Interjúk

Ideas Interjú

Sziasztok! Először is hadd gratuláljak az új lemez remekül eltalált hangzásához, és a számok tartalmasságához. Rég hallottam megszólalni így hazai zenekart! A régi felállású Ideas pályája sem volt semmi, és most az új felállás és zenei vonal is a megszokott színvonalat üti meg. Mi volt a váltás oka, ami miatt inkább efelé a zenei irány felé fordultatok? Hiszen a „New Dream”s Cradle” is egy energikus, ötletekkel teli korong volt.

Laci: Ez a váltás annak idején nem tudatosan történt. A zenekar egysége 2003. környékén megbomlott és ezek után el kellett döntenünk, hogyan tovább. Hirdetést adtunk fel, hogy énekest/énekesnőt keresünk. Majd egy énekesnő jelentkezett, akivel elkezdtük kitaposni ezt az utat, de ő egy évre rá elhagyta a zenekart. A hirdetésünk ismét aktuális lett, de ekkor már csakis női énekben gondolkodtunk. Anita itt lépett a képbe. Épp ő is zenekart keresett, és rátalált a hirdetésünkre. Lejött a megbeszélt meghallgatásra, nekünk meg leesett az álunk a hangjától:) Ezek után már nem volt kérdéses a folytatás.

Az új lemezen Erkel Ferenc „Bánk Bán” című operájának egyik áriáját dolgoztátok át modern köntösbe. Mi motivált benneteket a kiválasztásánál?

Anita: Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy magyar mű legyen és azt is hogy a vendégénekes Ficzek Andrishoz (Dalriada) is közel álljon az a dal, amihez a tudását és nevét adja. Természetesen mind zeneileg és szövegileg ez a dal egy gyönyörű örök érték és a hazaszeretet is fontos érzés, amit jó lenne egyre jobban és jobban megerősíteni az emberekben. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem lenne baj, sőt egyenesen jót tenne, ha a mai generáció is megismerhetné ezeket a műveket akár úgy, hogy átdolgozva, a rock és metál közönséget is megérinthesse.

A Kardok királya, a Csak emlékezz rá, vagy az Ébressz fel is a nagyon ütős dalok közé tartozik többek között, de félelmetes az a nyitás, amivel a Kardok királya indít. Direkt ezért raktátok be nyitódalnak, vagy ez csak a véletlen műve?

Anita: A Kardok királya és az Azt mondom nem között vaciláltunk. De az előbbinek annyira jó kezdése van kicsit intró jellegű (lendületes intró), hogy ennél maradtunk. Egyébként ez volt az első dal ami legelőször elkészült az albumra. Meghát kicsit slágeres is. Ha azt szeretted volna megtudni hogy tudatos volt e a választás, akkor csak azt tudom mondani hogy nagyon tudatos volt. 🙂

Lesz e külön turnéja a lemeznek? Merre voltatok utoljára játszani, és kikkel?

Anita: Koncertek szervezése folyamatban van, de nem egyszerű. Febr. 13-án Bicskén az Andora klubban leszünk fellelhetőek. Ezen a koncerten a Horst Tappert Bandel játszunk, akik érdekességképpen egy rendőrzenekar feldolgozásokat és sajátokat is játszanak. Febr. 21-én, pedig Bp. Diesel klubban a Gothica farsangon a Dharma, Gyöngyvér, Sonic Syndicate, Deathstars, Nevergreen, October és a Decadence zenekarokkal együtt. Egyébként minden infó megtalálható a www.ideasband.com honlapunkon. 2008. dec. 13-án Stuttgartban játszottunk a Coronatusal és a Crystal Crow zenekaral.

Mi a véleményetek a hazai klubokról, az underground zenei világáról, a lehetőségekről, a feltörekvő zenekarokról?

Anita: Azt tudom mondani hogy ez itt Magyarország. Félre ne értsen senki mert nem a honomat minősítem és igazából senkit és semmit nincs szándékomban és jogomban minősíteni most sem és máskor sem, a hazámat pedig nagyon szeretem. Szerintem sok tehetséges zenekar létezik, de sajnos épp hogy csak létezni tud. Nem tudom, de úgy látom nagyon nem egyszerű ez. Mindenesetre mi nem fogunk úgy koncertezni sehol, hogy még mi legyünk mínuszban. Most téged kérdezlek aki olvasod ezt a riportot: Szerinted? 🙂

Ki készítette a borítót, és ki volt az ötletgazda?

Anita: Sallai Péter készítette ugyanúgy mint az előző Ébredés album borítóját is. A tűz és a Főnix egyértelmű volt Petinek is egyből lejött. Az emberi alakot szerettem volna megjeleníteni mivel az ember ugyanúgy mint a Főnix szimbólum elég és újraéled hamvaiból. Egy ember is folyton változik és ezt a változást nem szabad és talán nem is lehet megakadályozni. Úgymond egy életen belül többször is meg lehet halni és újra éledni. Természetesen ez csak szimbolikusan értendő! Ez egy belső folyamat. Az univerzum meg a mániám. Van ilyen. Egyébként nagyon érdekes, mert Tibcsyvel annyira egy hullámhosszon vagyunk hogy mindketten így képzeltük el. Sallai Peti meg szerintem nagyon szépen elképzelte és kivitelezte az egész borítót a belső füzettel együtt.

Mi a zenei érdeklődési körötök, mennyi időtök van a magánéletben zenét hallgatni, és kik az abszolút kedvencek?

Anita: Szörnyű mert én már csak az autóban tudok zenét hallgatni Gödöllő-Tatabánya közt, vagy ha más miatt vezetek. Nightwish, Within Temptation, Therion, Evanescence, After Forever, Epica, Metallica, Mantra, Kowalsky meg a Vega, Kalapács, Vikidál, Lord és még sorolhatnám… De pl. most kihasználom a lehetőséget és riportok írása közben lógok a youtube-on és boldogan hallgatok Evanescencet.
Tibcsy: Én főleg a 80-as évek pop-rock-metal klasszikusait szeretem. Kedvenceim: Within Temptation, Iron Maiden, Guns N’ Roses, Metallica, Pantera, Anathema, Amorphis, Gotthard, Roxette, Kowalsky meg a vega, Black-Out. Sajnos otthon csak akkor tudok zenét hallgatni, ha egyedül vagyok, de akkor nagyon szól a ROKKK!!!:) Általában azért megoldom valahogy. Van egy discmanem.:)
Laci: Nekem évek óta a Dream Theater zenei alkotásai vannak előtérben, de ez mellett sok fajta stílusból is vannak kedvenceim a rock zenén belül. pl.: Gotthard, Allen/Lande, Within Temptation, Edguy, Brother Firetribe, Omega…

Mennyi időt tudtok próbálással, zeneírással tölteni? Mennyire fontos szerepet tölt be az életetekben a zenélés? Emellett foglalkoztok-e valamilyen más művészeti tevékenységgel?

Anita: Nagyon keveset. Főzés, takarítás között amennyit két gyermekem és általában morcos férjem elvisel. Alkotni pedig éjjel szoktam, de az a baj hogy csak egy szívet adott a teremtő és néha aludnom is kell különben össze-vissza ver szegénykém.:-) Próbálni egy hónapban egyszer, kétszer szoktam lemenni Tatabányára mivel gödöllői vagyok.
Tibcsy: Sajnos keveset. Gitározni csak akkor szoktam, ha a kisfiam este lefekszik. Utána van egy kis időm rá, próbán pedig átnézzük és megbeszéljük az ötleteket. Ez a hobbim és imádok zenélni. Ezzel foglalkozom évek óta, és nem tudom mi lenne, ha abba kellene hagynom.

Kiktől/mikből merítitek az ihletet, az inspirációt a témák megírásához? Mennyire vagytok elégedettek az album anyagával?

Anita: A szövegek terén a hétköznapokból merítek, amiket átélek, ami foglalkoztat. Az emberekből akik hatással vannak rám, akkor is ha teljesen hétköznapi emberek de nagy lélekkel vagy csak egyszerűen a szívemben vannak. Akár egy ember, akár az ország, vagy a Földünk meg a hit, a gyermekek, a béke, és hogy ne hagyd kihűlni a szeretetet a szívedben soha és soha ne add fel.
Tibcsy: Zeneileg az inspirációt valószínűleg a kedvenc zenekarainktól merítjük, akik tudat alatt is hatnak ránk, és ez összeforr a saját stílusunkkal. Valahogy így készülhetnek a dalok.
A Főnix az eddigi megjelent albumaink közül a legkedvesebb számomra, de úgy gondolom erről a kérdésről a hallgatóknak kellene nyilatkozni. A döntés a tiétek!:)

A közeljövőre nézve milyen terveitek vannak?

Itt vagyunk Magyarország!:-) Igyekszünk koncerteket szervezni és élni minden méltó lehetőséggel. Külföldi promóció is folyamatban van, már vannak pozitív visszajelzések és hamarosan érkezik a videóklippünk is a Főnix című dalra.

További sikeres munkát kívánok, köszönöm az interjút!

Mi is köszönjük a lehetőséget.

WEB: http://www.ideasband.com/

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett az Ideas zenekar legújabb videoklipje

KMZ

Ideas – „Till the End of Time” videoklip

KMZ

Az Ideas bejelenti új énekesnőjét

KMZ

Ideas – Elválnak útjaik Kun Anitával

KMZ

Az Ideas zenekar gitárost keres

KMZ

Ideas Interjú

KMZ

IDEAS – Főnix / Phoenix 2CD

A honlap alapértelmezése

Within Temptation, Coronatus, Ideas – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek