallgatni, de mikor a végére érek, azt veszem észre, hogy szinte semmire nem emlékszem belőle, csak hogy jó volt, míg más zenéknél még napokig is a fejemben szólnak különböző dallamok, részletek, az adott albumról. Számomra az utóbbi egy sokkal szorosabb és személyesebb kapcsolatot képes kialakítani egy adott zenekarral vagy akár csak egy-egy dallal is.

Szóval szeptember 22-én a Scarlet Recordstól megkapjuk digipak CD verzióban a „Hellish Hunt” című új albumot! Nagyszerű dolog ez! Érdekes, izgalmas, magyarnak lehet akár „hajmeresztő” is és könnyen szerethető. Nekem nagyon egységes és végig hasonló magas színvonalú az album összes dala. Minden itt van, vagy sok mindent kidobáltál a szerzemények közül? Te miért neveznéd jónak az albumot?

Nekem szerintem nem tisztségem jónak vagy rossznak nevezni az albumot, én csak azt tudom, hogy szeretem és büszke vagyok a végeredményre, valamint nagyon örülök és jól esik minden egyes pozitív visszajelzés. Nálam nagyon ritkán fordul elő, hogy kész dalokat kidobálok, a szelekció az alapötletek szintjén történik. Ha egy adott téma nem éri el a megfelelő szintet, akkor nem is fejlesztem tovább teljes dallá. Több dalkezdemény is kiszórásra került, viszont komplett szám, asszem csak egy van, ami nem került fel a lemezre, de nincs kizárva, hogy valahol bónuszként vagy más formában még hallható lesz valamikor.

Szerinted manapság mennyire üdvözlik az ilyen zenét az emberek? Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom a Wisdom sikerét simán túlszárnyalhatod?

Valószínű, hogy ennek a fajta dallamos melodeathnek nem most, hanem pár éve volt a fénykora – bár egy Amon Amarth vagy Arch Enemy most is teltházakat csinál, nem is kis helyeken – viszont a klasszikus metal picit tematizáltabb formában nagyon kezd erősödni – lásd Powerwolf, Sabaton, Gloryhammer stb. – és mivel mi talán valahol a kettő között helyezkedünk el, mind zeneileg, mind tematikailag, úgy gondolom, van megfelelő célközönség, akiknek tetszeni fog a Grymheart.

Kicsit visszatérve a kiadóhoz. Három lemezre szóló szerződést mennyire nagy bátorság kötni? Nagy a kötelék köztetek?

Ennél kevesebb lemezre manapság nem igazán kötne komolyabb kiadó szerződést, mivel egy zenekar felépítése, a név megismertetése a közönséggel egy hosszabb folyamat, amit egy lemezzel szinte lehetetlenség megoldani. Szóval ez egy olyan kompromisszum, amit nem nagyon lehet elkerülni.

A dalok szövegei mindenféle mitológia fenevadakról szólnak. Miért ezt a témát választottad? Mennyit gondolkodtál a kezdési irányról szövegek terén, értem ezalatt, hogy ilyenkor nagyon meggondolandó az út kezdete!

Amikor még csak projektszinten indult a zenekar és megszülettek az első ötletek, nem volt még ennyire konkrét a szövegvilág koncepciója, de mikor a Wisdom leállása miatt komolyan elkezdem foglalkozni a dalokkal, mindenképpen szerettem volna egy tematika köré építeni az egész zenekart. Konkréten már nem emlékszem mikor realizálódott a mostani irány, de az biztos, hogy a Van Helsing, Solomon Kane filmek mellett a Witcher játékoknak is meghatározó szerepük volt ebben. 🙂

Lényegében majdhogynem mindent te csináltál a lemezzel kapcsolatban! Dalírás, stúdiómunkálatok stb.! A társak miért találták érdekesnek az elképzeléseidet és miért kapcsolódtak hozzád? Milyen értékeket adtak hozzá?

Mivel a lemez megírása, felvétele és a scream hangom képzése elég hosszú időt, több évet vett igénybe, ezért addig nem akartam végleges társakat keresni, amíg az anyag teljesen el nem készül és akár már próbálni is lehet vele. Tapasztalatból tudom, hogy egy még vagy már nem aktív zenekarban a tagok nagy része kezdi elveszteni a motivációját és érdektelenné válik a banda iránt, amit én el akartam kerülni. Dargor, V’arhel és Sorin nem régen csatlakoztak és mostantól fognak tudni igazán sokat hozzátenni a Grymheart világához.

Picit szeretnék beszélni az énekről is. Talán egy-két ember miután meghallja lehet több tiszta éneket fog követelni tőletek, hogy még változatosabb és még érdekesebb legyen. Mi a véleményed erről? Mennyire ragaszkodsz a jelenlegi énekstílusodhoz?

Követeljenek. 🙂 Az biztos, hogy a Grymheartban tiszta fő ének nem lesz. Az egész koncepció erre a fajta screamelős énekre épül, a dalok is úgy vannak megírva, meghangszerelve, hogy illeszkedjen ehhez a stílushoz. Egyedül esetleg a kórusos témák száma, ami növekedhet, tehát aki mindenáron tiszta énekre vágyik, annak be kell érnie ezekkel a részekkel.

Nagyon korai még, de én már várom a folytatást, persze a visszajelzésekre is kíváncsi leszek, amit a rajongók adnak! Mit ígérsz, milyen lehet a második szülemény? Hogyan kell a Grymheart és a Scarlet Records folytatását elképzelni? Mennyire gyorsan jöhet ki a jelenlegivel együtt a 3 album?

Az biztos, hogy ezt a koncepciót fogjuk folytatni, tovább fejleszteni, ami a „Hellish Hunt”-on is hallható lesz. Rengeteg ötlet van már a következő lemezhez, de egyelőre a mostani lemez megjelenéséhez kapcsolódó teendők, minden erőnket lekötik, ezért még komolyabban nem tudtunk nekiállni, foglalkozni vele. Remélhetőleg az ősz folyamán beindulhat az aktív dalszerzői folyamat is. Nem lenne rossz legkésőbb 2025-ben kihozni a következő anyagot.

Rögtön adja magát a kérdés! Koncert szükséges a zenekar népszerűsítésére. Tudom fontos számodra a külföldi jelenlét, de most arra lennék kíváncsi mikor lehet Magyarországon Grymheart koncert?

A lemezmegjelenés után a legfontosabb feladatunk, az lesz, hogy erőteljesen ráfekszünk a koncertek szervezésének. Szeretnénk majd egy booking szerződést is nyélbe ütni, ami elkerülhetetlen, ha nemzetközileg is aktívan szeretnél koncertezni. Mindenképpen szeretnénk magyar bulikat is lekötni, de még konkrét dátumokkal nem szolgálhatok.

Olaszországi a kiadótok, elképzelhető, hogy ott lesz leghamarabb fellépésetek? Elég sok dallamos zenekar van a kiadónál. Szerinted kivel képzelhető el leginkább egy koncertsorozat?

Attól mert olasz a kiadó, nem feltétlen lesz az ő országukban az első fellépésünk, főleg, hogy ők kizárólag a kiadással és terjesztéssel foglalkoznak, koncertszervezéssel nem.

Valójában bárkivel szívesen mennénk közösen turnéra, akikhez valamennyire passzol a zenénk. Az első körökben mindenképpen csak vendégzenekarként fogunk részt venni bármilyen eseményen, turnén, szóval olyan zenekarok lennének a legideálisabbak, akik minél több embert vonzanak és a közönségük vevő lenne a Grymheart zenéjére.

Mennyire szeretsz közvetlen a rajongókkal kapcsolatot teremteni? Hol lehetséges veled kommunikálni, akár sörre meghívni egy pubba és megbeszélni a kedvenc mitikus alakjaidat?

Én mindig is vegyülős, nem az öltözőbe ücsörgő típus voltam. Rajongóként is sokk koncertre elmegyek, de olyan is van, hogy csak spontán beülünk barátokkal pár italra valahova. Szóval nem lehetetlenség elcsípni engem, viszont sörre sajnos senki nem tud meghívni, mert kifejezetten nem szeretem. 🙂

Mire vagy kíváncsi leginkább a lemez kapcsán? Szerinted sok embernek tetszeni fog?

Természetesen bízom benne, hogy sok embernek fog tetszeni, bár valószínű többen – főleg a Wisdom rajongók közül – picit majd idegenkedve fogadják ezt a durvább énekstílust, viszont az is biztos, hogy lesz olyan, akinek meg pont e miatt fog jobban bejönni.

Ritkán mondok magyar embere ilyet, büszke vagyok rád, amit összehoztál! Hidd el, jó lesz minden! Sok sikert!

Oh, köszönöm szépen, igazán megtisztelő, bár én nem érzem olyan nagyon speciálisnak magam, egyszerűen csak van egy világ, hangulat a fejemben, amit ki kell, hogy adjak magamból, még ha sokszor ez extra energiát és áldozatot is követel.


WEB:

https://www.facebook.com/grymheartband

https://www.instagram.com/grymheart

https://music.apple.com/us/artist/grymheart/1694838194

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek