Interjúk

Hard Interjú

Sziasztok!
Mostanában sok zenekarra jellemző, hogy angol nyelvű anyagaikkal szerencsét próbálnak Európa kisebb-nagyobb kiadóinál. Többnyire olyan bandák teszik ezt, akik eleve angolul írják a dalaikat. Ti hogyan és honnan kaptátok az ötletet, hogy összehozzatok egy ilyen lemezt?

Mi is kaptunk egy megkeresést külföldről, ez alapján született meg az ötlet.

Gondolom, nem vaktában, előzetes tapogatózások, érdeklődések nélkül döntöttetek úgy, hogy elkészítitek ezt az anyagot. Szabad tudni, hogy milyen kiadók, ügynökségek szerepelnek az elsődleges célpontjaitok között? Ugye nem tévedek, ha úgy vélem, hogy már meglévő kapcsolataitokat szeretnétek gyümölcsöztetni a CD-vel?

Nem tévedsz, de konkrétan még nem tárgyaltunk egyik külföldi kiadóval sem. Viszont megkeresett minket egy neves sztárproducer, akivel közösen nemsokára újra rögzítünk egy pár számot… Természetesen ezután próbálkozunk egy két kinti kiadónál, hogy milyen szerencsével az majd később kiderül.

Amikor felmerült a külföldi piac felé nyitás ötlete, rögtön világossá vált, hogy Bivi nem tudja majd vállalni az ezzel járóm esetleges plusz feladatokat?

Bivinek sok lett volna ez meg a többi zenekar, színház stb.

Amikor ez nyilvánvaló lett, egyből BZ-re gondoltatok, vagy voltak más nevek is a tarsolyotokban?

Egyértelműen adta magát a dolog, mivel ő írta a szövegeket, és a stúdióban világossá vált hogy remekül énekel is.

Nem tudom, mennyire jó a kérdés, de hogyan, mi alapján válogattátok össze a Traveler dalait? Személyes kedvencek kerültek fel a CD-re vagy a magyarul sikeresnek számító nóták? Kinek a szava döntött vitás kérdésekben? BZ-nek volt ebbe beleszólása?

Együtt válogattuk a számokat, de természetesen BZ-nek is volt beleszólása.

Hogyan születtek az angol szövegek? Azt tudjuk, hogy Zoli írta őket. Cél volt az, hogy az eredetiekhez hasonló témájúak legyenek, vagy esetleg teljesen szabad kezet kapott Zoli?

Némelyik szöveg alapötletét a magyar szövegek már adták, de többségükre teljesen más témájú szövegek születtek.

Ha a CD meghozná azt, amit vártok tőle, európai terjesztésű lemezt és nemzetközi turnét, akkor is ez maradna a felállás, hogy a magyar bulikat, CD-ket Józsi, a külföldieket Zoli énekelné?

Természetesen, de itt két különböző zenekarról van szó, ahogy azt az írásmóddal jelezzük is.

Felmerült bennem – még akkor is, ha két nagyon jó dalról is van szó, – hogy vajon biztosan jó-e két lassú tétellel zárni az albumot? Mennyire szándékosan alakult ez így?

BZ-vel közösen döntöttünk úgy hogy így legyen a vége… Egyébként a Light the Flame, Égni kell nem kifejezetten lassú szám… A legvégére viszont mindenképpen lassút szerettünk volna amolyan lemez levezető dalnak.

Úgy vélem, jót tett a hangzásnak, a nótáknak az újrakeverés. Egységes arculatot kaptak és az angol szövegekkel együtt, mintha kicsit más dimenzióba is emelkedtek volna. Mi erről a véleményetek?

Ennek a zenének amit mi játszunk mindenképpen az angol nyelv jobban áll, ezt érezheted amikor más dimenzióról beszélsz, meg BZ- énekhangjának is más a karaktere ő egy kicsit AOR-os felfogásban énekelte fel a számokat.

Mire számítotok, mit, milyen változást hozhat a Traveler Magyarországon a Hard életébe? Milyenek az eddigi honi és külföldi visszajelzések?

Ez itthon csak limitált példányszámban jelent meg. A H.A.R.D. formációt külföldre tervezzük.
Visszajelzések:
Az itthoni a szokásos kinek sokkal jobban tetszik, mint az eddigi bármelyik, mások meg fikázzák rendesen…
Egy a lényeg hogy beszélnek róla és ez azt jelenti, hogy sok ember megismerte.
Kintről mint írtam van egy nagyon komoly megkeresésünk egy olyan embertől, aki idáig csak sztárbandák lemezeit keverte. Ez mindenképpen a legnagyobb elismerés számunkra. Az hogy ő keresett meg minket, azt igazolja, hogy a helyes úton járunk.

Nem túl régen került új billentyűs Gyöngyösi Gábor a csapatba, akit koncertekről biztosan sokan ismernek már. Elmesélnétek, hogy miért, honnan és hogyan került Free helyére, hogy hogyan sikerült beilleszkednie és helytállnia?

Free megunta az itthoni gyűrődést, és elment hajóra zenélni. Ott ugyanis pénzt keres a zenével.
Nagyon sokszor megkapjuk, hogy ezt meg azt a pénzért csináljuk. Elárulhatom, ebből Magyarországon nem lehet megélni. Gabit felhívtam telefonon, hogy van a kedve, és mondta, hogy oké, ilyen egyszerűen történt. Nagyon hamar elsajátította a műsort, és ami nagyon jó, hogy a vokálokban is nagy szerepeket vállal.

Végül annyit szeretnék még megtudni, hogy álltok az új dalokkal? Tudom, talán korai még, de vannak már új témák, vagy Traveler minden energiátokat lekötötte? Esetleg az új anyag már rögtön két nyelven készül majd el?

Már elkezdtük az új témákat csinálni. Kapkodni nem szeretnénk érlelni kell a dolgokat.
Én nem vagyok híve a minden évben lemeznek, abból általában csak félmegoldások születnek.
De egy biztos, rengeteg terv van a tarsolyunkban, hogy ezekből mi valósül meg ez majd kiderül:)

Köszönöm a válaszokat, sok sikert és jó koncerteket kívánok!

Web: http://www.hardzenekar.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek