Interjúk

Jack interjú

A hazai underground életben ti vagytok talán az egyik legjobban kitartó zenekar ebben a grindcore stílusban. Hogyan lehetséges ez? Mitől vagytok ilyen erősek?

Az idő csak múlik, nincs akkora jelentősége, hogy mennyi ideje létezünk. Ha van is tagcsere a felállás mindig olyan, hogy mindenki beletolja, amilye van és ez ettől működik.

Egyszerűen szeretjük a punkzenét keverni a grindcore-ral a realisztikus, társadalomkritikus gondolkodásmódot. Az, hogy mitől lennénk erősek, arra annyi a válasz, hogy ebben a stílusban nincs helye puhulásnak vagy lassulásnak, egyszerűen ez így működik, ha van benne energia, mint a többi bandánál akik tolják régebb óta.

Kérlek néhány évet mennyünk vissza az időben és onnantól mondd el a történéseket, hogy képben legyünk a bandával kapcsolatban!

1996-ban alakult a banda, személy szerint csak barátja voltam a srácoknak, még nem voltam tag. Az első időktől a brit UK82 punk bandái voltak az alapok (Exploited-GBH) és a klasszikus magyar punk zenekarai. 1997-től ordibálok a bandában. A kezdeti felállásból jómagam vagyok benne. Rengetegen megfordultak a bandában, mint ex- Din-Addict, ex-Human Error tag, Another Way tag, de egy rövid ideig Biggie is játszott velünk a Don’t Say a Wordből. A saját hangunkat a második stúdiós anyagnál a Vissza, ki az utcára! albumnál találtuk meg, itt már egy nagyon gyors hardcorepunk muzsika, pici grinddal lett tolva. Ezt követte a Téged Akarnak lemez 2002-ben, ami már nagyon kiforrott muzsika volt, melyben keveredett a punk, hc, crust, grind, pici death metal. Innentől ezen a vonalon történik a dalírás a mai napig, nincs megkötve, hogy csak ez vagy csak az, igazából, gyors, intenzív, súlyos muzsika legyen.

Még annyit szeretnék a múlttal kapcsolatban kérdezni, hogy a legelején jóval közelebb áltatok a punk stílushoz, mint most. Mikortól kezdtetek durvulni és miért döntöttetek így?

1996-ban amikor meghallottuk az Undisputed Attitude feldolgozáslemezt a Slayertől, seggeltünk egy nagyot és elkezdtünk kutatni az extrémebb hardcore irányába úgy mint a crustcore – ebben a Human Error megismerése volt meghatározó löket – műfajba, melyből egyenesen következett a grindcore és mondtuk, ilyet kell játszanunk mert ettől nincs intenzívebb. A bandában a punkos vonal 1996-től-2000-ig volt domináns, aztán a már említett 2002-es Téged Akarnak lemez volt olyan, hogy ez punk zene csak extrémebb módon tolva. Aztán igazából egy olyan zenét próbáltunk alkotni, mely jóval szélesebb spektrumon mozog a death metal, sludge dolgokat sem nélkülözve. Természetesen ehhez olyan dobosok is kellettek, akik ezt le is tudták játszani. A Jack továbbra is egy punkzenekar, csak zeneileg bátrabban merítünk a stílusokból.

Nyilván nem 10 perces tételekről van szó a ti esetetekben, ezért is kérdezném, hogy mennyi idő megírni pl. egy 40 másodperces dalt? Mi mindent kell belepréselni, hogy egy igazi Jack nóta legyen?

Teljesen változó, hogyan áll össze egy dal, de amikor egymásra nézünk a megfelelő pontban próbán akkor tudjuk, na ez jackes lett:) Inkább a csak megfelelő energia kell, mert dalok szinte megírják magukat, mivel kevesen tolják itthon, így amolyan küldetés is ez. Előre sosincs koncepció miből álljon egy dal, de az alap, hogy gyors legyen és ne lélektelen dara, hanem valami sajátos ízű dolog. Egy dal általában egy próbán megszületik közel kész állapotúra.

Ki hány éve zenél és miért választottátok ezt a műfajt? Mindig is a gyors és durva zenék vonzottak?

Ádám a dobos már lassan két évtizede dobol, én 1997 óta ordibálok, a többiek is már bő 10 éve nyúzzák a húrokat. A zenekarral egy cél volt: gyors, nyers punkzenét akartunk játszani, valahogy a gyorsaság annyira tetszett, annyira energikus volt elsőre hogy a mai napig fogva tart. Ahogy telt az idő egyre mélyebbre ástunk és jött a crust, grind, azaz a falig eltolva az extrémitás. A durvább zenék iránti fanatizmus nálam fokozatosan alakult ki, de mellette mindig megfértek a lazább dalok, pl. a Beastie Boys mindig felette fog állni mindennek 🙂

Külföldi fellépések úgy gondolom elég jól szoktak sikerülni. Az emberekből sikerül kihoznotok az állatot 🙂 ?

Igen, jól látod, a külföldi koncertek mindig nagy mókák, már eleve az utazás, készülődés és eleve az ember szeretne jól odatenni egy koncertet, ha kilép az országból. A legvadabb közönség a szerb és a cseh egyértelműen.

Az évek alatt elég sok kiadvány készült. Tudnád nekem összegezni, hogy hány lemez, split és egyéb kiadványotok van?

5 nagylemez, 4 split, 1 ep meg pár válogatás. Részletesen ezen a linken van info: https://www.discogs.com/artist/1831471-Jack-28

Beszéljünk a legfrissebbről a japán Sete Star Sept közös kiadványról. 7”-es lemezen jelenik meg, amin 4 dal szerepel, megközelítőleg 4 percben. Mit érdemes még tudni a bakelitről?

Nos ez a cucc már tavaly januárban készen volt kiadásra, de a német Woargh records sajnos földbe állt így állt több, mint egy évet a kiadás. Ezek a dalok a frissült felállás (Ádám –dobok, Geri – bass) produktuma, melyet még abban az éveben írtunk közösen amikor beszálltak az új tagok. A megjelenés most júliusban lesz, már csak postával várom a mi példányainkat. A kiadásba beszállt a többi külföldi kiadó mellett a magyar Drinkin Beer In Bandana Records. Szóval ez nem friss anyag annyira, csak fizikai formátum most jön ki. Idén már jön ki új anyag tőlünk 5 új dallal a szerb Niyazov zenekarral.

Mennyire nehéz valamennyi profitot összehozni egy ilyen zenekarnak? A jelenlegi Covid-19 helyzet miatt ez most még nehezebbé vált?

Semmilyen profittal nem rendelkezünk, néha egy-egy új anyaggal összejön némi zenekari pénz abból a pólókat meg esetleg a stúdiózás költségeibe beletolunk. A Covid-19 csak a próbákat lehetetlenítette el erre 4-5 hónapra, de végre újra toljuk, szóval nekünk ilyen szempontból a koronavírus nem szólt bele.

Hazai vagy külföldi fellépési lehetőségetek adódik több? Miben látod a különbséget a hazai és a külföldi koncertek között?

Külföldön átlagosan többet játszunk, általában utánamegyünk a buliknak, néha beesik egy-egy meghívás. Nincs akkora különbség manapság a hazai és a külföldi bulik között, mivel itthon is kialakult a szubkultúra jó arcokkal és zenekarokkal. Régebben valóban nagy volt a kontraszt, míg külföldön a kaja, a kedves fogadtatás a korrekt szervezés, addig itthon a a benzin töredéke és a nulla hangcucc ment 🙂 Mára ez teljesen rendben van, de természetesen érdemes átgondolni, hova megy az ember játszani és mire számíthat.

A jövő mindenkit érdekel, ezért is szeretném megtudni mit tervez a Jack zenekar kiadványok és fellépések terén?

Nyáron, a már említett Jack/Sete Star Sept 7” mellett kijön egy vadonatúj anyag szerb Niyazov zenekarral szintén 7” lemezen 5 új dallal, kazettán is kijön egy holland kiadónál. Augusztusban lesz egy fesztiválfellépés Szerbiában a Feelgood Fesztiválon. Szeptembertől pedig már rendszeres koncertek itthon és Csehországban, Szerbiában, Szlovákiában a tervek. A következő évre tolódott át a londoni Chimpy Fest fellépés és a dán Grindcore Family Weekend is amelyet valószínűleg egy turnéba fogunk beépíteni. Valamint egy teljes hosszúságú nagylemezt szeretnénk megírni és kiadni 2021-ben.

Megint térjünk vissza a múltra. Az eddigi teljesítményetekkel elégedettek vagytok? Sikerül nagyrészt mindig megvalósítani azt amit elterveztek?

Mindig van, hogy a sound még jobb legyen a következő anyagon, jó lenne több koncert, de alapvetőleg igen, úgy érzem jól halad a zenekar így 24 év után is van erő energia és potenciál, hogy még jobbra törekedjünk. Általában, ha kitalálunk egy dolgot, azt meg tudjuk valósítani, de legfontosabb, hogy nagyon baráti a légkör és így könnyen, görcsmentesen tudunk haladni.

A zene iránti szeretetek nagyon érezhető ezért is szeretnék újabb 20 évet kívánni még a zenekarnak! Sok sikert!

Köszönjük szépen a lehetőséget, sok sikert a webzine-hoz. ha valakit érdekel a banda:

HTTP://JACK.PUNK.HU
http://www.facebook.com/jackgrindpunk
http://jackgrindpunk.bandcamp.com

Kapcsolódó cikkek

Változások a Yacøpsæ koncerttel kapcsolatban!

KMZ

Koncertajánló: Yacøpsæ, Rudiosa Inmundicia, Nuclear Cult, Step On It, Jack

KMZ

Jack, Another Way – első számtól kezdve beindult a közönség

KMZ

Jack – Globalizált lobotómia (official video)

KMZ

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

Jack – Lobotómia CD out now!

KMZ

Jack – „Regisztrált Gyűlölet” (official video)

KMZ

Crippled Fox / Jack / Another Way / Infectious Pit – teltházas brutális este

KMZ

Jack – Lobotómia lemez

KMZ

Jack – újabb split kiadvány!

KMZ

Jack/Niyazov Split 2020 megjelenés

KMZ

Jack/Sete Star Sept – split 7″ megjelenés

KMZ

Jack – Szabadulószoba (Official video 2020)

KMZ

Koncertajánló: Rotten Sound, Jack, Mass Reaction

KMZ

Koncertajánló: Meth Leppard, Powerchuck, Chepang, Jack, Apoptosis

KMZ

Jack/Meth Leppard – Split 7″

KMZ

Jack – Feldarabolt igazság (official video) premier

KMZ

Jack – Ízelítő dal a hamarosan megjelenő lemezről

KMZ

Jack / Bombatölcsér split 7″ trailer

KMZ

Megjelent a Jack-Éberkóma EP

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek