Interjúk

Jack Interjú

A Jack zenekar története réges-régre nyúlik vissza. Kezdetben csak feldolgozásokat játszottatok, a stílus is kicsit eltért a maitól és a felállás is többször változott. Mikor érezted úgy, hogy egy komoly csapatot tudhatsz magad mögött és már igazi támadásokat tudsz végrehajtani?

Levi: A régebbi időszakban is születtek jó anyagok, de valahogy élőben nem tudtuk úgy visszaadni a dalokat, ahogy a stúdióban hasított. Minden túlzás nélkül a mostani felállással született meg a legstabilabb, legkomolyabb brigád, így rögzítettük az Inhumanus-t és az Éberkóma ep-t. Nagyon jó barátok vagyunk így a zenélés is értelemszerűen öröm együtt.

Bence: A mai napig van még mit fejlődni. De hát az visz előre egy bandát, ha nincs megelégedve magával és mindig van amit másképp szeretne csinálni. És persze a szeretet! 😀

Mi késztet arra, hogy minél őrültebb zenét csináljatok?

Levi: Egyrészt a körülöttünk lévő elkurvult, elanyagiasodott világ és a rengeteg ostoba ember, aki mindent benyel. Így ez a felgyülemlett düh ad ihletet a szövegeknek és a zenéhez, valamint az általunk hallgatott zenék nagyon inspirálóak tudnak lenni. Meg amikor grindcore vagy punk címszó alatt híg, fos produkciók jönnek ki az eléggé tudja az embert pörgetni.

Bence: Mi egy rendkívül dühös zenekar vagyunk! Minden rohad, szennytől bűzlik és mi ezt keményen bele is üvöltjük ebbe fertőtől üszkösödő világba! Mi ilyenek vagyunk és nem változunk mert a ruhánk bőr és nem ballon, az arcszeszem is csak Pitralon de jegyezd meg míg a Föld kerek. Mindig lesznek rockerek.

Mennyire vagytok lázadó típusú emberek? Mennyire lehet düh és indulatok nélkül ilyen zenét játszani?

Levi: Nagyon makacs embernek tartom magam és nagyon nehezen fogadom el, ha nem érvényesül az akaratom. A lázadás számomra a helyes gondolkodást jelenti. Úgy gondolom, hogy a bandában mindenkit ér annyi dolog a hétköznapokban, hogy az így felgyülemlett agressziót és dühöt a zenébe nagyon jól át tudjuk ültetni. Szerintem alap, hogy aki grindcore-t tol annak bizonyos értelemben kattantnak kell lennie:)

Bence: Én mindig behódolok a mások akaratának. Nem merek lázadni, mert az veszélyes lehet ebben a világban. Vasárnaponta is mise után mindig beülök és meggyónom, hogy ilyen zenét játszom, nehogy aztán a pokol tüzén égjek, ha eljön a végelszámolás napja.

Az elmúlt pár évben több sikeres együttessel is adtatok ki split lemezt. Titeket kerestek-kértek fel vagy próbálkoztatok és elnyerte a tetszésüket a zenétek és rábólintottak a közösködésre?

Levi: Van, amikor pl. egy kiadó felajánlja, h pont egy zenekarhoz keres másik bandát split lemezhez, van, amikor mi keresünk meg zenekart, pl. Agathocles. Van olyan is, amikor egy másik bandával a nagy összespanolás eredményeként döntünk egy split mellett: Step On It, Alea Iacta Est.

Bence: Ehhez nincs hozzáfűzni valóm. Kivételesen.

Az idei évben megjelent „Inhumanus” című album egy erős bizonyíték arra, hogy mennyire is van létjogosultságotok a színtéren. Mit mondanál az albumról? Mivel fényeznéd 🙂 ?

Levi: Ez a lemez lett hosszú idők óta egy olyan Jack anyag, ami totálisan nyitott lett zeneileg, mert a grindcore a hardcore, death metal, thrash, a punk mix mellett a nagyon súlyos belassulások is helyet kaptak, ami természetesen csak dobott az egész produkción. Páran fel is hozták párhuzamként a Téged Akarnak (2002) lemezt, mert ott volt hasonlóan széles a zenei spektrum. Határozottan egyfajta újjászületésnek éltem meg az Inhumanus lemezt.

Bence: Eszméletlen durva lett! Leszakítja a fejed és szétzúzza a koponyádat, de előbb az álladat fogod keresni. De az új lemez még keményebb lesz, még jobban fog szólni, még gyorsabb lesz és még lassabb. Szerintem ez eddigi legjobb munkánk lesz. Van, amit kihagytam a szokásos körökből?

Most pedig „Éberkóma” címmel jelent meg egy 7”-es bakelitlemez. Igazi bombaként robban be mindegyik dal és teljesen megfelelően is van tálalva. Azt hiszem, kezd beérni a csapat és kezdtek naggyá válni. Mennyire érzed minőségi munkának? Hol és mikor vettétek fel? Ki fényezte csillogóvá?

Levi: Nem jelent még meg az anyag, csak bandcampre raktuk ki. 2014 elején fog napvilágot látni ez a gyönyörű piros (!) vinyl. Határozott előrelépés az Inhumanus anyaghoz képest, agresszívebb dalok, masszívabb hangzás. A felvételeket a Noiselab stúdióval készítettük, ez egy mobil stúdió, amit Fehér Dávid barátunk csinál, gyakorlatilag becuccol a kocsijába és oda megy ahova a zenekarnak kényelmes. A dobokat és az éneket a szegedi Noir klubban vettük fel a már meglévő gitársávokra, amelyeket a nappalinkban rögzítettük, a basszust pedig Pesten. A keverést pedig szintén a Noise lab-os Dávid követte el.

Bence: Csak annyit fűznék hozzá, hogy mi mindig is nagyok voltunk csak ezt nem veszik észre!

Beszélnétek a borítóról, mert ugyebár kétféle verzióban jelent meg!

Levi: Egy borító készült az anyaghoz, csak a megjelenés előtt egy pici szeletkét raktunk fel a bandcampre, hogy ne legyen ellőve az egész artwork. Ez egy festmény, amit egy barátunk festett direkt a kiadványhoz. Gyakorlatilag ezt a földi poklot ábrázolja, amiben élünk, az Éberkóma cím pedig jól utal az emberek viselkedésére, hogy inkább élnek zombiként félig kómában.

Bence: Egyféle és nagyon szép.

Idén mennyire sikerült elegendő koncertlehetőséghez jutnotok és hol sikerült a legjobban?

Levi: Az idei év nagyon jól sikerült, a legemlékezetesebb az olasz turné volt tele kalanddal, fasza bulikkal. Az egyik legjobb itthoni buli pedig Szegeden volt decemberben. Végülis annyi koncertlehetőség van amennyit szeretnénk, mert mi szervezzük a bulijainkat.

Bence: Igen

A következő évre mit terveztek fellépések terén?

Levi: Márciustól kezdjük szerb, cseh, szlovák állomásokkal. Áprilisban lesz egy 10 koncertes európai körút. Májusban egy 3 állomásos minitour az Agathocles-szel és a Chappa’ai-jal (magyar noisegrind), nyári bulik még nincsenek. Szeptemberre pedig egy olasz fesztivál van lefixálva.

Bence: Jó lesz.

A magyar színtéren nem túl sok hasonló zenekart ismerek, viszont külföldit annál többet. Kiket tudnál mondani, akit szeretsz és szívesen hallgatsz?

Levi: Europop 1990-1994. Itthoni zenekarok (létezők, nem létezők) akiket nagyon szeretek: Marina Revue, Subject, Bandanas, Human Error, Another Way, Karak, Auróra cirkáló (Krisztával), Limb For A Limb, Gravecrusher. A külföldi lista felesleges és hosszú is lenne:)

Bence: Én személy szerint Miley Szarjusz-t hallgatom a legtöbbet manapság, de igazából a régi nagyokat szeretem elsősorban, mint a Right Said Fred, Frankie Goes To Hollywood vagy hogy hazai kedvencet is mondjak, az Ámokfutók.

A következő kiadványokról már lehet tudni valamit?

Levi: Ugye most jelenik meg az Éberkóma, utána pedig egy split 7” jön a cseh Bombatölcsér zenekarral, melynek érdekessége, hogy Zöldi Erik (Shrunken and Mummified Fanzine) dobol benne, aki már egy ideje kint él Brnoban, ők ilyen gyors crustcore-t tolnak, ez a cucc tavasszal ki is jön. Aztán nekilátunk a következő nagylemeznek.

Bence: Lásd: 5. kérdés válaszában.

Sok őrlést és lázadást kívánok így az év végére-elejére! Mindörökké Jack!

Bence: Köszönjük! Egyfolytában őrölni fogunk két lázadás között! Ámen.

Levi: Ámen:)

WEB: http://jack.punk.hu/

Kapcsolódó cikkek

Jack, Another Way – első számtól kezdve beindult a közönség

KMZ

Jack – Globalizált lobotómia (official video)

KMZ

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

Jack – Lobotómia CD out now!

KMZ

Jack – „Regisztrált Gyűlölet” (official video)

KMZ

Crippled Fox / Jack / Another Way / Infectious Pit – teltházas brutális este

KMZ

Jack – Lobotómia lemez

KMZ

Jack – újabb split kiadvány!

KMZ

Jack/Niyazov Split 2020 megjelenés

KMZ

Jack interjú

KMZ

Jack/Sete Star Sept – split 7″ megjelenés

KMZ

Jack – Szabadulószoba (Official video 2020)

KMZ

Koncertajánló: Rotten Sound, Jack, Mass Reaction

KMZ

Koncertajánló: Meth Leppard, Powerchuck, Chepang, Jack, Apoptosis

KMZ

Jack/Meth Leppard – Split 7″

KMZ

Jack – Feldarabolt igazság (official video) premier

KMZ

Jack – Ízelítő dal a hamarosan megjelenő lemezről

KMZ

Jack / Bombatölcsér split 7″ trailer

KMZ

Megjelent a Jack-Éberkóma EP

KMZ

Jack-Éberkóma (EP 2013) – meghallgatható a megjelenés előtt

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek