Interjúk

Horda Interjú

A kérdésekre Pavelka Gyula válaszolt.

Sziasztok. Hosszú idő után úgy tűnik egy nagyon erős horda jött össze. Bemutatnád a mostani felállást? Honnan jött az ötlet, hogy a zenekar neve Horda legyen?

Jelenlegi felállásban Acsády Soma (Bass), Bálint Richárd (2.dob), Honfi Gábor (gitár), Höflinger Tamás (ének), Metzger Dávid (1.dob) és jómagam Pavelka Gyula (gitár) zenélgetünk.
Rengeteg konkurens ötlet sorakozott a kincses ládában. Egy teljes A4-es lap megtelt velük (persze nem 5 centis betűkkel). Fontos szempont volt a magyar csengés, a mögöttes tartalom fajsúlya, + az Akelás múltam is kötelez (hiszen a farkasok is hordába verődve vadásznak) és ezek alapján a Horda név tökéletesen megfelelt a célnak.

Sok minden történt veletek a megalakulásotok óta, pl. a legfontosabb “fegyvereiteket” a hangszereket ellopták és tagcserék is voltak. Pár mondatban beszélnél a múltról, hogyan is jutottatok el idáig? Mennyire stabil most a zenekar?

Sajnos valóban begáncsolt nekünk Murphy-testvér, amikor elintézte, hogy a srácok hosszú idő alatt megspórolt pénzből vásárolt hangszereinket meglovasítsa egy görény! Milliós tételről lévén szó, esély nem volt a pótlásukra! Következmény: 5 év pereskedés, elkeseredettség, belső feszültségek és szétzilálódtunk. 3 év munkája omlott össze. Innen kellet felállni és újra építeni mindent. Most stabilnak érezzük a bandát, bár Murphy-t szemmel kell tartani!

Bizonyára már nagyon sokan várták a most megjelent debütáló albumotokat. Elsőre rögtön lejött, hogy baromira ütős hangzást dobtatok össze a Denevér stúdióban. Beszélnél egy kicsit a munkálatokról?

Köszi a dicséretet! Mi is elégedettek vagyunk az eredménnyel. Tudtuk hogy jó választás a Töfi keze alatt működő Denevér stúdió. Nem bíztuk a véletlenre. A demóinkat is itt vettük fel, akkor még úgymond “piackutatás” gyanánt. Már akkor eldőlt: itt vesszük fel az albumot. A demós tapasztalatok után már otthonosan mozogtunk munkálatok alatt. Esti óvatos tivornyázások és könnyed munkálatok váltogatták egymást. A lehangolt gitárok és a két dob azért igényelt némi plusz energiát, rálátást, de ha van konkrét koncepció, ez sem lehet akadály!

Tíz élet, találó név az albumnak. Ki írja a szövegeket? Az élet szarságaiból merítetek?

Ismét kösz’ a bókot! Elkényeztetsz minket! Az album címmel próbáltunk utalni a viszontagságos múltunkra, az akaraterőnkre és a 10 dalra. Megjegyzem, a címadó dal szövege konkrétan nem erről szól. A szövegeket egyébként én írom. Igen jól látod, zömében valóban az élet szarságairól szólnak. Súlyos szarságokról van szó!
Hazugokról, kétszínű “barátokról”, csalódásokról, ilyen-olyan kapcsolatokról, saját hibáinkról, a mocskos emberiségről és persze a bulikról! Lásd: “Egyszer él az ember” c. dal.

Mennyire újak ezek a szerzemények? Nagy része már régebben is kész volt?

Vannak természetesen régebbi dalok, kár lett volna dobni őket, hiszen a most megjelent albumot ékesíthetik. E mellett a friss szerzemények is nagyon jól megférnek.

Láttalak benneteket még a korábbi felállással is, és ha jól emlékszem, akkor még kicsit másabb stílusú zenét játszottatok? Hogyan változott a zenétek és hogyan tudnád bekategorizálni?

A változást az új felállásban látom. Más ének, 2 dob van stb. Ha kategóriába kell sorolni, akkor a- tradíciókra épülő, de friss szemléletű tömény zúzda Horda módra-kategória a legkifejezőbb!

Bónuszként 3 demó szám is felkerült. Szerettétek volna ezt is jobban népszerűsíteni, vagy milyen céllal tettétek fel?

Ez 3 demós nóta nem maradhatott le! A szívünk szakadt volna meg! Egyéb iránt amúgy is egy helyen rögzíttettük, így nem is lóg ki a sorból a hangzást tekintve!

Nem túl gyakran találkozik az ember olyan felállással, ahol 2 dob is található. Honnan jött ez az ötlet? Milyen szerepet tölt be a “kisebbik” dob?

Mindig éreztem, hogy jó lenne olyan ritmusokkal fűszerezni az alap dobokat, melyeket kevés kéz és láb miatt az, nem tud kivitelezni, viszont nagyon jót tenne az egésznek! Meg hát nagyobb a horda, nagyobb a baromkodás!:) Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy törzsi jelleget tölt be a 2. dob.

Hamarosan a Remorse zenekarral közös lemezbemutató koncertetek lesz. Mondj erről valamit, amivel csalogatnád a rajongókat és azokat, aki még nem ismernek annyira?

A Remorse zenekarral vállvetve mutatjuk be vadonatúj albumainkat. Ők is most jelentették meg D.Ü.H. c. lemezüket. A koncert NOVEMBER 28.-án a DIESEL-ben (volt E Club) kerül megrendezésre. Az előzenekar az Armada lesz. Kapunyitás 20 órakor. Jegyek elővételben 1200Ft a www.ticketportal.hu-nál, vagy a helyszínen 1500Ft-ért kaphatók. Horda különleges vendégeként lép fel Schmiedl “Smici” Tamás a Moby Dick-ből és Halász Feri a Depresszió-ból. A Remorse albumon szereplő vendégek szintén hasítani fognak a fiúk vendégeként. Igazi nagy balhét csapunk, ahogy azt kell! Mindenkit szeretettel várunk!

A zenétek elég brutkó. Mekkora tombolás szokott lenni a koncerteken? Eddig melyik dal tűnik a legsikeresebbnek?

Megint dicsérsz, lassan jövünk egy sörrel! A kérdésedre a válasz egyszerű: iszonyat! Igazi pógó-daráló! Tudod! Ahol a Horda, ott törik a borda! Persze képletesen, papa-mama meg ne ijedjen! A visszajelzések a rajongók és a szakma részéről jelenleg a “Pokoltánc” tűnik favoritnak.

Gondolom a következő nagylemezig nem kell már ennyi időt várni? Milyen céljaitok vannak mostanság?

Semmiképp! Most már lendületben vagyunk! Céljaink között elsősorban a “Tíz élet” lemezbemutató turné sikeres lebonyolítása szerepel, ami most novembertől 2009. februárjáig számos nagy és kis várost érint. Erről minden fontos infót megtalálhattok a www.horddamusic.hu oldalon. A turnén előzenekarként az Armada, Zord, Self Control fog változóan fellépni. Továbbá egy videoklip elkészítésre kerül sor az album kapcsán.

Mit szeretnél még elmondani?

Csupán megköszönnénk a megtisztelő lehetőséget a Kronros Mortus Metál Webzine-nek, hogy magunkról mesélhettünk Nektek! Köszönjük!

WEB: http://www.hordamusic.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek