Interjúk

Ideas Interjú

Sziasztok. Régóta jelen vagytok a metal világában, de nem sok szerencsétek volt az évek alatt, mert rengeteg tagcserén estetek át és ezért nem tudtatok folyamatosan dolgozni. Bemutatnád a mostani felállást? Mióta van együtt a jelenlegi banda?

TIBCSY: A mai felállás nagyjából 2010 júniusától van együtt.
Kun Anita – ének
Preil Tibor – gitár
Takács Tamás – dob
Schlick Attila – basszusgitár
Molnár Zoltán – billentyű

2008-as Főnix lemezzel milyen eredményeket értetek el? Milyen fontosabb események voltak a lemez kapcsán?

TIBCSY: Szerintem azt biztosan mondhatom, hogy hazai, de talán nemzetközi szinten is egyre ismertebb lett a banda, a rajongótábora is megnőtt, ezzel a stílussal, amit az Ébredés albummal elindított. Ez egy folyamat, amit az ember, ha megpróbál kellőképpen kezelni, akkor azért valamilyen szinten életben tud maradni ebben az amúgy is eléggé ”elnyomott” hazai underground világban. Legalább annyira, hogy el ne felejtsék, hogy létezik. Elsősorban mi is erre törekszünk:-)

Talán a legfontosabb esemény a 2008. decemberi Stuttgarti buli volt, ahol ugyan sokan nem voltak, mégis nagyon jó érzés volt kint játszani. A másik pedig egyértelműen a Dalriada turné, ahol, ha jól emlékszem 16 állomáson vettünk részt a zenekarral. Mindenhol nagyon jó technikai feltételek és rengeteg ember! Azt hiszem a Főnix albumunkat sikerült kellőképpen érvényesítenünk. Jó lenne, ha az új albumunkkal is hasonló lenne a helyzet. Úgy gondolom, ez nem rajtunk múlik, mi imádunk színpadon lenni és játszani!

2009-ben Torma Mihály és Zelizi László is elhagyta a bandát. Mi volt ennek az oka?

TIBCSY: Legfőképpen magánéleti problémák miatt. Laci is és a Misi is a Dalriada turnéra hivatkozva szálltak ki. Féltek, hogy nem tudják majd végigcsinálni az állandó jövést-menést heteken keresztül, ezért biztosabbnak látták, ha idejében elhagyják a zenekart. Persze még pluszban közre játszott az is, hogy alakulóban volt egy mini turné Európában is, de aztán abból nem lett semmi. A két hír egyszerre már sok volt nekik, ezért hozták ezt a döntést.

Schlick Attila lett Mihály utódja. Mit lehet róla tudni? Mennyire hozta újra lendületbe a csapatot?

TIBCSY: Attila egy örök lázadó:-), egy teljesen más személyiség, mint a Misi volt. Nagyon metal arc a színpadon is, tele energiával. Ne értsetek félre, ez nem azt jelenti, hogy a Misivel nem szerettem együtt játszani, de azt hiszem az Attila egy új lendületet adott az egész zenekarnak. Akkor kezdtem el én is 10 év után a hajamat újra megnöveszteni, amikor beszállt a csapatba:-) Egyébként előtte az Astrodust zenekarban játszott és a mai napig tagja a szintén Tatabányai Scaffold zenekarnak is.

Az Őrizd a Szíved című album mostanában jelenik meg. Mióta érlelődtek a dalok? Mennyire változtatok a Főnixhez képest?

TIBCSY: A daloknak elég sok idejük volt érlelődni, mivel már felvehettük volna akár őket 2010 nyarán is:-) Ehhez képest egy teljes évet csúszott az egész. Sok minden közrejátszott sajnos. Tavalyi Metal fesztes fellépésünk után akkori billentyűsünk Gallay Lajos bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból. Ezt még az is tetőzte, hogy a próbahelyünk egy kis patak mellet van egy garázssoron és a tavalyi sok esőzés a kis patakból egy nagy tavat csinált ezért az egész garázsban pancsolni lehetett. Ez még hagyján, de a számítógépünkön megírt minden billentyűtéma elveszett, mert a vinyó annyi vizet kapott, hogy dobhattuk a szemétbe. Minden témát újra kellet írni és persze a régi kedves zenésztársunk nem nagyon segített benne, ezért még nehezebben mentek a dolgok.

Szerintem, hogy mennyire változtunk zeneileg, azt döntse el a kedves hallgató:-) Valószínűleg mi is változtunk és folyamatosan változunk, mint minden más ember évről évre. A zenekar felállása is változott. Nem fogunk bizonyára két egyforma albumot kihozni, de azért az Ideas ízt próbáljuk megtartani. Ez bizonyára azért továbbra is hallható a dalokon. A szövegeket ugyanúgy Anita írta, ő is énekli, tehát a szövegvilág adott. Talán ami még elmondható róla, hogy nem annyira drámaian gótikus anyag született, (mondjuk a Főnix sem mondható igazán annak). Kicsit talán súlyosabb, riffelősebb az anyag viszont Anita szövegvilága hozzáteszi a maga mélységét a zene alá. Mi ugyanúgy szeretjük ezt az albumunkat is, mint a többit. Hozzánk tartozik.

Milyennek ítéled meg az új albumot hangzás terén és mennyire érzed egyedinek?

TIBCSY: Szerintünk hangzását tekintve mindenképpen az eddig elkészült albumaink között a legjobb lett! Nagyon megdörren, minden hangszer kitűnően szól rajta! Az egyediséget nem igazán érzem rajta, hacsak hazai viszonylatban nem az:-) Szerintem manapság nem túl könnyű egyedit alkotni. Már mindent eljátszottak, amit csak lehetett. Nem is erre törekszünk, mi csak szórakoztatni szeretnénk!

Szeretnétek külföldön ismertebbek lenni és a médiában többet szerepelni?

TIBCSY: Melyik zenekar ne szeretne! Mindenkinek az a vágya, hogy minél ismertebb legyen, akár itthon, akár külföldön. Évek óta ezen vagyunk, de ez egy nagyon nehéz feladat.

Próbálunk promóciókat kiküldeni, de vagy elutasítás a válasz, vagy valami mondva csinált válasz érkezik, vagy egyszerűen vissza sem jeleznek semmit. Minél keletebbre élünk annál nehezebb az áttörés, ha úgy érzed, hogy jót csinálsz akkor is.

A médiában való szereplés szintén, mert mindenhez pénz kell. Ha valaki lenni akarsz, akkor előbb tejeljél, és utána talán lehet beszélni a dologról. Nekem az évek alatt az a meglátásom alakult ki ezzel kapcsolatban, hogy a rockzene itt Magyarországon eléggé mostohasorsra van ítélve. Megvan az-az egy-két banda, amire építenek és ezeken a bandákon kívül félnek bárkit is feljebb engedni azon a bizonyos ranglétrán, mert az újabb zenekarok nem biztos, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és akkor bizony bukta van. Nem értem, hogy ez külföldön miért tud, jobban működni. Ott a rádióban megfér a keményebb műfaj is. Ez is a mi szegénységi bizonyítványunk.

Az album legjobb dalának melyiket neveznéd? Esetleg készül klip?

TIBCSY: Nekem a legnagyobb kedvencem a címadó Őrizd a szíved és a Minden úton című dalok, de egyébként mindet nagyon szeretem:-) Természetesen tervbe van véve legalább egy klip elkészítése, de ez is pénzkérdés. Amint anyagi kereteink engedik, biztosan el is fog készülni.

Az idei Haggard előtt hogyan sikerült a fellépésetek? Mit mondtak a zenétekre a Haggard tagjai? Milyen volt a koncert visszhangja?

TIBCSY: Hát eléggé rohanósra sikerült:-) Volt egy kis csúszás, ezért beállni sajnos nem volt időnk és a műsorunk is le lett faragva szépen. Viszont maga a koncert ettől függetlenül nagyon jól sikerült. Hat számot tudtunk eljátszani, de a közönség ennek ellenére hatalmas volt és jól fogadták az új dalokat is. Ezúton is köszönjük nekik! Sajnos a ”vissza, vissza” részünkről most kimaradt:-) A Haggard zenekarral nem sikerült beszélnünk, így nem tudtuk meg tetszett-e az előadásunk nekik, vagy sem. Mi egyébként hamarabb el is indultunk hazafelé. Anita maradt még egy kicsit, de úgy tudom, ő sem várta meg a koncert végét.

Idén még mennyi koncertet terveztek? Lemezbemutató mikor várható? Mennyire adódik lehetőségetek koncertek terén?

TIBCSY: Egyenlőre kettő koncertünk van lekötve. Egyik szeptember 16-án lesz Révkomáromban, a másik pedig október 29-én Tatán. Ez nem azt jelenti, hogy többet nem játszanánk, de elég nehéz úgy koncertet szervezni, hogy az valamennyire meg is érje, vagy legalább nullára kijöjjünk anyagilag. A másik dolog pedig az, hogy a klubok már ideje előtt le vannak foglalva, így nagyon nehéz bármit is tenni ez ügyben. Persze, ha valami lehetőség adódik időközben, mert azért próbálkozunk, akkor természetesen nem mondunk rá nemet:-) A lemezbemutatóval kapcsolatban szintén ugyanez a helyzet.

Mit szólsz a hazai metal színtérhez, klubokhoz és zenekarok összefogásához? Milyen problémákat vagy előnyöket tudnál erről mondani?

TIBCSY: Rengeteg jó hazai zenekar van! A baj az, hogy az ország kicsi és a média sem segít túl sokat rajtunk, ha csak a kimondott rock-metal webzineket és újságokat nem említjük. Sztárcsinálásra mindig van pénz, de az igazi tehetségek sajnos a legtöbb esetben előbb-vagy utóbb eltűnnek a süllyesztőben. Legtöbben belefáradnak az állandó útkeresésbe. Sokszor úgy érezzük, mondjuk egy frissen kiadott album után, hogy most talán ezzel sikerül előrébb jutni, de a vége sajnos mindig ugyanaz, újabb nekifutás. Ez egy állandó ördögi kör. A klubokat is meg lehet valahol érteni, próbálnak biztosra menni. Bár szerintem sok zenekar már azt is el tudná fogadni, ha csak egy reális, elfogadható benzinpénzért mehetne játszani, nem lenne belépő és ezzel ők is és a bandák is jól járnának. Így több lenne a vendég is és nagyobb fogyasztással még több bevételük lehetne. Ez néhány helyen azért működik. A legtöbb esetben mégis maradnak a csere-bere bulik. Mi meghívunk egy zenekart a városunkba, ők pedig visszahívnak a saját kis városukba, mert ott ők az ismertebbek. Vagy lesz elég bevétel és nem kell a zsebünkbe nyúlni, vagy nem. Ez ilyenkor benne van sajnos a pakliban.

Szeretnétek még valamit mondani? Köszönöm az interjút!

TIBCSY: Szerintem, már így is sokat mondtam:-) Köszönjük nektek a lehetőséget és nem utolsósorban köszönjük mindenkinek, aki mellettünk áll és támogat bennünket mind a mai napig!

 WEB: http://www.ideasband.com/

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett az Ideas zenekar legújabb videoklipje

KMZ

Ideas – “Till the End of Time” videoklip

KMZ

Az Ideas bejelenti új énekesnőjét

KMZ

Ideas – Elválnak útjaik Kun Anitával

KMZ

Az Ideas zenekar gitárost keres

KMZ

Ideas Interjú

A honlap alapértelmezése

IDEAS – Főnix / Phoenix 2CD

A honlap alapértelmezése

Within Temptation, Coronatus, Ideas – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár