Interjúk

Hulla interjú

Bemutatkozás: kik vagytok, honnan ismerhetünk titeket, hol zenéltetek eddig? Miért szeretitek ezt a műfajt? Hogyan állt össze ez a lelkes banda? Mi volt a közös bennetek, célok, irány?

Stapler: Helló! Mi a Hulla zenekar vagyunk (Kori, Robiq, Stapler és Valery), egy ungvári kvartett. Nagyon régóta ismerjük egymást. Kivéve Valery-t, aki az ország északi régiójából származik, de pár éve állandó jelleggel átköltözött Ungvárra. Amúgy nagyon jól kijövünk vele.

A Hulla előtt különböző időszakokban együtt és külön-külön is részt vettünk számos grind, death metal, folk és egyéb helyi bandában, mint például a Castrum, a Vulvulator, az Unfocused, a Skruta, énekesünknek Robiq-nak még hip-hop projektje is volt. Mivel a városunk kicsi és kevés a zenész, ugyanazok az emberek egyszerre vettek részt sok különböző csapatban, ezért nehéz is lenne felsorolni, ki hol, mikor és meddig játszott egy adott zenekarban.

Szeretjük ezt a műfajt, mert ütős, lakonikus, és mind a színpadon, mind a teremben is remekül lehet szórakozni, ha egy erőteljes zenekar lép fel. Számunkra a zene és a riffek az elsődlegesek, a szövegek és az attribútumok pedig másodlagosak.

Kori: 10 évnyi világ körüli vándorlás után, tanulmányai és a munka miatt, folk és funk-bandákban, Stapler visszatért Ungvárra, a lockdown kezdetével egyidejűleg. Nagyon hiányzott neki az extrém zene, ezért keresett meg azzal az ajánlattal, hogy alapítsunk egy grind bandát, ekkor már több kész dallal is rendelkezett. A közös próbákat 2021 februárja körül kezdtük el, majd májusban csatlakozott hozzánk Robiq és ezzel a felállással, trióként vettük fel az első EP-t és júliusban debütáló koncertet is adtunk városunkban. Kicsit később Valery-t is beszerveztük basszusgitározni. Ősszel Kyiv-ben és Lviv-ban léptünk fel, ezek nagyon jól sikerült bulik voltak. Az extrém zene iránti szeretet köt össze minket, a kiutazások élménye, a közös környezet és a jó emberi kapcsolatok. 🙂

Nyáron megjelent kiadvány: az 5 dal értéke? Milyen gore/grind bandákhoz lehetne hasonlítani? Kik kedvelhetik a Hulla zenéjét? Hol vettétek fel, hogyan oldottátok meg a lemezzel kapcsolatos dolgokat? A dalok miről szólnak? Kitől származik a szöveg? Ki miért gondolta ezt a témát jónak?

Stapler: A felvétel idején több dallal is rendelkeztünk, de a véleményünk szerinti legsikeresebbeket választottuk. Ekkor már zsebünkben volt az első koncertmeghívás is, ezért mindenképpen el akartunk készülni mind a felvételekkel, mind a kiadvánnyal a debütáló koncertünk napjára. Az összes felvétel városunkban készült, otthoni körülmények között, 3-4 nap alatt, a dobok kivételével, azok profi stúdióban lettek rögzítve. A keverést egy nap alatt hozta össze egy jó barátunk, jelképes áron. Így a hangzás is jelképes lett, hehe! 🙂 Sajnos a fölösleges rohanás és persze a mi stílusunkban dolgozó megfelelő szakemberek hiánya miatt a városunkban, a felvétellel elégedetlenek vagyunk, de a következő cuccunk zúzós lesz, és ezt megígérhetjük!

Kori: Mint ahogy azt már említettük, a szövegek számunkra másodlagosak. Stapler egy nap leforgása alatt összefirkantott pár szöveget, melyek onkológiai betegekről, vízbe fulladt emberekről és még néhány teljesen goregrind-szerű hülyeségről szóltak.

A YouTube nézettség: véleményem szerint ebben a műfajban és a kezdeti időszakhoz képest a 2000+ nézettség erősen biztató. Mit láttok ebből? Mennyire kaptatok eddig pozitív elismerést? Elégedettek vagytok az eddig szerzett ismeretséggel?

Stapler: A promócióban sokat segített egy ismerősöm Nicolae Sova Moldovából. Nagyon sok követője van a Grindwar channel-en, melegen ajánlom YouTube csatornáját! Ott gyűjtöttük össze az említett nézettséget. Ami gondolom underground mércével nézve elég jó eredmény! Továbbá ajánlom még az Unsigned Showcase-t is, ott is megtalálhatóak vagyunk.

Jelenleg milyen célok és tervek vannak? Várható egy teljes album? Mennyire térhet el a folytatás? Mit mondanál a jövőről?

Stapler: Már dolgozunk a következő EP-n, az időtartama pedig szinte megegyezik a debütáló anyagéval. Rendesen szét fog kapni mindenkit! Az is lehet, hogy splitként fog megjelenni valamelyik bandával, de ez majd akkor derül ki, amikor kész lesz az anyag. Ami a stílust illeti, szerintem nem lesz nagy eltérés, mivel a dalokat szinte egy időszakban írtuk meg, de a hangzás ezúttal gyilkos lesz. Gondolkodtunk az albumon is, de ezzel jobb nem sietni, inkább jól felkészülni, mert ez komoly dolog. Minden az anyag terjedelmétől függ…

Szerencsére már volt néhány koncert még ebben a nehéz pandémiás helyzetben is. Mennyire tetszett a koncertre látogatóknak? Hogyan néz ki egy Hulla koncert? Milyen az ukrán metál scene?

Stapler: Eddig 5 koncertünk volt már, mégpedig Ungvár, Lviv és Kyiv városokban. Nagyon boldogok vagyunk, mert egy évvel ezelőtt még egy kis garázs buli leszervezése is nehezen hihetőnek tűnt. Én személy szerint, nagyon elkezdtem értékelni az ilyen lehetőségeket… Minden remekül ment ezeken a koncerteken, az emberek élvezték a zenénket és csak jó véleményeket hallottunk. Az ukránok közül, a Subscum és az Obrij bandákat emelném ki.

Kori: Az ukrán metál szintér egyre erőteljesebb és változatosabb. Nagyon sok jó csapattal rendelkezünk. Nekem például bejönnek a következő bandák: Fleshgore, Appalling Testimony, Etsykh, Statist, Endocranial és Schizogen. De nem csak brutal death metal és grindcore terén vannak jó és eredeti csapataink, hanem mondhatni bármilyen metál stílusban.

Nagyobb koncert vagy fesztivál meghívásnak örülnétek? Mi minden lehet jobb, ha nagyobb látószögbe helyeződik a csapat? Gondolok itt egy nagyobb kiadó, vagy bookingra!

Stapler: Persze, ki ne örülne? Mindenki menő fesztiválokat, turnékat és jó promóciót akar a zenekarának, ez alól mi sem vagyunk kivételek.

Próbaterem bemutatása: milyen hangszereken játszotok? Ki mennyire gondolja komolyan?

Stapler: Az első EP-n Pearl Chad Smith Signature 14”x5” pergőt használtam, míg a másodikon Premier 2000 Piccolo 14”x4” pergőt, továbbá Pearl Vision Birch VBL dobszerkót, Iron Cobra 900 Power Glide duplázót, Paiste és Zildjian cineket.

Kori: Többnyire Ibanez RG gitárokon játszom, de van egy különleges JK Custom gitárom is, amely mindkét Hulla felvételen szerepel. Két csöves gitárerősítő fejjel rendelkezem, az egyik egy régi típusú 60 wattos Laney fej (ez van most a próbateremben) a második pedig egy Randall RM100ME fej (ezt használtam mindkét Hulla EP felvételeihez). A Randall fejhez Randall 4×12” láda is van, az most a próbateremben üzemel, de a felvételekhez egy custom ládát használtam két darab Celestion Vintage 30 hangszóróval. A próbatermünkben található a fent említett Pearl Vision Birch VBL dobszerkó is, melyhez Tama és Pearl cintányér állványokat használunk, vegyes Zildjian, Paiste, Meinl és Wuhan cintányér szettet és Yamaha DFP9415 pedálokat. Basszusgitárosunk Ibanez BTB 5-húros hangszerrel rendelkezik, mely a próbatermünkben egy Mesa Boogie M-Pulse 360 wattos fejhez és Ampeg B-410HE ládához csatlakozik. Az énekesünk egy olcsó Shure PG48 mikrofont használ a próbákon.

Néhány mondat magatokról! Mely zenék hatották rátok leginkább? Kedvencek, és fontosabb emlékek a múltból?

Stapler: Nagyon sok változatos zene… A mi stílusunkban, természetesen, a klasszikus grind: Dead Infection, Cerebral Turbulency; az újabbak közül: Putrid Stu, Internal Rot… Az egész metál, hard rock, art, folklór és elektronikus zene. Nagyon sok minden…

Kori: Számomra a thrash és a death metal zenekarok az alapvetők, olyan zenekarokra gondolok itt, mint pl. Destruction, Sodom, Kreator, Tankard, Death, Hypocrisy, Dissection, Immolation, Dismember, Entombed, Kataklysm, Cryptopsy, Vader, Unleashed, Grave, stb., de olykor klasszikus zenét is hallgatok, lelki hangulatomnak megfelelően. És persze ne feledkezzünk meg a gyerekkori kedvencekről se: Judas Priest, Mercyful Fate, King Diamond, Helloween, Manowar, Accept, U.D.O., Iron Maiden, Angel Dust, Krokus, Magnum, és még sorolhatnám…

Üdvözöljétek a rajongókat és motiváljátok a nézőket! Köszönöm. 🙂

Stapler: Sokszor voltam már Magyarországon, nagyon szeretem az országot. De nagyon jó lenne már fel is lépni ott, vagy akár egy kisebb turnét nyélbe ütni. Biztosítom, hogy szuper lesz! Hallgassátok a zenénket és figyeljétek a friss híreket az oldalainkon…

Kori: Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget. A Hulla legyen veletek…


Facebook: https://www.facebook.com/hullagrind
Bandcamp: https://hulla.bandcamp.com
Instagram: https://www.instagram.com/hulla_grind

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek