Interjúk

Horrorscope Interjú

Hazánkban eddig egy nem túl ismert horror thrash reménységgel készült egy interjú. A Horrorscope 10 éve zenél, de csak kevesen ismerik. Most megtudhattok jó néhány érdekességet a bandáról.

Lényegében, már majdnem 10 éve léteztek és még sokak számára, csak most kezdtek ismertté válni. Milyen nagyobb események történtek veletek az elmúlt 1 évben?

Ez egy bonyolult és nagyon kiterjedt kérdés, amiről órákig lehetne beszélni. A Horrorscope majd 10 éves történetéről akár már könyvet is lehetne írni. A legeseménydúsabb időszak persze ez első 3-4 év volt, a Cd-ink kaphatók lettek Európában, az USA-ban, Angliában, majd Japán következett. Az utóbbi években, pedig nagyobb külföldi fellépéseket bonyolíthattunk le. Röviden szólva azt mondanám, hogy a Crushing Design kiadása után kezdtünk globálisan gondolkodni a Horrorscope-ról. 2004 óta nagyon sok levelet kapunk a világ minden tájáról, s próbálunk a világ összes metal fanatikusa számára elérhetőek lenni.

Az “Evoking demons” egy ütős harapós thrash metal album, mit tudsz elmondani az előzményeiről?

Köszönjük a dicséretet. A Crushing Design promócióját hivatott néhány koncert után kezdtük el írni az anyagot 2005-ben. Az alkotói folyamat számunkra olyan, mint a kirakós játék, darabokat rakunk össze, sok sound check illetve próba van egy elszigetelt próbateremben, aztán az emberpróbáló felvétel következik. Elképzelésünk szerint a koncerten vérizzadás, a felvételeknél pedig a pontosság, illetve ütőképesség a lényeg.

Az album borítóját ki tervezte? Meg vagytok elégedve vele?

Már néhány éve kooperálunk az Qras-ként ismert Piotr Kurekkel, aki elválaszthatatlanul kapcsolódik a Horrorscope image-éhez. Nagyszerű művész, aki ideálisan jeleníti meg a banda elképzeléseit. Úgy vélem, a következő CDink borítóit is ő fogja készíteni.

Hisztek a démonidézésben? Csináltatok már valami hasonlót?

Pontosan olyan démonokban hiszek, amilyenek a szövegeinkben is szerepelnek. Mindannyian találhatunk magában egy elfedett személyiség-darabot. Impulzus illetve stimulus kérdése, mi történik a negatív érzelmek hatása alatt, illetve hogyan foglalkozunk a démonainkkal. Sorozatgyilkosokra, szociopatákra és más deviánsokra, akik a felszínen normálisnak tűnnek, s nem is különböznek a konformista társadalom többi részétől, szeretnénk rávilágítani a dalszövegeinkben.

Milyen visszajelzések vannak idáig az új album kapcsán? Ti hogy érzitek, sikerült elérni azokat a célokat, amiket a kezdetekkor fogalmaztatok meg?

Annak ellenére, hogy a Horrorscope majdnem tíz éves, s a metal színtéren elértük státuszunkat, mi még mindig amatőrökként kezeljük magunkat. Mindig új céljaink vannak, de a legfontosabb az, hogy ne veszítsük el függetlenségünket és hitelességünket. A Horrorscope mindig is thrasht játszott, s a fejlődést is mindig a metal zene talaján képzeltük el.

Milyen zenei változásokon ment keresztül a banda a kezdetekhez képest? Miben látjátok a fejlődést?

Tulajdonképpen ezt a kérdést már megválaszoltam, csak annyit tennék még hozzá, hogy mindannyian változunk emberileg, változik a világról alkotott véleményünk, s ez nagyban hatással van a zenénkre. Új tagok belépése a zenekarba (volt néhány ilyen eset) is érezhető a zenén általában. Afféle organizmusként kezeljük a bandát, egy biomechanikus gépként, mely tőlünk függetlenül létezik, de minden csapattag életére jelentős hatást gyakorol.

Ha nem haragszol meg, hasonlíthatom a zenéteket egy érzelemdúsabb Testament zenéhez? Mennyire és milyen hatással van a bandára az előbb említett zenekar? Te hogyan írnád le és jellemeznéd a zenekarotok stílusát?

Köszönöm, már ha ez egy pozitív észrevétel volt. De ha nem, akkor is köszi, mert a Testament példaképünk, bár nem azért, hogy agyatlanul másoljuk őket. Inkább afféle inspirációt és motivációt jelentenek számunkra. Ahogy említed is, a mi zenénkben több érzelem van. Nem tudom, biztosan, de talán a legnagyobb hasonlóságot Barylas énekhangja szolgáltatja. Zenei értelemben szerintem kissé mi másfajta thrasht játszunk, ami azért szervesen kapcsolható a Bay Area vonalhoz.

Mennyire figyeled az underground metal műfajt? Milyen új reménységeket említenél meg? Lengyelországban erős metál élet uralkodik?

Annak ellenére, hogy az első benyomás talán más lehet számodra, a Horrorscope még mindig az undergroundban létezik, mint Lengyelországban, mind pedig külföldön. Még mindig független bulikat szervezünk, számos bandát támogatunk, függetlenül attól, milyen az ún. zeneiparban a státuszuk. Mostanában több dolog történt a lengyel thrash színtéren, van néhány banda, akik nagyon magas szintű zenét játszanak, mint például a The No-Mad vagy a Totem (Olkusz-ból).

Szerintetek mennyire tud népszerű lenni a zenétek ebben a műfajban? Szeretnétek világhírnévre szert tenni, vagy jobban érzitek magatokat az underground világban?

Az általunk művelt thrash megegyezik az életstílusunkkal, így a válaszom nyilvánvaló: nem akarunk sztárok lenni, s bőszen elítélem azt a fajta hozzáállást. A thrash kemény, éles zene, olyan, mint az élet maga, nem cirógat, hanem jól seggbe rúg, ezért van az albumunknak afféle mérges jellege, minthogy kifejezzük gyűlöletünket a mindennapi életben tapasztalható néhány szituáció irányába.

Melyik számhoz kötődik a legtöbb valós érzelmetek és melyik a legkedveltebb számotok?

Számomra ez a The Request című nóta. Mind a zene, mind a szöveg egy kép az életem egy szakaszából, s úgy tűnik, nem csak ez enyémből. A lemez megjelenése után kaptam pár e-mailt hasonló véleményekkel olyanoktól, akik semmilyen módon nem kapcsolódtak a lemez megírásához.

Mik a terveitek a közeljövőben? Sikerül valami nagyobb turnén részt vennetek?

Koncertezés, a már rögzített DVD-nk megjelentetése. Számítunk a koncertszervezők jóindulatára a koncertek során, szeptemberben pedig rögzítjük a következő albumunk demóját.

A magyar underground metal életet mennyire ismeritek?

Az igazat megvallva csak egy régi bandára emlékszem, akinek megvan egy bakelit albuma, s ez a POKOLGÉP. A scene többi részét nem ismerem, de te talán tudnál említeni néhány jó bandát?

Mit szeretnél még elmondani?

Igen, elfelejtetted megkérdezni, mikor lépünk fel Budapesten. Nos, ezt nem tudom, mert eddig nem hívtak. Párszor már amúgy voltam ott, s szándékunkban áll visszamenni. Enjoy the thrashing Violence! Súlyos kibaszott 2007-es évet kívánok!

Web: http://www.horrorscope.net/

Készítette: NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek