Interjúk

Heart Attack interjú

A kérdésekre William Ribeiro válaszolt.

Hi, nagyon jó, hogy létrejött az interjú, mert szerintem sok embernek muszáj felfedezni titeket. Sok-sok éve léteztek, de még csak most kezdenek jobban megismerni az emberek. Szóval kezdjük a legelején. Mikor alakult meg a Heart Attack és mi járt a fejedben akkoriban?

Ez a banda 2011-ben kezdődött, amikor a szóló gitárosunk, Chris Cesari a dobosunkkal összezenélt. Előtte Kevin még az Ice Cool Budies-ban játszott, mindenféle feldolgozásokat. Majd 2013-ban jött az első albumunk, a „Stop Pretending”. Ezzel koncerteztek párat, majd megjelentették a „The Resilience” című albumot, és olyan fesztiválokon játszhattak, mint a Hellfest, vagy a Resurrection Fest. Azóta a legújabb album amit kiadtunk, a mostani. Jómagam az előző basszusgitárost, Tony-t váltottam le még 3 éve. Ennyi a sztori.

Franciaország a hazátok. Mennyire gondolod előnyösnek metál zenekar alapítása terén? Ki volt az első ember aki segített nektek pl. koncertekkel kapcsolatban?

Nos, Franciaországban metált játszani egy kicsit nehéz, mert ezt a műfajt nem igazán nyomja a média. Ezért a bandának meg kellett szenvednie a figyelemért. Igazán az első album után a komolyabb koncertek kezdték el építeni a követőtáborunkat igazán, és már akkor sok segítőkész emberrel ismerkedtek meg. Például most Stéphane Buriez jut eszembe legelőször a Loudblast-ből. Szóval sok embert ismertünk meg az idők során, szereztünk pár szponzort is, köztük az ESP-t is, akik miatt olyan fontos koncerteket adhattunk, mint a Megadeath előtt játszani.

A zenétek nagyon érdekes, mert igazán dühös és agresszív thrash metál, de a dallamosság és érzelmes részek miatt, néha kicsit kikanyarodik a pop-rock világába. Te hogyan látod ezt, mit mondanál a zenétekről?

Néhány ember thrash groove metálnak címkézik fel minket, de szerintem ennél sokkal szélesebb spektrumon van a hangzásvilágunk, mert sokféle zenéből inspirálódunk, például a régebbi rock’n’roll nótákból, Queen, Dire Straits, ilyesmik… Genesis. A szóló gitárosunk nagyon nagy Genesis rajongó. Ami meg a thrash részét jelenti a dolgoknak, amik ilyen Metallicásabbak, agresszívek és extrémebbek, azokat inkább a Lamb of God és a Beyond Creation ihlették.

Nagyon minőségi a Heart Attack. Sokan be is skatulyáztak a Gojira, Machine Head világába. Én azt mondom felejtsük el ezt és ti a Heart Attack vagytok. Mennyire tartod egyedinek a zenéteket?

Ez igaz, hogy sokféle hatás és szín megjelenik a zenénkben, de mindig azt szeretjük eljátszani, ami igazán a fejünkben él, és hogy milyen szituációban vagyunk. Azt játsszuk amit szeretnénk. Nincsenek korlátok vagy ilyesmik. Szerintem ezért van ilyen egyedi zenénk.

2013 és 17-ben jelent meg albumotok, majd 2019-ben elkezdtétek készíteni a harmadikat. Ugyebár akkor hirtelen minden megváltozott a világon a covid miatt. Pszichésen is mindenki maga alatt volt a betegség miatt. Egy szorongó időszakban írtátok. Utólag mit mondanál, ez hátrány, vagy előny volt a dalok szempontjából a végeredményt nézve?

Igazából mondhatni előnyös volt, mert egy nagyon megfogható időszakban volt a covid akkor még. Nem tudtunk úgy zenélni, ahogy mi akartunk volna. Nagyon nehéz időszak volt, de inkább nem engedtük, hogy lehúzzon minket, hanem inkább ezeket az érzéseket, mint a düh és a kín használtuk fel, hogy betöltsék a zenénket és kiadassák magukat magunkból. Ettől lett szerintem ez az album ennyire agresszív és ennyire sötét.

2020 nyarán vettétek fel Sebastien Camhi-val, aki az előzőnél is részt vett. Tudnál mondani néhány nyomós indokot, amiért őt választottátok ismét?

Mert ő olyan, mint az 5. banda tag. Nagyon jól megérti a zenénket és a dalírási folyamatunkat, és nagyon jól átlátja a zenét. Szóval könnyű és egyértelmű döntés volt, hogy az új albumnál is vele dolgozzunk.

Ezután elég sok idő eltelt, mert ugyebár, csak most júniusában jelent meg „Negative Sun” címmel! Milyen problémák adódtak, hogy ennyi ideig húzódott? Szeretitek kivárni az igazán jó lehetőséget? Tudtátok, hogy ez többet érdemel az eddigieknél?

Ez a kifejezett covid helyzet megnehezítette a lehetőségét annak, hogy kiadjuk a zenénket nagyon sokáig, mert előtte találnunk kellett egy kiadót, és amikor az Atomic Fire megkeresett minket, egyből felgyorsultak a folyamatok, mert nagyon jó támogatást jelentenek és mindent megtesznek, hogy megtolják ezt az albumot. Mi már sokkal előbb kiadtuk volna, de nem tudtuk a vírushelyzet miatt.

A dalszövegekről mit érdemes tudni a harmadik albummal kapcsolatban?

Azt érdemes tudni róla, hogy egy fő szál vezeti végig az egész albumot. A szövegen át a vizuálokon keresztül a zenéig mindenen átível. A szöveg az emberiség rossz oldaláról szól és arról a gonosz oldalról, ami mindannyiunk személyiségében benne van, és ezekre összpontosítunk mindenhol, amiket a zene még jobban megerősít és még sötétebbé teszi

Az album borítója szerintem zseniális, a fekete-fehér szín meg pláne emlékezetesebbé teszi. Mit mondtatok az alkotónak, amiből ezt létrehozta? Mi volt az első szavatok, amikor megláttátok?

Nagyon örültünk neki, mert a készítő nagyon jó munkát végzett és nagyon jól megértette a mi víziónkat. Valami misztikusat akartunk, mert a karakter, aki a borítón van, minden körülötte zajlik minden felvételen. Szóval amikor a készítő benyújtotta a kész verziót le voltunk nyűgözve, mert pontosan ezt láttuk mi is magunk előtt miközben dolgoztunk az albumon.

Elég sok idő eltelt a kezdetektől és én azt hiszem, most már tényleg adott minden. Jöhet a nagy áttörés. Mondhatjuk, hogy egy ez már az állom kategória amit elértetek? Elégedett vagy az eddigi eredményekkel?

Igen! Nagyon boldogak vagyunk, mert a dolgok végre elkezdtek felgyorsulni körülöttünk, és mi ezért megdolgoztunk, és szerintem a többiek nevében is beszélhetek, mert egyszerűen fenomenális minden ami most történik.

Miket mondtak az új albumról eddig? Miért szerették meg a dalokat?

A legtöbbször azt szokták mondani a rajongóink, hogy már érettebb a zenénk, agresszívabb és sötétebb, és örülnek ennek, mint amikor még kicsit derűsebb témákról énekeltünk. Örülnek a változásnak, mert érződik a fejlődés.

Az album legvégén egy nagyon jól sikerült Genesis feldolgozás hallható. Mennyire volt nehéz átültetni a ti viharos metál stílusotokba?

Nos, ez egy vicces dolog, mert amikor ezt a feldolgozást csináltuk, semennyire sem akartuk feltenni az albumra. Még Sebastian-nal csináltuk, a felvételek előtt, hogy kicsit elengedjük magunkat és megszokjuk a környezetet. Aztán valaki az Atomic Fire-nél meghallotta, és annyira tetszett neki, hogy felrakatta velünk az albumra.

Az új kiadvánnyal egy időben az első két album is megjelent újra. Nagyon megszeretett titeket a kiadó, vagy hogyan jött ez az ötlet? Miben tér el ez a verzió a korábbitól?

Szerintem mert amikor még az előző kiadónknál voltunk nem készült elég példány a 2 albumból, ami azok a számok az akkori koncertekhez még működtek. Természetes, hogy most nagyobb kiadónál vagyunk, és gyártunk még példányokat az előző albumokból is.

Nem olyan régen volt egy jelentős esemény a Hellfest. Mit mondanál róla, hogyan sikerült? Elégedett vagy a reakciókkal és látottakkal?

Igen! Álomszerű volt! Az emberek imádtak ott lenni. Mi is úgy éltük meg, mint egy álom. A saját koncertünk után egy technikus oda is jött hozzánk, hogy már vagy 6 éve nem látott ekkora mosh pit-et reggel 10 órakor a fesztivál kezdetekor. Szóval mondanom sem kell, hogy mennyire remek volt!

Amikor elkezdtetek zenélni még másabb volt a zeneipar, a mostani modern-újító megoldások szerinted jó irányba mozdították el zenekari szemszögből?

Úgy gondolom, hogy inkább jó irányba mozdította, mert most már instant reakciót kapunk bármit teszünk. Régen az embereknek meg kellett venniük a lemezt és meghallgatniuk, hogy véleményük lehessen. Szerintem jó felé haladunk, mert azért ez elég menő.

Leginkább hogyan tudnád elképzelni a zenekar jövőjét? Mi lehet az újabb lépcsőfok?

Nos, a következő lépés az lenne, hogy a lehető legnagyobbra nőjük ki magunkat, hogyha ez egyáltalán lehetséges. Zenélni akarunk, amennyit csak lehet. Koncertek, fesztiválok, turnék… Rengeteget akarunk turnézni! Azt szeretnénk csinálni, amit csak szeretnénk.

Végezetül szeretném megkérdezni, milyen finom francia kaját szeretnél ajánlani a magyar rajongóknak, mit főzzenek vagy süssenek neked, ha találkoznak veled:)?

Ez egy jó kérdés! Nagyon sok jó francia kaja van. Hogyha választanom kéne, akkor a boeuf bourguignon-t választanám. Ez egy különleges francia étel. Olyan, mint egy pörkölt, csak marhával.

Köszönöm a válaszokat. Jó volt beszélgetni. Biztos, hogy meg fog valósulni minden álmotok. 🙂

Nagyon szépen köszönöm én is! Remélem érthetően beszéltem, hogy egy jó interjút tudjatok készíteni belőle. Viszlát!


https://www.facebook.com/heartattackmetal 
https://www.instagram.com/heartattack__official

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2022/07/26/heart-attack-interview/

Készült: 2022. július 4.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek