Interjúk

Hooded Menace interjú

A kérdésekre Harri Kuokkanen válaszolt!

14 éve léteztek és nekem úgy tűnik, hogy a 2007-ben elkezdett utat folytatjátok és folyamatosan fejlesztitek magatokat. Mindig azt kapjuk tőletek amit várunk, egy nagyon jó Death / Doom muzsikát. Miért fontos számodra a kezdeti időkhöz való hűség?

Az egész Lasse-tól jön, mert ő alapította meg a bandát 2007-ben ahogy mondtad. Szóval a legelejétől az egész banda és a zene az ő vízióit követi. Szerintem nem csak szükséges, de elkerülhetetlen is, hogy az ő hangzásvilága reflektálódjon a zenében. Habár ez a hangzás változott a zenében az évek alatt, mind azért történt, mert ő a főszereplő. Az egyedüli személy aki a zenéért és a producálásért is felelős.

A zenétek minőségi és már több albummal is rendelkeztek. Szerinted nagyobb figyelmet érdemelnétek? Mennyire vagy elégedett ilyen téren?

Nem tudom mennyire lehet használni a „megérdemelni” szót. Nagyszerű látni amikor az embereknek tetszik amit csinálsz. Nem mondhatom, hogy kevesebbet vagy többet érdemelnénk. Szerintem azok az emberek akik az ilyesféle zenét szeretik, azok megtalálják. És ennek is nagyon örülök.

Egy bizonyos ‘The Blind Dead’ horrorfilm sorozat ihlette sokat a dalok szövegét. Mit mondanál erről? Miért szimpatikus ez a téma?

Nem én vagyok a legmegfelelőbb személy ennek a kérdésnek a megválaszolására, mert én még nem voltam a bandában amikor ez az egész horrorfilm téma elkezdődött. Az évek alatt egyre kevesebbet fókuszáltunk specifikus filmekre, de szerintem, mint általában a heavy metállal, a képzeletbeli és vizuális része nagyon sokat számít, amikor egy atmoszférát vagy hangulatot kell teremtened. Szerintem ez egy gyümölcsöző formája az inspiráció gyűjtésnek. Viszont ahogy mondtam, nem igazán volt külön film amihez referált volna egy régebbi album sem, inkább csak inspirációként szolgáltak. Pár szövegrészlet és grafikus elemek született így, de egyszerűen csak horror zenét szerettünk volna csinálni. A zene a legfontosabb és legnagyobb része, a többi elem meg csak támogatja.

A hatásaitoknál a Candlemass, Cathedral, Paradise Lost, Autopsy, Asphyx és hasonló zenéket említitek. Feltételezem, hogy nagyon szereted az ő zenéjüket. Elárulod, hogy ezeknek az előadóknak melyik albuma tetszik legjobban neked?

Szerintem minden tagnak más kedvence van, de például én inkább a korai Paradise Lost albumokat szeretem, főleg a debüt albumukat és persze a Gothic-ot. Autopsytól a „Mental Funeral”-t. Mivel nem én vagyok a felelős a számírásért, ezért például a Candlemass egy nagy inspiráció Lasse-nak és a dalírási folyamatának, de jómagam sosem voltam a legnagyobb rajongójuk. Szeretem az „Epicus Doomicus Metallicus” albumot, de az sem nagyon tartozik a kedvenceim közé.

Tavaly év végén vonultatok stúdióba, hogy felvegyétek a hatodik albumotokat. Különféle helyszíneken vettétek fel. Beszélnél erről, hogyan zajlott és mit hogyan választottatok ki?

A munkafolyamat elég hasonló volt az előzőhöz. Habár más csinálta a mixelést és a gitárfelvételeket meg ilyesmiket, de a dobokat egy Észak-Karéliami stúdióban vettük fel. Ezt Lasse és a dobosunk Pekka együtt megoldották. A gitár felvételeket a girárosok csinálták, mindenki magánál, és az egyedüli felvételi folyamat ahol én is jelen voltam azok a vokál felvételek voltak, de azt itt Helsinkiben csináltuk, mert minden bandatag más városban lakik. Én kilométerek százaira lakok tőlük, szóval így sokkal könnyebb volt nekem, hogy egy barátomnál csinálhattam meg, akivel már számos projectet készítettünk az elmúlt években. Ugyan úgy zajlott, ahogy ez nálunk zajlani szokott, semmi probléma nem volt, mert amikor a Hooded Menace a stúdióba lép, akkor már minden előre le lett producálva, ki lett találva. Semmilyen meglepetés nem tud érni minket. Minden a terv szerint halad, és csak a kivitelezés marad hátra. Ez csak az előre befektetett munka, mert mindenki kiveszi a részét és úgy játsza fel a részeit, ahogy meg lettek írva. Persze ezúttal Andy LaRocque segített a gitárokkal és a mixeléssel meg a mastereléssel. Ő nagyon más személy volt ahhoz képest amikor legutóbb dolgoztunk vele, de szerencsére és örömünkre nagyon földhözragadt, nagyon kedves és profi srác volt. Szóval szerintem elég könnyen és gyorsan megkaptuk amit akartunk, szóval nem kellett harcolnunk a hangzással, de persze már volt egy ötletünk erre is, szóval csak le kellett kommunikálni Andynek. Egy szavunk sem lehet rá.

Ami szembetűnik a zenétekben, hogy a death / doom mellett némi heavy metal elemet is tartalmaznak a dalok. Hogyan alakult ez ki? Miért látod jónak?

Szerintem nagyszerű. Ez egy elég természetes elem amit a zenénkbe tudtunk tenni, mivel ahogy mondtad ez a 6. albumunk, ezért természetesen ezek a dolgok fejlődnek az évek és az albumok során, hogy frissek maradjanak. Nem mintha elfeledkeznénk a banda eredetéről és a hangzásáról, a death / doom elemekről, de szerintem ez a plusz heavy elem tarkítja a hangzásunkat és nem vesz el a Hooded Menace védjegyéből. És szerintem a legfőbb ok, hogy ez így alakult, hogy Lasse imádja ezt a zenét. Ezen nőtt fel, a ’80-as évek heavy metál korszakán. Mostanság is csak ilyesmiket hallgat, szóval természetes, hogy erre vettük az irányt. És persze ahogy Lasse mondta, mert az első 4 albumon minden vokált egyedül csinált, hogy ez az irány nélkülem nem lett volna megvalósítható. Én nem tudok olyan büntető piszkos mélyeket hörögni, mint ő, de cserébe tudok más dinamikákat hozni. Amikor ez összeállt, akkor ez egyértelműsödött, hogy ezzel is foglalkozni akarunk.

Az új album a „The Tritonus Bell” címet kapta és augusztus 27-jelenik meg a Season of Mist kiadónál. Jó hangzás, ütős dalok és a jó kiadó révén mire számítotok? Mennyire fog célba érni ez a 7 dal a rajongóknál?

Lelkes vagyok. Eléggé izgalmas látni és hallani az emberek véleményét. És biztató is, mert 2 számot már ki is adtunk single-ként, és jó visszajelzéseket kapunk, szóval ezzel a heavy metálos ütős hangzással amivel jelenleg rendelkezünk a korábbi albumokhoz képest, úgy néz ki, hogy nem minden régi fan áll rosszul az egészhez, és tetszik nekik amit próbálunk behozni. Nem mintha bármelyik számunk is elvárások szerint készült volna, de mindig izgalmas válasz reakciókat látni arra, ha valami újat csinálsz. Most azt érzem, hogy az emberek úgy éreznek iránta, mint mi. Örülök neki, mert most ez az a zene amit mi szerettünk volna megírni, szóval jól esik, ha az emberek értékelik.

Többféle formátumban is megjelenik a lemez. A digibox verzióról mit mondanál, mit kapunk pluszba?

Igen, különféle formátumokban lesz elérhető az album, például különféle színű bakelit lemezek, különféle CD-k, egy standard CD fényes tokkal, exkluzív póló minták amik a Season of Mist oldalán és még jópár más webáruházon elérhetők. Zeneileg a legkiemelkedőbb bónusz pedig a bónusz szám a special edition CD-n. Egy feldolgozás a „W.A.S.P. – The Torture Never Stops” című számról. Ugyan azokon a session-on készült mint az album többi száma. Szerintem ez a legalapvetőbb bónuszunk amink van.

Az új albumról már kettő dalhoz is készült videóklip. A YouTube rajongói vélemények alapján nagyon jónak tartják. Milyen érzés ezt olvasni, mennyire kíséred ezt figyelemmel?

Ahogy mondtam mindig jó, ha az emberek megértik amit csinálsz. Persze vannak akik csalódnak amikor más irányt veszel fel az előző albumhoz képest, de ez ilyen. Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni. Néhány ember az előző album minőségét várja el, pontosan ugyan úgy, és persze csalódni fognak, mert nincs értelme ugyan azt az albumot újra és újra megcsinálni. Ezen kívül a válaszok nagyja pozitív volt. Nagyon jó látni és hallani amikor az emberek megértik a szándékunkat.

Koncert manapság nem túl sok van, de több nagyobb fellépésetek is volt már. Milyen emlékek jutnak most eszedbe, mennyire hiányzik a közönség?

Jómagam örülnék pár fellépésnek, de mivel a banda semennyire nem koncertezett már majdnem 3 éve, aminek a koronához semmi köze. Persze kellett volna egy 10. évfordulós miniturnét adnunk a „Never Cross the Dead” albumunknak, de az előző évben el lett halasztva a korona miatt. A fő oka annak, hogy nem koncertezünk semmi köze nincs a koronához. Még 2 évvel a pandémia előtte eldöntöttük, hogy egy pár évig szüneteltetjük a fellépéseket. Én személy szerint szeretnék fellépegetni, de most a banda nem erre halad. Sok bandát befolyásolta a járvány, a turné terveiket meg miegymást, de a mieinket szinte semennyire sem. Ami az emlékeket illeti, 2016 óta vagyok a bandában, és az első koncertjeim a USA West Coast turnén voltak a Demilich és Vastum bandákkal. Ekkor voltam először az államokban. Nagyon izgalmas volt és remek koncertek voltak. Az egész nyugati partot végig jártuk. Említésre méltó esemény például a 2018-as koppenhágai Kill-Town Death Fest. Az volt az eddigi utolsó élő fellépésünk. És Olaszországban a Candlemass-el is játszottunk, az is elég király volt. És persze a Tilburg környéke, mint például Roadburn és a Deathfest. Mindig jó Hollandiába menni, főleg Tilburgbe.

Milyen történések várhatók a zenekarral kapcsolatban? Jelenleg mik a tervek?

A legfőbb tervünk az, hogy kikerüljön ez az album, és hogy elszabadíthassuk a zenénket. Aztán, majd meglátjuk mi történik. Sosem tudni, hogy mikor fogunk újra belelkesülni, hogy útra keljünk. Nem is feltétlen turné formájában, hanem esetleg csak pár koncertre. Nem mintha bármit is meg tudnék ígérni, mert sajnos nem rajtam áll. És általában, ha kész vagyunk egy albummal, akkor elkezdjük írni a következőt, de ez nem igazán kapkodós folyamat. Ahogy mondtam, ha a Hooded Menace belép a stúdióba, akkor minden előzetesen át lett gondolva, nincs helye a kísérletezgetésnek. Minden előre meg lesz producálva, és minden építőelem a helyére kerül mielőtt bármit is felvennénk. Szóval szerintem semmi sem fog történni a kiadás után.

Köszönöm a válaszokat és a lehetőséget. Sok sikert kívánok!

Én is köszönöm, jó volt beszélgetni!

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=51658

Készült: 2021. július 12.

Kapcsolódó cikkek

HOODED MENACE – Gloom Immemorial

Dr. Feelgood

Hooded Menace – Gyűjteményalbum bejelentése

KMZ

Hooded Menace Interjú

Dr. Feelgood

HOODED MENACE – Effigies of Evil

Dr. Feelgood

Hot News: Hooded Menace – Premieres „Crumbling Insanity” Video On Metal Injection

KMZ

Hot News – Hooded Menace: Enter The Studio

KMZ

Hot News – Hooded Menace: Sign To Relapse Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek