Interjúk

Helheim Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre V’gandr válaszolt.

Hell, nagyon örülök, hogy készíthetek veletek interjút. Már a ’95-ös Jormundgand albumotok nagy hatással volt rám, és hamar meg is kedveltem a zenéteket. Beszélnél a kezdetektől a mai napig, röviden, pár szóban?

Jó hallani, hogy a Jormundgand ilyen hatással van az emberekre. Hogy rövidre fogjam a történetet: 1992-ben alakultunk, kiadtunk két demót, hat albumot és két MCD-t. Számos turnénk, miniturnénk és fesztiválfellépésünk volt szerte Európában. Állandó felállásunk van a kezdetektől, mindössze egy tagcserével.

A „Kaoskult” anyagot a Conclave Studio-ban vettétek fel, mint az előzőt is, de szerintem sokkal jobban szól, mint eddig bármelyik lemezetek. Minek köszönhető ez?

Bjomar, a producer nagyon jó szakember, akinek a segítségével minden egyes albumunk egyre jobban sikerül. Egy „éhes” producer ő, mivel még nem dolgozik olyan régóta. Mint zenekar mi is sokkal jobban felkészültünk mind zenészként, mind hangszeresen. Nagyon kellett, hogy ez az album tökéletesen szóljon.

Én úgy érzem, az évek elteltével egy kicsit tisztább lett a zenétek, és úgymond „barátságosabb”. Szerettetek volna egy finomabb emészthető zenét játszani, vagy ez így magától alakult ki, ez az új irányvonal, ami már az előző albumotokon is elkezdődött?

Mi egy olyan zenekar vagyunk, aki sohasem ismétli önmagát, és állandóan fejlődik. Önmagunk ismétlése a kreativitás halála, és ez olyan, amit nem tudunk elfogadni. Nem érzem, hogy lightosabbak vagy barátságosabbak lennénk, csak jobban szólunk, valamint érdemben sötétebbek és epikusabbak lettünk, mint eddig.

Miről szólnak a dalok, mi is az, ami fontos számotokra a szövegben?

A szövegek mindig az ősi pogány kultúrára fókuszálnak az öntudaton és a norvég mitológián és annak szimbolikáján keresztül.

Többen is vendégeskedtek az album felvételénél. Beszélnél erről egy kicsit?

Royce egy punk rock bandából jött, amit a Danzig ihletett meg. Nem nagyon ismerik még Norvégián kívül. Mu egy szintén ismeretlen, Corvine nevezetű post-rock formációból jött. Bjornar, a producer és a Vulture Industries, egy tényleg jó avantgárd metal banda énekese.

Eddig milyen a „Kaoskult” sikere? Szerinted valamennyire változott a rajongótáborotok, az Av Norrøn Ætt lemez óta? Kinek ajánlanád az albumot?

Igen. Mindenképp. Eddig talán a legsikeresebb. Mindig vannak új és régi rajongók, de úgy gondolom, most különösen sok új rajongónk van. Szerintem a Helheim egy mindenkinek szóló, jó metal zene lélekkel és mély mondanivalóval.

Márciusban egészen sok koncertetek volt. Milyenek voltak a külföldi koncertek?

Tényleg jók voltak. Nagyon jól reagáltak az új számokra, és azt gondolom, ez volt az eddigi legjobb turnénk.

Mit jelent számodra a pogányság?

Egyéni szabadságot, függetlenül a vallás kötelékeitől. Ellenállást és fennmaradást. A természet tiszteletét, azt, hogy a saját szabályaink szerint éljünk, de tisztelve minden élőlényt.

Mit csinálsz szabadidődben?

Jelenleg egy lemezboltban dolgozom és próbálok a zenekaraimmal.

Szereted Norvégiát? Sok barátod van, vagy inkább zárkózott típus vagy?

Imádom az országomat, és sosem hagyom el. Rengeteg barátom van, és nem tartom magam visszahúzódó személyiségnek.

Természetben mennyi időt töltesz? Miből is állnak a hétköznapjaid?

Mint mondtam, egy lemezboltban dolgozom, és mivel egyike vagyok a tulajdonosoknak, rengeteget dolgozom. Szeretnék minél többet kint lenni a természetben, de a munka időigénye miatt korlátozott az időm.

Mit üzensz a pogány rajongóknak?

A pogányság ellenállás. Nem több és nem kevesebb.

——————-

ENGLISH VERSION:

Hello, I’m very happy to make an interview with you. Your 1995 record, Jormundgand had a great impact on me and I like your music ever since. Could you tell me the history of the band in a few words?

Nice to hear that Jormundgand has made such an impact on people. To make the story short: Started in 1992, released 2 demos and 6 albums and 2 MCD’s. Done several tours, mini-tours and festival throughout Europe. We’ve been a steady line-up since the beginning with just 1 replacement.

You recorded Kaoskult int he Conclave Studio, just like your previous album, but I think Kaokult has a much better overall sound than any of your albums. How did you achieve this?

Bjornar, the producer is a really good producer whom are getting better and better for each album that he does. He’s a really „hungry” producer since he hasn’t been around for that long. We as a band were also much more prepared as musicians and equipmentwise. We really needed this album to sound perfect.

I feel, that as years went by, your music became „clearer”, somehow „friendlier”. You decided to make a „lighter” music or this new musical direction came spontanously?

We’re a band that never repeats ourselves and are always in constant development. To repeat ourselves is to kill our creativity and that is something that we really can’t accept. I don’t feel that we’ve become lighter or friendlier, just better sounding and actually darker and more epic than ever before.

What are the songs about? What is important for you in the lyrics?

Our main focus is always to have views towards our ancient pagan culture through self-awareness and studying of our Norse mythology and its symbolism.

There were several guest musicians on the album. Could you tell us something about them?

Royce’s a guy from a Punk rock band with a Danzig feel to it. Not very known outside Norway. Mu’s a guy from a post-rock act called Corvine also unknown. Bjornar’s the producer as well as the singer in Vulture Industries. A really good Avantgarde metal band.

So far, is Kaoskult successful? Do you think that your fanbase changed since the Av Norrøn Ætt album? For whose would you recommend the album?

Yes, indeed. Probably our most successful to date. There’s always both new and old fans, but I think there’s especially a lot of new fans. I think Helheim’s a band for everyone into good metal music with a soul and a deeper meaning.

You had several concerts in March. What were the concerts abroad like?

Very good indeed. We got a really good response on our new songs and I think it’s the best tour we’ve done performancewise.

What does paganity mean to you?

Individual freedom free from religious chains. Resistance and persistance. To respect the nature and to live acording to your own rules, but with respect for all living beings.

What do you do in your free time?

Work in a record store basically, and rehearse with my bands.

Do you like Norway? Do you have a lot of friends or are you rather reserved?

I love my country and will never leave. I have a lot of friends and won’t consider myself as a reserved person.

How much time do you spend in the nature? How do you live your everyday life?

As I said I work in a record store, and since I’m one of the owners I work a lot. I try to be in the nature as often as possible, but due to all the working hours the time is limited.

What is your message to the pagan fans?

Heathendom is resistance! Nothing more and nothing less.

WEB:

http://www.helheim.com/

Kapcsolódó cikkek

HELHEIM – WoduridaR

Georgius

HELHEIM & VULTURE INDUSTRIES – áprilisban Budapesten!

KMZ

HELHEIM – raunijaR

Menegroth

Hot News: Helheim to Stream 20 Year Celebration Concert Live

KMZ

HELHEIM – Heiðindómr Ok Mótgangr

Dr. Feelgood

HELHEIM – Åsgårds Fall Ep

Dr. Feelgood

HELHEIM – Kaoskult

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek