Interjúk

Kampfar Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Dolk válaszolt!

Helvete! Nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy lesz új Kampfar album. Eddig milyen a 2008-as év számotokra? Hogy érzed most magad, miután újra erőre kapott a banda?

Köszönöm. Az év nagyon jó volt. A zenekar dolgai, őszintén szólva, jobban mennek, mint eddig bármikor, bár sok munka van a promócióval. Minden nap egy csomó új dolog van, jó érzés ez az egész szituáció.
Bár épp most értünk vissza egy kisebb, Tordenstorm Tour 2008 nevezetű turnéról, ami Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Franciaországot és Belgiumot érintette, így eléggé vegyesek most az érzéseim. A turné egyébként nagy siker volt, a közönség reakciója nagyszerű volt a bulikon. Ennek tehát nagyon örülök, a turné szervező ügynökség, az Icon Music és a szervezés viszont nagy szívás volt. Ausztriában lerobbant a buszunk, és az aznapi főbandás fellépésünket így le kellett mondanunk. A Kampfar így befejezte az együttműködést az Iconnal, és a jövőben az ICS-szel fogunk dolgozni.

A „Mellom Skogledde Aaser” albummal ismertem meg a zenéteket és rögtön rabul ejtett az a bizonyos atmoszféra, ami szinte csak a ti zenétekre jellemző. Beszélj egy kicsit a „90-es évek közepéről, hogyan készült el ez a lemez?

A norvég metal scene azért változott kicsit a 90-es évek eleje óta. Ugyanakkor, a norvég scene sosem volt túl nyílt, és beteg vagyok akkor, mikor azt hallom, hogy nagy szavakkal dicsőíti a sok köcsög azt az időszakot, pedig legtöbbjük meg sem élte ezt valójában!
Nem volt olyan nagy barátság a scene-ben egymás között, mint azt sokan mondják stb. Nekem néha pontosan az ellenkezőjének tűnt. Sokan szeretnek erről az időszakról dumálni, meg a „black circle” dolgairól beszélni, és a többi. Nos, én magam is bizonyos mértékig azt hiszem, hogy akkoriban jobban jelen volt az igazi alap, ugyanakkor viszont sokkal több volt a féltékenység, illetve a trend ember, mint ma. Olyan emberek, akik csak azért mondtak dolgokat, mert az úgy volt jó stb., a „törvény” miatt, ha érted, mire gondolok.
Hozzáállásában azt hiszem, jobb a mai scene. De persze ez az egész kétoldalú dolog. Mivel ma a scene jóval vacakabb és sajnálatra méltóbb, hogy úgy mondjam. Tehát, őszintén szólva, nem igazán tudom! De ez azért is van, mert belefáradtam a sok hülyébe, akik csak arra használják fel ezt az időszakot, hogy jobban menjen a szekerük a média felé. Ez minden, és ez tényleg beteggé tesz!
Egyébként meg… Mivel a ’90-es éveke elején Fredrikstadban laktam, lehetőségem volt a szabadságra, arra, hogy a saját világomban éljek, és ezért nagyon hálás vagyok, mert, azt hiszem és remélem is egyben, hogy ez hallatszik is a Kampfar korai munkáiban.
Mindazomtáltal, mély gyökerekkel rendelkezem a norvég black metal „közösségben”, hogy úgy mondjam. Vagyis már ’91 óta benne vagyok a scene-ben. Így tehát elég sok „barátra” és testérre tettem szert az évek során. És ez, ha akarom, ha nem, mindig nagymértékben a részem lesz.

Teltek múltak az évek és egyszer majdhogynem teljesen eltüntetek. Mi volt az oka, mi adott újra erőt?

Ez az a kérdés, amit úgy látszik, minden magazin fel akar tenni. A második lemezünk után én is Thomas is nehéz időket éltünk, és sok megoldandó személyes problémánk volt, mielőtt ismét összejöttünk és zenét írtunk együtt. De amikor ez megvalósult, két lehetőségünk volt. Az egyik ott folytatni, ahol abbahagytuk. Albumkészítés, dalírás, vagy egy teljes zenekart létrehozni a jövőbeni fejlődés és koncertek érdekében. Szerencsére ezt a második opciót választottuk.
Valami különleges történt tehát, és egy új korszak kezdődött, amikor a zenekarba új tagok érkeztek.
De az „új” tagok érkezte előtt tényleg egy nehéz időszak volt mind nekem, mind Thomasnak, így a Kampfart jegelnünk kellett egy időre. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy Thomas és én sosem voltunk ellenségek vagy hasonló. Mindig is barátok voltunk, és tudtuk, hogy egyszer eljön az ideje, hogy a Kampfar ismét feltámadjon, erősebben, mint valaha. Egyszerűen viszont voltak személyes problémáink az életünkben, és ezeket meg kellett oldanunk, mielőtt bármi is történhetett volna. Ez majdnem 3 évet vett igénybe. A professzionális zenekar összehozása pedig további kettőt. Így összesen 5 évbe tellett, mire valami komolyba foghattunk a Kampfarral ismét. Ez tehát az oka a „hosszabb szünetnek”, amiről beszélsz. Így most itt vagyunk. Ismét és jobban felkészülten. És számomra most ez a legfontosabb! És végre visszatértünk a scene-be, és ezen nem is akarunk változtatni.

Nem régen jelent meg a „Heimgang” és úgy érzem, hogy nagy lesz a sikere az underground életben. Beszélnél az album előkészületeiről, és arról hogyan is kezdtetek neki a felvételeknek?

Köszi ezekért a szavakért.
A visszajelzések tényleg nagyon jók! Engem kissé meg is lepett, hogy őszinte legyek, mivel a kritikák ezúttal sokkalta jobbak voltak, mint a „Kvass” lemeznél, és ez persze nekem sokat jelent.
Nem mondanám, hogy letértünk volna a „Kvass” által kijelölt útról. De a „Kvass”-szal mindenestre megcsináltuk a vázlatát a Kampfar irányának. A „Heimgang”-gal pedig közelebb kerültünk ahhoz az irányhoz. Nagyon büszke vagyok erre a lemezre. De személyesen úgy vélem, még nem készítettük el a tökéletes Kampfar albumot. De közelebb kerültünk ehhez.
Másfelől viszont a „Heimgang” impulzívabb, mint a korábbi kiadványaink. Vegyük például a második nótát, az „Inferno”-t. Ez afféle jammelés volt a stúdióban, a dob pedig az első felvett próbálkozás ebben a dalban. Tehát most kicsit spontánabb irányban dolgozunk, he-he…
A dob tényleg zúz, és az egészet a „vissza az alapokhoz” módon rögzítettük, ha mondhatom ezt… Dinamikusan, dob mikrofonokkal, a régi módszerrel. Semmit nem csináltunk a lemezen digitálisan a dobokkal. Ez röviden annyit jelent, hogy azt hallod, ami van.
Hmm, de mi volt ennek a célja…hmmm. Nem volt különösebb célja, őszintén szólva. Inkább személyes volt. Egy őszintébb lemezt akartunk, és ebbe a felvétel is beletartozott.

Mennyi ideig tartott, mire számotokra is elfogadható lett a lemez minden egyes részlete? Hogyan alakul ki egy új Kampfar dal?

Ahogy említettem, a „Heimgang” talán a legspontánabb albumunk, amit eddig csináltunk, a stúdiózás így élvezetesebb volt. Körülbelül 2 hónapig tartott.
A teljes folyamat, A-tól Z-ig viszont nagyjából 2 év volt. Nem olyan banda vagyunk, aki évente megy stúdióba a szerződésünk értelmében, ha mondhatom így. A Kampfar mindig is olyan zenekar volt, ami komolyan megfontolta a dolgokat mielőtt egy dal elkészülne.
Erre a lemezre egyébként rászántam az időt, a hegyi házikómba mentem, és egy hét alatt, teljes magányban írtam meg a szövegeket. Aztán egyenesen a stúdióba mentem, és 4 nap alatt felvettük az éneket. Ez nálam működött.
Többnyire a próbateremben írjuk együtt a dalokat, de a gitárosunkat, Thomast persze meg kell említenem. Nélküle a Kampfar soha nem lett volna Kampfar. Hatalmas riff gyűjtemény van a fejében, ami nélkül nem létezhetnénk.

Az utolsó dal a lemezen a „Vandring” egy lassabb szám és egy kicsit más stílusban íródott. Mit tudsz erről elmondani?

Ez a kezdet vége!

A folk mindig fontos szerepet töltött be a pokoli zenétekben. Talán ti vagytok az egyik legfolkosabb black metal zenekar. Gondolkodtatok már folkhatás nélküli albumon?

A „Heimgang”-gal az egyik nagy célunk mindenképpen az volt, hogy valami mást csináljunk, mint a ma olyan divatos „hegedűs” anyagok. Ehhez kétség sem férhet. A „Heimgang” voltaképpen egy visszatérés a gyökerekhez, ahhoz, ami az ereikben folyik, és a lemez sokkal mélyebb és erőteljesebb is, mint a korábbiak. A Kampfar mindig is őszinte volt, és erre szükségünk is van, ha erre gondoltál.
De igen, a folk mindig a zenénk fő része volt, de inkább a metal riffekbe szeretnénk folk hatásokat vinni, ahelyett, hogy valami oda nem illő részt tennék a zenéhez, ha érted, mire gondolok.
Hmmm, folk elemek nélkül nemigen lesz Kampfar lemez, én úgy gondolom!

’94 óta mi változott a zenétekben? Milyen téren érzed a változást és a fejlődést?

A Kampfar számomra mindig is az eredetiségről szólt. Mind a szövegek, mind a zene esetében. Szerintem az eredetiség már a kezdetekkor, ’94-ben is jelen volt. Ennek persze így is kell lennie, hiszen én vagyok a zenekar életre hívója. Mindig is sajátos elképzelésem volt a Kampfarral kapcsolatban. Szerintem a folklorisztikus elemek elég egyéniek a zenénkben, a riffek és a hangzás is különleges, más black metal bandákhoz hasonlítva. De azt nem nekem kell eldöntenem, hogy ezt sikerült -e megvalósítanunk, hanem mindenkinek magának.
Egyébként ezek a dolgok számomra nem változtak.
Mindazonáltal, úgy látszik, mindig ez a helyzet, amikor új dal vagy felvétel készül, mivel a dalok afféle önálló életet élnek, és a dal kimenetelét nem mi döntjük el az elejétől, ha érted, mire gondolok.
Vagyis, mindig új ötletek bukkannak fel egy dal megírásakor, aztán ez követi az útját. Ez persze lehet eltérő attól, aminek kezdetben gondoltuk.
Azt akarom tehát mondani, hogy nyitottak vagyunk új impulzusok iránt, és biztosíthatlak, hogy a jövőben is lesznek zenei kísérleteink. De a nélkül persze, hogy a gyökereinket elhagynánk. Ez a Kampfar jövőbeli dalai számára nagyon fontos.

Mennyire foglalkoztat a túlvilági élet, az okkultizmus és egyéb gonosz erők?

Az inspiráció, a „gonosz erőt” leszámítva a nagyanyámtól származik. Ր ébresztette fel bennem a tüzet a hiedelmekkel és trollokkal kapcsolatban, így ez kiskorom óta a fejemben bujkál. Ezek következtében érdeklődtem más témák iránt. Azt mondanám, az átlagnál jobban érdekelnek ezek a dolgok, kivéve a „gonosz erőt”. A fekete erő viszont más!

Az év elején elég sok koncertetek volt. Milyen sikerrel zárult? További koncert tervek?

A Kampfar az életem! Ennyire egyszerű. És nagyon büszke vagyok, hogy utazhatok, koncertezhetek, és olyan emberekkel találkozhatok, akik akár 10 órát utaztak azért, hogy minket lássanak élőben. Ez számomra sokkal valóságosabb, mint eladni egy csomó lemezt. Ezért élek és lélegzem, ez tesz szerénnyé és büszkévé abban, amit csinálunk.
Hát, még kissé korai a jövőről beszélni, de azt már tudjuk, hogy 2009-ben turnézni fogunk a norvég Vreid és Iskald zenekarokkal, illetve sok fesztivál is lesz. Jó lesz aztán komolyabban dolgozni az új ügynökséggel, az ICS-szel is, plusz új dalokon is dolgozunk majd. 2009 így jó évnek tűnik.

Sok pogány zenét hallgatsz? Mivel töltöd a szabadidődet?

Már 15 éve egyfolytában a kampfar megy a fejemben minden egyes nap, így sok időmet veszi el. De mivel a Kampfar az életem, ez nem nagy áldozat.
Minidg a Kampfart helyezem előtérbe, ternészetesen most is.
A Kampfar melett egyébként egy kis gyárban vagyok cnc programozó és operátor. De, ahgy mondtam, a Kampfar van az első helyen, így ha otthon vagyok, ezzel dolgozom. Mivel a főnököm az egyik barátom, a szerződésem úgy szól, hogy akkor veszek ki szabit a zenekarhoz, amikor akarok. Boldogabb tehát nem is lehetnék ezzel a helyzettel.
Ami a hobbikat illeti, az ivást és a hegymászást ide sorolhatom, he-he.

Örültem az interjúlehetőségnek, és remélem még sok Kampfar album jelenik meg!

Millió köszönet a támogatásért és az érdeklődésért!
2009-ben is tartsátok életben a lángot!

———————————-

ENGLISH VERSION:

Helvete! I was very happy when I heard about the new Kampfar album. What’s the year 2008 like for you till now? How are you after the band has revived?

Thank you.
The year have been very good. The band are doing better than ever to be honest and even though it is a lot of work these days with promotion and new stuff to handle almost every day, I`m feeling great about the whole situation.
But we just arrived home from our small tour „Tordenstorm tour 2008” in Portugal,Spain, Italy,France and Belgium so I have a lot of mixed feelings now. The tour was in fact a big success when it comes to the audience and great feedbacks on the shows. So I am totally happy about that, but it sucked big time when it came to our agency „Icon music” and the organized part of the tour. It all ended up in a broken down bus in Austria and that we had to cancel our show as headliner on a festival the last night.
Kampfar have now ended all our co-operation with Icon and will from now on only work with our new agengy „ICS”

I got acquainted with your music with the album of the „Mellom Skogledde Aaser” and I was enslaved by the atmosphere what is typical only for your music. Tell me about the middle of the 90″s. How did you prepare for this record?

The metal scene in Norway have changed a bit since the early 90 ties that’s for sure. But when that is said have the Norwegian scene never been a very open one either and it makes me really sick when I hear those fuckers that glorifies this early period with such big words, even if most of them even did `nt experienced it them selves!
It was not such a huge and great brotherhood towards each other in the scene as some brag about etc. To me it seemed like the total opposite some times. A lot of people like to brag about this period and to tell things about the „black circle” etc. Well, yes I do my self also think that in some way the true basic was more at present at that time but then on the other hand there was also even more jealousy and trendy followers at that time than it is now. People who said things just because it was the right thing to say etc etc due to the „law” if you know what I mean.
In that manner I guess you can say that I appreciate the scene more these days.
But it is of course a two headed monster this one. Because the scene now a days is much more lousy and pitty full so to speak. So I really don’t know to be honest! But its just that I `m so fucking tired of all those fuckers that use this period to push their band and music forward to the media. That’s all really, it makes me really sick!
Well, anyway… Due to that I Lived in „Fredrikstad” during the early nineties I had the opportunity and freedom to be more into my own world and im really grateful for that to be honest, cause in my mind I both guess and hope you can hear that even from the early works of Kampfar.
Nevertheless, I have of course deep roots in the Norwegian black metal „society” so to speak. I mean I have been into this since 91. So I have of course made many „friends” and brothers here during the years. So that will always be a big part of me of course even if I want it or not.

The years passed and you have been almost disappeared. What was the cause, what did give you power?

This is a question every magazine wants to know it seems. After our second album both me and Thomas had a very rough time and a lot of personal issues had to be solved before we could get back together and creating music again. But when we got back together again we had really two options. One was to continue in the same way as before. Releasing albums and creating songs, or get a whole band at place for further evolvement and for live shows. Luckily we chose the last option.
So something special happened and a new era took place when the new members arrived in kampfar.
But this time before this arriwall of the „new” members was for sure a hard time for me and Thomas and we just had to put kampfar on ice for a while. But when that is said I have also too explain that me and Thomas was never enemies or anything we have always been friends and we also knew that when the time was right kampfar would rise stronger than ever again. We just had personal problems in life on each side, and this had to be solved before something could happen again with kampfar. This whole process took us almost 3 years. And to get a whole new band working as a whole unit and in a professional way took us two years more. So all in all it took us almost 5 years before something serious could start happening again with kampfar. So there you have the reason for the „longer break” you are talking about. So here we are now. Back and better prepared than ever. And this is the most important thing for me now!
And yes we are definitely back in the scene now and attend to stay that way too.

The „Heimgang” has just published, I think it will have a great success in the underground life. Would you tell me something about the arrangements of this album and how did you start in recording it?

Thank you very much for those words.
The reactions have been very good indeed! It has almost taken me by total surprise to be honest. Cause the reviews have been so much better this time all over really than the case was with the previous album „Kvass” and that means a lot to me of course.
I would not say that we have chosen another path on this album than we did with Kvass. But with Kvass we maybe draw up the sketch for where Kampfar where heading. And with Heimgang we have maybe taken everything a bit closer. I`m really proud of this album. But I mean personally that we have not even now made the perfect Kampfar album. But we are getting closer now.
But in the other hand is „Heimgang” in fact more impulsive than ever before if you compare it to our previous releases.
Take the second track „Inferno” for instance, it was all „jammed” and made in the studio and the drums you hear on this recording is in fact the first take/recording of the drums on this song. So things are going in a more spontanious way now maybe hehe..
The drums are pounding and really recorded in a back to the basic way, if I can say so. It was all done in an dynamic way recorded with drum mics in the old fashion way. Nothing on this album is done in a digital way when it comes to the drums. That means in short words that what you hear is what you get.
Hmm.. but whats the goal…hmm. There was not any specific goal here to be honest. But more a personal thing. We whished for a more honest album and that also included the recording session.

How long did it take that every part of the album became acceptable for you? How did you work out a Kampfar-song?

Anyway as mentioned is „Heimgang” maybe the most spontaneous album we have ever done so far, So the studio work was more enjoyable now. We used around 2 months in studio before this album was completely done though.
The whole process from a to z it has taken us around 2 years though to do this album done to be precise. We are definitely not a band that just entering studio each year just because our contract tell us too do so, if I can put it that way. Kampfar have always been a band that have taken everything at deep thoughts and considerations before a song or music piece have been made finished.
For this album I actually took a time off and went for my cabin up in the mountains and did all the lyrics in total solitude finished in one week for the album. Went straight back to studio and recorded the vocals in just 4 days. So that process really worked for my part.
We create music together at the rehearsal place mostly, but I have to mentione Thomas the guitar player of course. Without him Kampfar would never have been Kampfar. He has an enormous riff library in his head and we could`nt have lived with out it.

The last track is the „Vandring” which is a slower song and it is written in a little different style. What can you tell me about it?

It’s the end of the beginning!

The folk has played an important part in your infernal music ever. Maybe you are the only black metal band with the most folk-style. Have you ever thought about an album without any folk-effect?

With „Heimgang” there was definitely a huge point to release an album that stood for something else Than the now so popular „fiddling” stuff. There is no doubt there.
In some way is Heimgang more a lesson back to the roots that flows in our veins in some way and also a very direct album with a lot more depth and power than earlier I would say. Kampfar have always been honest and Kampfar needs honesty if that’s what you mean?
But yes, the folk style have always been a very huge part of our music, but we like to focus more on adding the folk stuff into the metal riffs itself, instead of just adding something folkish to the rest of the music that doesn’t really belong there, if you know what I mean?
Hmm.. an album without any folk elements will not be a Kampfar album I think!

What has been changed in your music since 1994? Where do you feel the change and the development?

Well to me kampfar have always been about originality. Both when it comes to lyrics and music. Ever since the start of kampfar back in 94 there was originality in my opinion. But of course it should be like this for me also since im the creator of this band. I had always a specific idea and plan for kampfar. The folkloric stuff in our music is quite unique in my opinion the guitar riffs and sound is also something special compared to other black metal bands I think. But this is really not up to me to decide if that’s succeeded or not I think. Cause I think every person/listener have to make up their own mind about these things.
Anyway..these themes have not changed for me after all these years.
Nevertheless it seems like its always the same each time a new song or recording takes place. Cause in one way or another it`s almost like each song is living its own life and the outcome of the song is in one way or another not decided by us from the beginning, if you know what I mean?
I mean… new ideas comes up all the time during the making of a new song and then its just to follow the path it takes. This path can for sure be a different one than the plan was for it at the beginning.
So what I try to say here is that Yes we are for sure open for new impulses and I can guarantee you that we will do musical experiments in the future too. But without loosing the roots of course. Cause that’s a very important issue for Kampfars future compositions.
So all in all I guess you can say that there is a Kampfar style, cause we follow our own hearts and no one else!

How much are you interested in the afterlife, the occultism and any evil power?

The inspiration for that exept the „evil power” part though come from my grandmother. She lit a fire in me about superstition and trolleys nature here with her tales about all this and it has always been there in the back of my head and with me since I was a little child really.
So that made me move forward on these themes. So yes I would definitely say that I am more than average interested in these themes exept for evil power. Black power though is something else!

You had many shows in the first part of the year. How do you appreciate them? Have you got any concert-plans for the future?

Kampfar is my life! Its as simple as that really. And it makes me really proud to be able to travel around and doing gigs all over, and to meet peoples that have traveled for up to 10 ours just to see a kampfar show. This is for me so much more real than just selling a lot of albums. This is what I live and breath for and it makes me really humble and proud in what we are doing.
Well it’s a bit early to talk about, but we already know now that 2009 will bring at least one Europe tour in February with Vreid(Nor) and Iskald(Nor) and a lot of festivals. It will also be great to start working more seriously with our new agency ICS + that we will of course work as usual on new songs and compositions. So 2009 looks good for us.

Do you listen to much paganish music? What do you do in your spare-time?

Kampfar have runned trough my head every single day for almoust 15 years now, so yes it takes up a lot of my time. But Kampfar is my life so its not a huge sacrifice.
I have always been putting Kampfar in the front seat if I can put it that way and that is also the case now of course.
But beside kampfar I work as a cnc programmer and operator in a small factory. But like I said…I have always placed Kampfar as number one and therefor I do work as this when I`m home.Because my boss here is actually a friend of mine and my deal when signing the contract with this factory was that I had to be taken time off for Kampfar when ever I needed time for it. So I could not have been more happy about this situation really.
When it comes to hobbies I guess you can maybe say drinking and mountain hiking is one of them hehe.

Thank you for the chance to make an interview, and I hope that many Kampfar-album will be published in the future!

Thanx a million fort he support and interest in Kampfar!
Keep the flame alive still in 2009!

WEB:
http://www.kampfar.com/
http://www.myspace.com/norsepagans

Kapcsolódó cikkek

1349 és Kampfar co-headline turné budapesti állomással októberben!

KMZ

Gorgoroth, Kampfar, Gehenna – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Kampfar song revealed from folk compilation!

KMZ

Kampfar Interjú

KMZ

KAMPFAR – Mare

Menegroth

KAMPFAR – Heimgang

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek