Interjúk

Hisztéria Interjú

Sziasztok. Régi igazi Magyar zenekarnak számítotok, ami tűzön-vízen keresztül átment. A weboldalotokon elég részletesen le van írva a jelentősebb történésétek. Hogyan mutatnád be a zenekart 2008-ban? Főleg azoknak, akik még nem nagyon ismernek, de szeretik a “lázadóbb” zenéket?

Hogy milyenek vagyunk 2008-ban? Azt gondolom, mindenki, aki kíváncsi ránk, jöjjön el a koncertjeinkre és választ fog kapni rá. Az elmúlt 2 évben lenyomott, több mint 40 bulin azt tapasztaltuk, hogy a zenénknek ma is létjogosultsága van. Az emberek szeretik a szókimondó szövegeket és a bevállalósabb zenét is. Egyébként a weblapunkon (www.hiszteriazenekar.hu) igyekszünk folyamatosan frissíteni a koncertnaptárunkat, illetve az iwiw-en működő klubunk tagjainak is állandó tájékoztatást adunk a csapatot érintő eseményekről.

Nemrégen jelent meg sokak örömére egy nagyon jó gyűjteményes lemezetek “…Eddig… very best off” címmel, amihez még egy bónusz DVD is helyet kapott! Lényegében az összes demós anyagotok és korai kiadványotokat megismerheti és hallgathatja a rajongói tábor. Kinek az ötlete volt ez? Hogyan sikerült az Edge Records-al megállapodnotok, hogy megjelenjen ez a lemez?

Igazából nem is nagyon kutattunk kiadó után, mert az első már rá is bólintott. Az ötlet jó egy éve született meg a zenekar fejében, hogy a 89-97 közti munkásságunkat egyben, mindent összerakva, meg tudjuk jelentetni. Ez akkoriban lehetetlen lett volna, hacsak nem voltál jóban Erdős Péterrel, Magyarország akkori “zenei atyaistenével”.Több száz fénykép, régi video és audió kazetta átnézése után jutottunk el oda, hogy ne csak egy válogatás CD jelenjen meg, hanem az Edge Records segítségével, akik fantáziát láttak a cd-dvd elképzelésben is, az összes -akkoriban bolti forgalomban is megjelent- anyagunk ismét jó minőségben hallgathatóvá váljon. A kiadóval folytatott tárgyalások őszinte örömünkre, könnyen mentek, hisz a 90-es évekbeli munkásságunk sokuk előtt ismert volt és kedvelt a mai napig is.

A bonusz DVD-n rengeteg hasznos anyag található. Mit kap a rajongó, ha végig nézi a lemezt?

A DVD-n az összes megjelent lemezünk (Támadni kell – 1991, Kár az életért – 1992, Ne fogd be a szád – 1993, Game Over – 1995 és az Xphobya – 1996) teljes hangzóanyaga mellett, kimaradt stúdiódalok, a lemezek teljes szövegkönyve. Az előbb említett archívumban talált és használható videoklipek, fotók, cikkek (meglepetésként, némileg elrejtve a lemezen az Army’n’Roll 2007-es klip-je) és több koncertfelvétel is van.
Plusz bonuszként Toncsi szólóanyaga (Toncsi Cox & Detroit Raiders) ami annak idején szintén nem tudott megjelenni. A CD-re került 21 dal kiválasztását, pedig hosszas válogatás előzte meg, amiben a közönségünk jó része aktívan részt vett.

A kezdeti időkben rengeteget segített Nagy Feró az előrejutásotokban. Hogyan kerültetek vele kapcsolatban? Mit is köszönhettek neki?

A 90-es évek elején a rádióban Feró vezette a Garázs című műsort, amely akkoriban a magyar alternatív zenei világ egyetlen legális megjelenési lehetősége volt. Ebben a műsorban hangzott el először a Támadni kell majd az általa is nagyon kedvelt “No Future”, amit követett a “Kár az életért” című dal (és a többi). Ennek a nótának volt akkoriban egy drámai hatása is: Egy fiatal lány életét a rádióban lejátszott Hisztéria szám szövege ill. a hozzá tartozó lendületes, kemény pörgős zene mentette meg, az öngyilkosságtól. Emellett Feró és kis csapata jelentősen támogatott minket pl: fellépési lehetőségekkel, klipkészítéssel, médiumokban való megjelenéssel. Ahogy ezt tette sok a Fekete Lyukban játszó zenekarral is.

Az biztos, hogy nagyon merészek voltatok a korai időkben az olyan dalokkal, mint a “Army’n’Roll”? Milyen volt az első koncertetek és milyen volt az utolsó FEZEN-es fellépésetek? Mennyivel érzed szabadabbnak magad most, mint a ’80-as évek végén?

Rövid összehasonlítás a két buli között: az első koncertünk egy, azóta lebontott XIII. kerületi klubban volt, a Fezen pedig Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, ahová pedig a kiadónk segítségével jutottunk el. Két különböző kort így igen nehéz összehasonlítani, az biztos, hogy 1991-ben az Army’n’Roll refrénjét át is kellett írjuk (…tépd szét a behívót… helyett… nem kell az erőszak… lett a “hivatalosan elfogadott szöveg”) amikor egy világos ballonkabátos úr a Felvonulási téren adott koncertünk előtt finoman félrehívott bennünket és közölte a cenzúra álláspontját. Ma mindenről énekelhetünk, nincs tabu, szabadság van, viszont a magyar alter zenei világ lehetőségei nem sokkal jobbak. Az okokat nehéz lenne néhány sorban kifejteni.

Volt egy nagyobb időszak, amikor nem létezett a zenekar, de 2006-ban újra alakultatok. Miért szüntetek meg ’98-ban és minek a hatására alakultatok újra? Mennyire stabil a jelenlegi felállás?

Az 1998-as leállás egyfajta szünet lett, mindenki megpróbált a civil életben is érvényesülni, családalapítás, munka, stb. A zene szeretete azonban újraélesztette 2006-ban egy zártkörű bulira a zenekart, amiből aztán a lelkesedés tovább vitte a történetet. Az első ötlet, hogy az alapító tagokkal próbáljuk újra a dolgot, végül nem járt sikerrel, azonban egy gitáros cserét leszámítva stabil és a régi felállásokhoz hasonlóan barátságokkal megtöltött zenei munka folyik mind, próbákon, mind a koncerteken. A jelenlegi vonósnégyes úgy gondolom, egyfelé húzza a zenekar szekerét, és ez a mai világban nagyon fontos.

Gondolom idővel lesz új lemezetek is. Mikorra várható? Mennyivel lesz másabb, mint az eddigi anyagaitok?

A rengeteg koncertfelkérés, és a most megjelent “Best off” cd-dvd lemezzel járó promók közötti időt megpróbáljuk új nótákra fordítani, de miután 3-4 dal már “műhelykész” állapotban van, reméljük, 2009-ben elő tudunk jönni egy valóban új, Hisztéria lemezzel is. Terveinkben szerepel, hogy február-március körül egy teljesen új számokból és klipből álló ep-t – maxit jelentessünk meg, beharangozva ezzel az új lemezt, ami előreláthatólag október körül látna napvilágot. Hogy mennyivel lesz másabb? Igyekszünk a stílus adottságain belül egy jó hangulatú, inkább vidám anyagot összerakni.

Legjobb és legrosszabb dolog, ami történt veletek?

Jó a kérdés. A legjobb dolog talán az, hogy újra működik, él a zenekar. Mi több, 2008. október 10-én a Vörös Yukban lemezbemutató koncerttel folytattuk az idei turnénkat. Rossz dolgokról inkább általánosságban lehetne beszélni, ez pedig a környezetünkben érezhető pénztelenség és az embereken sokszor látható rosszkedv.

Mire is vágytok? Mi az, ami fontos az életetekben?

Erre azért nehéz válaszolni, hisz 4 más ember vagyunk. Ha zenekarként gondolkodom, akkor sok jó bulira vágyunk és arra, hogy a zenénk örömet okozzon mindenkinek, aki élőben vagy lemezem minket hallgat.

Milyen magyar zenekarokat neveznél meg, akivel szívesen koncerteznél?

Nincs Magyarországon olyan együttes, akivel nem játszanánk együtt. Egy zenekart a koncertek és a közönség szeretete hajt és tarthat életben. Erre törekszünk mi is.

WEB: http://www.hiszteriazenekar.hu/

Kapcsolódó cikkek

HISZTÉRIA – …Eddig…Very Best Off

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek