InterjúkTop

Hellbutcher interjú

Hellbutcher240419

Üdvözöllek Hellbutcher, Georgius vagyok a magyar Kronos Mortus-tól, nagyon örülök, hogy egy ilyen legendával beszélhetek, mint Te!

Köszönöm!

Lennél olyan kedves, és mesélnél nekünk a klassz új albumotokról? (a zenéről és a szövegekről is, dióhéjban)

Igen. Nos, a dal… az első az albumról, amely nemrég single-ként jelent meg… Sword of Wrath-nek hívják, és… arra gondoltam, hogy ez a nóta a korong megfelelő nyitánya lehet. Igen, ez egyfajta epikus intro, aztán átmegy még valamibe, tudod, klasszikus Speed, Thrash, Black metal stílusba. Úgy gondoltam, ez egy jó bevezető lesz azok számára, akik korábban nem igazán hallhatták a zenénket. Nyilvánvalóan új bandáról van szó. És igen, nos, azt a stílust mutatja be, amiről többé-kevésbé szólunk, tudod. Ami a szövegeket illeti, amolyan klasszikus Black metal dalszövegek. De volt egy olyan ötletem is, hogy lennének olyan utalások arra, mely szerint ugyanazon az ösvényen haladunk, meg, mint ahogyan bizonyára te is tudod, hasonlóan ahhoz, ahogy én csináltam a dolgokat anno. Tehát egy megállíthatatlan erő, vagy ehhez hasonló.

Légy szíves mutasd be a zenésztársaidat!

Igen, a bandatársak… A dobos… valójában az előző bandám, a Nifelheim régi dobosa, Devastator, 1999-től 2005-ig játszott Nifelheimben. Tehát hat évig volt a csapatban, ami a Servants of Darkness korszakával zárult számára, azzal az albummal, amit már lassan 24 évvel ezelőtt készítettünk el. És igen, arról beszélgettünk vele, hogy valódi metált kell csinálnunk, igaz metált kell játszanunk, tudod. Ezért úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy zenekart, és nyomulunk vele. Ezzel egyidőben, egy másik sráccal beszélgettem is beszélgettem, akit sok-sok éve ismerek… Nos, ő Necrophiliac a Hellbutcher zenekarban.

Játszott néhány más bandában is, de azok nem nagyon erőltettek úgy igazán semmit, tudod, nem csináltak elegendő turnékat, egyebeket. Szóval, egy kicsit csalódott volt a helyzete miatt… és épp akkortájt megkérdezte tőlem: Te, nem ismersz egy olyan kibaszott bandát, akinek, épp szüksége van egy gitárosra?

Azt feleltem neki: „De igen, szükségem van egy gitárosra!”. És ismerem őt sok-sok éve. Szóval igen, tudtam, tudtam már, hogy nagyszerű, nagyszerű gitáros és nagyszerű dalszerző, mert jammeltünk vele korábban néhány olyan cuccon, ami soha nem jelent meg. De érted… szóval mi hárman voltunk az első felállásban, és megpróbáltuk kitalálni, hogy ki fogja a basszusgitárt és a második gitárt kezelni.

Így hát megkerestem egy barátomat, Eld-et Norvégiából a bandához. Ő amúgy egy norvég srác, akit személyesen is ismerek, és ott játszik néhány Black metal bandában: többek között az Aeternusban, ha ismered azt a norvég hordát és néhány egyéb zenekarban. Igazából azért döntöttem úgy, hogy felveszem vele a kapcsolatot, még akkor is, ha egy másik országban él, mert ő is nagy Iron Maiden rajongó, amilyen én is vagyok, és tudom, hogy az ujjaival játszik, és tényleg olyasmire törekszik, mint Steve: tudod, az a bizonyos Steve Harris-stílusú játék, amire szerintem feltétlenül szükség van. Szóval, ő is úgy gondolta, hogy érdekelt a dologban, hogy csatlakozzon hozzánk. És meglett ugye a második gitárosunk, a srác a barátom, egyben az Unleashed-ban is penget.

Frederik?

Igen, Frederik, igen, ő egy csodálatos gitáros. Szóval, ismerem őt különböző projektekből, amelyekben játszottunk, és hasonlók. Szóval, megkérdeztem tőle, azonnal benne volt, tudod. Szóval igen, nagyjából ez az a banda.

Igen. Mindent magatok csináltatok, külső producer nem volt. Szerintem ez még jobbá és erősebbé teszi a zenétek gonosz szellemiségét. Mi erről a véleményed?

Igen.. nos az a véleményem, hogy nagyon nehéz elmagyarázni egy külsős személynek, érted, hogy mi az elképzelésed, és a valójában mit is akarsz elérni. Tehát, ha lehetséges, akkor mindenki önmaga oldja meg, mert akkor pontosan úgy fog alakulni, ahogyan szeretné. Nem lesz olyan ember, aki előrukkol a „Nos, szükségünk van erre a blah-blah-blah baromságra. Tudod, ha hozzászoktál a dolgokhoz a magad meglátása szerint (és szerencsére mi pont ilyenek vagyunk, sok mindent csináltunk már korábban is), ezért úgy vélem, nincs szükségünk semmilyen producerre.

A Hellbutcher egy új banda, de rengeteg tapasztalattal rendelkezel: több mint négy évtizedes, vagy talán még több.

Igen.

…pokoli zenével a hátad mögött. Hogyan írnád le a különbséget a Hellbutcher és korábbi hordád, a Nifelheim között?

Igen, annyi a különbség, hogy más a felállás, ami valószínűleg a legnagyobb különbség. Amikor megalapítottam ezt a bandát, arra gondoltam, hogy mindenképpen hasonló zenét akarok csinálni, mint a Nifelheim, mert a Nifelheim egyszerűen széthullott. Nem igazán szerepelt a terveim között, hogy abbahagyom, tudod, meg nem ilyesféle zenét játszom, vagy egyebek. Egyszóval, csak arra gondoltam, hogy nagyjából ugyanazt folytatom, mint az eddigiek során.

De ha van valami különbség, természetesen az a zenekar, akkor azt mondanám, hogy mi… Személy szerint nincsenek olyan speciális határaim, vagy korlátaim, amelyek segítségével kordában tartom a zenét bizonyos keretek közt…Valószínűleg egy kicsit merészebb dolgokat csinálok majd ebben a bandában. Viszont nem lesz az, hogy ha ilyeneket mondok, akkor valószínűleg az emberek azt hiszi majd, hogy valami furcsa stílusú zenét kezdek el játszani, érted..ez nem fog megtörténni. Majdnem olyan lesz minden nagyjából, mint ez az album.

Igen, értem.

De néhányan megjegyezték nekem, hogy vannak jócskán Heavy Metal jellegű hatások, ami bizonyos értelemben valószínűleg igaz is. Nagyon sokat hallgatok, tudod, klasszikus metál cuccokat, úgyhogy nyilván ez is inspirál.

A debütáló albumotok május végén jelenik meg a Metal Blade Records gondozásában. Szerintem egy olyan old school horda számára, mint a tietek, remek választás a Metal Blade, hiszen olyan nagy nevek találhatóak náluk, mint például a Mercyful Fate, és a King Diamond. Hogyan történt a Metal Blade-del való lepaktálásotok?

Nos igazából valójában, tudod, nekem más nézeteim voltak már a Nifelheim idők során. Azon ötleteltem, hogy egy olyasfajta kiadót szeretnék, ami egy kicsit jobban előtérbe tudja tolni a zenét, tudod, ahogyan azt a Metal Blade csinálja. De a többi srác, vagy néhány tag, nagyon nem értett egyet.

…és most, tudod, következik az underground La La La La. Szóval én mindig is szerettem volna megpróbálni megismerkedni egy jóval nagyobb kiadóval, ami ismert volt előttem. Ám ehhez szélesíteni kell a zenei palettát nem olyannak megmaradni, mint amilyen korábban voltam. Szóval tényleg próbáltam keresni egy nagyon jó… valami igazán jó lemezkiadót, és segítséget kaptam egy német barátomtól, aki ilyen dolgokkal foglalkozik. Szóval, nem tudom, mennyi időbe telt, talán hónapokig, mire megismerhettünk a lemezszerződést. De most így, a végén ennek nagyon-nagyon örülök. Tényleg megérte várni, mert a Metal Blade tökéletes, tökéletes kiadónak tűnik, legalábbis ezen horda számára.

Igen. Nagyon tetszett ez a pazar single-tek: terveztek-e valami újabbat a megjelenés előtt vagy esetleg utána?

Igen, mindez a Metal Blade-en múlik, de úgy tudom, hogy az album előtt jön még néhány dolog, annak népszerűsítése érdekében. Szóval, nem tudom, mit akarnak, mit mondhatok el neked. Végeredményben szerintem azt akarják, hogy olyasféle dolog következzék, ahogyan bemutattak. Szóval csak annyit közlök, hogy lesznek még itt történések.

Hellbutcher Cover240419

Igen! Andrew/Andrey barátom ott volt három fellépéseteken is (láttam néhány élő felvételt a stockholmi és a Dark Eastern Meetinge-s buliitokról, Németországban, Münchenben, ha nem tévedek.

Igen, igen.

Mindegyik nagyon bejött, amit a YouTube-on láttam, azonban megjegyeztem, hogy élőben a felállásotok egy kissé más volt.

Igen, igen, igen. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy debütáló album basszerosa (értem ezalatt a norvég srácot) elég csúnyán megsérült, ezért szereznünk kellett egy session basszusgitárost, akinek egy hét alatt meg kellett tanulnia az összes nótát.. nagyon kaotikus volt, tudod.

Szóval ezért volt más basszusgitárosunk az első albumon meg a koncerten… majd valami történt a dobossal is, úgyhogy ehhez kellett egy session zenész. Tehát valójában eddig még nem játszottunk élőben a tényleges felállással. Nem tudom.. Az az igazság, hogy akkor sem fogok/fogunk leállni – és mindannyian egyetértünk a zenekarban ebben – ha ilyen szerencsétlenség ér minket: nem mondunk le koncerteket vagy ilyesmi. Folytatjuk ezerrel: ezt úgy értem, fontos valahol elkezdeni, s elindulni turnézni, meg ilyesmi. Tehát jelenleg ez a srác, Perra, a dobos a… Deströyer 666-ból…

Igen, a Perracide-ból! Nagyon bejött a sátáni éneked a Nifelheim-feldolgozásokon.

Igen, igen 😊

Nagyon jó lett!

Igen, igen. Szóval most ő fog velünk koncertezni, amíg el nem rendeződnek a dolgok Devastator-ral. És hát azt a hírt kaptam, hogy a session basszusgitáros, az első, aki az legelső koncertünkön játszott, ő is megsérült. Tudod, mindannyian közlekedési balesetet szenvednek. Szóval az autója most karambolozott egy busszal, nem jó basszusgitárosnak lenni ebben a bandában, érted 😊

Tobias Fongeliusszal (ex-Jormundgand/Voodus) 2009 óta vagyunk fémtestvérek, miután megrendeltem tőle a Jormundgand ’Satanic Attack’ demót. Itt is van.

Igen, ezt.

Te készítetted el neki a borítót, ha nem tévedek (van Jormundgand pólóm is), s a „Satanic Attack”-számban irgalmatlan háttéréneket zúztál fel. Hogyan emlékszel vissza azokra az időkre?

Nos, barátságban vagyok azzal a sráccal, Tobbe-val, Tobias-szal, s nem csináltam semmiféle különösebben nagy dolgot: ő csupán megkérdezte tőlem, hogy hozzáadnék-e némi vendégéneket a demóhoz. Abban az időben teljesen ismeretlenek voltak. Szóval arra gondoltam, hogy… tudod, barátok vagyunk vele és bármikor készen állok arra, hogy vokálozzak a demóján.

És mi a véleményed a Voodus zenekaráról?

Igen, azóta a demo óta rengeteget fejlődtek, azt kell mondanom. Olyan a hangzásuk… igen… olyan, mintha… szerintem sokkalta jobbak manapság, ez a véleményem.

A magángyűjteményedből Tobbe küldött nekem egy dedikált Nifelheim bakelitet, itt az aláírásod 😊

Ó de jó!

…és Necrocurse CD-t is (írtam róla magyarul ismertetőt is). Itt írtad alá, nem tudom, látod-e, itt dedikáltad.

Igen, talán. Látok valamit ott középen, igen.

Megtiszteltél vele, nagyon hálás vagyok! Látsz-e valami esélyt a Necrocurse folytatására? Nem tudom, esetleg egy kicsit később?

Igen. Az a mókás, hogy a Necrocurse összes tagjával még mindig kapcsolatban vagyok és a Necrocurse dolog egyszerűen eltűnt anélkül, hogy… voltaképpen senki sem tudja, miért is. Volt olyan, hogy… igen… hetente egyszer próbáltunk, aztán volt, hogy „Uhh, a jövő héten nem tudok jönni.” Aztán eltelt egy hónap, majd két hónap, aztán hirtelen nem is játszottunk többet. Szóval nagy esély van arra, hogy még valamit mindenképp kiadjunk, mert majdnem egy albumnyi új anyagunk van… Szóval jó pár nótánk… …Alig néhány hete beszéltem Nicklas Rudolfsson dobossal és a gitáros Mördával, és arról értekeztünk, hogy csinálhatnánk valami olyat, ami nem igényel túl sok időt, egy EP vagy minialbum formájában, vagy ilyesmi, például négy-öt szerzeményből állót. Már csak azért sem ártana, hogy ne pocsékoljuk el azon erőfeszítésünket, amit annak idején a dalok megírásába és hasonló dolgokba fektettünk. És úgy tűnik, teljesen őszintének tűnt a két társam. Nem tudom, mikor fog ez megtörténni, de abszolút sanszos, hogy a Necrocurse-zel is kiadunk valamit.

A korai 90-es évek óta nagy rajongója vagyok természetesen a Nifelheim-nek és a Dissection-nek.

Igen?!

Kérdésem a következő: melyek a kedvenc számaid és albumaid Jon Nödtveidt hagyatékából?

Igen.. ez egy nagyon, nagyon nehéz kérdés. Igazából mindet szeretem, tudod? De… tudod, hogy a régi cuccaik óta… A Dissectiont akkor kezdtem el hallgatni, amikor kiadták az első EP-jüket, tudod mikor történt ez, már régen volt. Szóval nosztalgikus hangulatba kerülök, amikor ezeket hallgatom, de úgy vélem, hogy a ’Reinkaos’ album is teljes egészében, tudod, csodálatos. Szóval igen, igen, szinte lehetetlen egyetlen dalt kiválasztani. Igen, muszáj…

Elárulom, hogy mi a Hellbutcher-rel, a bandával az első fellépésünk előtt a „Frozen”-t gyakoroltuk a Dissection-től.

Igen, lehet, hogy egyszer élőben is eljátsszuk. Szóval ezt a dalt például nagyon kedvelem. Ám szeretem a ’Reinkaos’ című instrumentális nótát is, az egyik kedvencem.

Briliáns, mint az egész album!

Igen, igen, nagyon kedvelem!

Most egy kicsit beszéljünk Magyarországról: tudtommal soha nem játszottál a Nifelheimmel Magyarországon (ha nem csal az emlékezetem) de voltál-e már ott?

Igen, voltam Magyarországon.

Iron Maiden-en? 😊

Igen, és tudod velünk játszott a Tormentor gitárosa, Tamás.

Buday Tamás

Igen, igen. Nos, amikor Magyarországon élt, valamikor meglátogattam a kéglijében vagy őt, vagy a feleségét/élettársát. Amúgy egy lakásban éltem, valahol Budapesten. És igen, időnként elutaztam oda, néhányszor a Maiden miatt, s néhányszor csak valami egyéb okból kifolyólag. Nem emlékszem már pontosan, de sokszor voltam ott egyébként.

Melyek a kedvenc magyar bandáid?

Nos, azt kell mondanom, hogy a kedvencem… tudod, igazából jó néhányat meghallgattam… akarom mondani, rengeteget… de a Thrash és a Black metal stíluson belül azt kell mondanom, hogy valószínűleg a Tormentor a legjobb.

Láttam néhány élő videót Csihar Attilával (amikor vendégénekesként fellépett egy-egy számban a Nifelheim-mel) Svédországban, kegyetlen volt!

Azt mondanám, hogy a Tormentor a magyar Thrash/Black metal stílus legjobbja. Hallgatom ezeket a régi bandákat. Tudod, fiatal koromban volt egy svéd srác, akinek Heavy Metal vagy inkább Black metal fanzine-je volt Natt/Sår néven(?) a 80-as évek elején. Írt egy zenekarról, a magyarországi Fantomról, nem tudom, ismered-e. Ettől a zenekartól, ettől a bandától kaptam néhány próbatermi felvételt, ez amolyan régi cucc. És akkor itt van még… igen, hallgatom az összes régi bandát… mint a Detonator és ehhez hasonlóakat. Jó cuccok, nagyon is.

Pokolgép?

És igen, hallgatok Heavy Metalt, hallgatok Pokolgépet, tudod, a régi Ossian dolgait, természetesen. Ráadásul még szeretem a P. Mobil néhány albumát.

Igen.

Ezenkívül, hallgattam még, mit is, mit is… a francba. Nem emlékszem… igen, a Rotort! Beszereztem tőlük néhány albumot, aztán.. .van sok, nem fog az agyam, de nyilván a Pokolgép, meg ilyenek. Nagyon-nagyon jó, nagyon szeretem. Szerintem a magyar, a magyarországi metal színtér is nagyon jó lehetett. Ha összevetem az egykori keleti blokk többi országával, némelyiküknek szinte nincs is olyan régi bandája, amelyik lemezeket és ilyesmiket csinált, de Magyarországon nagyon jó metal szcéna pezseghetett.

Nagyon tetszett a vokálod a Bombarder III-on. A Bombarder-es Nešo, Nenad Kovačević régi barátod. Ossz meg, kérlek néhány gondolatot magáról a felvétel folyamatáról, ugyanis láttam a Bombarder III című videót.

Igen. Nos, nagyrészt az volt a gond, hogy nem vagyok túl sokat kapcsolatban vele, mert ő… nem nagyon beszél angolul, én pedig nem beszélem az övét…

…nem beszéljük ugyanazt a nyelvet, tehát többnyire a lemezkiadón keresztül tartjuk a kapcsolatot: szerintem a Grom Records-on keresztül.

A szerb Grom, igen.

Igen, és megkérdezték, fel tudnám-e énekelni az EP néhány verzéjét. Természetesen meg szerettem volna tenni, hiszen a Bombarder az egyik kedvencem, tudod. Már csak kiviteleznem kellett ezt az egészet: tulajdonképpen itthon csináltam… van egy énekfelvevő cuccom a próbatermem stúdiójában, a svédországi Halmstadban, ahol élek. Szóval felvettem és elküldtem nekik. Ők pedig ezután keverték az éneket, s utána el akarták készíteni a videót is hozzá. Nos, itt magamnál forgattam le az én részemet. Szóval nem utaztam el hozzájuk, vagy ilyesmi, minden Svédországban készült. De akkor is nagyon boldog vagyok. Nagyon örülök, hogy részt vehetek az EP-n és az albumon, mert igen, nos, ez egyfajta… Mit is mondjak, ez… nagyon-nagyon klassz számomra, hogy egy Bombarder albumon szerepelhetek, egy álmom vált valóra.

Barátja vagy Luiznak a Vulcano-ból is. Meghallgattad a legújabb albumukat?

Igen, mindig, mindig a Vulcano-t hallgatom. Ők is az egyik kedvenc bandám. Szóval igen, szerintem egyszerűen… nagyszerűek.

Az összes… az összes album, amit csináltak, tudod. Nos, a régieknek megvan a maguk különleges helye, mint például a ’Bloody Vengeance’ és ehhez hasonlóak. De ettől eltekintve szerintem… az összes új cucc nagyon-nagyon jó. Szóval igen.

Köszönöm szépen. Ó, most pillantottam rá az időre, kevesebb mint egy percünk maradt hátra ☹ Rengeteg kérdést állítottam össze, talán legközelebb újra…

Igen, hogyne, természetesen!

Tobbe által, Tobias Fongeliuson keresztül kikérdezhetlek? Ugyanis vele barátok vagyunk a Facebookon, és van egy kis blogom, az Archangel’s Lantern… talán legközelebb…

Igen, persze! Csak beszélj Tobbe-val, ha kapcsolatban vagy vele, és mindketten akarjátok, még néhány dologra sort keríthetünk, abszolút, abszolút!

Igen! Nos, Hellbutcher, nagy megtiszteltetés volt számomra ez a fantasztikus beszélgetés. Tack så mycket!

Igen, tack så mycket! Köszönöm!

Legyen szép napod, s a legjobbakat kívánom a Hellbutchernek! Remélem, találkozunk élőben is, és sok cuccot dedikálsz majd nekem! 😊

Igen, igen, feltétlenül. Remélem, hogy előbb-utóbb eljutunk Magyarországra, s lesz ott néhány fellépésünk. Rendben!

Köszönöm szépen.

Köszönöm, üdvözöllek, viszlát, viszlát!


https://hellbutcher.com
https://www.facebook.com/hellbutcherband
https://www.instagram.com/hellbutcherband

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2024/05/22/hellbutcher-interview/

Készült: 2024. április 29 .

Kapcsolódó cikkek

HELLBUTCHER – Hellbutcher

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek