Interjúk

Harakiri For The Sky interjú

Üdvözöllek! Szeretném, ha válaszolnál néhány kérdésemre!

Minden embernek különböző hangulata van a jókedv és a szomorúság között. A Harakiri for the Sky segíthet a harag és a szomorúság megoldásában. Egyszerűen kiüvöltitek a feszültséget és hatalmas energia keletkezik és mindezt lebegtetitek, majd a dallamokkal kényeztetitek a hallgatót! Mit sorolnál még fel a zenéd jellemzése kapcsán?

Nehéz egyensúlyt tartani az élet jó és rossz részei között, főleg, ha depresszióval küzd valaki. Ilyesmiket próbálunk meg a dallamainkban és a zenénkben megjeleníteni, míg a szöveg hangsúlyozza a legsötétebb részeket. Ezek a problémás és traumatikus érzések adnak egy intenzitást, amiket ahogy mondtátok, néha jobb csak úgy kiüvölteni. Szerintem a mi zenénk jellegzetessége, hogy a lehető legnyersebben juttatjuk el a hallgatóinkhoz. Nem aggódunk a szerkezet és a hosszúság vagy ehhez hasonló dolgok miatt. Inkább egy nagyon közvetlen stílusban írunk és komponálunk, aminek persze van egy terapeatikus hatása is, mivel minden szívből jön.

Elég sok mindent letettetek már az asztalra és sok rajongót szereztetek. Mikortól éreztétek úgy, hogy megnövekedett az érdeklődés a zenétek iránt? Koncerten, vagy interneten érzékeltétek hamarabb a megnövekedett rajongást?

Az első két számunkra amit feltöltöttük, sok pozitív visszajelzés érkezett Facebookon, és ez meglepetésként ért minket, mert akkoriban még nem nagyon volt szándékunk rendesen kiadni azokat a számokat. Ebből az lett, hogy kiadtunk 5 számot és ajánlásoknak köszönhetően találtunk embereket koncertekre. Ott kezdett el látszani mekkora fontossága tud lenni az internetnek. Nagyon sokat játszottunk. Kis pincés helyeken kezdtük nagyon kis közönséggel, de mire egy évvel később visszatértünk néhány városba rengetegen lettek. Ez nagyszerű érzés egy zenésznek megélni ezt a folyamatot. Azóta ugyan azt csináljuk, mint a elején, csak már sokkal több időt szánunk rá az életünkből, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy ilyen mértékben csinálhatjuk azt amit szeretünk.

Ha már a koncerteknél tartunk, megemlítenéd azokat a neveket akik segíteni szoktak? Miért lettek ők a kiválasztottak?

Különösen az elején mindenki, aki bármilyen módon koncertlehetőségekhez tudott juttatni minket, ez egy hatalmas segítség volt. Az első nagyobb turnénk az Agrypnie együttessel volt. Jófejség volt tőlük, hogy elvittek magukkal, és hogy megmutatták nekik mi áll előttük. Emiatt a turné miatt olyan kötelékeink alakultak ki szervezőkkel, akik olyan helyekre visznek minket, ahol még soha nem jártunk. Például két éve Izraelbe tudtunk menni nekik köszönhetően. Nagyszerű egy ilyen barátságban lenni, és az még jobbá teszi, hogy tudod, hogy nem ez volt az utolsó ilyen.

Hamarosan új év kezdődik és érkezik az ötödik album „Mӕre” címmel. Több dalt is a nyilvánosság elé hoztatok, szerintem nagyon meggyőző. Mit érdemes tudni erről a remek albumról? Milyen körülmények között rögzítettétek, miben érzed másnak?

A folyamat ugyanolyan volt, mint az előzőknél. Kerim-mel már másodjára dolgozunk együtt, mint session dobos, így sokkal könnyebb volt vele a munka. Szerencsések vagyunk, hogy pont elkészültünk az albummal a pandémia előtt, mert sok mindent megváltoztatott volna ez a helyzet. Az a legjobb, ha végighallgatjátok az albumot. Elég nehéz 80 percnyi zenét pár szóban összefoglalni.

Az előző album megjelenését vagy a mostanit előzte meg nagyobb izgalom részetekről? Mennyivel lett több vagy kevesebb like az albumra?

Ilyen különös esetben nehéz összehasonlítani, mert a mostani helyzet mindenkit megvisel. Egyik kézben biztos több idejük lett az embereknek zenét hallgatni, a másikban lehet nehezebb fókuszált maradni a sok zavaró esemény miatt. Talán erre az albumra kicsit többet kellett várni, de szerencsére, legalább is a visszajelzésekre hagyatkozva sikerült kielégíteni az elvárásokat.

A „Mӕre” borítója szerintem nagyon hatásos. Mit mondanál róla? Ki készítette, mi adta az ötletet, ihletet? Mennyire fontos számotokra az album borítója és a teljes booklet dizájnja?

Minden a tehetséges Meike Hakkart érdeme, az ő művészneve „Art of Maqueanda”. Sok értelmezése van az albumképnek, és mindenki bíztatok arra, hogy találjon magának tetszőt. Tekintetbe véve a dizájn fontosságát, megpróbáltunk nagyon odafigyelni rá. A boolket rajzai úgy készültek, hogy illeszkedjenek a szövegekhez és a koncepciókhoz, és hogy mindez a zenét szolgálja. Ha fizikai formában veszek egy lemezt, szeretem látni, hogy a művész minden apróságra odafigyelt, és mi is ezt próbáltuk elérni.

Többféle formátumban is megjelenik, milyen bónuszokat kapunk, miben tér el? Mikortól érhető el és hol tudjuk elsőként megvásárolni?

Egy feldolgozott szám minden felületen elérhető bónusz számként, viszont CD-n és bakeliten még 2 bónusz szám lesz elérhető. Ezek a számok különbek, nem metálosak mondhatni. Két régi számunk átdolgozása Leesa jó barátunk hangjával kísérve. Postai úton elő lehet rendelni az albumot különböző felületeken. Szerintünk erre a legegyszerűbb mód a kiadónk weboldala: www.aoprecords.de

A koncertezés sajnos manapság nem egyszerű dolog. Mely esetleges dátumok merülnek fel? Mennyire akartok koncertezni?

Szörnyen hiányoznak a koncertek, és sajnos nem tudom megjósolni mikor lesznek újra lehetségesek. A bizonytalanság ami szituációt illetően megnehezíti, hogy dátumokat foglaljunk. Az előírások országonként napról napra változnak, szóval képzeld el, hogy turnén minden második nap másik országban játszol, és igazodnod kell mindegyiknek az előírásaihoz például a karanténhoz. Meglátjuk mit hoz a jövő.

Milyen emberek társaságát szoktátok keresni? Kit tartotok barátnak? Milyen értékek fontosak számotokra?

Nem mondanám, hogy kifejezetten keresünk bármilyen társaságot. Mindig örülünk, ha kedves és nyitott emberekkel találkozunk, ezt nem tudjuk leszűkíteni, minden a körülményektől függ. Az évek alatt azt is megtanultuk, hogy sok felületes ismeretség nem olyan fontos, mint pár barát akik bíznak benned, nem számít milyen helyzetbe vagy. Az igaz barátság akkor mutatkozik meg, amikor nehéz időn mész át és még így is melletted maradnak, még ha nekik sem annyira könnyű. Ez valami különleges és értékes egyszerre, hogyha ilyen emberek vannak az életedben.

A zenélésen kívül még mi minden érdekel?

Mindig a zene lesz a legfontosabb dolog az életemben, és ez teszi is ki az időm nagy részét. Személy szerint imádok utazni, megismerni más kultúrákat és a világ részeit. Ha ez a két dolog összeér az igazán kielégítő tud lenni.

Sikerült már sok mindent megvalósítanod az álmaidból?

A zenét az életem fő fókuszává tenni nagy lépés volt, és hogy azzal érem el az embereket ami nekem a legkedvesebb. Mindig vannak új célok és álmok az életben, de a lehetőség, hogy a hobbimat és szenvedélyemet a munkámmá tudtam tenni, sosem gondoltam volna, hogy lehetséges lesz, és ezért nagyon hálás vagyok.

Mit ajánlasz a fiataloknak, milyen zenét hallgassanak?

Azt hallgassanak, amit szeretnének, és ne amit más mond nekik, hogy hallgassanak. Olyan sok gyönyörű zene van, amit fel lehet fedezni. Ne korlátozzátok magatokat egy kifejezett műfajhoz.

Köszönöm a válaszokat, sok sikert kívánok!

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/02/06/harakiri-for-the-sky-interview/

Kapcsolódó cikkek

HARAKIRI FOR THE SKY – Arson

Ľuboš

A Harakiri For The Sky bemutatja új számát a Billboard.com oldalon: „You are the Scars”

KMZ

Hellhammer Fest Winter Edition Magyarországon!

KMZ

KME videók: Usurpress, Zeit, Insanity Reigns Supreme, Rage, Wolf Hoffmann, Sunburst, Harakiri For The Sky, Needless

KMZ

Koncertajánló: Der Weg Einer Freiheit, The Great Old Ones, Harakiri For The Sky

KMZ

Hot News: Harakiri For The Sky stream new album at „Zero Tolerance’ magazine’s website

KMZ

Hot News: Harakiri For The Sky premiere new track at NoCleanSinging.com

KMZ

Hot News: Harakiri For The Sky set release date for new Art Of Propaganda album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek