Interjúk

Harlot Interjú

A Harlot zenekar neve sokak számára már ismerősen csenghet, hiszen több mint 10 éve léteznek és lelkesen zenélnek. Nemrégen jelent meg az új, Érzékek birodalma című lemezük. Ezzel kapcsolatban és a zenekar történéseiről olvashattok egy interjút!

Már a ’90-es évek első harmadában megalakult a Harlot zenekar. Mi változott azóta? Mennyi minden történt veletek? Röviden felvázolnátok?

Hogy mi változott? Szinte minden és semmi sem lett jobb. A 90-es évek közepén aktív részesei voltunk a budapesti klubéletnek. Akkoriban rengetegen jártak olyan helyekre, mint a Viking, Black Jack vagy a Riff-Röff. Szerzői kiadásban megjelent anyagainknak és a sűrű koncertezésnek köszönhetően elég jól csengett a nevünk a rockzenék iránt érdeklődők körében. Miután mi a vidéki bulikat sem hanyagoltuk el, elég sok helyre sikerült eljuttatni a zenekar hírét. Klipeket készítettünk, rádiókban, tévékben szerepeltünk. Lassan azonban beszűkültek a lehetőségek, a fent említett klubok bezártak, egyedül a Wigwam tudta magát átmenteni az új évezredre. Megoldást egy kiadó jelentett volna, azonban a multik nem álltak szóba velünk, a független kis kiadók ténykedése pedig nem forrta ki magát igazán terjesztés és promóció terén, végül ezek is földbe álltak (pl. Nephilin Records).

Az “Érzékek birodalma” már a negyedik albumotok, amire elég sokat kellett várni. Milyen problémák is adódtak, miért kellett várakoznunk ilyen sokat?

Az előbb említett okok összessége rányomta a bélyegét a zenekar hangulatára. Eljutottunk egy olyan pontra, ahonnan önerőből már nem tudtunk továbblépni. Ugyanazokat a köröket futottuk, és ez megfogta a kezdeti lendületet. Dobos-poszton sűrűn cserélődtek az emberek. Emil, Laci és jómagam azonban kitartottunk, ami nemcsak a zene szeretetének, hanem az egymás közti barátságnak is köszönhető. Ettől függetlenül nem láttuk tisztán a jövőt. Demo felvételeket készítettünk, és vártuk a csodát. Hiába. Családalapítás, otthonteremtés volt terítéken, mígnem 2005 nyarán sikerült meggyőznöm Fáklya Csabát, aki a Carmen zenekarból lehet ismerős sokaknak, és ekkor érkezett a dobok mögé Chally is, aki korábban már megfordult a zenekarban. Újraindultak a próbák, a koncertek, de már sokkal átgondoltabban, mint korábban, és ennek eredményeként kezünkben tarthatunk egy országos terjesztésű albumot, amiben rengeteg munkánk fekszik.

Szerintem az új lemezen ugyanúgy megtalálható és fellelhető a korai Harlot stílus. Miben érzitek másnak, mik is a különbségek?

Remélem is, hogy fellelhető a korai stílus. Célunk az, hogy minden albumon megújuljunk valamilyen szinten, de közben ne fordítsunk hátat mindannak, amit eddig képviseltünk. Az új lemezre kerültek fel dalok, melyekben olyan hangszerelési megoldásokat alkalmaztunk, amit eddig nem (Álmodik a nyomor; Valaki másra vársz).

Hogyan tudnátok leírni a Harlot stílusát? Milyen zenéket tudnál hasonlításként említeni?

Definiáltak bennünket “motoros-rockzenekarnak”, “street rock and roll” bandának, “Heavy rocknak”. Mindenki hallgassa meg a lemezt, és döntse el maga. Szerintem az Érzékek birodalma változatosabb annál, sem hogy egyszerűen be lehessen skatulyázni. Közös nagy kedvencünk a The Cult, aminek hatása nyilván nem tagadható le, de szeretném hinni, hogy 14 év és négy nagylemez után már átitatja a dalokat egyfajta “Harlot-íz”. Legalábbis erre törekszünk.

Hogyan készül el egy dal? Mennyi idő alatt állt össze az album?

A dalok alapötletei általában tőlem származnak, amik aztán a próbákon nyerik el végleges formájukat. A dalszövegek, énekdallamok szinte egyidejűleg születnek a zenével. Az album anyaga igazából az utóbbi egy-másfél évben állt össze, de tartalmaz négy korábban készült nótát is.

A közönségetek milyen rétegből tevődik össze? A zene hallatán én inkább az idősebb rockerekre gondolok. Mennyire vegyes a rajongótábor? Kinek ajánljátok a zenéteket?

Nos, a mi esetünkben rajongótáborról nem beszélhetünk, azzal itthon maximum néhány csapat büszkélkedhet. Szimpatizánsok, a zenekar iránt érdeklődők vannak, az ő létszámuk felduzzasztása a cél a lehetőségekhez mérten. A lemezt gyakorlatilag mindenkinek ajánljuk korra és nemre való tekintet nélkül, aki szereti a rockzenét.

A borító mit is akar pontosan kifejezni?

A borító a szövegekkel együtt az érzékek birodalmába kalauzolja a hallgatót. A kígyó az erotikát hivatott megjeleníteni, a mákgubó pedig értelemszerűen a drogokat. E két téma köré épültek fel a szövegek, de ez nem konceptalbum.

Milyen életet éltek? Mivel telnek a napjaitok?

Mindannyian dolgozunk, éljük a nagy magyar valóságot. Igyekszünk minél több időt tölteni a családunkkal, ellensúlyozandó a koncertekkel, próbákkal és a zenekar egyéb dolgaival eltöltött időt.

Mi mindent sikerült eddig elérnetek a Harlottal?

Jó néhány év csendes ténykedése után inkább arról beszélnék, hogy mit szeretnénk elérni: köztudatba hozni a HARLOT nevet, tartósan bekerülni a hazai rockzene vérkeringésébe.

Mit szeretnétek üzenni a rajongóknak?

Találkozzunk minél többen és gyakrabban a koncerteken!

Web: http://harlot.uw.hu

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek