Interjúk

Insidious Disease Interjú

(scroll down for English Version)

Marc, annak idején a Morgoth tagjaként te énekelted fel a harmadik Comecon lemezt a Fable Frolicot valamint részt vettél a The Power Of Expression projectben is, pár szóval beszéljél nekünk ezekről a tevékenységeidről! Értek zeneileg, emberileg új hatások ezalatt az idő alatt? Mikor és miért oszlott fel a Morgoth? Hogyan tekintesz vissza a csapat pályafutására?

Az utolsó 1997-es Feel Sorry For the Fanatics Tour turné (Párizs/Locomotive, DIE KRUPPS-szal) után oszlottunk fel. Kimondtuk, amit akkor kellett… sajnos sok régi rajongó nem követte azt a Morgoth-ot amivé váltunk…
Nagyszerű idők voltak. Őt vidéki srác a 80-as években osztozik a metál szeretetében. Nem voltak közösségi oldalak, nem volt internet, meg ilyenek… saját magunknak kellett felfedezni, ami nagyszerű móka volt és egy megállíthatatlan erővé egyesültünk! Még mindig tartjuk egymással a kapcsolatot és azok a srácok mindig is a legjobb barátaim lesznek.

Berlinbe költöztél, majd Sebastian Swarttal megalapítottad az Action Jacksont, amellyel két demót is rögzítettetek, igaz? Mit kell tudnunk ezekről a felvételekről?

Az Action Jackson csak egy vicc-project volt. De, mint mindig, azoknak a dalszövegeibe is beleadtam mindent. Bár nem metál… sosem vettük fel az albumot. Játszottunk néhány bulit Berlin underground helyein. De legalább egy kis kultusz övet minket Berlinben, haha.

Jelenleg az Insidious Disease frontembere vagy, amelyet Jardar, Silenoz és Tony Laureano alapított, kicsivel később lépett be hozzájuk Shane Embury, majd a te csatlakozásoddal vált teljessé a tagság, hogyan és mikor kerültél a zenekarba?

Alkalmam nyílt kapcsolatba lépni Silenozzal a managementen keresztül. Elhívott Norvégiába és volt néhány nagyon jó próbánk. Nagyszerű érzés az extreme metál krémjével együtt játszani!! Még jobb, ha a bűnben találsz magadnak testvéreket és barátokat is!

Minthogy rajtad kívül a többiek más zenekarokban is érdekeltek, elfoglaltak, ráadásul más országokban is élnek, hogyan folyik a dalszerzés, a próba? Van-e/volt-e lehetőségetek próbálni?

A “Shadowcast”-ról annyit mondhatok, hogy minden szám kész állapotban volt. Én csak hozzáadtam ezt-azt az énekkel. Ezek a srácok kiváló szerzők, azonnal képes voltam azonosulni a számokkal… azt hiszem a Shadowcast-ra csak egyszer próbáltunk!
Meghallgattam a számokat és kitaláltam az ének részt, de nagyjából már minden nagyszerűen elő volt készítve, mintha egy vörös szőnyeget gurítottak volna elém.

2009-ben lemez és kiadó nélkül, “unsigned” zenekarként felléptetek a Wacken fesztiválon is. Hogyan sikerült a fellépés? Vette a közönség a lapot? Könnyű volt őket meghódítani lemez nélkül?

Nos, nagyszerű volt! Köszönet még egyszer azoknak az embereknek, akik az INSIDIOUS DISEASE-re jöttek el, a Motörhead helyett, haha… A buli tele volt és az emberek imádták… nézzétek meg a youtube-n 🙂

Mikor kezdtétek el írni a nótákat? Ki felel a szövegekért és a zenéért?

Azt hiszem 2004-ben kezdődött.. Jardar az OLD MAN’s CHILD-ból és Silenoz a Dimmu Borgir-ból még a 90-es években játszottak a DM-ben. Nagyszerű riffeket gyűjtöttek össze az évek során, ezért gondolom, hogy a “Shadowcast”-nak időtlen a hatása. Három évtized legjobb hatásai vannak benne. A dalszöveget nagyrészt Silenoz írta és az emberiség végtelen mélységével foglalkozik.

Mennyi idő alatt állt össze a komplett zeneanyag? Nehéz volt megírni a számokat vagy minden flottul ment a dalszerzés terén? Úgy értem nem görcsöltetek, hanem minden simán ment, jöttek a témák egymás után.

Nos, ahogy mondtam: a riffeket az évek során gyűjtötték. Én nem voltam része a dalszerzésnek, a banda utolsó tagjaként érkeztem. Csak annyit mondhatok, hogy nagyszerű összhang uralkodott a stúdióban, a DEATH, GRIND, és BLACK METAL egy nagyszerű istenkáromlássá adódtak össze.

Mi a véleményed arról, hogy a lemez nem hozható összefüggésbe egyikőtök anyazenekarával sem? Tehát a lemezen nem érzem sem a Napalm Death, sem a Morgoth, sem az Old Man”s Child sem a Dimmu Borgir hatását!

Nos, az összes bandát hallom a zenében. De ez csak személyes érzés…

A gitárosok szólói, harmóniái ugyan oldják valamelyest a feszültséget, de a brutalitás nem szenved csorbát, igaz?

Nagyszerű hallani azokat a dallamos, virtuóz szólókat ezekkel a nihilista riffekkel. A hallgatót egy másik szintre emeli, mielőtt visszadobja őt a vérrel és belsőségekkel teli verembe.

Ami téged illet, mikor hörögtél ennyire brutálisan utoljára? Mélyebb, súlyosabb a hörgésed, mint amilyen a Morgoth időkben volt? Szerintem a Cursed-ön John Tardy-ra hasonlított a hörgésed…

Nem tudom… Ez csak a hangom, számomra az énekrész olyan, mint a 92-ben. Ez az én hangom és nem kell mással összehasonlítanom 🙂

A nevetek, mármint a tagok nevei, garancia a sikerre, a minőségi munkára, a jó dalokra? Van rajtatok valamilyen nyomás esetleg? Pl. hogy a death metal hívők komoly elvárásokat támasztanak felétek?

Számomra ez elsősorban csak móka. Persze, nagyszerű ilyen kivételes tehetségű profikkal együtt játszani!

Egyelőre csak myspace és facebook oldalatok van, lesz a közeljövőben esetleg hivatalos honlap is?

IGEN, a www.insidiousdisease.com hamarosan online lesz. A hihetetlen borítótervezőnk, Kjell Ivar Lund készíti… úgyhogy valami véres állatságra számítsatok!!

Mikor álltok neki a következő lemeznek? Vannak-e már frissebb ötletek, dalok? Jövőbeni tervek?

Oh, már van három számunk… alig várom, hogy elénekeljem, sokkal brutálisabbak és hónapokra a fejemben ragadtak. Most gyengül csak az élmény, haha 🙂

Marc köszönöm az interjút és sok sikert kívánok! Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Már kétszer játszottam Magyarországon, de három a magyar igazság, úgyhogy, Magyarország, írjatok a Facebook-ra és a MySpace-re, stb. és hívjatok el az országba! Jó emlékeim vannak az 1990-es Petőfi Csarnokos buliról… úgyhogy 20 év elteltével ismét szeretnék ott játszani!!!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Marc, back in the days as a member of Morgoth, you sang on the third Comecon album, Fable Frolic and you also took part in The Power of Expression project, tell us a few words about these activities. Were there new things to inspire you personally or musically during that period?
When and why did Morgoth split up? How do you look back upon the band’s career?

We split up after our last show (Paris /Locomotive)on the 97 Feel Sorry For the Fanatics Tour with DIE KRUPPS in June 1997. We said what we had to say to that time…unfortunatelly a lot of our old fans did not follow the way Morgoth turned into…
It was a great time we all had together. Five young guys from the country side sharin´the love for METAL in the 80ies…there was no Internet no social networking and stuff…we had to discover it ourselves, which was great fun and teamed us ap as an unstoppable force!We still have good contact and those guys will always be my best friends

You moved to Berlin and with Sebastian Swart you formed Action Jackson with which you recorded two demos, right? What is there to know about these recordings?

Action Jackson was just a fun project.But as always I put a lot of heartblood into the lyrics and the impression. It is not Metal though… We never recorded an album. Just played gigs in some Berlin Underground clubs. But we had some Cult status in Berlin at least haha

Currently you are the frontman of Insidious Disease, which was formed by Jadar, Silenoz and Tony Laureano. Later Shane Embury joined them and the lineup became complete with you. How and when did you join the band?

I got the chance to get in contact with Silenoz through our Management. I got invited to come to Norway and we had some great days together rehearsing. It´s a great pleaseure to play and perform with the creme de la creme in extreme music!! But even better is finding brothers and friends in crime !

Since all the other members have other bands that take up their time and they live in different countries, how do you write the songs and rehearse them? Do you/did you have the possibility to rehearse?

Well, for “Shadowcast” I can say that almost all songs were written and finished. I just flavoured them with my vocals. These guys are superbe Songwriters and I felt comfortable with all the songs right away…I think for “Shadowcast” we rehearsed only one time!
I listened to the songs and came up with my vocal lines here and there, but almost everything was just prepared so well, that it just felt like a red carpet, that I just had to walk on.

In 2009, you performed at Wacken Festival without albums or label, as an unsigned band. How was the gig? Did the audience get the feeling? Was it easy to convince them without any albums?

Well, It was great! Thanx again to all the people who came to see INSIDIOUS DISEASE instead of Motörhead haha…The venue we played was crowded and the people seemed to like it…check it out on youtube to get a clue 😉

When did you start to write songs? Who’s responsible for the lyrics and the music?

It started in 2004 I think.. Jardar of OLD MAN´s CHILD and Silenoz Of DIMMU BORGIR used to paly in a DM band back in the 90ies. The just collected great riffs over the years…that´s why I think “Shadowcast” has this timeless touch…It has got all the best of three decades. The lyrics are mainly written by Silenoz and they deal with the abysses of mankind can imagine!

How much time did it take for the whole album to be completely written? Was it hard to write the songs or did everything go smoothly during the songwriting? I mean, were there any forced things or “spasms” or did the ideas came one after the other?

Well, as I said: the riffs were collected over the years. I was not involved in the songwriting and came into the band as the last member. All I can say that there was a great chemestry in the studio where the sprits of DEATH, GRIND and BLACK METAL came together in a superbe way of just creating some pure blasphemy

What’s your opinion about the thought that the album is not similar to any of the members’ motherbands? I don’t feel the impact of Napalm Death, nor Morgoth, nor Old Man’s Child, nor Dimmu Borgir.

Well, I can hear all the bands into our music. But that is just a matter of personal feeling…

The solos and harmonies of the guitarists ease the tension a bit, but nothing is lost from the brutality, right?

It´s great to hear those melodic and virtous solos in this nihilistic riffing..it transfers the listener to another level, before he get´s pushed back into the pit of guts and blood

As for you, when was the last time you used such brutal vocals? Is your growling deeper and heavier than in old Morgoth times? I think that on Cursed, your growling was similar to that of John Tardy…

I don´t know…It´s just my voice…to me, vocal-wise it feels like 92 … It´s my voice and I don´t have to compare to anyone else actually 😉

Do your names guarantee success, quality work and good songs? Is there some kind of pressure on you? For example, do death metal fans have great expectations towards you?

To me it is just fun in the first palce. But of course it´s great to be working with absolutely pro´s which kicks you to a higher level all the time!

By now, you only have myspace and facebook pages, will there be an official page in the near future?

YES www.insidiousdisease.com will be online soon…It will be done by our incredible cover artist Kjell Ivar Lund….so beware for some bloody shit!!

When will you start writing the next album? Are there any fresh ideas or songs? Plans for the future?

Oh, we have three songs already…can´t wait to sing on them…they will be even more brutal and they stuck in my head for month now…No weakening out hahah 😉

Marc, thanks for the interview and I wish you great success! What is your message to the Hungarian fans?

I just played twice in Hungary …but all the good things have to be THREE…So, HUNGARY write us on Facebook, Mysapce etc and get us to your country! I really have good memories on Petöfi Czörnök 1990 …so 20 years later I wanne play threre again !!!!

Kapcsolódó cikkek

INSIDIOUS DISEASE – Shadowcast

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z