Hypnosia Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Mikael “Cab” Castervall válaszolt.

Üdvözöllek Cab a KME nevében. Az I Hate Records által megjelentetett lemez kapcsán faggatnálak ki a Hypnosia-ról, rendben van?

Hello! Persze, eloszlatunk minden homályt a legújabb kiadványunkkal, többek között a mögötte húzódó okokat.

A csapatot te alapítottad Mike Sjöstrand dobossal, milyen elképzelésekkel álltatok neki a zenekarnak? Ez volt számotokra az első zenekar, amelyben játszottatok?

A dobosunkkal Mike-al még valamikor 1993 elején csapódtunk össze egy közös barátunkon, Slask Werdenskog-on keresztül, és alapítottunk egy viszonylag kísérleti jellegű, Dimensions nevezetű death/thrash bandát. Ez volt az első igazi zenekarunk. Néhány év után úgy éreztük, nem igazán nekünk való, ezért kiléptünk a Dimensions-ból és 1995-ben megalapítottuk a Hypnosia-t. Fogadalmat tettünk, hogy soha nem puhulunk el, nem változtatjuk meg a banda stílusát, és ezt soha nem is tettük meg! Tébolyodott agresszió volt, ízig vérig thrash/death metál. Fogtuk a műfaj régi alapító bandáinak az erejét és jellegét, kevertünk hozzá egy kis gyorsaságot, támadóbbá tettük, a határait próbáltuk kifeszíteni a bandán belül. A kilencvenes évek közepére a thrash szkéna meghalt, nagyjából ez volt az ok amiért megalapítottuk a Hypnosia-t – feltámasszuk ezt a pokoli tombolását a múltnak.

Utánanéztem, kezdetben több tagcserétek is volt, többek között Klas Gunnarsson, Carl-Petter Berg, Johan Orre, M. Slask Werdenskog, Daniel Sporrenstand is megfordult a bandában, sőt élőben Johnny Dordevic is kisegített benneteket, ennyire nehéz volt megtalálni a megfelelő, elkötelezett zenészeket egy retro thrash bandához?

Az internet széleskörű elterjedése előtt bizony tényleg nehéz volt felkutatni a megfelelő tagokat. Időt és pénzt kell áldoznod, valamint el kell kötelezned magad a zene iránt, és ehhez sajnos nem sokan voltak elég tökösek. Egyébként soha nem tekintettünk magunkra akármilyen jellegű retró bandaként, tovább vittük a műfajt onnan, ahonnan a nyolcvanas évek ősei elkezdték. Kortárs kilencvenes banda voltunk akik a jövő felé tekintettek, de a minket ért hatások nagyon régről származnak, mind olyan, amiken felnőttünk.

Két demóval indítottatok, a ’96-os Crushed Existence-szel és a ’97-es The Storms-szal, ezek milyen fogadtatásban részesültek anno?

A visszajelzések lenyűgözőek voltak, és talán keveset is mondok! Nagyjából 6-700 kazettát adtunk el, és rengeteg ezzel foglalkozó, világ minden pontjáról érkező lap szemléjén és interjújában szerepeltünk.

’97-ben szerepeltetek a Voices Of Death (Part I.) válogatáson is, melyet a VOD Records adott ki 1997-ben, rajtatok kívül még mely csapatok szerepeltek ezen az anyagon? Nem gondoltatok arra, hogy egy exkluzív felvétellel járuljatok a válogatáshoz? Segített szélesebb körben ismertté tenni a Hypnosia nevét?

Soha nem gondolkoztunk el egy gyűjteménylemezre exkluzív dalon. Nem tudom hogy segített vagy nem, de ártani biztos hogy nem ártott. Főleg svéd bandák voltak az albumon, a teljesség igénye nélkül: Sorcery, Mornaland, Thryfing.

Mikor és hogyan kerültetek a holland Hammerheart Records-hoz? Hány lemezre szóló szerződést írtatok velük alá?

1999 tavaszán Hammerheart felvette velünk a kapcsolatot egy két vagy három lemezre szóló szerződéssel, már nem emlékszem pontosan. Egy épp felfele törekvő kiadó voltak akkoriban, remekül kijöttünk egymással és mindenbe beleegyeztek az Extreme Hatred kiadásával kapcsolatban, mint például a formátum (CD/lemez/digitális), a borító, elrendezés, fényképek stb.

Ők jelentették meg 2000-ben az Extreme Hatred lemezt, mai fejjel mit gondolsz az anyagról? Kiállta az idő próbáját?

Az az album életem legnagyobb eredménye! Nincs egy árva riff, egy mukkanásnyi hang ami véletlenül került volna bele. Minden pontosan úgy sült el, ahogy én azt a fejemben már elképzeltem. Ez az az album, ami miatt mindenki emlékezni fog a Hypnosia-ra, ez az album mutatja meg, hogy hogyan is hangzik jól az agresszió az én mércém alapján. Minden perce meg volt tervezve és szervezve már nagyon régről.

Erre a korongra szintén kerültek fel demós dalok, a The Last Remains és az Operation Clean-Sweep, miért?

Mindig is utáltam azokat a bandákat, akik elfordulnak a múltjuktól, nem játsszák le a régi dalokat és elfelejtik, hogy honnan is kezdték el. Az ok amiért újra felvettük azt a két demót pont azért van, hogy elkerüljük a fent említett dolgot, és hogy a hallgatóságnak megmutassuk a kezdeti napoktól egészen napjainkig tartó fejlődést, mindezt egy albumon egy hangzással. Ezeket a dalokat minden koncerten játszottuk 1996-tól kezdve 2002-ig, és az egész banda fontosnak tartja.

A lemez megjelenése után mentetek turnéra, sokat koncerteztetek? Milyen voltak a Hypnosia bulik?

Volt néhány koncertünk elszórtan az évek során, de egy igazi turné az nem. Az egész egy nagy erőszakhalmaz, nem nagyon lehet róla többet mondani.

Mikor és miért oszlott fel a zenekar? Ki, mihez kezdett a csapat megszűnése után? Követted az undergroundban végbemenő eseményeket a Hypnosia megszűnése után?

Mindent én csináltam, egy idő után pedig nem a legjobb időtöltés. Teljes állású munkám volt, ami mellett az összes szabadidőmet a bandába fektettem. Mit kaptam ebből vissza? Semmi turné, semmi támogatás, egy rakás semmi. Hét évig a lelkemet is belefektettem a bandába, majd 2002 júniusában úgy határoztam, hogy feloszlatom. Szerettem volna megint egy metálfej lenni, egyedül inni a felvételeim hallgatása közben. A legutolsó és legjobb felhozatalunk közül (1999-2002) a dobosunk Mike egyetlen bandában nem játszott a felbomlás után, 2004 januárjában elhunyt. A basszusgitárosunk, Lenny, és a gitárosunk, Hampus, egy Bullet nevezetű heavy metal bandát alapítottak, ami még mindig erősen tör előre. Részemről ott volt a death/black metál Funeral, aminek egyetlen kiadványa született. Lenny jelenleg Thaiföldön él, én pedig csatlakoztam a 2012-ben Portrait nevű black/heavy metal bandához mint basszusgitáros. Most dolgozunk a Crossroads nevű legújabb kiadványunkon…

Idén az I Hate Records egy gyűjteményes cd formájában megjelentette a demókat és az Ep-t három bónusz felvétellel megtoldva, kinek az ötlete volt az anyag megjelentetése? Mi volt a célotok ezzel a koronggal? (A kérdések tavaly lettek elküldve, szerk.)

Petert már több mint tíz éve ismerem, és évről évre nyaggatott, hogy adjuk már ki a demókat újra. Aztán mikor tataroztam a házat és ráakadtam a régi cuccokra, adott volt a lehetőség, én pedig szóltam hogy csináljuk!

A célunk Peterrel az volt, hogy ezek a demók ki legyenek adva rendes CD-n és lemezen (jön idén tavasszal). Még hozzá adtuk a kislemezt néhány bónusz számmal, legyen a lehető legtöbb anyag rajta a kiadványon.

Tervezitek esetleg az Extreme Hatred újrakiadását is?

Hammerheart felvette velünk a kapcsolatot miután meglátta a Horror Infernal CD-t, és mint kiderült, újra ki akarják adni az albumot CD-n és lemezen 2013-ban. Több részletet én sem tudok ennél mondani.

Milyen egyéb Hypnosia merchandise kapható? Kitűző, felvarró, póló stb.?

Nagyjából egy évtizede elkelt minden. Semmi új nem fog kikerülni. Mindig kering pár póló vagy folt a forgalomban, de mind hamisítvány. Semmi hivatalos.

Jelenleg mivel foglalkozol, mit csinálsz? Vannak-e információid a csapat egykori tagjairól?

Csak a legutolsó tagok mikéntjéről tudok. Hampus-szal találkozok évente egyszer a svéd Heavy Metal fesztiválon, amit ő szervez. Lenny Thaiföldön lakik, így kb. 2-3 éve nem találkoztunk. Mike, mint már fentebb említettem, elhunyt. Én most kezdtem bele újra a zenélésbe, de azon kívül van két gyerekem, egy feleségem és egy házam, így eléggé elfoglalt vagyok! Nem lesz újraalakulás, a Hypnosia soha nem fog visszatérni.

Cab, köszönöm szépen a válaszokat, minden jót kívánok!

Mindenkinek, aki valaha érdeklődött és érdeklődik irántunk, hatalmas köszönet a támogatásotokért! Thrash a halálig!

—————————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Mikael “Cab” Castervall.

Hello Cab, and greetings on behalf of the KME. I’d like to have a few questions about Hypnosia concerning the newest release from I Hate Records, is it all right?

Hello! Yeah, we’ll sort everything out regarding this final HYPNOSIA release and reasons behind this and other things.

You and drummer Mike Sjöstrand established the band. What sort of notions did you have when creating it? Was it the first band you’ve ever played in?

Drummer Mike and I hook up in early 1993 through our mutual friend Slask Werdenskog, and formed a somewhat experimental death/thrash band called DIMENSIONS. This was our first real band. After a couple of years we felt it wasn’t really what we wanted to do, so we quit DIMENSIONS and formed HYPNOSIA in 1995. We swore an oath never to wimp out or change style of this band, and we never did! It was lunatic aggression thrash/death metal all the way. We took the energy, power and feeling of the old founding bands of the genre and added more speed and aggression to it with updated sound and really tried to stretch the limits within ourselves as a band. In the early to mid 90’s the thrash scene was completely dead, that’s really the reason why we created HYPNOSIA – to bring back the fucking infernal overkill of the past!

After a bit of digging, I’ve found that you’ve had several member changes in the past, including Klas Gunnarsson, Carl-Petter Berg, Johan Orre, M. Slask Werdenskog and Daniel Sporrentsand, even Johnny Dordevic had a live appearance. Was it that hard to find the perfect guy who’s really committed to a retro trash band?

Before internet was widespread, yes it was extremely difficult for us to find suitable members to the band. You have to sacrifice time and money and dedicate yourself to the music, and sadly not many had the guts to do that. Besides we never considered ourselves a retro band of any kind, we took the genre further as our ancestors of the genre had done in the 80’s. We were a contemporary 90’s band who looked to the future, but our influences were from long ago, the stuff we grew up listening to.

You’ve made two demos, “Crushed Existence” in 1996 and “The Storms” in 1997. What was the reception like back then?

The response was overwhelming to say the least! We sold something like 6-700 cassettes in total, and we were reviewed and interviewed in countless ‘zines from all over the world.

In 1997, you were on the compilation album, Voices of Death (Part I.), which was released by VOD records. Who else were on the disc? Did you consider making exclusive material for this album? Did it help to make Hypnosia’s name more wide spread?

We never considered recording an exclusive track for the compilation. I don’t know if it helped us or not, but it didn’t hurt us anyway. There were mostly Swedish bands on the album, some were SORCERY, MORNALAND, THYRFING.

When and how did you get to the Dutch Hammerheart Records? How many albums did you contract for?
In the autumn of 1999 Hammerheart contacted us for a 2 or 3 album deal, can’t remember. They were a rising label at the time and we got along great and agreed on everything regarding the release of “Extreme Hatred”, such as which formats (CD/LP/digi), cover artwork, layout, photos etc.

They released “Extreme Hatred” back in 2000. What would you say about that album now? Do you think it passed the test of time?

That album is my life time achievement! Not one single riff of music, not one word is by coincidence. Everything turned out exactly the way I planned it in my head. This album is what HYPNOSIA always shall be remembered by, this album is how aggression should sound like, by my standards. It was minutely planned and arranged for a long time.

The Last Remains and Operation Clean Sweep are both demos. Why did you put it on the album?

I have always hated bands who never embrace their past, who doesn’t play old songs live and forget where they came from. The reason to re-record those two demo tracks on the album was simply just to prevent what I just said and also show the listener the progression from the early days to present on one and the same album with the same sound. Those tracks were played on every show we did from 1996 to 2002, and were considered important for us as a band.

Did you have any tours or concerts after the release? How should we imagine a Hypnosia party?

We did shows and festivals sporadically through the years, no real tours. It was just sheer aggression and power, nothing more to add really.

When and why did you disband? What did members do, where did they go after that? Have you followed the changes in underground after the parting?

I did everything in the band, and it just wasn’t fun anymore. I had a fulltime job, and put down all waking hours into the band. What did I get back? No tours, no support, no nothing. After seven years putting down my soul into the band, I decided to end the band in June 2002. I just wanted to be a metalhead again, listen to my records and drink alone. From our last and best line-up (active 1999-2002) drummer Mike never played in an band after the break-up, he passed away in January 2004. Bass player Lenny and guitarist Hampus formed heavy metal band BULLET, which is still going strong. For my part I had the death/black metal band FUNERAL, which released 1 recording. Nowadays Lenny lives in Thailand and I joined forces with Swedish black/heavy metal band PORTRAIT as bass player in 2012. A new record is in the works, entitled “Crossroads” .

This year I Hate Records released the demos, Ep and three bonus tracks on a compilation album. Whose idea was this? What do you want to achieve with this release?

I have known Peter for more than 10 years, and he has been on my back for years and years about releasing the demos again. The opportunity came about when I was renovating my house, and suddenly the old stuff was visible before my eyes, and I just said – LET’S GO!
Peter and I just wanted to have the demos released properly on CD and LP (coming this spring). We added the mini-LP and a few bonus tracks to have as much as possible on the release.

Do you plan on re-releasing “Extreme Hatred”?

Hammerheart has contacted me after seeing the “Horror Infernal” CD and it turns out they want to re-release the album on CD/LP in 2013. I have no real details on that yet.

Any Hypnosia merchandise? Stickers, patches, T-shirts etc?

All merchandise is sold out since a decade ago. Nothing new will be made. There are some shirts and patches in circulation, but they’re bootlegs. Nothing official.

What do you do nowadays? Any info on the ex-members?

I only know the whereabouts of the last line-up. I see Hampus once a year at a
Heavy metal festival in Sweden, which he organizes. Lenny lives in Thailand, so I haven’t seen him in 2-3 years. Mike passed away, as stated earlier. I just started playing again, other than that I work and have two kids, wife and a house, so I’m pretty busy! No re-union will take place, HYPNOSIA will never return.

Cab, thank you for your answers, and the best of luck for you!

To all who showed interest in HYPNOSIA, past or present, thanx for your support! Thrash.. to the death.

WEBhttp://www.myspace.com/hypnosiathrash

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár