Interjúk

Kampfar Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Ask válaszolt.

A Kampfar számomra mindig egy nagyon értékes zenekar volt, és azt a bizonyos varázst a mai napig megtartottátok a zenétekben. Magyarországon, aki szereti a pogány zenét, biztos hogy ismeri a Kampfart! Mennyire vagy elégedett a hírnevetekkel? Szeretnéd, ha még népszerűbb lenne a zenekar?

Helló, köszönjük a dicséretet. Nem igazán érdekel a népszerűség, sokkal inkább, egy metal bandában való tagság anonimitása viszont annál inkább. A jó hírnév nagyszerű dolog, jelzi, hogy valamit jót tettél le az asztalra, de annyi unalmas banda van, akik túl sok figyelmet kapnak, hogy már nem tudom, mit gondoljak. Bármi legyen is, mi csináljuk a saját dolgunkat, és ha az embereket ez megfogja, az nagyszerű.

1994-ben alakultatok, ’99-ben volt egy nagyobb törés, de 2006 óta eléggé lendületbe jöttetek, ami a lemezkiadásokat illeti. Már az ötödik albumotok jelent meg „Mare” címmel a Napalm kiadónál! Mit üzensz a rajongóknak, hogy miért érdemes megvenni ezt a lemezt!

Először is az albumot a Napalm Records adta ki. A rajongók már biztos ismerik az albumot, viszont szerintem így most még több emberhez eljut majd. Még többet turnézunk és még több helyen, mint eddig. Játszunk néhány nevesebb fesztiválon is, ahol az irántunk érdeklődök meghallgathatják a bandát, akik közül, remélhetőleg páran meg is veszik az albumot. Ez az eddigi legerősebb albumunk, súlyos norvég pagan black metal (vagy aminek nevezed), összetett és súlyos. Peter Tägtgren nagyszerű munkát végzett, azt a hangzást hozta létre, amire szükségünk volt.

A „Heimgang” óta 3 év telt el. Történt valami fontosabb esemény a zenekar életében? Hamar összeállt a lemez kilenc dala, vagy ép azért telt el viszonylag több idő, mert sokáig dolgoztatok a dalokon?

Két és fél éve történt (a Heimgang 2008 októberében jött ki), kb. ennyi időre van szükségünk, hogy koncertezzünk és dolgozzunk az új albumon. Sok minden történt ez idő alatt, főleg személyes téren, de bandaként a legjelentősebb dolog az, hogy Thomas úgy döntött, felhagy a metállal és más dolgokra koncentrál. Ez új kihívások elé állított minket és át kellett gondolnunk, mennyire volt ő a banda számára fontos. Küzdöttünk már kihívásokkal, ezzel is megküzdünk.

A stúdió munkálatokat nem más, mint a híres és zseniális Peter Tägtgren végezte. Az erőteljes hangzáson kívül milyen ötletekkel segítette a felvételeket? Szerinted más producerrel kevésbé lehetett volna ilyen jó az igazi Kampfar hangzás?

Peter nagyszerű volt ilyen szempontból. Tavaly nyáron beszélgettem vele egy fesztiválon és iszogattunk, aztán leírtam neki milyen dobhangzásra gondolok. Aztán mikor megérkeztünk a stúdióba, mindenre emlékezett, amit elmondtam neki akkor, és már megvolt a terve, hogyan hozzuk össze a hangzást. Egy teljesen természetes dobhangzásra mentünk rá, semmi trigger, azonnal csodálatosan szólt. A gitár és a basszus is jól be lett lőve, Peter pedig sokat segített Dolknak az ének teljesítmény növelésében. Nagyszerű producer és jó fej fickó.

Mivel nem most kezdtétek a zenélést és már elég sok albumotok van, hogy érzed mennyire sikerült megvalósítani a jelen lemezzel a tökéletes Kampfar albumot! Visszamenőleg sok hibát érzékeltél a korábbi albumokon?

Nem érdekel a tökéletesség. Amit mi próbálunk, hogy kifejezzük magunkat abban a pillanatban. Minden albumunkon vannak tökéletlenségek, ezért mindegyiknek saját személyisége van. Szerintem mindegyik albumunk jó a maga módján és a csatlakozásom előtti anyagok is tetszenek. A black metal az érzelmekről szól, nem a tökéletességről és ennek az őszinte kifejezőkészségnek nagyon is birtokában van a Kampfar.

Májusban egy egészen hosszú európai turnétok lesz a Vreid és a Secrets of the Moon társaságában! Mit várhatunk ezeken a koncerteken? Mennyire hallhatunk a régebbi lemezekről? Hogy érzed mennyire lesz sikeres ez a turné a másik két zenekarral?

Biztos vagyok benne, hogy mindegyik bandának tetszeni fog a turné, közös tisztelet van a bandák közt. Turnéztunk már a Vreiddel is, nagyszerű fickók és jó banda. Krakow is csatlakozik a turnéhoz, remélem, az emberek korán jönnek, hogy láthassák ezt a bandát. A régi számokat illetően pedig minden albumról játszunk majd. Talán nem minden este, mivel rengeteg számunk van a számlistán, de az olyan számok, mint a Norse és a Ravenheart mindig a számlista részei lesznek.

Szerinted most jöhet el az igazi áttörés a Kampfarnak?

He he, nem tudom milyen áttörés lenne ez. Szerintem a metál egy fura stílus, az áttörés gyakran azt jelenti, hogy eladod az eszméidet. Vannak bandák, akiket nem érdekelt semmi, csak csinálták a saját dolgukat, mint a Morbid Angel vagy az Immortal. Az ezzel elért helyzetüket a végletekig tisztelem. Ha a közelükbe kerülnénk, az jó lenne, de a valóság és hogy hogyan éljük az életünket jobban érdekel. Az életünk pedig úgy jó, ahogy van.

Kicsit beszélnél magadról, milyen ember is vagy valójában? Mit szeretsz az életben, miben látod a legnagyobb örömet!

Az utazás nélkülözhetetlen. Szerintem mozgásban kell maradni ahhoz, hogy fejlesszük az elmét, hogy érettebbé váljunk emberileg és talán, még a bölcsességünket is fejleszti. Az utazások során kapcsolatba kerülsz emberekkel, nézeteket és eszméket osztotok meg egymással, és ez az én legnagyobb kihívásom, ugyanis nagyon hamar elunom magam. Jobban szeretek megfigyelőként részt venni, de mindig ráveszem magam, hogy interaktívan lépjek fel, ami jó dolog. A banda segít az utazások megvalósításában és remélhetőleg még sok új országot látogatunk meg a jövőben. Az elmúlt 5 évben Hollandiában éltem és bár most egy időre Norvégiába költözök, a jövőben sokkal messzebbre is el szeretnék utazni.

Sok lemezt ígérsz még a rajongóknak:)? Mit várjunk a jövőben tőletek?

Tele vagyunk kreatív energiával és biztosan lesz még sok albumunk. A fontos dolgok alatt szünetet tartunk, így gyűjtve még több energiát.

Köszönöm a rideg, jeges válaszokat és éljen a Pagan Black metal!

Köszönöm az interjút! Viszlát, a turnén!

———————————–

ENGLISH VERSION:

Answers by Ask.

Hell. Kampfar has always been a very worthy band for me and the magic is still in your music. I’m pretty sure Kampfar is familiar to all in Hungary who likes pagan music! Are you satisfied with your reputation? Would you like Kampfar to be more famous?

Hey, man! Thanks for the good words. Being famous is uninteresting, I prefer the relative anonymity of playing in a metal band. A strong reputation is a good thing, it means recognition for putting out something good, but there are so many uninteresting bands getting a lot of attention that I don’t know what to think of the state of affairs. We will do our own thing no matter what, and if people connect to that, then great.

You formed in 1994 and had a bigger break in ’99 but in 2006 you got back the vigour. You’ve released your fifth album, “Mare” at Napalm Records. Please write something about the album, why should the fans buy it?

First of all, the album is released by Napalm Records. If people are fans I am sure they already own it, but I think this album will reach a lot of people that might not have picked up on us before, also because we will be touring more and more widespread than before. We also play some major festivals every year and it’s a chance for people who are curious to check us out, and hopefully some of them have gone out to pick up our new album. This album is the most powerful we have done, it’s a thick slab of Norwegian pagan black metal (or whatever words you wanna use to label it), dense and solid. It’s got a different type of production, Peter Tägtgren did a great job in giving us the sound that WE need.

Three years have passed since “Heimgang”. Has the band have any major event? Did you manage to finish the album quickly or that’s just the reason that so much time has passed?

It’s been two and a half years, (Heimgang was released in October 2008) and that’s about the normal time we need to tour and then work on a new album. Many things have happened in this period, especially on a personal level, but as a band the major thing that happened is that Thomas decided he was done playing metal and wanted to focus on other things. So we have new challenges in the future considering how important he was to the music in this band. But challenges are there to be dealt with, as we always do, so we will deal with this too.

The studio works was done by the famous and genius Peter Tägtgren. In what aspect could he help you beyond the powerful sound? Do you think you could produce the Kampfar sound with other than Peter?

I think Peter was perfect for us at this point. I had a talk with him last summer, we were at a festival and both had a few drinks in us, and I described the sound I was looking for drum wise. Then when we arrived in the studio he remembered everything I had described and has a clear plan for how to achieve it. We went for an all-natural drum sound, no triggers involved, and it sounded so brilliant right on the spot. Then the guitar and bass sound was nailed very well, and Peter was a great help in helping Dolk stretch his vocal performance even further than before. A great producer and a cool guy to boot.

You have so many albums; do you think you managed to create the perfect Kampfar album with the recent one? If you look back, do you find many flaws in your former albums?

Perfection is not interesting. What we try to do is to express ourselves at that moment in time. All our albums have imperfections, and they all have their identity because of that. I think every album of ours is good in it’s own way and I am very fond of the stuff  Kampfar did before I joined too. I think black metal is about emotion and not perfection, and I think the honesty in Kampfar has always been a strong part of  the expression.

In May you gonna have a quite long European tour with Vreid and Secrets of the Moon! Can we expect to hear songs from the former albums as well? Do you think this tour will be popular with the two other bands?

I know that both bands will enjoy this tour, there is a strong mutual respect between the bands. We have toured with Vreid before and they are great guys and a good band. Krakow is also joining the tour, and I think people should come early and make sure they watch these guys too. About old songs, there will be songs from every album, most definitely. Maybe not every night, as we have way too many songs in our live set to play every night, but songs like Norse and Ravenheart will always be part of our live shows.

Do you think it’s time for Kampfar to breakthrough?

He, he, I don’t know what a breakthrough would be, actually. I think metal is such a strange genre anyway that breaking through often means selling out on your ideals. At the same time there are some major bands that have done things in their own way and never bothered with anything else, like Morbid Angel and Immortal, and I have the utmost respect for the status those bands have. So if we can get close to something like that, maybe that would be a good thing, but in reality I’m mostly concerned with reality and how we live our lives. And our lives are good as they are.

Please tell us a few things about yourself. What do you like in life, what makes you happy?

Travel is essential to me. I think that moving is important to develop the mind, to grow as a human being and perhaps develop some form of wisdom. As part of the travelling comes interacting with human beings, exchanging viewpoints and ideas, and that’s my biggest challenge, as I tend to get bored very quickly. I feel more at home as an observer than a participant, but forcing myself to interact is positive. Being in a band like this helps with the travelling, and hopefully we will visit a lot of new countries in the future. I have spent the last five years living in The Netherlands, and though I am moving to Norway for a while now, I expect to move further away in the future.

Do you think there are many more albums coming? 🙂 What are the future plans?

I really think we have a lot of creative energy in this band and I think we will do some more albums. We always pause for important things in our personal lives, so we have the energy for a lot more. Bring it on!

Thanks for the frosty answers and long live Pagan Metal!

Thanks for the interview! See you on the road!

WEB: http://www.kampfar.com/

Kapcsolódó cikkek

Gorgoroth, Kampfar, Gehenna – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Kampfar song revealed from folk compilation!

KMZ

KAMPFAR – Mare

Menegroth

Kampfar Interjú

KMZ

KAMPFAR – Heimgang

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár