Interjúk

Iron Maidnem Interjú

Magyarország első számú Iron Maiden tribute bandája vagytok. Mutasd be a jelenlegi felállást! Mikor jutott eszetekbe először, hogy egy ilyen tribute zenekart csináljatok?

Miska: Köszönjük a dicséretet. A zenekar tagjai: Kiss Zoltán énekes, Cserfalvi “Töfi” Zoltán gitáros, Bevíz Mihály gitáros, Boros Béla basszusgitáros, Balogh Krisztián dobos és Hidvégi Áron billentyűs. A zenekar ötlete 1996-ban jutott eszünkbe Töfivel. Akkoriban elég rossz idők jártak a heavy metált szerető közönségre, amit tetézett az, hogy az Iron Maidenben Blaze Bailey “énekelt”. Azt gondoltuk, hogy legalább szűk körben nosztalgiázhatnánk és előadhatnánk kisebb klubokban a kedvenc Maiden számainkat egy erre alkalmas énekessel. Ugyanis Töfi akkoriban egy zenekarban játszott Bozsik Patrikkal, akinek hasonlít a hangja némiképp Bruce-éra. Azzal kezdődött az egész, hogy összeírtuk azoknak a számoknak a listáját, amiket szeretnénk eljátszani, megjegyezve mindegyiknél, hogy melyik számban ki melyik gitáros szólóját nyomná. Akkoriban nem voltak még tribute zenekarok, vagyis a Kiss Forever Band pont akkor indult, de mi még nem ismertük őket, szóval nem is gondoltuk, hogy ennek bármiféle sikere is lehet. Teljesen a magunk örömére alapítottuk a zenekart. Szóval, ahogy megvolt a számok listája és az énekes jelölt, elkezdtünk basszusgitárost és dobost keresni. A mellettünk próbáló zenekar épp akkoriban készített felvételeket. Mikor elújságolták, hogy a felvételt vezető stúdiós azt mondta, hogy a basszer tök Steve Harris-es témákat játszik, eszembe jutott, hogy akkor miért ne játszhatna igazi Harris témákat. Ր volt Béla és mint a tények bizonyítják be is vált. Dobost nehezebb volt találni és ezen a pozíción elég nagy átmenő forgalom volt a zenekarban egész idáig. Azt hiszem Krisztiánnal megtaláltuk az igazit.

Nyáron láttalak benneteket élőben, és nagyon meggyőzően teljesítettetek. Szinte nem is véltem felfedezni különbséget az eredeti dalok és a ti feldolgozásaitok között. Hányszor gyakoroltatok 1-1 dalt, hogy ennyire profin el tudjátok játszani?

Miska: Ez változik. Van, amit nem is kell próbálni, mert mindenki megtanulja otthon és aztán már mehet is a koncerteken, de van amit sokáig kell csiszolgatni. Szerencsére van a zenekarban olyan, aki szeret az apróságokkal, a mások által észre sem vehető részletekkel pepecselni. Szóval, vannak olyan számok, amiket nem lehet elégszer próbálni. Ahogy fejlődik a mi zenei tudásunk, úgy veszünk észre újabb és újabb részleteket, akár zenehallgatás, akár játék közben.
Krisztián: Azt szokták, mondani, hogy a zene a fül kábítószere! Ha erről van szó, akkor én gyerekkorom óta függő vagyok.:) Bővebben kifejtve ez annyit jelent, hogy szinte egyfolytában Maident hallgatok, tehát beleivódik az emberbe… Olykor persze fejtörést okoz egy-egy rész tökéletes szintre fejlesztése. Sok dobos megirigyelheti a Nicko McBrain lábmunkáját. Eszméletlen technikás és gyors.
De megfelelő odaadással, és persze nem utolsó sorban elszántsággal, minden elérhető.

“10 Wasted years” címmel jelent meg a 12 remek hasonmás. Mi alapján válogattátok össze a számokat?

Miska: A kedvenc számainkat akartuk felvenni. Arra ügyeltünk még, hogy semmiképp ne a mindenki által elcsépelt dalokat tegyük a lemezre. Igyekeztünk a progresszívebb számokra koncentrálni emellett. Az volt még az alapkoncepció, hogy, mivel ez a lemez eredetileg a 10 éves szülinapi bulira készült, ahol az 5 klasszikus Maiden lemezt eljátszottuk végig, ezek mindegyikéről legyen legalább egy szám a CD-n.

Mikor döntöttetek úgy, hogy lemezt adtok ki? Mennyire tartod fontosnak, hogy egy tribute bandának legyen albuma?

Miska: Tulajdonképpen már 2002-ben jelent meg egy Somewhere in Hungary című lemez, amin magyar metál bandák rótták le a tiszteletüket az Iron Maiden előtt. Ez Töfi gondozásában jelent meg. Az ő stúdiójában vették fel a számokat, ő keverte és adta ki az anyagot. Ezen már három számot mi játszottunk. Aztán legközelebb a 10 éves születésnap környékén merült fel az ötlet, hogy adjunk ki egy CD-t, amin csak mi játszunk Maiden nótákat. Amúgy is sokan kérdezgették már akkoriban, hogy nem adunk-e ki egy ilyen lemezt. A kezdeti határozott “nem” végül a “talán”-on keresztül a “dehogynem”-ig jutott. Aztán meg a külföldi klubokba is csak úgy lehet bekerülni, hogy ha valamilyen demót küld a szervezőknek az ember, minél jobb minőségben. Hát, ennek tényleg jó lett a minősége 🙂

Melyik dalt érzed a legtökéletesebb feldolgozásnak?

Töfi: Én nem is hívom ezeket feldolgozásnak, hiszen gyakorlatilag telejsen eredeti formában vannak előadva a dalok. Egy-két minimális változtatás van csak, de ezek tudatosan. Nálam nagyjából egyenrangú minden dal abból a szempontból, hogy mennyire sikerült megragadni az eredeti verzió hangulatát. Legalábbis igyekeztünk nagyon alapos munkát végezni és úgy érzem sikerült.

Körülbelül mennyi Maiden számot dolgoztatok már fel? Várható egy következő kiadvány, esetleg egy élő felvétel vagy DVD?

Miska: Eddig 68 Iron Maiden dal játszottunk el. Egyszer talán megjelenik majd a 10 éves szülinapi koncertről egy DVD, de még nem tudjuk, mikor. Mindenesetre a későbbiekben is fogunk még felvételeket készíteni, ez biztos.

Külföldön is rengeteget koncerteztek. Mennyire tetszik a produkciótok az ottani arcoknak?

Miska: Szerencsére nagyon szeretik a zenekart és rendszeresen vissza is hívnak minket. A horvátok és a szerbek például nagyon lelkesek. Hatalmas energiát tudnak adni. Rengetegen jönnek el megnézni minket és már az első pillanatokban megőrülnek. Aztán ez megy a buli végéig. Belgrádban legutoljára egy hatalmas sörfesztiválon játszottunk, ahol több, mint 10 000 ember nézett meg minket. Ez felejthetetlen élmény marad!

Találkoztatok már az Iron Maiden zenekarral? Mennyire ismeritek őket emberileg?

Krisztián: Én személy szerint még NEM! Ez számomra igen fájó pont!:)
Töfi: Én már többször is összefutottam velük. Legelőször 16 éves koromban, 1986-ban. Személyesen nem nagyon ismerjük őket, hiszen ezek elég rövid találkozások voltak, de mindig nagyon jó fejek voltak.

Legjobb fellépésetek?

Krisztián: Az a bizonyos legutóbbi belgrádi buli, ami most nyáron volt. Mikor felhangzott az Aces High intrója olyan üdvrivalgásban törtek ki mintha az igazi Iron Maident várnák a színpadra. Mindannyian beleborzongtunk az érzésbe!

Maidenen kívül még milyen zenéket hallgattok? Milyen cél elérése lehet egy tribute zenekar számára?

Krisztián: A Maidenen kívül ezeket szeretem még: Helloween, Pink Cream69, Whitesnake, Dream Theater, G’N’R, Led Zeppelin, Velvet Revolver, Mötley Crüe, Nightwish, Ozzy. A Helloweennel már találkoztam is személyesen és állati jófejek!
Miska: Én a Maidenen kívül többnyire ezeket hallgatom: AC/DC, Motörhead, Zakk Wylde bármilyen zenekara, Danko Jones, Lynyrd Skynyrd, Pantera, Down, Jethro Tull, Tankcsapda, Metallica, Stevie Ray Vaughn.
Hogy milyen cél lebeghet egy tribute zenekar előtt? Minél több Koncertet adni minél több ember előtt. És egyszer talán együtt előadni néhány számot az Iron Maiden tagjaival.

Sok szerencsét, minden jót!

WEB: http://www.ironmaidnem.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek