Infestus Interjú

(scroll down for English Version)

Hail Andras! Első kérdésem talán furán hangozhat, de, mivel magyar vagyok, muszáj rákérdeznem a nevedre. Van valami köze Magyarországhoz vagy a hasonló nevű német zenekarhoz?

Üdv! Tényleg nem szokványos kezdés. Semmi köze sincs a német zenekarhoz. Két oka van, hogy annak idején ezt a nevet választottam. Olyan nevet kerestem, amivel tudom kombinálni lényem másik nagyobb oldalát. És aztán hosszas keresés után megtaláltam a szót, amely közel áll hozzám és nevemhez, illetve a “démonomhoz”. Háromságban egyesülve…

Mivel az INFESTUS viszonylag ismeretlennek számít errefelé, össze tudnád foglalni a legfontosabb tudnivalókat a zenekarral kapcsolatban? Mondj valamit azokról a fontos lépésekről, amik az INFESTUS mai megtestesüléséhez vezettek.

Az INFESTUS 2003-ban jött létre a DUNKELFRONT nevezetű zenekarból. Kezdetben három tagúak voltunk. 2006-ban a gitáros elhagyta a csapatot a lelkesedés hiányának köszönhetően. Azóta vagyok én felelős az összes hangszerért. Dagon pedig a félelmetes hangért felel, ami állandóan az elmétekbe bújik.
A szeparatisták szeparatistániak tartjuk magunkat. Ennél fogva távol tartjuk magunkat az úgynevezett “scene”-től. A zenénkkel hangsúlyozott individuum is elszeparálódást követelt, és önállóan kezdett gondolkodni, mivel csak az egyedüllét során fedezed fel igazi éned, annak valamennyi lehetőségével, illetve így ismered meg a tényt, hogy a legpusztítóbb csatákat az elmékben vívjuk.

A zenekar elindításánál mi volt a fő motiváció? Zenei, spirituális, ideológiai vagy ezek keveréke?

Csak a magam nevében beszélhetek. Számomra alapvető szükséglet a materializálódást követelő dolgok kifejezése. Egyfajta szimbiózisban élek ezekel. Életet adok nekik, és így többé-kevésbé megszabadulok fájdalmas elmei létüktől.
A motiváció így kevésbé spirituális, inkább bizonyos módon fiziológiai.

Mikor érezted vonzalmad a Sötétség iránt elsőként? Mi vonz benne?

Ez érdekes kérdés. A sötétség mindig ott volt. Egész életemben.
Tudom, hogy van az embereknek egy bizonyos része, aki ugyanezt az élményt tapasztalja meg. Például Dagon is ilyen.
A sötétség végigkísérte eddigi életem, akár egy mindenütt jelenlévő valami, tettekben vagy megtörtént dolgokban. És még mindig ez a helyzet. Egyetlen különbség van csupán: találtam egy afféle szelepet, amellyel többé-kevésbé kompenzálhatom ezt. Bár attól függ…
Persze működik egy vonzás is. Általában kétféle ember van: a sötétséggel való találkozás után az egyik típus elkerüli azt, míg a másik többé nem képes ellenállni vonzásának.
Nem szükséges mondanom, mi melyik kategóriába tartozunk.

Őszintén szólva, amikor először hallottam a lemezt, először automatikusan a depresszív Black Metalként ismert alfajba soroltam. Ezt az atmoszféra, a borító és a dalcímek miatt tettem. Mivel szövegek nélküli promóciós CD állt csak rendelkezésemre, azt hiszem, valamennyire igazam is lehet. Ezt hogy látod? Egyetértesz? Ha nem, győzz meg arról, hogy totál nincs igazam.

Természetesen a zene és a szövegek hangulata nem kis mértékben depresszív.
A lemez címe is erre utal.
Viszont nem gondolom, hogy csak depresszív. Mivel a halálnak sok-sok arca van, így a lemezen is több hangulatot találhatsz, persze mindig úgy, hogy a halál a hátad mögött van. Nem lehet a szokásos szuicid bandákhoz hasonlítani, mivel az ő nézőpontjuk lemondóbb a mienknél. Az INFESTUS ötvözi az élet iránti negativitást a véget nem érő küzdelemmel és a megőrülés lehetséges következményeivel. Ezen kifejezéseket egybeolvasztjuk és pusztító dalokká alakítjuk, olyan himnuszokká, amelyek személyes kinyilatkoztatásodnak szólnak. Azt hiszem a különbség látható.

Ha már erről a témáról beszélünk, hogy látod a depresszió helyét a Black Metalban? Egyáltalán van helye abban?

Mivel a depresszó egy nagyon kemény mentális fájdalom, rendkívül erős érzelmekhez kötődik. Előrehaladottabb esetekben persze apátiába csap át. A korai stádiumok viszont nagyon érzelemmel teliek. És ha azt vesszük, hogy a Black Metal nagy érzelmi töltettel rendelkező zene, erős ideológival bizonyos dolgokat illetően, azt mondom, a depreszió tökéletesen illik a műfajba.
A Black Metal az élet mindenféle negatív aspektusának interpretácója. A depresszió pedig biztosan egyike ezen aspektusoknak.
Magammal kapcsolatosan azt mondanám, hogy nagyon fontos számomra, hogy a zene érzéseket közvetítsen és “megfertőzze” a hallgató elméjét, hangsúlyozva így a dal kvintesszenciális üzenetét.

Számomra a “Chroniken des Ablebens” egy nem azonnal ható lemeznek tűnik. Minden egyes hallgatással új részletek és jó ötletek bukkannak fel. Ezt észervetted? Gondolom, ez nem szándékos, hanem inkább inuitív volt…

Ehhez tényleg nem tudok mit hozzáfűzni, mivel minden hangot, minden bekúszó/eltűnő gitársávot, dobkiállást, gitár/basszus szólót stb. ismerek. Néha ezért nehéz hallgatóként figyelnem a zenét. De megeshet, hogy így van. És ekkor a lemez megmutatja varázsát. Egy dologról biztosíthatlak: amit hallasz, az 100% belső fájdalom és düh.
Azok a dolgok, amiken a lemez megírásakor, felvételekor keresztül mentem, számomra nagyon különlegessé teszik azt. De tudom, hogy senki nem érzi majd azt, mint én, amikor hallgatom. Így a “krónikák” (dalok) valódi lényege (zeneileg) az én elmémben van, így senki nem képes megérteni. Affelől viszont biztos lehetsz, hogy az érzelmek megfelelő módon kerülnek kifejezésre, hogy személyes elmúlásod biztosítsák.

A borító nagyon jól néz ki! Beszélj kérlek az azt készítő művészről, illetve az egész koncepcióról. Milyen mértékben reprezentálja a teljes lemezt szerinted?

Mivel a “Chroniken des Ablebens” konceptalbum, mindennek, kezdve a legapróbb dolgoktól a legnagyobbakig, megfelelően kellett kapcsolódnia egymáshoz. Így az is nagy fontossággal bírt, hogy a borítónak megfelelő szerepe legyen a koncepcióban. Ennek érdekében Dagon és én kidolgoztuk a borító tervét, amit szavakban közvetítettünk a művész, Musta Aurinko felé. Amikor először megláttuk instrukcióink képpé formálását, ledöbbentünk annak tisztaságán. Számomra olyan volt, mintha látta volna az elképzelésemet elmémben, miközben megalkotta ezt a gonosz és sötét műalkotást. De, mint mindig, nem minden megy úgy, ahogy akarjuk. Így hónapokig vártunk, miközben nem történt semmi előrelépés. Ám nem akartuk ejteni a dolgot, mert tetszett, amit láttunk. Végül viszont a booklet oldalakat nekem kellett megterveznem, a koncepciót követve persze.
Az artwork tökéletesen reprezentálja a lemezt. Amikor megnézed, tudod, mi következik.

Németországban még mindig sok BM banda van, bár a trend már látszólag véget ért. Te hogy látod az ottani helyzetet most?

Szerintem ez egy állandó “pokolból való kilépés”. Sok új német zenekar van, akiket hallgatok.

Ha már a helyi scene-ről beszélünk, mit gondolsz a rendkívül ellentmondásos NARGAROTH-ról? Hogy lehet az, hogy Kanwulfnak sikerült meggyőznie sokakat (látszólag komoly személyiségeket, mint mondjuk Akhenaten), hogy a zenekar ’89-ben indult? (Vagy ezt mindenki tudta, cssk elhallgatták…?)

Haha, na ez tényleg olyan dolog, ami nem érdekel, és még csak egy gondolatot sem vesztegetek rá…

Úgy vélem, egy kellően támogató kiadót szereztetek a Debemur Morti alakjában. A jövőben is náluk maradtok? Mik a kedvenc bandáid a kiadónál?

Igen, ez igaz.
A Debemur Morti egy nagyon lelkes kiadó. Void, a kiadó főnöke, pont olyan személy, amit magam is megkövetelek egy kompetens kiadótól. Nem tudok olyan dolgot mondani, ami nem illene a kooperációnkba. Ami a jövőt illeti, ez Void és a mi terveinktől függ. Majd kiderül. Abban viszont biztos lehetsz, hogy az INFESTUS következő anyaga még pusztítóbb lesz, mint a mostani. Void szavaival élve: “rombolást teremtő”.
Kedvenc bandákról nem szeretek beszélni. Olyan sok zenekart kellene mondanom különböző stílusokból, hogy biztos kihagynék pár legjobbat. Nagyon szeretem a Black Metalt, illetve más típusú Metalt és zenéket.

Megtudhatnánk egy-két jövőbeli terveteket? Mi várható a zenekartól?

Jelenleg az új lemez koncepcióján dolgozom. Már néhány dal is megírásra került. És kétségkívül elsöprőek lesznek! Semmi más nem várható!

Még valami? Րszinte véleményed rövid beszélgetésünkről?

Volt pár érdekes kérdésed, valóban.
Alles Leben nichtig!

—————————

ENGLISH VERSION:

Hail Andras! My first question may sound a bit strange but since I’m a Hungarian, I must ask about your name. Does it have anything to do with Hungary (András=Andreas) or wih the other German band with the same name maybe?

Greetings,
Uncommon, that’s right. No it has nothing to do with that German band. There are two reasons why I chose that name back then. I was searching a pseudonym which was able to combine myself with the other major side of my being. And thus after having had searched quite a long time I found the word that is as close to my being as to my name as to my “demon”. United in trinity…

Since INFESTUS is a relatively unkown band here, could you summerize the most important things one should know about the band? Tell me about the important steps that lead to the current incarnation of INFESTUS.

2003 INFESTUS evolved out of a band that was called DUNKELFRONT. At the beginning we consisted of 3 members. In 2006 the guitarist left the band owing to a lack of compassion. Since then I finally took over all instruments in INFESTUS. Dagon is responsible for the horrid voice that constantly creeps into your minds.
We see ourselves as separatists of the separatists. Thus we see ourselves far away from what one would call “the scene”. The individual that emphasizes with our music is requested to also separate and begin thinking of its own. Because only in the state of loneliness you will discover your true self with all its facilities and the fact that the most devastating battles are being fought in your mind!

What was the main motivation of starting the band? Musical, spiritual, ideological, or a mix of all these?

I can only speak for myself. It is a basic need to express things in me that demand materialization. I live in a kind of symbiosis with them. I give birth to them and therefore I am more or less released from their back-breaking mind existence.
So the motivation is less spiritual but psychological in a certain way.

When were you first attracted to Darkness? What is that fascinates you in it?

This is an interesting question. Darkness was always there. My whole life…
I know that there is a certain class of humans that talk of just the same experience. Dagon for instance makes no exception in that case.
Darkness accompanied me the whole life long as something omnipresent in deeds or things that happened. And it still does. There is only one difference: I found a valve to compensate it more or less. It depends though…
Of course there is also a particular fascination driving us. In general there are two kinds of people: After having encountered darkness the one side tries to avoid it and the other side will never be able again to evade its attraction.
There is no need to say which category we belong to…

To be honest, when hearing your new album I automatically attributed it to the subgenre of Black Metal which is known as depressive BM. I did that due to the atmosphere, the cover and track titles. Since I only had a promotional cd with no lyrics, to some extent, I guess I could be right. How do you view this? Do you agree? If not, convince me that I’m
completely wrong.

Of course there is major amount of depression in the musical and lyrical mood.
The title of the album points this direction.
But I do not think that it is just depressive. Since death has many faces you also find many moods in that album; of course always with death in your back. It cannot be compared with those general suicide bands since their point of view is much more resigned than ours. INFESTUS combines the negativity towards life with the never-ending inner fight and the possible consequence of becoming insane. These expressions are melt together and brought to life in a ravaging songwriting that chants the hymn to your very personal revelation. You see the difference…

Talking about this topic, how do you see depression fitting into Black Metal? Does it have a place in that at all?

Since depression is a very severe mental pain it is connected to very strong emotions. Of course, in much more advanced cases one runs into apathy. But the earlier stages are very emotional. And when concerning the fact that Black Metal is very emotional music with a very strong ideology towards certain issues I say that depression perfectly fits into it.
Black Metal is the interpretation of all sorts of negative aspects in life. And depression is for sure a part of those aspects.
Speaking for myself it is very important that the music is able to transport its feelings and “infect” the mind of the listener in order to have him emphasizing with the quintessential message of the song.

“Chroniken des Ablebens” seems and sounds to me a growing material. Each and every listen reveals newer details and really good ideas. Have you noticed this thing? Guess it was not intentional but more intuitional…

I really cannot give a comment to that since I know every note, every guitar track appearing and leaving at a certain point, every drum break every guitar/bass solo and so on. So sometimes it is hard to hear the music as a listener. But in fact it happens. And in those moments the album reveals its magic. So be sure of one thing: What you hear is a hundred percent delivered inner pain and rage.
Concerning all the things I went through composing and recording this album makes it a very special piece for me. But I know that no one will ever feel what I feel when listening to it. So the very truth of the chronicles (musically) lies within my mind and will never be unfolded to your understanding. But be certain about the fact that the feelings are expressed adequately to ensure your very personal demise.

The already mentioned cover looks truly great! Tell me about the artist and the whole concept of it, pelase! To what extent does it represent the whole album in your opinion?

Since “Chroniken des Ablebens” is a concept album, everything, beginning from the smallest and finally ending with the major things, had to interact in the right way. So it was also very important that the artwork takes the correct position in the concept. In order to reach this condition Dagon and I elaborated a vision of the front cover that we presented Musta Aurinko (artist) in words. When we then first saw the conversion of the instructions we were stunned by its purity. For me it seemed as if she would have been able to see the vision in my mind while she was creating this hostile and dark piece of art. But as always nothing works the way one wants it to be. So she let us wait months without any progress. We did not want to cut her off since we really liked what we saw. But in the end I had to do the design of the booklet pages by myself; staying close to the concept of course.
The whole cover artwork represents the music perfectly. When you take a look at the cover you know what is to come!

Germany has still a lot of BM bands although the trend seemed to have ceased. How do you view the situation in your country right now?

I think that it is a constant “emerging from hell”. There are several new German bands I listen to.

Talking of the local scene, what’s your opinion on the highly controversial NARGAROTH? How is it possible that Kanwulf did manage to convince people (and even people, who are thought to be serious like Akhenaten) that the band started in ’89? (Or did they all know the facts but hid them away?)

Haha that are things that are really not of my interest and that I really don’t waste a thought on

I guess that you’ve found a truly supportive label in the form of Debemur Morti. Will you stay with them in the future? What are your fave bands off their roster?

Yes, you are right.
Debemur Morti is a really dedicated label. Void, the owner of DMP, is just that kind of person that I demand to work with when thinking of a competent label. There is nothing that I can think of that is not fitting in this coalition. How far this coalition will go depends on the plans that Void and I have. Time will tell. But be certain that the upcoming material of INFESTUS will be even more destructive than it is now. Or in Void’s words: Following the concept of “construct destruction”…
I don’t like talking of favorite bands. I would have to name so many bands from different genres that I would certainly forget some of the best. I am much into Black Metal but also into other kinds of Metal and music.

Could you reveal us some future plans? What should be expected from the band?

Right now I am working out the concept for the new album. Some songs are already composed. And they will definitely wipe you off this earth! Nothing more you have to expect!

Any final words? Your honest opinion of our short chat?

You had some interesting questions, indeed.

Alles Leben nichtig!

Thanks for your time and all the best!

WEB: http://www.infestus.com/

Kapcsolódó cikkek

Infestus – “Thron aus Trümmern” dalpremier

KMZ

Hot News: Infestus – New song available for streaming

KMZ

Hot News: Infestus – First song from “The Reflecting Void”

KMZ

Hot News: Infestus – Album details revealed

KMZ

Hot News: Infestus – Recording new album + live line-up

KMZ

INFESTUS – E x | I s t

Azagtoth

INFESTUS – Chroniken Des Ablebens

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár