Interjúk

Interment Interjú

(scroll down for English Version)

Srácok, talán kevesen tudják, hogy 1988-ban alakultatok Beyond név alatt, két évvel később rögzítettetek egy próbatermi felvételt is, adtatok pár koncertet, hogyan foglalnátok össze ezt a korai időszakot? Egyáltalán kinek, minek a hatására ragadtatok hangszert a kezeitekbe?

Hát, mi egy baráti kör voltunk akik metált hallgattak és támadt egy olyan ötletük, hogy Death metal bandát alapítsanak. A kezdetekben leginkább más bandák, például a Death, Celtic Frost, Slayer, Sodom, stb számait dolgoztuk fel. Aztán írtunk saját számokat, és kettőt saját kezűleg fel is vettünk “Birth of the Dead” című, elég szar portademonkra. Adtunk pár koncertet Beyond név alatt barátokkal és olyan bandákkal mint a Merciless, Afflicted Convulsion, Hasty Death, stb. Nagyszerű korszak volt, de még csak a kezdet… Sok banda inspirált minket, főleg az akkoriban feltörekvő svéd Death metal bandák, mint a Nihilist, Carnage, Grave, Merciless és Unleashed, és ezek még mindig nagy hatással vannak rám!

A kezdetektől kezdve komolyan vettétek a zenélést vagy csak szabadidős tevékenységnek szántátok?

Nem, akkoriban még csak szórakozás volt, egy idő után viszont komollyá vált. Én és Sonny Svedlund már akkoriban is játszottunk a Hatred nevű Trashmetal bandában. Később Sonny beszállt hozzánk a dobokhoz. Az elején én voltam a dobos, mivel nem ismertünk senki olyat aki elvállalta volna, de a Beyondnak én játszottam a legtöbb riffjét és ezután is gitározni akartam.

Mire a Beyond megalakult már rengeteg death metal működött Svédországban, pl. Grave, Carnage, Nihilist, Therion, Grotesque stb. milyen volt az akkori underground színtér nálatok? Az Intermentet az első generációs death bandák közé lehet sorolni?

Akkoriban az underground színtér hatalmas volt, és szerintem mi az első generációs svéd Death metalba tartozunk. Amikor viszont felvettük az első “igazi” demonkat 1991-ben az Intermenttel, minden banda kiadta az első albumát… szóval mi kicsit lemaradtunk, hehe…

Mikor és miért változtattátok a neveteket Intermentre? Mennyi ideig tartott, amíg megtaláltátok a legütőképesebb felállást, a legelhivatottabb és legfanatikusabb zenészeket? Nehéz volt akkoriban elkötelezett muzsikust találni egy death metal zenekarhoz?

Részben azért váltottunk nevet mert volt már egy Beyond nevű amerikai banda, részben pedig azért mert Dan az énekes és Tomas, a basszerünk kilépett. Szóval nevet váltottunk Intermentre, azt hiszem John jött elő ezzel az ötlettel. Régi barátunkat, Michaelt is megkérdeztük, hogy csatlakozna-e hozzánk basszusgitárosként, és miután igent mondott, én kezdtem énekelni a gitár mellett. Az a felállás volt a fő, a “94-es feloszlásunk előtt…

A ’90-es években három demót rögzítettetek, ezek a felvételek milyen reakciókat váltottak ki a fanatikusokból? Milyen reakciókat kaptatok rá? Mai fejjel/füllel mit gondolsz azokról a demókról?

Igazán jók voltak a visszajelzések az összes demóra, de főként az első kettőre, mivel a harmadikat sosem adtuk ki hivatalosan. Igen, a rajongóknak tetszenek és igazán lenyűgöz, hogy a demók elterjedtek az egész világon, nem számítottam erre =) Így jellemezném a demóinkat: “Where Death Will Increase” – az első demónk, egyszerű számok, tiszta és nagyszerű Death metal hangzás. “Forward to the Unknown” – mocskosabb és brutálisabb hangzás, jobb számok, agresszív és mély, a kedvenc Interment demóm! “Final Chapter” – a számok sokkal profibbak, a szövegek viszont rosszak voltak, szóval Jens Törnroost kértem meg az Uncanny/Uncurbedből az énekre, egész jó számok de a hangzás nem volt a legjobb, így is ok volt. Az a demo leginkább azért született, hogy felvegyük az utolsó számokat mielőtt a bandát hűvösre tettük…

1994-ben feloszlottatok vagy egyszerűen pihenőre küldtétek az Intermentet és más csapatokhoz csatlakoztatok, illetve más csapatokat alapítottatok?

Valójában már tartottunk egy szünetet, de mindenképp fel akartam venni a maradék számokat. Michael és én akkor az Uncurbed-ben játszottunk és az Internment utáni vágyunk elszállt, így természetes lépésnek tűnt, hogy jégre tegyük egy kicsit az Internmentet. …Ugyanabban az évben csatlakoztam gitárosként a Fulminationbe és elkezdtem dalokat szerezni az új bandámnak, a Dellamorte-nak Kenneth-tel és Mattias Norrmannal.

A 2007-es Funebrarummal közös split album Conjuration Of The Sepulchral az Interment visszatérését szolgálta? Hogyan jött össze az az anyag? Vadonatúj dalok szerepeltek azon a korongon?

Igen, az volt az első albumunk. Az Intermennttel már 2002-ben elkezdtünk újra próbálni, de inkább csak, hogy halljuk egymást és, hogy eljátsszuk azokat a számokat, amik nem kerültek felvételre. Minden nagyon lassan haladt a másik bandáink miatt, majd 2006-ban végre felvettük az új dalokat a splitre a Funebrarummal. Nagy dolog volt számunkra végre kiadni valami újat.

Tavasszal a Necroharmonic/Morbid Wrath kiadta az összes demótokat egy cd-n, ennek mi a története? Ki vetette fel az ötletet? Ez a gyűjteményes anyag az Into The Crypts Of Blasphemy felvezetésének is tekinthető?

Daryl, a Funebrarum/Morbid Wrath-ból, akivel sok éve ismertük meg egymást, akarta, hogy csináljuk meg ezt a “Demography” albumot, de hatalmas munkának tűnt számomra összeszedni a cuccot az albumhoz, meg volt benne egy nagy adag lustaság is hehe… Már rég kiadhattuk volna, ha gyorsabb vagyok. Így nem, nem az új album bevezető lemeze. Csak így alakult…

Nyáron végre megjelent első anyagotok az Into The Crypts Of Blasphemy, amely hamísítatlan svéd death metalt tartalmaz és amely, ha ’90/’91 környékén jelent volna meg, manapság klasszikusként emlegetnénk, erről mit gondolsz?

Azt reméltük, old-school Death metal album lesz. Nehéz megtalálni a jó öreg ihletet, hogy klasszikus death metal riffeket találj ki manapság, de mindent megtettünk. Olvastam néhány nagyszerű kritikát és szerintem tudják miről van szó! =)

Ha nem tévedek valamelyest csúszott az album megjelenése, igaz?

Igen, sajnos augusztus 2-ig Európában és 31-ig Amerikában nem jelenik meg. Az elejétől fogva az volt a terv, hogy az album áprilisban megjelenik… de már megrendelhető közvetlen a Pulveriseds online boltjából és az Ebay üzletükből.

Miért tettek fel két demós számot a korongra, hiszen azok szerepeltek a demógyűjteményen?

Akartunk legalább két régi demo számot az albumra, mivel ezt a két klasszikus számot mi magunk is szeretjük és meg akartuk osztani a többiekkel. Mindig játszottuk élőben és jó volt újra felvenni a számokat, egy nagy nosztalgikus utazás volt hehe…

A lemezen hallható szerzemények a split album óta letelt idő alatt keletkeztek? Hogyan folyt a dalszerzés?

Igen, beletelt néhány évbe, hogy ihlet híján és a nagyon kevés próba miatt, megírjuk a számokat. Némelyik számot az utolsó pillanatban írtuk, a dalszöveggel együtt…

A Carnage Torn Apart klasszikusának feldolgozása miért csak bónusz felvétel lett? A legendás zenekar előtti tisztelgésnek szántátok?

Nem akartuk, hogy egy átlagos track legyen az első teljes albumunkon, így a “Torn Apart”-ot csak poénból játszottuk fel. Aztán meggondoltuk magunkat és gondoltuk jó kis bonus track lenne belőle a 7″colos LP-re. A német Cyclone Empire fogja kiadni LP-n a teljes albumot és egy Carnage feldolgozás lesz a bónusz track. Természetesen tiszteletből az egyik legjobb svéd bandának!!

Most, hogy az Interment újra aktív és dolgozik, mennyi időtök marad a Demonicalra? A Demonicalon kívül egyéb formációkban, projektekben is érdekeltek vagytok?

Ez egyáltalán nem jelent gondot, több dolgot is csinálunk a Demonicallal, de ennek nincs kihatása a többi bandámra. Az Uncurbed-ben 20 év óta még mindig dobolok, zúzom a basszust a Regurgitate-ben, amely banda nem olyan aktív és idéntől vendégzenészkét basszerozok még az October Tide-ban. Elfoglalt? Igen, de ez nem gond számomra…

Lesz-e önálló turné, részt vesztek nyári fesztiválokon?

Remélhetőleg lesz egy európai turné ez év novemberében. Még semmi sem biztos, de dolgoznak rajta. Nyári fesztiválon nem lépünk fel és más sincs leszervezve. Senki sem keresett meg minket, kivéve egy angol srácot, úgyhogy ha valaki le akar szervezni velünk egy bulit, csak lépjen kapcsolatba a Dreamtide Music-kal, vagy velem. Túl lusták vagyunk, hogy magunk szervezzünk bulikat, szerintem ezért sem játszunk túl gyakran élőben hehe…. 😉

Srácok köszönöm az interjút, minden jót kívánok nektek. Utolsó gondolataitokat osszátok meg velünk…

Nagyon köszönöm az interjút, haver és sok sikert a Kronos Mortusnak!! Remélem minden őrült Death metal rajongó imádni fogja az albumunkat és megveszik. Reméljük, közeljövőben lesz majd turné és játszhatunk néhány fesztiválon! Nézzétek meg a weboldalt és a MySpace oldalunkat, hogy képben legyetek a banda történéseit illetően!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Guys, maybe only a few people know that you started in 1988 under the name “Beyond”, you have recorded your first song two years later, gave some shows, how would you sum up this era? Who or what influenced you to start playing?

Well, we were a couple of friends that listened to metal and got the idea to start a Deathmetal band together. In the beginning we played mostly covers of bands like Death, Celtic Frost, Slayer, Sodom etc. Then we did some own songs and two of them were recorded for the crappy portademo “Birth of the Dead” that we recorded by ourselves. We did some live shows under the name of Beyond with friends and bands like Merciless, Afflicted Convulsion, Hasty Death etc. It was a great era and it was just only the beginning… We were influenced by many bands but mainly the upcoming Swedish Deathmetal bands Nihilist, Carnage, Grave, Merciless and Unleashed were a big influence for me to play Deathmetal and they still are!

Did you take playing music seriously from the beginning, or was it only a hobby back then?

No, it was just for fun but became more seriously after a while. Me and Sonny Svedlund already played in a Thrashmetal band called Hatred at that time. Later Sonny joined us on drums. I played drums in the beginning because we didn”t know someone who could do it, but I did most of the riffs to Beyond and wanted to play guitar as well.

When Beyond was formed, there were already plenty of death metal bands in Sweden, like Grave, Carnage, Nihilist, Therion, Grotesque, etc, how was the underground scene around you? Can Interment be taken as a first-generation death band?

The underground scene was huge at that time and I think we maybe belonged to the first-generation of Swedish Deathmetal. But when we recorded our first “real” demo with Interment 1991, all bands released their first albums so we were a bit after hehe:)

When and why did you change your original name to Interment? How long did it take to find the best set-up, the most dedicated and fanatic musicians? Was it hard to find a dedicated player for a death metal band?

We decided to change name partly because of that it was a band from USA that was called Beyond and partly because of that our vocalist Dan and bassplayer Tomas left the band. So we changed the name to Interment and I think it was John who came up with the name. We asked our longtime friend Michael if he wanted to join us on bass and he did and I started to do the vocals besides the guitar. That lineup was the main lineup before we decided to quit 1994…

You’ve recorded three demos in the ’90s, how was the feedback of them? Did the fanatics like it? With your present personality, how would you characterize these demos?

Well, we”ve got really great response of all the demos but especially the first two because the third one was officially never released. Yeah, the fans like them and nowadays it”s very impressive that the demos have been spread around the world more than I could imagine. =) I would characterize the demos like this: “Where Death Will Increase” – our first demo, simple songs, clean and great Deathmetal sound. “Forward to the Unknown” – more dirty and brutal sound, better songs, aggressive and lowtuned, my favorite Interment demo! “Final Chapter” – the songs were more technical, the lyrics sucked so I let Jens Törnroos from Uncanny/Uncurbed sang instead, quite good songs but the sound wasn”t the best but ok. That demo was mostly recorded to record the “last” songs we have before we laid down the band to rest…

Did you actually disband in 1994, or was it only a little break for Interment for you to be able to play at and establish other bands?

Actually we already have taking a break but I wanted to record the last songs we had just to nail them down. Michael and I played in Uncurbed then and the inspiration for Interment was gone, so it was a natural step to put Interment on ice for a while. Same year I joined Fulmination on guitar and I also began to make songs for my new band Dellamorte with Kennet and Mattias Norrman.

Was the common split album “Conjuration of the Sepulchral” with Funebrarum in 2007 the return-album of Interment? How did you put together this material? The songs on it were brand new ones?

Yeah, that was the first album ever for us. We started to rehearse with Interment again already 2002, but it was mostly to rehearse together again and we did a couple of songs that never was recorded. Everything went very slow at that time because of our other bands and finally 2006 we recorded brand new songs for the split with Funebrarum. It was really a kick for us to finally have released some new stuff on CD.

This spring Necroharmonic/Morbid Wrath has published all your demos on one CD, what”s the story of this? Who came up with this idea? Is this collective material some kind of an introduction for “Into the Crypts of Blasphemy”?

It was Daryl from Funebrarum/Morbid Wrath who got in touch with me for many years ago and wanted to do this “Demography” album but it have been a huge project for me to collect all the stuff for the album and a big portion of laziness hehe:) It could have been released for a long time ago if I have been faster. So no, it”s not an introduction for the new album. It just has turned out this way…

In the summer your first album “Into the Crypts of Blasphemy” was finally published, which is an authentic Swedish death metal disc. Were it got published in “90/”91, it would be considered to be a classical this day. What”s your opinion on that?

It was our hope that it should be an old-school Deathmetal album. It”s very hard to find the old inspiration to make classical Deathmetal riffs nowadays but we did our best. I have read some great reviews of the album and I think they have got it! =)

If I am right, the album hit the stores a bit later than planned. Is it true?

Yeah, unfortunately it wouldn”t be released until 2nd August in Europe and 31st in America. From the beginning the plan was that the album would be released in April… but you can already order the album directly from Pulveriseds web store and their Ebaystore.

Why are there two demo-songs on the disc which were already on the demo-collection?

We wanted to have at least two old demo songs on our first fullenght because it”s two classics that we like by ourselves and wanted to share with others. We have always played them live and it was fun to re-record the songs; it was a real nostalgia trip hehe:)

The songs on this disc were written after the split album? What was song-writing like?

Yeah, well it took us some years to write the songs because of lack of inspiration and very few rehearsals. Some of them were written in the last minute as well as the lyrics…

Why’s the cover of Carnage “Torn Apart” only a bonus track? Is it a kind of paying honor to this legendary band?

We didn”t want to have it as a regular track on our very first fullenght and we recorded “Torn Apart” mostly for fun to have by ourselves. Then we changed our mind and thought it could be cool a bonus track on the LP or on a 7″inch. Cyclone Empire from Germany will release the new album on LP and the Carnage cover will be a bonus track. Of course it”s an honor to one of the best Swedish bands ever!!

Now that Interment is up and running again, how much time do you have left for Demonical? Do you take part in other projects, too?

No problem at all! Well, we have more things going on with Demonical but it doesn”t affects so much on my other bands. I still play drums in Uncurbed after 20 years, I also grind the bass in Regurgitate that is not so active now and I”m a session bassplayer in October Tide since this year as well. Busy? Yeah, but it”s no problem for me…

Will you have an own tour? Will you take part in summer fests?

Hopefully we will go on a European tour in November this year. Nothing is confirmed yet but it”s in the works what I know. No summer festivals and no other gigs are booked. Nobody has contacted us about gigs except of a guy in the UK so if someone is interested to book us for gigs just get in touch with Dreamtide Music or me. We are too lazy to get gigs by ourselves that”s why we don”t play live so often I think hehe:)

Thanks for your time guys; I wish you all the best. You can share some final thoughts with us…

Thanks a lot for this interview dude and good luck with Kronos Mortus!! Hope all crazy Deathmetal fans like our new album and buy our stuff. Hopefully we come for a tour and do some festivals in the near future! Check out our website and MySpace for updates and get in touch if you want us to play and drinking Vodka!

Johan & INTERMENT

www.interment.se
www.myspace.com/intermenthorde
christraping@hotmail.com
dreamtidemusic@hotmail.com

Kapcsolódó cikkek

INTERMENT – Scent Of The Buried

Georgius

INTERMENT – Into The Crypts Of Blasphemy

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z