Interjúk

Hard Interjú

Sziasztok, akkor vágjunk is a közepébe. Az új 100% Hard album 11 új dalt tartalmaz. Mit is kell erről tudnunk, hogyan zajlottak a felvételek? Mi az, amit a lemez készítésével kapcsolatban el szeretnétek mondani?

Mivel ez már a második album, ezért mondhatom, hogy a szokásos módon. Hol gördülékenyen, hol viszontagságos körülmények között készült a lemez. Néha komoly egyeztetési gondokkal küzdöttünk és nem is mindig a vendégek miatt, hanem sokszor a saját időnket nehéz volt beosztani.

Vendégzenészek is közreműködtek, s pontosan: Bátky-Valentin Zoltán, Csillag Endre, Sipos Péter. Hogyan is kerültek ők a képbe? Miért is tartottátok jó ötletnek, hogy ők is részt vegyenek a dalok készítésében?

Már az első lemeznél szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy minden dalt én vokálozok a főének köré, itt viszont még színesebbé, még gazdagabbá szerettük volna hangszerelni a dalokat. Úgy érzem, ez sikerült is. 🙂

Az új klipnóta az “Igaz lesz még”című dalhoz készült, amiben további vendégzenészek szerepeltek. Mit kell tudnunk a videóról? Hol vettétek fel, hogyan is készült? Miért is ezt a dalt választottátok?

Pont a vendégek sokasága miatt lett ez az első klip az albumról. Nehéz eldönteni, melyik a legjobb dal a lemezről, hiszen mindenkinek más a favorit, de ez a dal változatos és sokféle énekhangtól kiemelkedik a többi közül. A dal tartalma is nagyon fontos nekünk.

A cd-n két bónusz dal is helyet kapott a Two Hearts (Két szív) és a Rock Is My Name (Én vagyok a rock) című dal. Miért is gondoltátok úgy, hogy bónuszként 2 angol nyelvű számot is feltesztek a lemez végére. Egyébként a borítón miért nem lett feltüntetve ez a két bónusz dal?

Ha már megcsináltuk az angol nyelvű demót, akkor feltettük érdekességként. Valójában egy hirtelen jött felkérés miatt angolozunk. Engem személy szerint nem esz a fene a külföld “meghódításáért”, de ha néha kiereszthetjük a hangunkat a határon túl is, az nincs ellenemre. Csináltunk már olyat régebben is, hogy nem minden infót írtunk rá az albumra, pld a maxin a Twisted Sister feldolgozás.

A lemez borítója szerintem nagyon szép és ízléses lett. Kinek a műve ez, kit kell dicsérnünk. Mit is “takar” és ábrázol a borító?

Manufaktúra volt a javából. A Szabadság-szobor megtréfálása az én ötletem volt. Azt szerettem volna, ha feslettséget, romlottságot sugározna. Kedvesem lefotózta a szobrot, Sallai Peter pedig gyönyörűen megalkotta a borítótervet. A végén apró változtatások történtek és kész lett a mű. Nem szeretném elmesélni, hogy mi mindent tudnék én belemagyarázni ebbe a szimbólumba. Mindenkinek lehet saját megfejtése. A dalokhoz sem szoktam külön elemzéseket írni. Szeressék azok, akiket megérint!

Mit jelent számotokra a Hard Rock? Ki számít nektek abszolút favoritnak ebben a műfajban?

Nem szeretem ezt a szót, hogy favorit. Fiatal, kezdő zenekarok előjönnek olykor fantasztikus dalokkal, míg máskor öreg profiktól hallunk nagyon gyenge dolgokat. Mindenki mást szeret a legjobban. Nincs igazi favorit, csak a zene van. Zene, életforma, hitvallás, gondolkozás, útkeresés és sorolhatnám holnapig, mi mindent jelent ez nekünk és általában a rockereknek.

A korong dual disc formában jelent meg, ami egy nagyon jó ötlet, mert viszonylag olcsón előállítható és így videóanyagot is lehet mellékelni az adott műhöz. A DVD oldalán a 2007. január 20-i Wigwamos II. Hard találkozó teljes anyaga felkerült. Mi mindent kell tudnunk erről? Hogy sikerült ez a buli?

Azt gondolom, a hangulat magáért beszél. Külön emeli a buli rangját, hogy Balázs Fecó, Sipos Peti, Váry Zoli és Csillag Endre is velünk ünnepelt, sőt a közönség soraiban Horváth Attila is velünk volt. Hangmérnökünk, Nagy Janika a koncert keverésében remekelt, Szöllősi Vágó János pedig a DVD felvételt készítette a lehetőségekhez képest bravúrosan. A hangot Jaya Hari das segítségével utókozmetikáztuk itt-ott.

Összességében elégedettek vagytok a lemezzel? Gondolok itt arra, hogy sikerült mindent úgy megvalósítani, ahogy elképzeltétek?

Soha életemben nem voltam teljesen elégedett. Utólag mindig tudok kötözködni és mindig újrakezdeném az egész lemezfelvételt. Ha lenne rá elég anyagi eszköz, meg is tenném.

Miben különbözik, miben más az előző lemezhez képest? Miben érzed jobbnak ezt a művet? Milyenek az eddigi visszajelzések?

Nem rangsorolnám sem a lemezeket, sem a dalokat. Koncertről koncertre mások a kedvenceim, mindig a pillanat dönti el, mi hangzik el éppen.

Melyik a kedvenc dalotok? Hogyan tudnád jellemezni a zenéteket, mihez tudnád hasonlítani?

Semmihez nem fogható és természetesen mindenhez hasonlítható, ami igazán rock. 🙂 Ahogyan minden művészeti ágra igaz, a rockzene alakjai is hatnak egymásra. Miránk is hat minden jó zene, ami belénk hatolt az elmúlt évtizedekben és remélem, mi is hatással lehetünk sokakra.

Mit vártok a 100% Hard-tól? Mennyire vagytok sikeresek? Mi mindent szeretnétek elérni a továbbiakban? Milyen céljaitok és terveitek vannak?

Ez az album is a gyermekünk. Mit várhatna, mit szerethetne az ember a gyermekétől? Szeretgetjük, játszunk vele, reméljük, hogy nagyra nő. Büszkén mutogatjuk barátainknak és örülünk, ha nekik is tetszik. Boldogok vagyunk tőle és minél teljesebb életet szeretnénk teremteni neki. Ezzel a terveinket is elmondtam. Az, hogy mennyire vagyunk sikeresek, elég butuska kérdés. A siker csupán sztereotip skatulya és nincs mértékegysége. Van, hogy megélem – van, hogy nem. Nem gázolok senkin át érte és nem is veszem túl komolyan. Ahogy a dalban mondom – “Ma is csak játszom az életem” – pont úgy van.

Július 3-án lesz a Zöld Pardonban a lemezbemutató koncertetek. Rengeteg vendégzenész fog fellépni. Mit kell tudnunk így előjáróban erről a fellépésről? Mire számíthatunk?

Itt játszunk a legtöbbet az új album dalai közül egyszerre. Az “Igaz lesz még” is teljes pompájában lesz hallható. Reméljük, minden szereplője el tud jönni ezen az estén. Závodi János is vendégünk a bulin. 2 óra örömzene, mi erre készülünk.

Elég sok helyen felléptek, szinte minden nagyobb rendezvényen is ott lesztek. A rajongóitok mennyire szoktak lelkesek lenni? Volt már sok emlékezetes koncert, ahol mindig szívesen játszotok?

Természetesen igyekszünk mindenhová eljutni, ahová lehet, hiszen vannak, akik még nem is hallottak rólunk. A média nem igazán támogatja a rockzenét, így nehezebb is széles körben ismertté válni, de azért nincs okunk panaszra. A lemezünk is ígéretesen fogy, a MAHASZ lista 7. helyén indult a megjelenéskor. Szinte nulla médiával ez a rockzenét igazolja a műzenékkel szemben.

Köszönöm az interjú lehetőséget!

Készítette: NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek