Interjúk

Gutted interjú

Több mint 20 éve léteztek, de a népszerűség kicsit kisebb a Gutted zenekarnak, mint amit megérdemelne, főleg idehaza. Nekem úgy tűnik, mintha időközönként történne valami, majd mindig jön egy megtorpanás és nagy csend. Sok esetben jöttek nem várt dolgok és nem a legszerencsésebben alakult a zenekar helyzete?

Szia! Nagyon jól látod a dolgot: a zenekar történetében mindig jött egy kis fellángolás, aztán mindig közbe jött valami, ami miatt megálltunk, akár hosszú hónapokra is. Sajnos ez most sem volt másként, mert 2020 év elején Drótos Gábor gitáros bejelentette, hogy abba szeretné hagyni a death metal zenélést és a saját, más stílusú projektjeire akar koncentrálni. Kb. ezzel egy időben beütött a Covid is, szóval két csapás egyszerre. Én viszont nem akartam abba hagyni a Gutted sztorit, ekkor kerestem meg Borka Zoltán gitárost, hogy készítsünk egy EP-t közösen.

Lehet én maradtam le sok dologról, de nekem úgy tűnik a legelső „Defiled” album lett a legnépszerűbb és akkor kaptatok legnagyobb figyelmet az évek alatt. Mi a véleményed erről?

Szerintem is nagyon nagy szó volt, annak idején, hogy egy Japán underground kiadó hozta ki az első lemezünket, de korántsem akkor voltunk a legnépszerűbbek szerintem. Az utolsó pár évben, mikor aktív volt a zenekar, a Martyr Creation megjelenésének környékén, nagyon sokat játszottunk szerte a világban. Las Vegas-tól Tokió-ig, még a legendás Maryland Deathfest-en is ott voltunk 2018-ban! Véleményem szerint, ebben az időszakban voltunk a legnépszerűbbek.

Ami biztos pont nálatok az a Death Metal. Mivel rengeteg idő telt el megalakulásotok óta, ez már önmagában is szép teljesítmény, hogy nem kezdtetek el mindenféle kísérletező stílusidegen dolgokkal foglalkozni. Miért is vagytok ennyire hűségesek a stílushoz és miért ilyen töretlen a kitartásotok a többszöri tagcsere miatt is?

Nekem ez az egyik kedvenc zenei stílusom, mondhatjuk, hogy ehhez értek, szeretem hallgatni és készíteni is ezt a fajta zenét. A Gutted biztos nem fog gyökeres stílusváltásokon átesni.

A korai Gutted és a mostani azon kívül, hogy Death Metal mégis jelentősen eltér hangzásban és megoldásokban is. Te mennyire neveznéd egységesnek eddig a Gutted munkáját? Megfigyelhető több „Gutted korszak” a kiadványoknál?

Szerintem az első két lemez tartozik össze, aztán a harmadik és a negyedik lemez hasonló, ez a mostani EP pedig megint kicsit más lett. Death metal ez is, de másként fogalmaztuk meg, mint az eddigi Gutted lemezeken.

Elég sok helyen adtatok koncertet magyar bandához képest a világon. Talán Japán neve sokaknak eszébe jut Gutted kapcsán. Neked mi jut eszedbe Japán kapcsán? Mit láttatok ott, mennyire értették meg a zenéteket a rajongók? Mely országokat említenéd még meg a zenekar kapcsán?

Tokióban két koncertünk volt és egy életre szóló élménnyel lettünk gazdagabbak! Japán nagyon tiszta, kicsit furcsán nyugodt és nem nekem főznek. 🙂 Tokiót egész szépen bejártuk, egy hetet voltunk kint, amit nagyon sok kirándulással töltöttünk. Mindkét koncert nagyon jól sikerült, vette a közönség a lapot és egyáltalán nem voltak örültebbek, mint bárhol máshol a világon. 🙂
Nekem nagyon tetszett mindkét amerikai fellépésünk is, nagyon jól sikerült a moszkvai fesztivál fellépés is, de az utolsó aktív években szinte minden buli jól sikerült, mindegyikről nagy élményekkel tértünk haza.

A legutolsó albumotok a „Martyr Creation” volt, ami 2016-ban jelent meg az Xtreem Music kiadónál. Én úgy gondolom elég jó a terjesztése ennek a kiadónak. Mennyire voltál elégedett velük? Az elvárt sikert meghozta vagy többet vártatok a műtől?

Nem nagyon volt semmi elvárás, de szerettem volna már régóta az Xtreem Music-kal dolgozni és úgy gondolom, hogy nem csalódtunk a munkájukkal kapcsolatban. Sok helyre eljutott a lemez, nagyon sok helyen írtak róla, szerintem kimaxolták a lemez promócióját.

Számomra megint elég nagy csend övezte a zenekar munkásságát, aztán hip-hop hirtelen előkerült egy új EP 7 dallal, de már a Coyote Records jóvoltából. Mikor kezdtetek el dolgozni ezen az anyagon? A Coyote Recordstól jobb ajánlatot kaptatok, azért volt váltás?

Amikor beütött a Covid és Dróti is mondta, hogy befejezi Gutted-os pályafutását, akkor azt gondoltam, hogy vége a dolognak, nem fogom tovább csinálni. Aztán jött egy szikra, egy kislemez ötletével, egy koncept történettel és elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha vendégzenészekkel csinálnám meg ezt az EP-t. A karantén időszak alatt el is készült a lemezanyag, írtam is az Xtreem Music-nak, de válaszra sem méltattak, a Coyote-ról pedig tudtam, hogy őket érdekli egy új Gutted anyag, mert, mikor Moszkvában játszottunk, az általuk szervezett fesztiválon, már, akkor mondták, hogy szeretnék Ők kiadni a következő Gutted anyagot.

Még mindig a régi klasszikus módon történik a számírás? Értem ezalatt a nem otthon megírt és számítógépen keresztül elküldött megoldást. Hogyan zajlott és készült most? Hol vettétek fel?

Most nem volt egyetlen egy próba sem. Én megírtam a történetet, a szövegeket, Borka Zoltán pedig otthon megírta hozzá a zenét. Nem is találkoztam ez idő alatt Zolival, legalábbis ezmiatt a téma miatt nem. 🙂

Véleményem szerint minden Gutted kiadvány egy kicsit más. Ez most sincs máshogy. Mit árulsz el ezzel kapcsolatban az új EP kapcsán?

Szerintem ez az EP hajaz leginkább az old school-ab death metalra. Annak is az amerikai ágára. Nem őrül meg annyira, mint az eddigi anyagok, de még is nagyon gyilkos.

Vendégzenészek is szerepeltek a dalokban, ha jól tudom. Mit szabad tudni erről, ki miért akarta ezt?

Igazából rajtam kívül mindenki vendégzenész volt. 🙂 Borka Zolinak én szóltam, hogy szeretném összerakni ezt az anyagot, aki nagyon lelkesen állt a dologhoz és szerintem kiváló dalokat írt. Dobosnak pedig a lengyel származású Krzysztof Klingbeil-t kértem fel, aki szintén profi módon dobolta fel a dalokat. Az igazán különleges vendéket pedig a lányaim és a húgom voltak. Őket az intróban és picit az outróban lehet hallani, amiket Drótos Gábor írt és igazi horror hangulatot teremt a lemeznek.

Milyen tervek vannak? Mennyi koncertet terveztek?

Egyelőre nincs tervben koncert, mivel egyedül vagyok, nincs koncert képes felállás, de lemezeket vagy kislemezeket még szeretnék készíteni. Az még a jövő zenéje, hogy mikor és kikkel. Tervben van egy videóklip is, amit a Minus Filmmel fogunk közösen elkészíteni, már izgatottan várom a végeredményt.

Szerinted a korai album rajongóinak mennyire lehet ínyére a másabb hangzással és másabb megoldásokkal operáló Gutted? Szokták emlegetni a különbségeket?

Természetes hallok ezt-azt. 🙂 Szerintem olyan nagy változás nem történt az előző lemezhez képest, de az is igaz, hogy az első két lemez világától már messzebb vagyunk. Valahol ez természetes is, mivel sok év eltelt, a tagság pedig teljesen lecserélődött. Egyelőre még nem hallottam negatív kritikákat, akikkel beszéltem, mindenkinek tetszett az új EP, vagy nem merte a szembe mondani, hogy szar. 😀

Mostanában milyen zenéket szoktál hallgatni? Melyik albumot hallgattad idáig legtöbbet az életet során?

Nagyon sok fajta zenét hallgatok, a rock és a metal műfajon belül szerintem nincs olyan stílus, amiben nekem ne lenne kedvencem. Talán az Iron Maiden Powerslave lemeze vagy a Master of Puppets pörgött egész életem során a legtöbbet. De az is lehet, hogy matematikailag kiszámolva lenne olyan lemez, amit ezeknél többször hallgattam meg. 🙂

Szerinted a következő Gutted kiadványra mennyi időt kell várni? A lehetséges teljes új album mikor érkezhet?

Ezt most lehetetlen megmondani. Tényleg fogalmam sincs. Közben az Effrontery-nek is tagja lettem, velük készül a harmadik lemez, most azon van a fókusz, szóval nem mostanában lesz új Gutted lemez.

Köszönöm a lehetőséget és a válaszokat.

Én köszi a lehetőséget! Üdv, Minden olvasónak!


www.facebook.com/guttedhorde

www.gutted.hu

Kapcsolódó cikkek

Gutted – megjelent a „Whispers In The Night” című videóklip

KMZ

Hot News: Gutted – New demo song

KMZ

A Gutted visszatér

KMZ

GUTTED – Path Of A New Era Ep

Dr. Feelgood

Hot News: PRC News – Magister Dixit, Gutted, Gorelust, Hybreed Chaos…

KMZ

Hot News: PRC Music signs Hungary’s Gutted!

KMZ

Gutted – Új dal

KMZ

Gutted hírek

KMZ

GUTTED – Mankind Carries The Seeds Of Hell

Dr. Feelgood

Gutted Interjú

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek