Interjúk

HammerFall Interjú

(scroll down for English Version)

A heavy metal páncélos lovagjai, a Hammerfall, kétélű karddal csapnak le a világra a harmadik DVD Rebels With A Cause címmel, valamint egy feldolgozás album, a Masterpieces egyidejű kiadásával, mindkettő 2008 június 26-án kerül majd a boltokba. A nagy munka befejezése után már a következő albumon dolgoznak az új gitárossal, Pontus Norgren-nel. A frontember és énekesi posztot betöltő Joachim Cans elmondta, hogy most, hogy befejezték a két projektet, minden nagyon lassúnak tűnik.

Az első kérdés a bandát érinti: hogy vagytok az új gitárossal, Pontussal?

Most már nagyon jól megvagyunk, de be kell vallanom hogy nagyon szomorúak voltunk hogy Stephan itt hagyott minket, ugyanakkor nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen pilóta lett és megkapta álmai állását: pilóta egy kereskedelmi légitársaságnál. Pontus úgy látszik nagyon élvezi a munkát, és mindannyiunknak jót tett az az újító injekció, amit ő hozott magával.

Az új cuccokat azelőtt vettétek fel hogy ő megérkezett volna?

Jaja, mind a CD, mind a DVD kész volt mire ő megérkezett. Múlt héten volt a legelső próbánk Pontussal, élőben pedig múlt hét pénteken voltunk vele a TV-ben. Mindegy nagyon nagyon újnak tűnik vele.

Gondolom két DVD után már tudjátok hogy kell egy ilyet csinálni. Az új DVD mennyiben különbözik az előzőektől, milyen új dolgokat lehet rajta látni?

Ez a DVD sokkal profibb, mind kivitelben, mind a rajta lévő anyag szempontjából. Összesen asszem három órányi anyag van a DVD-n. Egy svéd TV-től kölcsönöztünk kamerákat hogy igazán jó minőségű képet kapjunk. Aztán van egy másfél órás dokumentumfilm rész is, sokat dumálunk, ücsörgünk egy várban, aztán pár felvétel látható 2002 és 2007 közötti időkből. Számomra ez egy igazán profi, jó kiadvány egy pár elég fasza extrával.

Szóval azalatt a hat év alatt tudatosan gyűjtöttétek az anyagokat?

Igen, minden turnén volt két vagy három kamera, szóval valaki mindig filmezte hogy mit csinálunk, és komoly munka volt kiválogatni a legjobb részeket és összerakni őket.

Tehát hozzáértő, profi segítséget is kapatok?

Részben. Van negyvenöt perc, amit a svéd tévések csináltak, az igazán profi munka, pár részt pedig mi rögzítettünk a saját kameráinkkal.

A promóban azt olvastam, hogy olyan a szerkezete, mint egy filmnek.

Asszem a dokumentumfilm kifejezés jobban illik rá. 2002-ben kezdünk, ott ülünk, beszélgetünk arról ami történt, aztán mutatunk pár filmfelvételt, aztán vissza az úgynevezett stúdióba, aztán a következő korszakból mutatunk felvételeket. Egyfajta folyamatos film 2002-től napjainkig. Nem mondanám rá azt hogy film, legalábbis nem mozifilm értelemben, maximum azt, hogy dokumentumfilm. A nyitó jelenet pedig olyan vicces, hogy újra meg újra meg kellett néznem és még mindig röhögök rajta. Annyira vicces és annyira fura.

A legtöbb banda nem ad ki DVD-ket. Ti miért szeretitek ezt csinálni?

Mert a banda egy másik arcát világítjuk meg. Egy viccesebb arcát. Ez az amit mi szeretünk csinálni. Meg ez egy olyan dolog, amit szívesen látnék a kedvenc bandáimtól. Manapság meg annyi cuccod van, ha meg nem adod ki, akkor mit kezdesz vele? Elrakod a polcra, otthon, anélkül hogy bárkinek megmutatnád? Szerintem fasza dolog DVD-t kiadni.

Van pár rövid film is a DVD-n, róluk mit kell tudni?

Egy csomó dolgot törünk darabokra. Próbára teszünk pár bérelt autót. Tudod, ez szerintünk egy ilyen vicces dolog. Kicsit többet, kicsit személyesebbet is mutatni magunkból.

Milyen alapon válogattátok hogy mi kerülhet a DVD-re?

Az a célunk hogy bemutassuk milyenek vagyunk a turnén, a stúdióban, vagy ha nincs mit csinálnunk. Az emberek nevetni fognak, ha meglátják. Remélem. De ne próbáljatok ki mindent amit láttok:)

 

Beszélnél egy keveset a borítóról? Ki csinálta és mit jelképez?

Ugyanaz a pali csinálta, aki a Crimson Thunder óta mindent a legutolsó albuming, a Thresholdig, úgyhogy a DVD-borító ezeknek az egyvelege. Pár éve csinálta, és mi úgy voltunk vele, hogy ez fasza, és most felhasználtuk. A főszereplő elszívott egy kis erőt a Crimson album rosszfiújától, az ellenfelétől, és most valami még nagyobbá nőtte ki magát. Igazából nem tudom pontosan miről szól, de egy ilyen egyveleg.

Mit sugall az alcím, Unruly, Unrestrained, Uninhibited?

Jó kérdés, néha nehéz visszaemlékeznem, becsapósak ezek a dolgok:) Ez a három szó valahogy jelképezi a Chapter V korszakot, akkor is három hasnoló szót használtunk. Egyfajta szójáték.

A feldolgozás albumról, a Masteripecesről szeretnék kérdezni. Úgy halottam hogy tíz év alatt vettétek fel a dalokat.

Igazából ez az összes feldolgozás amit valaha is rögzítettünk. Az elején olyan számokat akartunk feldolgozni, amelyeket a nagyközönség annyira nem ismer, de sokat jelentenek nekünk és a bandának. Figyelmet akartunk ezekre a bandákra irányítani, egyfajta hódolatként. “Hé, ha szereted a Hammerfallt, hallgasd meg ezeket a bandákat, tudod, nagyon sokat jelentenek nekünk”. Mellesleg egy csomó feldolgozásszámunk B oldalas szám volt, vagy tribute albumokon jelent meg, szóval összegyűjtöttük őket és kiadtuk, mint egy tisztességes Hammerfall kiadványt.

És a három új feldolgozásról mit kell tudnunk?

Három mindenkori kedvencről van szó- Nem volt időm felvenni a hangot az egyes számokhoz, mert ekkor operáltak. Aztán ott van a Skid Row, ami egy óriási buliszám.

De sikerült.

Jaja, mindhárom jól sikerült, de főleg a Skid Row.

 

A Masterpieces borítója szintén egyfajta egyvelegnek tűnik.

Pontosan. Az összes olyan banda jelét beleraktuk a borítóba, akinek feldolgoztuk a számait. Szerintem nagyon fasza. És persze fontos hogy a kalapácsot, mint jelképet is rátettük, hiszen ez annyira kapcsolódik a bandához. Ha meglátod azt a kalapácsot, tudod hogy Hammerfallról van szó.

A három DVD együtt egyfajta trilógiát alkot?

Igen, mert ahol az elsőnek vége van, ott kezdődik a második, és ahol a másodiknak vége van, ott kezdődik a harmadik.

Miért adjátok ki a DVD-t és a feldolgozás albumot egyszerre?

Mert egy olyan kiadást akartunk, amiben minden benne van. Ha mindkettőt meg akarod venni, egyben, olcsóbban fogod megkapni. Úgy gondoltuk jó ötlet lenne most kiadni őket, mert erre az évre már nincs betervezve kiadás.

Miután végeztetek ezzel a sok munkával, turnéztok?

Igazából a következő album dalain dolgozunk. Augusztusban vesszük fel, és jövő év februárjában jön majd ki.

Tudsz mondani pár szót az új albumról?

Szerintem túl korai lenne. Még mindig írunk dalokat. Annyit tudok csak mondani, hogy súlyos, gyors, Hammerfall.

Terveztek további DVD-ket?

Jaja, valószínűleg. Meglátjuk. Amíg van mit rárakni, meglátjuk. Ha az emberek akarják a DVD-inket, meg fogják kapni őket.

Igen, úgy néz ki tetszik nekik ez az új hullám a heavy metalban. Mit jelent ez számodra?

Amit az elmúlt tizenegy évben képviseltünk, az a heavy metal új hulláma. Mi vagyunk az új generáció, bár már nem vagyunk fiatalok, harminc fölöttiek vagyunk, mindjárt negyvenesek leszünk, szóval öregszünk, de a kilencvenes években egy nagyon is szükséges löketet adtunk az egésznek. Számomra óriási dolog, hogy ennyi év után is azt csinálhatjuk amit csinálni akarunk, heavy metalt játszunk.

Gondolom csomó visszajelzést és tippet kaptok. Mennyire veszitek ezeket figyelembe?

Hát, a számok írása és előadás nagyon személyes dolog. Olyan számokat írok, amelyeket hallani és énekelni akarok. Nem igazán hallgatok arra, amit az emberek mondanak. Csináld ezt, csináld azt, egy sárkányokról szóló dalt akarok vagy mittudomén. Az nem igazán működik. Szóval, ameddig jól érzed magad, a legfontosabb dolog hogy magadnak írd a zenét. Ha pedig tetszik az embereknek, az egy kellemes plusz. De ha valamit nagyon leszúrsz, akkor hallgass az emberekre. De ettől eltekintve hallgass önmagadra, írj olyan számokat, amilyeneket írni akarsz, és ne hallgass túl sokat az emberekre.

A zene viszont nagy hatással van rátok?

Persze, csak hallgasd meg a Masterpieces-t. A lemezen azoknak a bandáknak a művei vannak rajta, akik hatással voltak ránk. Szóval szerintem ami igazán befolyásol minket az a többi együttes, vagy ha például látok valamit a Tv-ben, írok róla egy dalszöveget, de másokra sosem hallgatnék. Ha valaki azt mondja, hogy hékás, nem tetszik az új lemez, szerintem így és így kellene csinálni, ilyesmivel nem törődöm, mert akkor már nem magamnak írnám a zenét, hanem valaki másnak.

Végül hagy kérdezzek a színpadi megjelenésetekről, mindig is érdekelt, honnan is jönnek az ötletek.

Ez jó kérdés, szerintem minden jön magától. Persze leülünk előtte, és átbeszéljük, hogy mi lesz, főleg, ami a színpad elrendezését illeti. De hogy utána mi történik a fellépés alatt, az kialakul magától. Eltart egy ideig, amikor turnén vagyunk, amíg minden a helyére kerül, de szerencsére jó a kapcsolat a banda tagjai között. Szóval kifejődik magától az egész.

Köszönöm az interjút, nagyon örülök, hogy beszéltünk. Sok sikert nektek!

Köszönjük!

——————————

ENGLISH VERSION:

Heavy metal lords Hammerfall make a double assault on the world with the release of their third DVD, _ together with a cover album, Masterpieces. Both are due on_ . After completing this great project, the band is now working on a new album, already with the new guitarist, Pontus. Frontman and vocalist Joacim told me that now, having finished the new album, everything seems so slow.

My first question concerns the change in the band, so how are you getting on with the new guitarist, Pontus?

We’re getting along very well, but first of all I have to tell that it was really sad that Stephan decided to leave the band but at the same time we’re really proud, since he became a pilot, and his dream came true; he got the opportunity to get a job as a commercial airline pilot. Now with Pontus being the new guitar player, it feels like he’s really enjoys playing in the band, and it also feels like an injection for the rest of us. Maybe we need this injection to get on.

Have you finished these new projects before he arrived to the band?

Yes, we had the first rehearsal with Pontus last week, and as to the live thing, we did it with him on TV last Friday. Everything seems very very new with Pontus. Both the DVD and the CD were all produced and done by the time he entered the band.

I think after releasing two DVDs already you must be practiced in how to do it. In what way is this new DVD different from the former ones, what new features can we see on it?

This DVD is much more professional, as to the layout, the production, and also the material. Altogether I think there are three hours of material on this DVD. We borrowed cameras from a TV station in Sweden, to get really high quality features. There’s also one and a half hour’s of documentary, we’re talking a lot, sitting in a castle, then we show some footage films, from 2002 up until 2007. For me it’s highly professional, a good release with some very cool features.

So during these six years, you collected consciously the materials?

Yeah, there were two or three video cameras on all the tours, so someone was always filming whatever we were doing and you know it’s been a hard work to do, to put everything together, to select the most high quality stuff.

So there were professionals as well who helped you during the production?

There werew a little of both. You know from the Swedish television company they made about forty-five minutes of footage, which is highly professional. Meanwhile there are some parts that are filmed with our own cameras.

I read on the promo page that it is structured like a movie.

I would say it’s more like a documentary. We start back in 2002, we were sitting there, talking, discussing what happened, then we show some footage filming, then we go back to the so-called studio, and then we show some more footage from the next period. It is a kind of continuation from 2002 till today. I wouldn’t consider it a movie, but rather a documentary. And the beginning, the first scene is so funny thatI had to watch it over and over again and I still laugh at it. It’s so funny, so weird.

Most of the bands don’t compile any DVD, why do you like doing it?

I think they show a different side of the band. A funnier side. This is what we think is fun to do. It is also something that I would like to see from many of my favourite bands. And nowadays we have so much material, if you don’t release it, what you’re gonna do with it? Put it in the drawer, back home, without showing it to anyone? I think it’s a cool thing to release a DVD.

Apparently we can see some short movies as well, what are they about?

They are about a lot of things being destroyed. We’re testing out some rental cars and things like that. It is, you know, a funny thing, like giving something extra, I mean on the personal level. We’re just showing a different side of ourselves.

On what bases did you select the material for the DVD?

The aim is just to show what we’re doing on tour, or in the studio when we don’t have anything else to do. People will laugh at it when they see the thing, I hope. But you shouldn’t try everything at home. 🙂

Could you tell me something about the cover artwork, who does it, what does it represent?

It’s the same guy who does everything from the Crimson Thunder, up until the last album, Treshold, and as to the DVD’s cover, it’s a mixture of all these. He just did it a couple of years ago and we said, wow, it’s cool, so now we used it. The protagonist grabbed some power from the bad guy from the Crimson thunder abum, his adversary, and now turned into something even bigger. I can’t really tell what its all about but, but it’s a kind of mixture.

What does the subtitle, Unruly, Unrestrained, Uninhibited suggests?

That’s a very good question, I have sometimes a hard time to remember them, they’re really tricky. 🙂 These three words kind of represent the Chapter V era, where we used three similar words, it’s a kind of wordplay.

Concerning the cover album, Masterpieces, I’ve read that you recorded the tracks within ten year’s time.

Actually these are the cover songs that we ever recorded. In the beginning we wanted to do covers that were maybe not so well-known to the people, we wanted to do songs that aremeant a lot to us and also meant a lot to the band. _ We wanted to put more focus on these bands, to pay tribute, to say hey, if you like Hammerfall, you might want to check out these bands, you know, they meant a lot to us. Besides a lot of these songs were B-sides, they ere on tribute albums, they wee hard to get. So we just wanted to put everything together and release it as a proper Hammerfall release.

What about the three new tracks?

They are basically all-time favourite songs, we had to do those. I didn’t have time to record vocals for some songs, because this was the time when I had vocal surgery. Then Skid Row, it’s a great party song. It is more rock’n’rollish one, so it was a little hard to sing that kind of song due to the fact that I’m not that kind of singer.

But you managed.

Yeah, I think it turned out very good, especially that one.

The cover artwork of Masterpieces also seems a kind of mixture to me.

Yeah, exactly, the symbols of every band are included, because every band whose track we covered has its emblem that appears on the artwork. I think it’s really cool. And it’s good to include the symbol also that is strongly connected to the band, I mean the hammer. It is important to maintain it, it is a crystal-clear trademark. When you see it you know it’s Hammerfall.

Are the three DVDs together make a kind of trilogy?

Yes, they are connected, because where the first DVD ends, the second DVD starts, and when the second DVD ends, the third DVD starts.

Why do the two releases, the DVD and the cover album come out at the same time?

Because we want to make a package with everything in it. If you wanna get both, you’re gonna get it in a value pack. We thought it would be a good idea to release them now, because we have no other releases planned for this year.

Having completed these projects, will you set out on tour?

We’re working on the songs of the upcoming album, actually. We’re recording it in August, and it is coming out in February next year.

Can you tell me something about the new album?

I think it’s too early now. We’re still putting together some songs. All I can say for know, that it’s heavier, it’s really fast, it’s Hammerfall.

Are you planning to make more DVDs later?

Yes, probably, We’ll see. As long as we have some good material to include, we1ll se. the people want it, so we should give it to them.

Yes, they seem to like this new wave of heavy metal. What does it mean to you?

What we’re representing for the past eleven years is the new era of heavy metal. We are the new generation, even though we’re not young any more, we’re thirty plus, we’re getting forty, soon we’re gonna be the old timers, and new bands come up, but in the late ’90s we were giving an injection that was badly needed. For me it’s a great thing that we can do it still after so many years, just doing what we wanna do, playing heavy metal. But of course there are many other bands that play this kind of music, one band cannot make a difference, you need more.

I guess you get a lots of feedbacks and suggestions, to what extent do you take it into consideration?

Well, writing songs and performing them is a very personal thing. I write songs that I wanna hear and I wanna sing. I don’t listen too much to people who say, you should do this, you should do that, I want a song about dragons or whatever. It doesn’t really work. So as long as I am happy, that’s the most important thing, that you write the music for yourself. And if people like it, it’s an extra motive. But maybe it you do something really bad, you should listen to the people. But apart from that you should listen to yourself and write the songs you wanna write and not listen too much to what other people say.

But are you influenced by music?

Of course, if you listen to the cover album, on it we included the bands that influence us. So I think our infuences are the other bands, or what we see on TV might inspire me to write lyrics, but I’d never let other people tell me, hey, I don’t like this new album, you should do it this way or that. I would never listen to that, because than you’re writing for someone else, but not yourself.

At last I would like to ask something about your appearance on stage, I’ve always found it very interesting. Could you tell me how do you make it up?

Good question, I think it all comes natural. We sit down in advance, of course, discussing what to do on stage, how it should look like, first of all. But then what happens during the gigs, it’s a natural development. It takes a while when we’re on tour, to make everything right, but we have a good connection between the band members. So it’s just a natural progress, the whole thing.

Thank you for the interview, it was a pleasure. I wish you all the best!

Thank you!

WEB: http://www.hammerfall.net/

Kapcsolódó cikkek

Helloween, Hammerfall – Koncertbeszámoló

bönin

Hammerfall – készülhetünk a 2020-as turnéra

KMZ

Hammerfall – Decemberben Budapestre is visszatérnek

KMZ

HAMMERFALL – (r)Evolution

Azagtoth

HammerFall – Problémák

KMZ

Hammerfall – Hector’s Hymn (Official video)

KMZ

Hot News: Hammerfall – First »(r)Evolution« online trailer revealed!

KMZ

Hot News: Hammerfall – First Single ‘Bushido’ comes in July!

KMZ

Hot News: Hammerfall – »(r)Evolution« is near!

KMZ

Hot News: Hammerfall – The Templars return in force in 2014!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Joacim Cans Confirmed For Swedish „Rock Of Ages“!

KMZ

Hot News: HammerFall – “HammerFall“ Live Video Clip + Free Download!

KMZ

Hot News: HammerFall – “Threshold“ Live Video Clip + Free Download!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Gates of Dalhalla – 2nd Video Trailer Online!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Gates Of Dalhalla – New Trailer Online!

KMZ

Hot News: HammerFall – Gates Of Dalhalla – Live DVD/2CD, Blue-Ray/2CD

KMZ

Hot News: Hammerfall – Taking 2013 Off!

KMZ

HammerFall,Vicious Rumors – Koncertbeszámoló

Cosmicantagonist

HammerFall, Vicious Rumors, Amaranthe, Death Destruction – Koncertbeszámoló

Darkjedi

HammerFall koncert Budapesten

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár