Interjúk

Hark Interjú

(scroll down for English Version)

A Hark-ot a leeds-i Damnation Fesztiválon értük utol, és a fellépésük után szinte azonnal mikrofonvégre kerültek. A társaság a dél-walesi Swansea-ből származik, így gyakorlatilag ők voltak az egyetlen walesi zenekar a fesztiválon. Jimbob Isaac gitáros-énekest, Joe Harvatt gitáros és Tom Shortt basszusgitárost kérdezgette a KronosMortus.

[KM] Ha jól tudom, Ti 2010-ben alakult meg a Hark, az első kislemezeteket 2012-ben adtátok ki, és az első stúdióalbumotok 2014-ben jelent meg. Adja magát a kérdés: mik a tervek 2016-ra?

[JBI] Az új album 2017 legelején fog megjelenni, és az utóbbi időkben mindenféle promo-anyagon, videoklipeken dolgoztunk, különböző dalok promo-változatain, és ezek a jövő év legelején fognak hivatalosan is megjelenni…

[KM] …tehát január legelejétől lesz elérhető…

[JBI] …igen, most éppen mindenféle promóciós anyagokon dolgozunk, a stúdiófelvételen és a videoklipeken, tehát úgy általánosságban amit csak lehet, próbálunk kézben tartani, még akkor is, ha az konkrétan nem maga a zene.

[KM] Mindent közösen írtok, vagy mindenki otthon szépen megírja a maga részét, és utána ezeket rakjátok össze valahogy?

[JBI] Általában mindenki otthon dolgozik és ötletel, Joe és én rakjuk össze a gitáros dolgokat, aztán összeülünk a próbateremben, és együtt, közösen szépen összedolgozzuk az anyagot.

[KM] Ha jól gondolom, a Hark nem a fő elfoglaltságotok – mivel foglalkoztok, amikor éppen nem a zenekarral?

[JH] Én épp most váltottam szakmát, és gitárerősítőket építek…

[TS] …én meg egy üzletben dolgozom egy ideje, de azon túl…hát nem sok mindennel foglalkozom…

[JBI] …én meg illusztrátor vagyok és dizájner, úgyhogy adta magát, hogy én készítsem a Hark albumainak a grafikáját. Minden grafikát, ami a Hark-hoz köthető, én csináltam, legyen az a tusrajz vagy a digitális színezés.

[KM] A munkáid elérhetők vagy megtekinthetők valahol?

[JBI] Aha, az online portfólióm megtalálható a jimbobisaac.com oldalon. De ezen túl el is adok festményeket, dekorációkat is készítek, szóval próbálom a baromi elfoglalt művész életét élni, ami időnként, hogy is mondjam, nem a legbiztosabb bevételi forrás. Nem túl könnyű, de egészen egyszerűen nincs jobb ötletem.

[KM] Van bármilyen zenei képzettségetek?

[JH] Igen, nekem van zenei végzettségem, de igazából amikor tízéves koromban elkezdtem zenélni, akkor ragadott magával ez az egész…

[TS] …hát igen, különösen, amikor fiatalon belecsöppensz egy zenekarba, akkor egyszerűen megfogod a hangszert, és elkezdesz rajta játszani és megtanulod kezelni, és ha ráadásul egy csomó haverod zenész, akkor meg méginkább, egy csomót tudsz így tanulni, ha ilyen fazonokkal vagy körülvéve – én így kezdtem.

[JBI] Nekem…nekem volt egy Taint nevű zenekarom, amit 1994-ben kezdtünk és 2010-ben hagytunk abba, én úgy érzem, hogy amit a Taint-tel elkezdtem, azt csinálom tovább itt a Hark-ban is…

[KM] …Jimbob, Te bármikor is tanultál zenélni, vagy csak egyszerűen elkezdtél hangszeren játszani?

[JBI] Az égadta világon semmit sem tudok a zenéről. Nem tudom a hangok és a húrok neveit, nem ismerem az akkordokat, tényleg, az ég adta világon semmit. Joe-nak van zenei háttere, nekem meg egyáltalán nincs, és igen vicces meg persze lenyűgöző látni, hogy két ilyen eltérő háttérrel bíró ember hogyan tud együtt dolgozni.

[KM] Maga a “Hark” név honnan származik?

[JBI] Ez egy óangol szó, nagyjából annyit jelent, hogy “figyelj csak!”, vagy “hé”, vagy “na mi az?” Mi szeretjük, mert egy meglehetősen határozott szó, műfajon kívüli másodlagos jelentéssel. Mi pontosan ilyen nevet szerettünk volna, határozottat, de egyszerűt.

[KM] Más angol nyelvterületről jövő is felismeri ezt a szót?

[JBI] Hát igen, ez az illető egyéni hátterétől és ismereteitől is függ, és igen, lehet, hogy nem minden angolul beszélő van tisztában a jelentésével. Valahogy emiatt is szeretem, kicsit homályos, kicsit félreérthető.

[KM] Mi inspirál Titeket?

[TS] Tapasztalat, személyes élmények – nehéz megfogalmazni – minden, amin keresztülmész, és ezektől lehetetlen elvonatkoztatni, nem olyan egyszerű, hogy engem most akkor a Slayer inspirált és kész.

[KM] Tehát ez azt jelenti, hogy minden Téged érő hatás valamilyen módon megérik Benned, és zeneként áll össze?

[JBI] Hát remélem, nem érik túl sokat (nevet). Igen, és nem félek kimondani, hogy szellemi lények vagyunk, és hogy mindenféle kézzelfogható hatás vagy akár műfaj ihletet hozhat, és befolyásolhatja a gitárjátékodat vagy a zeneírást, de igazából legbelül ez egy érzés, egy megérzés, hogy meg kell tapasztalj dolgokat a zene írásán és eljátszásán keresztül. Itt a mozgás, az energia áll össze egy riff formájában, ez nem olyasmi, hogy akkor a Slayer vagy a Metallica inspirált, hanem te inspirálod saját magad, és mindez saját magadból jön. Nagyon nehéz pontosan kifejezni, mert egy érzésről van szó.

[KM] A trükkös kérdés: hogyan lehet a zenét a magánélettel és a munkával összeegyeztetni?

[JBI] Marha nehéz, nagyon szerencsésnek kell lenned, hogy egy megértő családod vagy párod legyen, egy nyitott főnököd, és egy kellően rugalmas munkád. Vagy pedig, ideális esetben, a saját utadat járod, és akkor neked kell kisakkozni, hogy hogyan tudod a zenekari munkát, a turnézást, a mindennapi létfenntartást egyszerre kézben tartani. Mindez persze meglehetősen próbára tesz…azt hiszem, ebben mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, és a családjaink is elfogadják, amit csinálunk.

[TS] …egyetértek…

[JH] …igen, azt hiszem, olyan emberekkel kell körülvedd magad, akik megértik, hogy te éppen áldozatot hozol, és ha nem értik ezt még, akkor lehet, hogy nincs is igazából helyük az életedben…lehet, hogy egyszerűen nincs közös jövőtök.

[KM] Van más olyan zenekar is, amiben zenéltek, vagy másfajta stílus?

[JH] Tom és én egy Intensive Square nevű zenekarban is játszunk, más stílus, progresszív metál, nyers és extrém, teljesen más stílussal, hagzással…ez azért gyakori, hogy valaki több műfajt visz. De erre egyszerűen már nincs időnk, az Intensive Square gyakorlatilag semmit nem csinált az elmúlt egy évben.

[JBI] Igen, én is játszom mindenféléket…blues-t, meg próbálkozom akusztikus zenével is. De a Hark mindenek előtt!

[KM] Még az interjú előtt említetted, hogy siettek Glagow-ba…

A holnapi glasgow-i fellépés az utolsó előtti idénre – holnapután még egy koncert Britsol-ban, és idénre vége. Jövőre itt az Egyesült Királyságban szeretnénk egy pár koncertet meg albumbemutatót, aztán egy pár hétre megyünk a kontinensre fellépni egy jópár cimborával, valamikor március táján. Aztán meg meglátjuk, mit hoz a jövő…szeretnénk sok-sok nyári fesztiválon fellépni itt az Egyesült Királyságban meg persze Európában is, és reméljük, hogy ezekből a tervekből össze is jön valami.

[KM] Sok szerencsét, és köszönöm az interjút!


This interview was taken with Hark on the Damnation Festival, Leeds, more or less right after their gig. The guys were oringinally from South Wales beign the only Welsh band participating Damnation. Jimbob Isaac (vocals and guitar), Joe Harvatt (guitars), and Tom Shortt (bass) answered the questions of KronosMortus.

[KM] If I’m right, you formed the band in 2010, persented the first EP in 2012, one full album in 2014, so what about the plans for 2016?

[JBI] The new record is out in the beginning of the new year, 2017, we have some teaser clips, promos and track premiers to start at the end of this month, we’ll have a video released as well, and they wiell be presented very early in the new year.

[KM] OK, so it means that the new record will be ready in January…

[JBI]…yeah, we are working on promo material, the sound materail, and the video clips will be shot in the studio, so we are very hands on what we do generally, even if it is not the music, we do other stuffs.

[KM] Are you writing everything together, or everybody creates his own piece and later on you can put everything together?

[JBI] Yes, usually we work at home, maybe Joe and myself on guitar, and then we all came together in the rehearsal room and we all work together to make it.

[KM] If I’m rigth, that’s not your main occupation, so what you are doing in the real life if not Hark?

[JH] I actually changed my job, and I build guitar cabinets…

[TS] …I just recenty started to work in a shop, but apart from that, I’m not doing too much…

[JBI]…I’m an illustrator and designer, so I created the artwork for the Hark first album, the Hark stuff you can see I create, I do the ink and digital colouring.

[KM] Are your hand created works available anywhere else?

[JBI] Yeah, I have my own portfolio online, it is jimbobisaac.com, and I also sell art, and I also do decorations, so I just try to live the life of a busy working artist, which is sometimes a bit unstable…it is hard, you know, but I don’t know what else to do at this point.

[KM] And what about your musical education?

[JH] I got a music degree, but the fire come when I started to learn guitar, when I was 10 years old.

[TS] Yes, if you get into bands younger, you just pick up some instrument and start to learn, and your friends are musicians, you can learn a lot from them, if you are surrounded by people like that, really, so that’s how I did.

[JBI] I just…I had a band called Taint, and we began in 1994 and finished in 2010, so I feel what I bring into Hark is a continuation what I created with Taint…

[KM] …have you Jimbob learnt any music ‘officially’ or just picked up the instrument and started to play…

[JBI] …I don’t know anything about music…I don’t know how notes are called or strings or chords are, or anything, really. Joe knows the music, and I don’t know anything. It’s funny, it is amazing two completely different backgrounds can do together.

[KM] Where the name Hark is coming from?

[JBI] The word is just an old English word which means to ‘listen’…so just speaks ‘hark’, like ‘what’s that’? So just means that. We just use it because it is a very…bold word with out-of-genre connotations attached to it. So we just wanted it to be really bold, simple.

[KM] What about this name in the UK and the English speaking countries? Can they recognize where it is coming from?

[JBI] It maybe depends on that person’s background and knowledge. Maybe some people don’t understand what the work means, and some ways I quite like that, because it is an ambiguous word.

[KM] And where the inspration is coming from?

[TS] Just experiences…it is hard…everything you go through…it is hard to disconnect, and say I’m only inspired by Slayer.

[KM] So everything goes in, you process it, and it comes out as music?

Hopefully not too much processing (laughing). Yes, I agree, and I’m not fearful to coming across as beign perhaps a spiritual, because you know, you can have obvious influences or genres really influencing your guitar playing or riff writing, but it is an emotion, it is a feeling, it’s a feeling you have to write some riffs to have the experience to testing things, and that emotion, movement and energy is gonna came out in that riff, that’s not something inspired by Slayer or Metallica or whatever, it is inspired by you and need to get out from your system. Sometimes it is hard to articulate that, because it is a feeling.

[KM] The silly question: how can you fit the music with the private life and the job because it is a horribly time consuming stuff.

[JBI] Very difficult, you have to be very lucky to have an understanding family and partners, understanding jobs or employers, or ideally you may create you own way of working so that’s how you can maintain band activity and touring alongside of other ways of generating income and covering the costs of living. All of that can be very testing…and we all feel to be very happy having really understanding family members.

[TS] …totally agree…

[JH] …yes, I think you have to sorround yourself with people who realized that you making sacrifices, and if people don’t really accept it, then…maybe you they should not be in your life…maybe you’ll need to change those people.

[KM] Any other bands, any different kind of musical ideas or stlye?

[JH] Tom and I play in another band called Intensive Square, it is a different style, progressive metal really, raw and extreme, can be a different kind of writing process and sound all over… but it is quite common in different scenes. We haven’t got the time for it, so Intensive Square did more or less nothing like a year now.

[JBI] Yes, I play kinds of music…I play blues, and I try some acoustic music as well. But Hark is absolutely in the main focus.

[KM] You said to be in a hurry because traveling to Glasgow…

One gig in Glasgow, and next day the Briston one will be last show for us this year. Next year we’ll do some UK shows and the album release. We should go to Europe for couple of weeks with some good friends of ours, that will be around March, and then we will just see what else we can do…we would like to do many-many UK and European festivals as well in the summer, that would be fantastic, hopefully these things will come up.

[KM] Good luck, and thank you very much for the interview!

WEB: http://www.harkband.com/

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló: Conan, Downfall of Gaia, Hark, High Fighter

KMZ

Hark – Disintegrate (official track stream)

KMZ

Hark – Új klip: „Palendromeda”

KMZ

KEN mode és Hark bejelentik közös európai turnéjukat!

KMZ

Hot News: Hark have hit Europe’s roads!

KMZ

Hot News: Hark premiere debut album!

KMZ

Hot News: Hark announce European live dates!

KMZ

Hot News: Hark premiere new track feat. Neil Fallon (Clutch)

KMZ

Hot News: Hark premiere new track!

KMZ

Hot News: Hark premiere first new track!

KMZ

Hot News: Hark unveil cover art for ‘Crystalline’!

KMZ

Hot News: Hark complete recording new album!

KMZ

Hot News: Hark sign to Season of Mist!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek