Interjúk

Heirdrain Interjú part I: Sche’ôl

Sokat beszélgettem mostanság külföldi zenészekkel a black metalról, mint életformáról és gondolkodásmódról. Egyik legérdekesebb élményem a kanadai -A.O.S.- Hierdrain-nel való beszélgetésem volt: a quebeci félangol-félfrancia black metal színtér nagyjaként több projektet működtet. Interjúnk első állomása mindjárt Heirdrain Sche’ôl nevű projektje. Amikor én megismerkedtem a bandával, mint dark ambient-drone-noise hatásokkal tűzdelt black együttesként kategorizáltam be (black ambient). Hierdrain egy kollégájával, Alakkal együtt működteti a bandát, amely egyenlőre debütáló lemezének kiadása előtt áll.

Honnan jött az ötlet, hogy egy drone-szerű black ambient bandát hozzatok létre?

Heirdrain: Hát, minden azzal kezdődött, hogy Alak csatlakozott a Transistus Mortalishoz (egy másik társam, Vargrath bandája Dunguaire-ből), és miután találkoztunk, mesélt nekem egy éledező projektjéről, ami ambient-szerű zajokkal foglalkozik. Egy sor egyeztetés után megkért, hogy segítsek be neki (hangszerrel és mint vokalista is), mivel neki nem volt megfelelő felszerelése hozzá. Így hát vállaltam, mivel tényleg szeretek eredeti, nyers hangzású zenét készíteni, ráadásul mindig is érdekelt az ambient/drone/noises zenék írásának folyamata.

Alak: A Sche’ôl már egészen régi projektem… akkor kezdtem el, amikor elhatároztam, hogy zenével fogok foglalkozni és olyan szoftverekhez jutottam, amivel kivitelezhető is ezt tenni… Sok bandát figyeltem meg a Dark Ambient szcénájában, és kifejezetten érdekelt, hogy hogyan is tehetnék hozzá. A Sche’ôl első körben kísérleti jellegű projekt, amiben kipróbáltam magam, amivel gyakoroltam… Az oldalon szereplő Rúveur Torturé c. szám is ekkor készült… Akkor még nem gondoltam arra, hogy ezzel lehet is valamit kezdeni, szóval nem sokkal később ismeretségek híján félretettem a projektet. Heirdrain érkezésével a zene új tartalommal telt meg, amivel valami egészen eredetit sikerült készítenünk szerintem.

Mit jelent a “Sche’ôl” szó maga? Miért pont ez lett a banda neve?

Alak: A szó maga héber (nem, nem vagyok zsidó… hehe), de nincs konkrét jelentése… Általánosságba a Poklot azonosítják vele, de változó jelentéssel bír annak függvényében, hogy milyen kontextusban használják. Ebben a projektben, a végső infinitivitást, a magányosság és az egyedüllét gyötrelmeit szerettem volna vele kifejezni. Hogy el tudd képzelni konkrétan, érezd, hogy egyedül vagy a sötétben, semmit nem érzel, semmi külső hatás nem ér, egyedül fájdalmas sikolyokat és a túlvilág zümmögését hallod. Csak színtiszta félelem… A Sche’ôl az a mély kút, ahová a halott lelkek hullanak, ahol szenvednek és ahol végleg megsemmisülnek… Semmi kretén démon-mizéria vagy Anti-keresztény baromságra nem szabad gondolni: Én egyszerűen így képzelem el a túlvilági “életet”…

A zene nyers effektjeit, azt a rengeteg különféle hanghatást, amit belevittetek, kicsit problémásnak tűnik elkészíteni. Mivel oldjátok meg mindezt?

Heirdrain: Mostanra profi felszerelést sikerült beszereznem, hogy mindenem meglegyen, hogy a feladat rám eső részét meg tudjam oldani. Sok cuccom van: 2 szólógitár, 1 basszusgitár és 2 mikrofon, amiket különféle projektekben használok, hogy mindig más és más hanghatásokat tudjak a zenébe adni. Van lábdob-torzító felszerelésem is, a számítógéphez pedig két jó hangkártya. A barátaim jól ellátnak hasznos programokkal, amiknek segítségével meg tudom keverni a zenét (Köszönet nektek, srácok!).

Alak: Én a már felvett hangok midi-anyagát torzítom be különféle programok segítségével, hogy aszerint alakítsam, hogy milyen érzést, benyomást akarok kelteni… Hamarosan egy nagyobb keverőasztalt és egy új szintetizátort is kapok, hogy még több hangeffektet, annak még változatosabb kombinációit és a lehetőségeinknek még nagyobb tárházát érhessem el… Igen, minden otthon készül!

Gondoltatok már élő fellépésekre? Elég nehéz a hasonlóan összerakott zenéket élőben reprodukálni, de sok noise-beütésű project élőben is fellép.

Heirdrain: Hát eddig még nem állt szándékunkban fellépéseket szervezni, mivel mindketten Transistus Mortalis tagok is vagyunk egyben, ami élőben is megjelenik a nagyérdemű előtt, rendszeresen. Idővel még kiderül majd, hogy mi hogy lesz, szóval most csak annyit mondhatok, hogy könnyedén fel tudnánk lépni a Sche’ôl-lal is, ha akarnánk.

Alak: Amikor megalapítottam az együttest nem terveztem, hogy élő koncerteket adnánk… de ha valami csoda folytán sikerül közönséget termelnünk magunknak, akik kíváncsiak is ránk, talán meggondolom magam.

Egy ambient zene nem csak az atmoszférájától az, ami: annál sokkal mélyebb tartalmakkal dolgozik. Miről szólnak a számok? Milyen eszmeiség bújik meg a karcos hangok mögött? Miután a zenétek MySpace-s leírása franciául van, nem tudtam eddig megfejteni…

Heirdrain: A számokban a Végtelenségről, a Misztikumról és az Ismeretlenről mesélünk. Alak és én is az a típus vagyok, aki nagyon összetett jellemű, egyedi gondolatokkal és véleménnyel van mindenről. Mindig is érdekeltek azok a dolgok, amiket az ember nem tudhat, nem ismerhet meg, ahogyan Alakot is.

Alak: Pontosan. Már tele volt a hócipőm ugyanazokkal a sablontémákkal, amikkel a black metal dolgozik, úgyhogy valami új, eredetit szerettünk volna létrehozni. A filozófia, mint olyan, számomra egy nagyon fontos területe az életnek, ezért is írtuk világról alkotott elképzeléseinket a zenébe Heirdrain-nel.

Minekutána a ‘mizantrópia’ és a ‘kínzás’, mint olyan, a zene központi problémakörének része, sokan hihetik, hogy a projektet olyan “erőszakos” ideológiák ihlették, mint a Nácizmus. Tudatosan építitek/ügyeltek az imázsotokra?

Heirdrain: A mizantrópia egy hasonló misztérium számomra, mint az álmok világa, de ez már eltér a témánktól. A mizantrópia nem egy egyszerű gyűlölködő ideológia, sokkal inkább egy életstílus, amúgy. A kínzás motívuma, a “Rúveur Torturé”-ból (a rúveur álmodót jelent) ugyanúgy elvontabban értelmezendő: az álmok világa -különösen a rémálmoké-, az ismeretlen, fontos része az életemnek, így a “Torture Dreamings”-hez hasonló dolgaink igazából az álmok kínzó hatásáról mesélnek, nem a köznapi értelemben vett kínzásról, magáról. Ki ne érzett volna már úgy, hogy “Hé, Ez már megtörtént velem” vagy “Mintha már álmodtam volna ezzel”: Ezt nevezik deja-vunek, erről éneklek. Felejtsd el a nácizmust a Sche’ôl-lel kapcsolatban: sose lesznek NS témáink/számszövegeink. Tovább mennék: a Sche’ôl-nek semmi köze sátánizmushoz sem. A Sche’ôl a misztériumot, az elvontságot magát próbálja megfogni absztrakt módon, mindezt kizárólag a zenénkkel, és a benne rejlő gondolati vonallal.

Alak: Az álom számomra maga a megfoghatatlan minden és semmi egyben, és ahogyan Heirdrainnek, úgy az én életemnek is nagyon fontos része… nem mondom, hogy mizantróp vagyok, de egészen más módon vagyok kíváncsi alkat, mint mások… nem tudom, hogy hallottál-e már valaha az Astral Projection nevű projektemről, aminek a témáit végül is ezek a Sche’ôl számok ihlették, különösen a Rúveur Torturé. Ahogyan pedig már előttem elmondták: semmiféle náci-sátánista megnyilvánuláshoz semmi közünk.

Van tudatosan követett példaképetek? A MySpace oldalatokon írtátok, hogy a banda zenéje hasonlít a Burzum, a Sunn 0))), a Beherit, az Abruptum vagy a Merzbow etc. zenéjéhez… mit gondoltok ezekről a bandákról?

Heirdrain: Nekem nincs konkrét példaképem. Nem építek semmit senki más munkájára, a magam ura vagyok. Ihletet szerezhetek másoktól, de az igaz út mindenkinek a maga útja. A zenéről: az Abruptum hatalmas hatást tett rám teljes eredetiségével, egyediségével. Hasonlóan egyediek, különlegesek szeretnénk lenni mi is.

Alak: Kell-e egyáltalán példakép? Nem hiszem, hogy a felsorolt bandák örülnének annak, ha béna pózer koppintók sora állna be mögéjük, szóval nem… Ettől függetlenül hatalmas hatást gyakoroltak a zenénkre, nagyon tisztelem mindegyik munkásságát.

Az Abruptum igazi legenda a dark ambient – noise – black metal szcénában: ugyanúgy hosszú számokkal dolgoznak, mint ti. Egy nagycsomó ambient/black metal fantól hallottam, hogy a hosszabb számok unalmasak… ti hogy gondoljátok?

Heirdrain: Úgy készítjük a számokat, hogy leginkább tükrözzék az érzéseinket. Így, a hosszabb számok jóval kifejezőbbek lehetnek, mint a rövidebbek. Én személy szerint imádok olyan számokat írni, ahol van elég idő kifejteni, hogy mit is akarok mondani tulajdonképp, hogy a leghitelesebb érzést adhassam végül át a hallgatónak. Nézd csak meg a Burzum-ot: A Det Som Engang Var a maga 5 percével is csak épphogy tudja átadni Varg gondolatait, szóval…

Alak: Az ilyen stílusú zenékben rövid számokkal egyszerűen nem lehet dolgozni… Egy atmoszférát kell megteremtenünk a hangokkal, ezt pedig lehetetlenség 2-3 perc alatt megtenni. Persze emiatt aztán nem lesz könnyen feldolgozható a zene, de mivel amúgy is undergroundok akarunk maradni, nem gond, hogy emiatt kevesebben hallgatnak minket. Főleg úgy, hogy noise-hatásokkal is teleaggattuk a számokat…

A Sche’ôl egy relative friss project tehát. Kiadó-ügyileg hogy álltok?

Heirdrain: Egyenlőre sehogy, de már kész az első albumunk. Éppen komoly kiadót keresünk, aki kihozná a mostani anyagainkat, és remélem a jövőbelieket is (Egyszerűen nem vagyok olyan, aki minden albumra mást keres). Ha a kiadó korrekt, mellettünk áll, ugyanúgy fogunk viseltetni felé is.

Alak: Hát, az egész projekt beindításakor nem hittem, hogy egyáltalán tudnék találni olyat, aki ki is hozná… de azok után, amit eddig sikerült elkészítenünk, szerintem már készen állunk kihozni valamit. Mondjuk szerintem nem csak én várom már ezt, van itt néhány fanunk is azért, hehe… Azért remélem, a közeljövőben sikerül találni egyet, és ahogyan Heirdrain mondta: olyanok leszünk a kiadóval, amilyenek ők velünk.

Az első albumotok a ‘Vorpilisation de l”ame’ címet kapta. Mit is jelent ez? Miután minden szövegetek, kiírásotok franciául van, biztosan sokak nem értik. Mi a helyzet az angol nyelvű kiadványokkal?

Heirdrain: A cím lefordíthatatlan. Angolul elég torzul hangzana: így franciául fejezi ki igazán, mit is akarunk a Sche’ôl-lal közvetíteni, szóval nem is mondanám meg. Sche’ôl = Teljes Misztikum. Azt szeretnénk elérni, hogy a fanok utánanézzenek a számcímek jelentésének, hogy mit is jelentenek pontosan. Keressenek, ahogyan mindenki teszi. Talán a következő lemezünk majd angolul lesz, de az azt is jelentené, hogy a Sche’ôl kevésbé lenne megfoghatatlan, aminek az elérése viszont nem célunk.

Alak: Hát, már franciául se egyszerű értelmezni a címet, magát… ahogyan Heirdrain is mondta, keress, hogy találj… A számok hangulata tükrözi a címet, az majd segít…

Milyen lehetőségei vannak egy quebec-i black ambient bandának? Közönség, ilyesmi?

Heirdrain: Elég kevés olyan van errefelé, aki szereti az ambient-szerű zenéket. A quebec-iek nagyrészt inkább death, thrash, symphonic, melodic irányultságúak, abból is csak a béna stúdióban masztörizáltakat szeretik. A black metalosok olyan mainstream szarokat hallgatnak, mint a Dark Funeral, etc. Egyenlőre kevesen vannak, akik kedvelik a projektünket. Ezek nagyrészt közeli barátok, ismerősök.

Alak: Egyetértek Heirdrain-nel: a quebeci black ambient szcéna még kiépítésre vár… még csak hozzánk hasonlóak sincsenek errefele… Tudjuk, hogy nem sok támogatásunk lesz errefelé, úgyhogy inkább megpróbáljuk megfogni a külföldi közönséget.

… Engem mindenesetre sikerült megfognia, az biztos. Remélem sokak vannak még így az olvasók közül, tényleg megéri belehallgatni a számokba. Ha pedig megjelenik az első lemez, azt hiszem az elsők között leszek, akik meghallgatják.

Készítette: Tysson-lar
Web: http://www.myspace.com/scheolproject

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek