Interjúk

Iced Earth Interjú

(scroll down for English Version)

A budapesti Iced Earth koncert előtt DarkJedi a floridai power metal fogat atyjával és riffmágusával, a jókedélyű Jon Schafferrel beszélgetett. 

Helló Jon! Üdvözöllek Magyarországon, olvasóink nevében is. A legutolsó albumotok, a Plagues Of Babylon nemrég jelent meg. Milyenek a visszajelzések a rajongók és a média részéről? Most éppen turnéztok, mi jut el hozzátok az album körüli felhajtásból?

Helló! A rajongók reakciója nagyon pozitív, az újságírók véleménye jobban megoszlik, de engem nem igazán foglalkoztat mit mondanak. (nevet) Jobban érdekel, amit rajongóink mondanak, de jó a véleményük a lemezről és jól is fogy, elég jó pozícióba kerültünk a listákon az Államokban, Németországban és Európa különböző szegleteiben. A rajongótáborunk szinte tűzben ég és ez nagyon jó dolog.

Az új albumban ismét új elemekkel bővül a Something Wicked történetfolyam. Mindig csak az emberiség bukásáról írsz? (nevet)

Nem mindig, de már sok albumon előkerült! (nevet) Ez a történet gyakorlatilag egy zombi apokalipszis a Something Wicked univerzumban.. Fogja ezt a zombis történetet, amit amúgy már ezerszer megcsináltak, de ezúttal egy elég kreatív módon különböző sci-fi, fantasy és való életből vett elemekkel bővítve azt. Ezen kívül a történet mély és sokrétű.

Az album második fele már nem összefüggő dalokból áll és azok közül egyre különösen felkaptam a fejem, ez pedig a Highwayman, egy Johnny Cash dal, amiben néhány barátod is vendég szerepel.

Igazából ez nem egy Johnny Cash dal, Jimmy Webb írta, de a Highwaymen tette igazán híressé, amiben Johnny Cash mellett Willy Nelson, Waylon Jennings és Kris Kristofferson is énekel egy-egy verzét. Igazából már hosszú ideje meg akartam csinálni ezekkel az emberekkel és most végre mindenkinek belefért az idejébe.

Az albumot Németországban vettétek fel. Michael Poulsen (Volbeat) is átutazott a felvételek kedvéért?

Nem, Dániában vette fel a részét a dalból, ahogy Russel Allen (Symphony X) is az Államokban rögzítette az énekét. Mi csak átküldtük nekik a fájlokat, némi leírással ők meg visszaküldték a kész verziót.

Szerintem mindenki tudja, aki járatosabb a metal világában, hogy nagyon jó barátok vagytok Hansi Kürsch-sel a Blind Guardianből és azt is, hogy nagy rajongója vagy. Ezúttal vendégszerepel is az albumotokon, még egy verzét is énekel plusz sok kórusban hallható a háttérben.

Igen, mert amikor az USA-ban dolgozunk, mindegy, hogy Floridában vagy Indianában, akkor megvannak azok a háttérénekesek, akikkel dolgozni szoktunk, de Németországban egyet sem ismertem. Éppen Hansival beszélgettünk, amikor mondta, hogy szívesen kisegít engem. Egy barátját is elhozta, akivel dolgozott már együtt és igazán nagyszerűen sült el, nagy segítség volt ez számunkra.

Ha már Hansival közös munkátok szóba került. Tervben van egy új Demons And Wizards album? Már semmit sem adtatok ki azzal a projekttel nyolc hosszú éve.

Igen, ez tényleg hosszú idő. Fogunk még kiadni dolgokat, ne aggódjatok, de majd idővel. Most nagyon elfoglalt vagyok az Iced Earth-szel, a Blind Guardian a dalírás közepén van. Nem tudom, csak idő kérdése az egész. Mindenképpen csinálunk majd valamit, de valószínűleg csak pár év múlva. Az elmúlt három évben két lemezt, egy DVD-t adott ki az Iced Earth és több mint 250 koncertet adtunk. Szóval nincsen most erre időm. A rajongók nagyon lelkesek, közszájon forog a banda neve, és bármennyire is szeretem Hansit, egy igazi testvérem, még néhány koncerten vendégszerepelni is fog a német bulikon, de érti, hogy mi megy most az Iced Earth háza táján és nagyon büszke ránk. Nagyon boldog, hogy láthatja, hogy még 20 év után is megy a banda szekere. 11 album és még mindig kemények vagyunk, mások ilyenkor már rég lelassultak, leálltak.

Igen, szerintem az énekesváltások kicsit megállítottak titeket a felfelé vivő úton és a csúcsra 1998-ban a Something Wicked This Way Comes-szal jutottatok, de mostanában megint felfelé ível a pályátok.

Nem így gondolom. Minden egyes albumunk sikeres volt azóta. Nyilván, az emberek mondanak ilyesmiket, de a Glorious Burden és a Framing Armageddon is nagyszerű album volt és legalább olyan sikeres, mint a többi lemezünk. De abban egyetértek, hogy a felállás változásai hátráltattak minket, az egész bizonytalanság, a számtalan probléma a kiadóval, a managementtel, amiről az emberek nem is tudnak. De itt vagy kilépsz a bandából vagy húzod a szekerét. De nem fogom egy kis probléma vagy valaki miatt, akivel nem jövünk ki jól feloszlatni a bandát. Találok majd más tehetséges zenészeket, akikben megvan az a tűz, az az elhatározás, hogy a színfalak mögötti problémákkal is megbirkózzanak. Egyesek képtelenek ilyesfajta elkötelezettségre.

Volt egy visszatérő stúdióriportotok is az album felvétele közben a Facebookon. Nyilvánvalóan nagyon fontos manapság megjelenni a közösségi médiában. Szerinted inkább a régi rajongóitokat tudjátok ezzel megszólítani vagy inkább új emberek toborzására alkalmas? Végül is, ma bárki rákeres a nevetekre, megtalál mindent, amit valaha csináltatok.

Nem tudom, ez egy kétélű fegyver. Ha túl sokat mutatunk ezekből a dolgokból, az meg is ölheti az egésznek a varázsát, de hálózatépítésre mindenképpen nagyon jó. A YouTuberól már nincs ilyen jó véleményem. Sok ember nem vesz már zenét, a YouTube és a hozzá hasonló oldalak miatt és ez rossz az egész iparágnak. Kiadók, üzletláncok, terjesztők mennek csődbe, mert az emberek csak letöltik vagy streamelik a zenét. A lemezipar óriási változásokon ment keresztül, szembe kellett néznie azzal, hogy a dolgok már nem úgy mennek, mint régen, be kellett fogadnia a változásokat és a saját hasznára fordítani őket.

Ha már csődbe ment vállalatokról is beszéltünk. Az Iced Earth a karrierjét a Century Mediánál kezdte, majd a 2000-s évek elején átmentetek az SPV-hez, onnan pedig megint vissza  CM-hez. Miért ők? Miért nem valamelyik nagyobb kiadó?

Igazából az SPV nagyon jó volt nekünk és a Demons And Wizardsnak is, amíg nem mentek csődbe és miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudnak így tovább működni. Úgy értem dolgoznak, nem szűntek meg teljesen, de a korábbinál sokkal alacsonyabb szinten vannak. 2008-ban jött a nagy pénzügyi válság, de a zeneipar már régóta az összeomlás felé haladt a filecseréléssel. Lassan, de biztosan omlott össze, de amikor jött a pénzügyi válság, akkor csak bumm. A kiadók megszűntek és a lemezboltok is. Az USA-ban már nem találsz lemezboltokat. Az Amazonól rendelhetsz magadnak fizikai hanghordozót, vagy iTunesról digitálisan, de ha be akarsz menni egy boltba válogatni, akkor az a baj, hogy már nincs túl sok belőlük. Régen a Best Buy-nak volt a legjobb választéka. 10-12 sornyi CD. Ma jó, ha 2. Megszabadultak a zenétől, mert nem lehet eladni. Még a Walmart zenerészlege is sokkal kisebb lett a hatalmas bevételt hozó Ac/Dc-s kampány ellenére. A Tower és a Virgin pedig teljesen megszűnt.

A változás nálatok is szembetűnő. Először 2007-ben láttalak titeket élőben, azóta már csak Troy Seele (gitáros) van veletek abból a csapatból. Ő pedig éppen akkor szállt be. Miért Jon Dette-re esett a választásotok dobosposzton? Nem játszott az albumon, de azt el kell ismernem, hogy jól ismert név a metalkörökben.

Brentnek egyszerűen ki kellett most lépnie. Szeretjük őt, igazi testvérünk és egy nap még lehet visszatér, de most rengeteg dologgal kell megküzdenie. Ez az utolsó pillanatban derült ki a lemez felvétele előtt, szerencsére Raphael ki tudott minket segíteni és Jon Dette pedig a Volbeattel közös turnéra már be tudott szállni közénk. Nagyon jó és technikás dobos, de fontolva haladunk, meglátjuk mennyire lesz elkötelezve a banda iránt a világ körüli turné végén, ami körülbelül 2014 végén lesz. De imádnék egy Jonhoz hasonló dobossal készíteni egy albumot, mert nagyon erőteljesen dobol és nagyon képzett is, szóval nagyon király lenne!

Mi volt az oka Freddie Vidales távozásának?

Nem igazán működött a dolog vele és a bandával, sokat turnézunk és ez nem lett volna vele fenntartható.

Luke Appleton amúgy is egy nagyszerű basszusgitáros.

Luke egy gyilkos basszusgitáros! Egy valódi basszusgitáros, már ilyen fiatalon is. Hallhatod az albumon is, valószínűleg a legkomplexebb és legjobban előtérbe került basszustémák ezek, amik valaha Iced Earth korongon szerepelnek, mert egyszerűen fantasztikus, amit csinál. Az egész családja zenél, a testvére és apja is zenész. Egy háromtagú bandában játszott korábban (FURY UK, az előző Iced Earth turné egyik előzenekara), ahol a ritmusszekció nagyon fontos, én is ott figyeltem fel rá.

Akartalak kérdezni a Cthulhu dalról is. Azért írtátok, mert nagy H.P. Lovecraft rajongók vagytok?

Nem, nem igazán. Vagyis én ismerem a történeteket, olvastam több könyvét is. A zenét is én írtam a dalhoz, de a szöveget már Stu, ahogy az énekdallamokat is. Igazából csak partyztunk egyik este a floridai tengerparton, amikor először találkoztunk, hogy írjunk valamit az új albumra és az éjszaka közepén volt ez a nagy vihar, hatalmas hullámok, eső, villámlás. Megmutattam neki a zenét és mondta, hogy ebbe az irányba vinné a szöveget, valamit az óceánnal kapcsolatban írna. Én mondtam, hogy talán írhatna valamit Cthulhuról, ahogy felemelkedik az óceánból, mert ez egy igazán súlyos dal. Akkor még nem olvasta a könyveket, de online beszerezte őket, elolvasta és megírta ezt a király szöveget. Én, mint mondtam olvastam már őket, ismerem őket, de nem mondhatnám, hogy a Lovecraft kultusz tagja lennék. Sok ember az, de én nem vagyok. Mostanában kevesebb komoly témájú könyvet igyekszem olvasni. Ezen a turnén elolvastam már Tony Iommi könyvét, egy könyvet a Mötley Crüe-ről és most éppen a Twisted Sister könyvet olvasom. (nevet) A Volbeatből John-nal beszélgettem arról, hogy általában milyen komoly dolgokról olvasok és ő mondta, hogy ezzel le kellene állnom. Ő mindig különböző bandák biográfiáit olvasgatja, szóval mondtam, hogy lehet igaza van és feltöltöttem a Kindle-ömet mindenféle hasonló könnyű olvasmánnyal.

Elloptál néhány ötletet a Mötley-től hogy hogyan kell a turnékon bulizni?

Sok-sok éve már a partizás mestere vagyok. Nekem nincs szükségem a Mötley Crüe tanácsára! (nevet) Olvastam a könyveiket, mind őrültek és érdekes olvasmányok, mindaz az eszméletlen sztori, amit csináltak vagy történt velük.

Ez csak az én benyomásom vagy a Plagues Of Babylonon nagyobb teret és szabadságot adtál Stu-nak a szövegek kapcsán?

Szerintem ugyanannyit, mint az előző albumon. Én is írtam néhány szöveget. A zene az egy másik kérdés. Szóval a dalszövegek, néhányat én magam írtam, néhányat csak ő és néhányat, igazából a többségét pedig együtt írtuk. Leülünk és mindenféle szövegötletekkel és sorokkal bombázzuk egymást. Amikor már megvan a dallammenet, akkor már könnyű, onnantól nagyon gyorsan halad a dolog. Ugyanezt a módszert használtuk a Dystopia elkészültekor is.

Ő is nagyszerű igazolás volt a csapatba.

Az, de nem csak mert elképesztő dolgokat tud énekelni, hanem azért is, mert egy nagyszerű ember. Ez a legfontosabb dolog. Nagyon erős a kapocs közöttünk, sok szaron átmentünk már együtt az elmúlt három évben. Persze rengeteg mókában is volt részünk, ő is egy igazi testvér.

Jobb is így a turnén.

Nem feltétlenül. Van egy csomó banda, akik ugyanannyit turnéznak, mint mi úgy, hogy utálják egymást. De én nem szeretném, hogy az Iced Earth ilyen legyen. Aki menni akar, az had menjen. Még ha voltak is tagcserék nagyon erős a mostani felállásunk. Nagyszerű a kölcsönhatás közöttünk. Úgy értem Jon új tag, de a többiek, mi négyen már sok mindenen átmentünk együtt, rengeteg utazás és parádés koncertek. Ezek vagy egy erősebb köteléket hoznak létre közöttetek vagy elsodornak egymástól. Mi erősebbé váltunk.

Rengeteget turnéztok, csakúgy, mint a Sabaton…

Ők fognak nyitni majd az amerikai turnénkon.

Szóval most volt tavasszal a Volbeattel egy közös turnétok, ahol ti mint speciális vendégek léptetek fel. Hozzátok képest ők új arcok a metal szcénában, de barátok vagytok. Milyen érzés volt a barátaitok előzenekarának lenni?

Megtiszteltetés volt! A Volbeat hatalmas, ez egy ajándék volt Michaeltől, hogy meghívtak minket arra a turnéra. Minden este 18-20 ezer embernek játszottunk, ez egy teljesen más dimenzió. Michael egy igazi metalos, de mindenféle más zenét is szeret. Az első albumunktól kezdve rajongott értünk, gyakorlatilag egész életében, így amikor először találkoztunk egyből passzoltunk is egymáshoz és meg is hívott minket erre a turnéra. Ez egy nagyszerű lehetőség az Iced Earth-nek. A Volbeat nyilvánvalóan sokkal jobban eladható, mint az Iced Earth és az ő sikereiket sosem fogjuk elérni. Én imádom a Volbeatet, a 8 éves kislányom is, sőt, az édesanyám is! Kb mindenkinek bejöhet, csak úgy mint az Ac/Dc, és ez nagyon ritka és egyre nagyobbá és nagyobbá válnak. Kibaszottul zseniális banda, ami rengeteg embernek tetszik és számomra megtiszteltetés volt előttük játszani.

Mégis folyamatosan hallani azokat a hangokat, akik azt mondják, hogy minek kellett az Iced Eathnek elmennie előzenekarnak egy ilyen mainstream brigád elé?

Nem kellett, mi akartunk! Az emberek nem a legjobb oldalukat mutatják, amikor ilyen hülyeségeket mondanak. Ha nem látják, hogy ez így nagy segítség az Iced Earth-nek, hogy még többen megismerjenek minket, akkor ezek idióták. Vagy amikor ilyen baromságokat mondanak, hogy a Volbeatnek kellene a mi előzenekarunknak lennie. De hát a Volbeat csinál teltházat a hatalmas német arénákban, nem az Iced Earth. Nem számít milyen régóta csinálod vagy a többi ilyesmi, ez egyszerű üzlet és az ötlet, hogy megmutathatjuk magunkat egy hasonló tömegnek, ami azért szereti a keményebb zenét nagyon sokat segített nekünk.

Észrevettem az interneten, hogy pár számmal megrövidítettétek a turnéprogramot.

Mindig változtatjuk egy kicsit a műsort, mindig fejlődik, kicsit átpakoljuk a dalokat. Alapvetően nagyon hasonló, de berakunk és ki is veszünk pár nótát, hogy megtaláljuk a legjobbat, amikor a műsor tökéletesen hömpölyög előre.

Emiatt hagytátok ki a Red Baron/Blue Max-et is újabban? Az volt az egyik dal, amit az igazán elkötelezett rajongók hallani akartak, mivel olyan ritkán játszátok.

Néha az idő is ellenünk dolgozik, időben be kell fejeznünk a koncertet, nem játszhatunk el minden számot, ilyenkor néhány dalt ki kell hagynunk. De ma játszani fogjuk és Jon már tanulja a The Huntert és a Coming Curse-t is. Jon Dette nagyon hamar megtanult egy csomó dalt, de az Iced Earth-nek elég nagy életműve van és minden korszakból vannak rajongóink. Ezt hallgatom már az első album és az első tagcsere óta. Már mind hallottam. Ezerszer is. (nevet) Ez egy normális dolog, ha majd Jon több dalt fog tudni, akkor még jobban megvariáljuk a setlisteket.

Tökéletesen érthető. Beszélj még egy kicsit a védjegyeddé vált ritmusgitározásodról. Tony Iommi még 70 felé közeledve is a színpadon áll, mit gondolsz te meddig játszhatsz még ilyen magas fokon?

Nem tudom. Igazából most is mindenféle baja van a kezemnek. Jövő héten el is megyek majd egy doktorhoz Düsseldorfba, aki műtötte Tony kezét is. Valamit vagy elkaptam, vagy súlyos ínhüvelygyulladásom van, de a kezem nem az igazi. Akkor kezdődött, amikor elkezdtük felvenni a lemezt és azóta csak rosszabb lett. Az elmúlt pár hétben már igazán nehéz volt vele, sőt, néha még a Volbeates turnén is. De mint mondtam már megvan az időpontom is ezzel a dokival, aki Eddie Van Halent is műtötte. Minden nap injekciózni is fog kb egy hétig, szóval Németország különböző részeiről mehetek majd vissza Düsseldorfba minden egyes nap. Nem lesz egyszerű, de ezt végig kell csinálnom. Azt hiszem ez csak átmeneti probléma, ami akkor jön elő, ha már kezdesz öregedni és nagyon intenzíven játszol.

Tervezed, hogy kiadsz bármilyen új anyagot a Sons Of Liberty-vel?

Most csak az Iced Earth-re koncentrálok, semmi mással kapcsolatban nincsenek terveim. Még gondolni sem akarok valami új projectre. Fel kell töltenem az elemeimet, tartok egy kis szünetet majd, ha úgy alakul. Michael és én tervezünk egy albumot közösen, de az is még minimum egy pár év, mire lesz belőle valami.

Tervezed, hogy a jövőben többet énekelsz a lemezeken? A Highwayman-ben is énekelsz és a múltban is több lemezen énekeltél.

Csak a dalon múlik. Nem úgy írok dalokat, hogy ezeket előre eldöntöm, mielőtt egyáltalán nekiállnék a dalírásnak, ennek természetes úton kell jönnie Nem úgy írok számokat, hogy ide most kell majd egy gitárszóló. Nem, nem muszáj. A gitárszólónak akkor kell ott lennie, ha segít a dalban és dinamikában egy új szintre emeli azt. A dal majd megmondja, hogy mi kell neki.

Köszönöm szépen az interjút és sok sikert a jövőben!

———————————–

ENGLISH VERSION:

Hi Jon! Welcome to Hungary! First of all I’d like to greet you on behalf of our readers. Your latest album Plagues of Babylon has just been released recently. What’s the reaction from the fans and the media? You’re on tour so what can you catch from the buzz around it?

The reactions have been really strong from the fans, I think it’s a little bit mixed from the journalists  but I don’t really care what they say. (laughs) I’m more concerned about what our fans say, but the reactions have been strong and the album is doing really good, it’s charting really well in the States, in Germany, in different parts of Europe, the fan base is most certainly fired up and that’s really great.

The new album also has a new story element to the Something Wicked saga. Do you always have stories about mankind’s fall?

Not always, but it’s been there on a lot of records. (laughs) This is something like a zombie apocalypse within the Something Wicked universe, so it takes the zombie stuff what has been made a thousand times, but I think this does a pretty creative stuff with it, it ties it to the Something Wicked saga, has a lot of real life, Sci-fi and fantasy elements within and it’s a very in-depth story.

The second half of the album consists of stand alone song, and one particularly hit me, Highwayman, a Johnny Cash song in which you feature some of your friends from the music business.

It’s not actually a Johnny Cash song. It was written by a guy name Jimmy Webb, but the Highwaymen made it famous with Johnny Cash singing one verse and Willy Nelson, Waylon Jennings and Kris Kristofferson among other superstars and I wanted to do it for years now with these guys singing parts and this time the timing really worked out for us.

You recorded the album in Germany. Did it make it possible for Michael Poulsen to come over from Denmark?

No, he recorded his part in Denmark and Russell recorded his part in the States. We just sent them the files with the description of what to sing and they sent it back.

I think everybody knows in the metal scene that you’re big friends with Hansi Kürsch of Blind Guardian and that you are also a fan of him. This time you let him sing a verse and he sings in many choruses as well.

Yeah, because when I’m working in the States, doesn’t matter if in Florida or in Indiana there are a lot of backgground singers I’m used to working with so I can always call them, but when I was in Germany I didn’T know any there. So I was talking to Hansi and he said „I’ll help ya out, man”. He brought a friend of his with whom he has also worked with before and it was great and it was a big help for us.

Speaking of Hansi and you working together. Do you have a plan for a new Demons And Wizards album? You haven’t released anything with that projekt for about eight years now.

Yeah, it’s a long time. We will, but in due time. Right now Iced Earth is so busy, Blind Guardian is in the middle of songwriting. I don’t know it’s a question of time. We’re definitely going to do it, but in a few years. In the last three years we’ve done 2 studio albums with Iced Earth, a DVD and over 250 shows so there’s no time. The fan base is on fire, there’s a lot of awareness and as much as I love Hansi, he’s my brother, he’ll sing in a couple of shows with us in Germany, he understands what is going on with Iced Earth now, all the momentum and he’s really proud of it, he’s really happy to see how things are going for Iced Earth in this stage of our career. Eleven albums into and we’re still pushing, other bands have slowed down by this time.

Yes, I think you’ve been halted a little bit with the change of singers and you’ve reached the top in 1998 with Something Wicked This Way Comes, but now you’ve gained a lot of momentum.

I don’t think so, each of our albums were successful since then. There’s some talk about it, I know, but Glorious Burden and Framing Armageddon were just as successful as our other albums and they are great albums. But I agree that with the line up changes, the instability, the many problems people don’t know about with the label, with the management. It’s either you quit or you go on and I won’t stop Iced Earth because of some problems or if it doesn’t work out with somebody. I’m gonna find talented musicians who has the fire to deal with the problems behind the scenes as well. Some people just don’t want to give that kind of commitment.

You also had some studio reports going on on facebook. It’s obviously very important to be on social media nowadays. But do you think you can reach your long term fans with this or you can gather new people into the Iced Earth stable? Like, everybody can google Iced Earth and see everything you’ve done.

I don’t know man, it’s a double-edged sword. Too much exposure with that kind of stuff kills the magic, but it’s good for networking. About youtube, a lot of people don’t buy music anymore, because of things like youtube, and that’s hurting the whole business, record companies and distributors, retail stores going out of business, because people just steal or stream music. The music industry has changed hugely, it had to face that it’s not what it used to be and embrace these changes and try to use them to your benefit.

Speaking of companies going out of business: you’ve started the career of Iced Earth in cooperation with Century Media then in the early 2000s you moved on t SPV and recently rejoined CM. Why them? Why not something bigger or did they give you the best offer?

Actually SPV was a great label for us and for Demons and Wizards until they went into bankrupcy and after that it became apparent that it’s just wasn’t gonna work. I mean they are operating but on a much-much smaller level now. It was around 2008 with the huge financial crisis, but the music industry was already heading that way for a long time because digital filesharing, it was slowly collapsing, but when the financial crisis hit it was like boom. The record labels went out and the retail stores as well. You can’t find retail stores in the United States anymore. You can order physical copies through Amazon, but if you go to one store, first of all there are not so many stores left, Best Buy was one of the biggest chains for music they used to have 10 or 12 rows of Cds. Now it’s 2. They are getting rid of music because it doesn’t sell. Even Walmart’s music section got a lot smaller, despite the AC/DC promotion. Virgin and Tower are completely out of business.

Speaking of changes, your line up has changed a lot in the last couple of years. I first saw the band in 2007 and from that line up only you and Troy Seele are still in the band. So why Jon Dette? He wasn’t playing on the album, but he’s a well known name in the metal community.

Brent had to leave the band, we love him, he is our brother and someday he may be back, but right now he has to deal with a lot of things. It was a last minute thing, Raphael stepped in to help us with the recording and then Jon Dette came in to help us with the rest of the Volbeat tour and the rest of the world tour. He’s a very good and skilled drummer, we’ll take one step at a time, we’ll see how into the band he is at the end of this world tour which I believe will be sometime around the end of this year. But I’d like to record with a drummer like Jon because he is very powerful and skilled, so it’d be cool.

What was the reason behind Freddie Vidales’ departure from the band?

It wasn’t really working, the chemistry. And we’re touring pretty hard so it wasn’t sustainable.

Also Luke Appleton was a great addition.

Luke’s a killer! He’s a real bass player, he’s young. You can hear it on the album, it’s probably the most featured bass guitars ever on an Iced Earth album, because he’s doing some really great stuff. His whole family is musical, his brother and his father are also musicians. He was in a three-piece before where the rhythm section is really-really important and that’s where I noticed him in the previous world tour.

I also wanted to ask you about the Cthulhu song. Did you write it because you are a fan of HP Lovecraft?

No, not really. I mean I know the stories, I read the books. I wrote the music, but Stu wrote the vocal melodies and the lyrics. We were basically partying on the beach in Florida when we first got together to write this in the middle of the night with a storm and waves crashing, lightning and rain. I showed him the track and he said he wanted to take it to this lyrical direction, something to do with the ocean. I said maybe we should write something about Cthulhu rising from the ocean, because it’s a pretty heavy song. He hadn’t read the book, but he found a digital copy online, read it and wrote some cool lyrics. I read the books before, I know them, but I can not say that I’m in the H.P. Lovecraft cult, there are a lot of people really into it, but I’m not one of them. I’m trying to read not so much heavy, real world stuff. On this tour I’ve read Tony Iommi’s book, the Mötley Crüe book and right now I’m reading a Twisted Sister book! (laughs) I was actually talking to Jon from Volbeat and I always read this very heavy stuff. He said „man, you gotta stop doing that”. He always reads biographies of guys from different bands. I said „maybe you’re right” so I set up my kindle with all this light reading material.

Did you get any ideas from Mötley Crüe how to party on the tour?

We’ve been masters of knowing how to party for many years now. I don’t really need Mötley Crüe’s advice (laughs). I read their books, they’re crazy and always interesting to read, all the shit those guys did.

Is it only my impression or did you really give more space and freedom to Stu with the lyrics on this album?

I think it’s the same from the previous album. I wrote some lyrics by myself. The music is a different thing. The lyrics, some I write myself, some he writes himself and some, most actually we write together. We sit down and trade verses and ideas. Once we have a vocal melody it’s easy, we an go really fast. The writing process was the same like on Dystopia.

I think he’s really a great addition to this band.

He is, but not only because he is capable of doing tremendous things with his vocals but also because he’s a great person. It’s the most important thing. We have a really strong relationship, we’ve been through a lot of shit together in the last three years. We had a lot of fun as well. He is a brother.

It’s better for the band while on tour.

Not necessarily, I know many bands who do this and they hate each other. But I don’t want that in Iced Earth. Somebody who wants out or is this kind of guy can leave. Even though there have been a lot of line-up changes we have pretty a killer line-up now. There is a great chemistry between us. I mean Jon is new but the rest of us, the four, have been through a lot of shit together, a lot of traveling, a lot of killer shows. You either develop a stronger bond or you drift apart. We just got strong.

You certainly tour a lot, like Sabaton…

They’ll open for us in the North American tour!

You just had a European tour in the autumn as a special guest of Volbeat. They are newcomers compared to you. How did it feel to open for your friends’ band?

It was an honor! I mean Volbeat is huge, it was a gift from Michael to invite us on that tour. We were playing for 18-20 thousand people a night. It’s a whole different thing. Michael is a metalhead, but he’s into all kinds of music. He has been a huge Iced Earth fan since the first album, all his life so when we first met each other, we clicked instantly and he invited us to be on this tour. It’s a great opportunity for Iced Earth. Volbeat is obviously much more commercial than Iced Earth and we’re never gonna reach that. I love Volbeat, my 8 year old daughter loves Volbeat and my mum does, so it’s like kinda appeals to the age range of Ac/Dc which is super rare and they just keep getting bigger and bigger and bigger. They’re fucking awesome and appeal to some many people so for me it was an honor for going out and play for them.

Yet you can constantly hear voices like we did Iced Earth have to open for a commercial band like Volbeat?

We didn’t have to, we wanted to! People are not the smartest when they say things like this. If they can’t see that it’s a big help for Iced Earth to get more people then they’re idiots. Or they say shit like Volbeat should be opening for Iced Earth, but hey, Volbeat is the one who sells ou massive arenas in Germany and Iced Earth doesn’t. It doesn’t matter how long you’ve been around or any of this, it’s basic business and the idea of us getting exposed to such an audience which likes heavy music really helped us.

I noticed it recently on the internet that you shortened the setlist a little bit.

We always change the setlist, it always evolves, moves around. It’s basically the same but there are some songs in and out, we try to find the best, the right flow.

Is this the reason why you left out Red Baron/Blue Max? It was one of the songs that the hardcore fans were really looking forward to hear live because you rarely play it.

Sometimes there are time constrains, curfew and we can’t play the full show, we have to cut out a few songs. But we’ll be playing it tonight and Jon is learning The Hunter and the Coming Curse. Dette came in and he learned a lot of maerial in a really short time. Iced Earth has a huge catalog, we have fans from every era. I’ve been hearing the exact same shit ever since the first album and the first line-up change. I’ve heard it all. A thousand times (laughs).It’s a normal thing. But when Jon will learn more material we’ll morph the set even more.

Makes perfect sense. I wanted to ask you about your signiture fast strumming style, which is one of the trademarks of Iced Earth. You can see Tony Iommi on-stage even though he’s almost 70, what do you think how long can you keep up playing in this high level?

I don’t know, I’m actually having a lot of problems right now with my arm and i’m going to see a guy who did Tony Iommi’s surgery sometime next week in Düsseldorf. I expect that I either getting caught up with something or I have severe tendonitis, but my hand is not really working. It started while we were recording the album and it’s getting worse. It’s been giving me a hard time in the last several weeks. Even on the Volbeat tour. But as I said I’ve got an appointment with the german doctor who did Tony Iommi and Eddie Van Halen’s surgeries. I’m gonna have injections every day for about a week so I’m going back to Düsseldorf from various parts of Germany every day. It will be a pain in the ass, but it’s gotta happen. But I think it’s temporary. I think it just something that happens when you get older and you play really intense.

Do you plan to release any new material with Sons Of Liberty?

I don’t have plans for any other stuff now, I’m just concentrating on Iced Earth. I don’t even want to think about a new project. I need to recharge the creative batteries take some time off, Michael and I are planning to have an album together but it can be a few years until it’s done.

Do you plan to sing more? You sang in Highwayman and you used to on various records in the past.

It depends on the song, I don’t write songs with making these decision before the actual process starts, it has to happen naturally. I don’t write songs like there’s gotta be a guitar solo. No it doesn’t. The guitar solo has to be there if it helps the song and it takes it to another level dynamically. The song is gonna tell you what it needs.

Thank you very much for the interview and good luck in the future!

Thanks a lot, I appreciate it!

WEBhttp://www.icedearth.com/

Kapcsolódó cikkek

Headbangers Ball turné: vedd meg a jegyed, és ingyen mehetsz az Fleshgod Apocalypse koncertjére is!

KMZ

Iced Earth, Ensiferum, Kataklysm és Unearth a decemberi Headbanger’s Ball turnén

KMZ

Iced Earth, Warbringer, Elm Street – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News: Iced Earth – pre-order “Plagues Of Babylon” now / full album stream launched on Spotify on December 27th

KMZ

Hot News: Iced Earth – new song online / formats of “Plagues Of Babylon” announced

KMZ

Hot News: Iced Earth – title track of upcoming album launched

KMZ

Hot News: Iced Earth – “Worldwide Plagues” tour starting in January

KMZ

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

Hot News: Iced Earth – Reveal New Album Title and Tracklist!

KMZ

Hot News: Iced Earth – Announces First Leg Of 2014 World Tour!

KMZ

Hot News: Iced Earth – “Live in Ancient Kourion” Out Now; Release New Live Video For “Anthem” Online

KMZ

Hot News: Iced Earth – Premieres Live Video For “Stormrider”!

KMZ

Hot News: Iced Earth – Launch New Live Track “I Died For You” From “Live In Ancient Kourion” On www.metal-hammer.de

KMZ

Hot News: Iced Earth – Premieres Track, “Damien,” From ‘Live in Ancient Kourion’!

KMZ

Hot News: Iced Earth – New DVD Video & Pre-Order Online!

KMZ

Hot News: Iced Earth – “Live In Ancient Kourion” release date & trailer online!

KMZ

Hot News: Iced Earth – Tour Europe in December

KMZ

Hot News – Iced Earth: New “Anthem” Music Video Debuts Today!

KMZ

Iced Earth, Fury UK – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Iced Earth, White Wizzard, Fury UK – Koncertbeszámoló

Lothwen

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár