Interjúk

Gutted Interjú

A kérdésekre Hajnali Sándor válaszolt.

Sanyi, mindenekelőtt arra lennék kíváncsi, hogy vagy? Mennyi időt vett igénybe a felépülésed? Összefoglalnád olvasóinknak a veled történteket?

Üdv Minden Olvasónak! Köszönöm szépen már jól vagyok, teljesen felépültem. Kb. 5 hónapot vett igénybe a teljes felépülés, ebből kicsivel több, mint 3 hét volt a kórházban töltött idő. Agyi aneurizmám volt. Ez egy kinövés az érben, ami egyszer csak nem tágult tovább és szétdurrant. Volt egy agyműtétem pesten, ott leklippelték ezt az eret. Most van egy kicsi titán darab a fejemben, szóval már értékes ember vagyok. 🙂

Egészségügyi állapotod rányomta a zenekar hangulatára a bélyegét? Állapotod veszélyeztette a Gutted jövőjét?

Persze, rányomta. Éppen a lemez keverése közben voltunk, ami teljesen le állt arra az időre, míg a kórházban voltam, lettek volna koncertek itthon és külföldön egyaránt, sajna az összeset le kellett mondani, és az is kétséges volt, hogy életben maradok e egyáltalán. Teljes homály fedte a zenekar jövőjét.

Második lemezetek a Human Race Deserves To Die 2005-ben jelent meg, mi minden történt a bandával az eltelt 5 év alatt? A honlapotokon elég röviden foglaltátok össze a dolgokat, úgyhogy arra kérlek bővebben beszéljél a zenekart érintő történésekről!

A lemez megjelenése után turnén voltunk Európában a Wasteform társaságában. Még azon a nyáron felléptünk a Cseh Brutal Assault fesztiválon. 2006-ban volt egy turné a Korog-al és a Radikális Amputáció-val, ami a Kelet-európai részt fedte le. 2006 novemberében játszottunk a Drachten Death feszten Hollandiában. 2007 májusában a Kultiplexben léptünk fel a Suffocation egyik előzenekaraként és még ebben a hónapban játszottunk Hollandiában a Neurotic Death feszten Eidhoven-ben. Ez volt az utolsó koncertünk, azóta nem volt a zenekarnak fellépése. Voltak tagcserék is ebben az időszakban. Először Zsolti döntött úgy, hogy nem folytatja tovább, ez 2005-ben volt, a helyét a dobok mögött Gárcia Dávid vette át kicsit több, mint fél évre, aztán visszajött Zsolti. 2007 év elején Söme szállt ki a zenekarból helyét Czövek Attila vette át. 2007 nyarán a zenekar feloszlott, de nem tartott sokáig a dolog, mert még az évvégén újra aktivizáltuk magunkat, de már csak hárman (Zsolti, Dróti és jómagam) ez a mostani felállás is.

2008-ban kezdtétek el megírni az új lemezt, rögzítettetek egy háromszámos promóciós felvételt, akkoriban csak az a három új dalotok volt vagy azt a hármat éreztétek a legerősebbnek? Az a három szám hűen tükrözi, prezentálja az új anyagot?

Ha jól emlékszem akkoriban 4-5 számunk volt, ebből választottuk ki a 3 legrégebbi szerzeményt, ami felkerült a promó anyagra. Igen, hűen tükrözi az a három szám a harmadik lemez vonalát.

Hogyan zajlott a dalszerzés? Milyen formula alapján működik nálatok a dalok megírása?

Zsolti és Dróti összedugja a fejét, és addig küzdenek egymással, míg elkészül egy nóta. Régi klasszikus módon történik a dalszerzés: kimegyünk próbára és mutogatjuk egymásnak az ötleteinket. Semmi otthon megírt dolog, semmi számítógépes segítség. Ha ez megvan, akkor én írok rá valami szöveget, össze próbáljuk és kész is.

A promót kizárólag kiadóknak küldtétek? Mely kiadók jelezték felétek együttműködési szándékukat illetve voltak olyanok, akik válaszra sem méltattak?

Csak kiadóknak küldtem. (Van pár kivétel, ugye Laci? : ) Általában azoknak a kiadóknak küldtem az anyagból, akik e-mailben visszajeleztek, hogy érdekli őket a dolog, szóval nem volt olyan, hogy nem jeleztek vissza valamilyen formában. Tárgyaltam pár kiadóval. A teljesség igénye nélkül: Comatose Records, Deepsend Records, Mutilation Records, Grindethic Records, Sevared Records stb stb…

Az orosz Soulflesh Collectorhoz szerződtetek, amely már a harmadik kiadótok, milyen kondíciókat kínáltak nektek? Hány lemezre írtatok alá?

Igazából az egyik fő dolog, amit egy kiadótól elvárok, biztos most sokan anyagiasnak fognak tartani, de az volt, hogy vállaljon anyagi részt is a lemez felvételében, borító készítésében és kiadásában. Nem csak terjesztője legyen a lemeznek. Persze nem milliókról beszélünk, de szerintem ez egy olyan dolog, amit egy kiadónak állnia kell. A másik szempont pedig a terjesztők listája és a kiadó promóciós munkája. Mivel úgy látom, hogy ezek a dolgok jól működnek náluk, ezért választottuk őket. Egy lemezre szól a megállapodás. Ha lesz valaha negyedik lemez, szerintem az is érdekelni fogja őket. Majd meglátjuk…

Az Eclipse-szel és a Nice To Eat You-val ellentétben, mekkora kiadó a Soulcollector, milyen szerepet tölt be az undergroundban? A kiadó kiadványairól mi a véleményed?

Nehéz megmondani, hogy mekkora kiadó az SFC. Én csak azt látom, hogy sok terjesztője van a világ minden táján, eljárnak európai fesztiválokra, ahol árusítják a lemezeket, amiket kiadnak. Nem követem nyomon az összes kiadványt, amit ők gondoznak, de van egy-két jó lemezük. Pl. Sickening Horror, Prejudice vagy mondjuk a Scrambled Defuncts, akik a klasszikus zenét keverik a death metállal. Becsülendő dolog velük kapcsolatban, hogy nagyon sok Orosz zenekar van náluk. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyi bandák promótálására

Mit kell tudnunk a stúdiómunkáról? Hol és hogyan zajlott, mennyi időt vett igénybe stb.?

A dobokat itt vettük fel Fehérváron január első hétvégéjén egy laptop és egy Addictive Drums nevű program segítségével. Az összes gitárt és az ének sávokat Fehér Dávid Noise Lab nevű stúdiójában vettük fel valamikor tavasszal. A keverés és a mastering megint csak egy laptop-on történt itt Fehérváron egy Pro-Tools nevű program segítségével és nagyon sok időt vett igénybe a dolog, mert készült vagy 300 verzió. 🙂 De végül csak elkészült a lemez augusztus végére.

Jelenleg hárman vagytok fix basszusgitáros nélkül, ki játszotta fel a basszusrészeket? Azóta megtaláltátok-e már a megfelelő embert a posztra?

A basszusgitárt a lemezre Dróti játszotta fel. Még mindig hárman vagyunk, nincs basszusgitáros a zenekarban.

A promo felvétel dalai felkerültek a lemezre?

Igen.

Kérlek mutasd be saját szavaiddal az új anyagot! Mire számíthatnak a death metal rajongók az új Gutted anyagtól?

Szerintem nagyon nagy a különbség az első két lemez és a mostani között. Mindhárom lemezen death metal van, de valahogy ez a harmadik eltér az eddigi iránytól. Zeneibb lett, hosszabbak a nóták, az ének sokkal tisztább, egy szám kivételével minden nótában van szóló, van, ahol kettő is. A szövegvilág is teljesen más. Semmi sorozatgyilkos. Igazából semmi gyilkolás nem található a szövegekben. Legalábbis a klasszikus formájában nem. A hangzás is sokkal tisztább, jobban kivehetőek a témák. Természetes gyors, mint az állat, és a brutalitásból sem vettünk vissza az évek során, csak most valahogy másképp brutális. És van egy meglepetésünk mindenki számára a „The Fountain” című nóta képében. Na, arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy fogja fogadni a nagyérdemű. Tőlünk ilyet még nem hallottak.

Az eddigi Gutted anyagok függvényében hogyan értékeled az új albumot? Szerinted ez vízválasztó lehet a zenekar történetében, külföldi megítélésében stb.?

Szerintem több embert fog érdekelni majd ez az anyag. Nem akkora káosz, mint az előző lemezek. Nem tudom elmondani. Meg kell hallgatni 🙂

Egyetértesz azzal, hogy az új dalok hosszabbak, komplexebbek lettek? Legalábbis a promo alapján számomra ez derült ki…

Hosszabbak, de nem komplexebbek. Szerintem…

Véleményem szerint ez lett a legjobb Gutted borító…

Havancsák Gyula nagyon jó munkát végzett. De hát nem mi vagyunk az egyetlenek, akikkel ezt megtette. 🙂 Legjobb…az túlzás. Más, inkább így mondanám.

Manapság milyen zenéket hallgattok? Melyek hatnak, hatottak rátok inspirálólag? Mi a véleményed a mai death metal színtérről?

Mindhárman más fajta zenéket hallgatunk. Mindenki hallgat szinte mindent. Szerintem nem is a zenék hatnak ránk nagymértékben, hanem inkább a külvilág, ahol, ahogyan élünk. Követem az eseményeket, ami a mostani death metal színteret illeti. Szeretek napra kész lenni. Vannak nagyon jó bandák, de új kedvenceket nem avattam már jó pár éve.

Minthogy a zenekar tagjai –téged leszámítva- különböző projektekben érdekeltek, ez mennyiben befolyásolja a zenekar működését? Sosem gondoltál arra, hogy beszálljál egy projektbe vagy alapítsál egyet?

Igazából már csak a Drótinak és nekem van egy közös projektünk, ezen kívül semmi más oldalhajtás nincs jelenleg. De erről még korai lenne beszélni, még nagyon az elején vagyunk a dolognak.

Mik a jövőbeni terveitek? Egészségi állapotod megengedi, lehetővé teszi a turnézást, a koncertezést?

Mindenképp szeretnénk koncertezni a lemezmegjelenés után. Az egészségi állapotom megengedi a koncertezést, legfeljebb nem fogom annyit rázni a fejem a színpadon, mint eddig, de kiállok és elmondom a magamét. 🙂

Idén tíz éves a zenekar, készültök-e valami meglepetéssel a rajongóknak? Van-e esély arra, hogy a Genocide demók cd-n is megjelenjenek? Büszke vagy azokra a felvételekre?

Érdekes, hogy Te 10 évet mondasz, mert nekem ez a dolog 1996-óta létezik. Igaz, volt egy névváltás, de ugyan azt vittük tovább, semmi nem változott. Szóval számomra a zenekar 2011-ben 15 éves lesz. Ha valaki megkeresne azzal az ötlettel, hogy kiadjuk a demókat cd-n, igent mondanék. Büszke vagyok rájuk, azokat az anyagokat is mi készítettük. Jó móka őket visszahallgatni. 🙂

Sanyi, köszönöm szépen az interjút, jó egészséget, sok szerencsét kívánok! Grind On!

Én is köszönöm a lehetőséget. Minden jót! Remélem, találkozunk a koncerteken. Addig is infók itt:

www.gutted.hu
www.myspace.com/guttedhorde
http://sfcollector.ru/

Kapcsolódó cikkek

Gutted – megjelent a „Whispers In The Night” című videóklip

KMZ

Gutted interjú

KMZ

Hot News: Gutted – New demo song

KMZ

A Gutted visszatér

KMZ

GUTTED – Path Of A New Era Ep

Dr. Feelgood

Hot News: PRC News – Magister Dixit, Gutted, Gorelust, Hybreed Chaos…

KMZ

Hot News: PRC Music signs Hungary’s Gutted!

KMZ

Gutted – Új dal

KMZ

Gutted hírek

KMZ

GUTTED – Mankind Carries The Seeds Of Hell

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek