Interjúk

Kambrium Interjú

(scroll down for English Version)

Mivel a német Kambrium egy baromi ütős, változatos és egyedi bemutatkozással csengetett be tavaly a metal szcéna nagykapuján, így muszáj voltam kisírni velük egy interjút, hogy végre lerántsuk a leplet a hat éve stikában tevékenykedő öt ismeretlen, de annál tehetségesebb srácról. Az alapító billentyűs Jan Hein-t a zenekar előéletéről, stílusáról, koncertekről, és egy csipet magánéletről faggattam:

Helló srácok! Minden elismerésem a debüt lemezért, nagyon király cucc lett! Hol bújkáltatok eddig?

Hi, köszi szépen! A próbatermünkben rejtőztünk, haha. Próbáltunk felnőni a zenénkhez, hogy olyan csodálatos albumot készíthessünk, mint a Shadowpath!

A kambrium ugye önmagában egy földtörténeti korszak. Miért pont ezt a nevet választottátok magatoknak? Csak nem épp földrajz órán jött az ihlet? 🙂

Majdhogynem ez történt! Amikor a suliban voltunk, láttunk egy polcot, rajta kövekkel. Ezek közül némelyik olyan régi volt, mint a kambrium korszak. Megláttuk a Kambrium nevet az egyik kövön, és azt gondoltuk: „hé ember, elég jól cseng… tökéletes névnek hangzik egy metal bandához!” Szóval felhasználtuk, és nagyon elégedettek vagyunk vele.

A kezdetekkor gondolom nektek is megvoltak a saját hatásaitok. Mely bandák inspiráltak benneteket?

Senkinek a másolatai nem akartunk lenni, úgyhogy elég nehéz bandákat kiemelni. Ráadásul mindnyájan más stílusú zenéket hallgatunk. De azt mondhatom, mindegyikünk a „kézzel gyártott” zenét szereti. Bírjuk az olyan bandákat, akik saját maguk tudnak a hangszerükön játszani, haha.

Noha a csapat már 2005-ben megalakult, az első igazi bemutatkozásra mégis hat évet kellett várni. Miért?

Hat év hosszú időnek tűnik, de nekünk nem volt az. Több évbe telt, mire megtaláltuk a saját stílusunkat, plusz nem tudtunk még olyan jól játszani a hangszereinken, mint most. Tökéletesítenünk kellett a zenei képességeinket.

Két évvel ezelőtt kihoztatok egy EP-t, amiről három nóta a Shadowpath-ra is felkerült. Milyenek voltak a reakciók az akkori ízelítő után?

Jó kérdés, mert szinte senkit sem érdekelt azaz EP. Úgy tűnt, hogy csak a haveroknak jött be, haha. Szóval nem voltak magazinos kritikák ezzel kapcsolatban.

Martin előtt két énekessel is dolgoztatok már korábban. Velük mi volt a gond?

Egyikük nem tudott énekelni, a másik meg nem bírta a zenei stílusunkat. Nehéz jó énekeseket találni, de úgy gondolom, Martin nagyon jó munkát végzett. Azt pedig szinte senki sem tudja, hogy Karsten felelős a tiszta énekért, és szerintem ő is nagyon odatette magát.

Jól sejtem, hogy a debütöt még kiadói hátszél nélkül rögzítettétek? Hogy sikerült saját erőből finanszírozni a gyártást és a munkálatokat?

Abban a kényelmes helyzetben voltunk, hogy jó anyagi hátterünk volt. Ez nagyon fontos számunkra, emellett készítettünk egy tervet, hogy mindenről ami velünk történik, legyen egy általános áttekintésünk. Egyszóval képesek voltunk mindent megfelelően kezelni.

Aztán jött a Massacre-s szerződés. Mijük volt nekik, ami másoknak nem?

A zenék változatossága a szerződött bandákon is megmutatkozik, ezért ők a kedvenc kiadóm.

Számomra nagyon szembetűnő volt a Shadowpath meglehetősen rapszódikus hangulata, ami hol végtelenül bánatos és hitehagyott, hol pozitívabb érzések benyomását kelti. Mit üzen ez a hullámzó kedélyállapot? Alapjáraton melyiket szántátok a domináns oldalnak?

A zenének nem csak aggresszívnak vagy bánatosnak kell lennie. Számunkra ez unalmas. Szeretünk sokféle érzést egy nagy pillanattá egyesíteni. Ez a pillanat a Kambrium, és csakúgy, mint a földrajzi korszak esetén, a Kambrium itt is az élet változatosságát jelenti.

A borító terén ugyebár két alternatíva is napvilágot látott, nekem speciel jobban bejön a színes verzió, jobban utal az album változatosságára. Pontosan mi is a helyzet ezen a fronton?

Azt a borítót egy spanunk készítette, de nem nézett ki elég profin, továbbá szerintem túlságosan is vidámnak tűnt. Az új sötétebb, csakúgy, mint a Shadowpath dalainak többsége.

Az erős lemez elkészítése kipipálva. Mi következik most? Szóba jöhet esetleg egy közelgő turné a határokon túl? Kikkel utaznátok a legszívesebben?

Mégegyszer köszönjük a bókot! Király lenne a határon túl turnézni! Azt hiszem nehéz lesz ezt kivitelezni, jelenleg a következő koncertjeinket intézzük. Ha egy ideális turné-társat kellene mondanom, akkor az a Motörhead lenne, haha.

Meséljetek egy kicsit a bulikról! Miket szoktatok játszani, mely dalok a legklasszabbak élőben?

Szerintem mindnyájunk nevében mondhatom, hogy az Among The Lost és a Thanatos az egyik legtutibb élő dalunk. A bandából mindenkinek megvannak a maga kedvencei, Julian például az A Sinner’s Remorse-ot szereti.

Ha jól sejtem, idén nyáron sem fogtok unatkozni, hisz ott lesztek a Rock Hartz fesztiválon, és várhatóan még több helyen. Volt már korábban fesztivál fellépésetek? Miben más egy ilyen koncert?

Játszottunk már a Waldbrand fesztiválon olyan bandákkal, mint az Ensiferum, a Schandmaul, a Destruction, és így tovább. Nagy különbség, hogy a hangszereid vizesek lehetnek, ha esik, haha. Nos, az én véleményem, hogy a klubkoncertek sokkal erőteljesebbek, mert közel vagyunk a közönséghez, úgyhogy kommunikálhatnak velünk. Szóval tudunk róla, ha szarok vagyunk, haha.

Nemrég ismét új évre fordult a naptár. Számotokra mik voltak 2011 legfrankóbb lemezei és eseményei, akár zenekaron belül is?

Az egyik legjobb dolog a Massacre-s szerződés volt. Nagyon örültünk neki! Az én kedvencem a Powerwolf – Blood Of The Saints lemeze volt, Martiné a Shadowpath, egy Kambrium nevű fantasztikus bandától, Juliané a Nightwish-től az Imaginaerum, Fabiené pedig a Wolves In The Throne Room-tól a Celestial Lineage.

A zenélésen kívül, mivel telnek a napjaitok? Melóztok vagy tanultok a banda mellett? Milyen hobbijaitok vannak?

Majdnem mindegyikünk melózik. Karsten például telekommunikációs technikusként dolgozik, Martin gépgyártást tanult, Julian jelenleg politikai tudományt tanul, Fabi szociális munkás, én pedig pasi ápoló vagyok.

Köszi az interjút skacok, sok sikert kívánok nektek a folytatáshoz! Csak így tovább…!

Mindent köszönünk! Reméljük hamarosan találkozunk! METAL!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Hello guys! Gratulations for your first material it’s really awesome! Where were you hiding so far?

Hi! Thanks for that! We were hiding in our rehearsal room, haha. We tried to grow with our music, to be able to create a wonderful album like Shadowpath!

Kambrium as a name refers to a historical period. Why did you choose that name? Did this idea came on a Geography lesson?

You are very close, to what happend! When we were in school, we saw a shelf, with stones in it. Some of them were as old as the cambrian era. We saw the name Kambrium on one of these stones, and thought: „Hey man, that sounds very nice… it sounds like the perfect name for a metal-band!” So we used it, and we are very satisfied with it!

In the beginigs you obviously had some influence. Which bands inspired you?

We try not to be anybody’s copy so it’s difficult to point bands out. Furthermore we are all listening to different styles of music. But I can say that we all like music which is hand-made. We like bands who can play their instruments on their own, haha.

The band was formed in 2005, but the first real debut came out six years leater. Why?

Six years seems to be a long time, but it wasn’t like that for us. It took us several years to find our own style, plus: We weren’t able to play our instruments as good as now, we had to improve our musical skills.

Two years ago you’ve released an EP and three songs of this material is used in Shadowpath too. What kind of critits did you get for that EP?

That’s a good question, because nearly nobody was interested in this EP. It seemed that only our friends liked it, haha. So there weren’t any critics by magazines.

Before Martin there were two other singers in the band. What was the problem with them?

One of them could not sing, and the other one didn’t like the style of music that we played.

It is difficult to find good singers, but I think Martin does a very good job. One thing, that nearly nobody knows is that Karsten is our clean-singer, and I think he does a good job as well.

As I know your debut material was recorded without any support from labels. How could you manage that?

We found ourselves in the luxurious situation to have a good financial backround. That was very important for us. Beside that, we did make a plan to have a general overview about everything that was happening around us. So we were able to manage everything.

Then you’ve signed with Massacre. Why did you choose them?

Massacre Records was my favourite label because the variety of music is shown well in their signed bands.

My point of view is that Shadowpath has discursve fellings. Sometimes it is sad and apostate and at moments it shows happier feelings. What did you want to show with this?

Music must not be just aggressiv or sorrowful. That is boring for us. We like to combine several feelings to one big moment. This moment is called Kambrium. And like the geological era, Kambrium stands for the variety of life.

As for the cover: There were two alternatives and I specially prefered the coloured version as it refers to the diversities of the album. What was the exact situation with that?

That cover was made by a friend of us, but it didn’t look professional enough. Furhermore I think that it looked a way too happy. The new one is dark, like most of the songs on Shadowpath.

You’ve made a very good full-length. What comes now? Don’t you want to make a tour outside your county? Who would be your ideal tour-partner?

Thanks again for that compliment! It would be nice to play a tour outside! I think it is difficult to manage that. At the moment we are planning our next concerts. If there would be an ideal tour-partner it would be Motörhead, haha.

Tell us a bit about live gigs! What do you often play and which songs are the best in concert?

I think that I can speak for us all when I say that Among The Lost and Thanatos are one of the best live songs. Everyone in the band has its own favourite songs. Julian for example likes to play A Sinners Remorse.

I think you won’t be bored this summer as the band will play at Rock Hartz Festival and in some other places alike. Have you ever done any festival gig? What is the difference between this and a gig in a club?

We played at the Waldbrand Festivalâ together with bands like Ensiferum, Schandmaul, Destruction and so on. One big difference is, that your instruments can get wet, when it rains, haha. Well, in my opinion a gig in a club is more powerfull, because we are close to the audience, so that they can talk to us. So we know if we are shitty, haha.

We are just over the new year’s eve. What were your favourite albums and things in the band in 2011?

One favourite thing was the signing with Massacre Records. We are very happy about that!

Jan’s favourite album in 2011 was Powerwolf Blood Of The Saints, Martin’s favourite album was Shadowpath, by a really an awesome band called Kambrium. Julian’s fav album was Nightwish’s Imaginaerum and Fabien’s fav was Wolves In The Throne Room – Celestial Lineage.

Except making music what are you doing? Do you have a work are you studying somewhere? What other hobbies do you have?

Nearly all of us have a work. Karsten for example works as a telecommunications technician. Martin studied studied mechanical engineering, Julian is currently studying political science. Fabi works as a social worker, and I am a male nurse.

Thanks for the interview guys! I wish you all the best! Keep it up!

Thanks for everything! Hope to see you all soon! METAL!

WEB: http://www.kambrium-band.de/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Kambrium, Evergrey, In Flames, Delain, Gloryful, Motus Tenebrae, Flames Of Fury

KMZ

KME videók: Castle, Rage, Sorcerer, Nuisible, Kambrium, King Satan, Aktaion, Despised Icon, Locrian

KMZ

KAMBRIUM – Shadowpath

Jillian

Hot News – Massacre Records news – New signing: Kambrium

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek